close

Intervju

IntervjuNyheter

Fremtidstro hos skjoldmøyene

viking1

Det kommer stadig flere tilfeller av at herrelagene satser på kvinnelagene. Vi vil gjerne se på utviklingen til disse lagene litt mer nøye. Først ut er Viking.

I vikingtiden var skjoldmøyene de kvinnene som kjempet på lik linje med mennene. I senere tid har altså Viking ivaretatt denne tradisjonen gjennom å statse på å ha et kvinnelag med ambisjoner.

I sin tid fantes faktisk Viking tidligere. I 1986 rykket de imidlertid ned da de tre hovedseriene ble samlet til en, og da forsvant den store stjernen Linda Medalen til Asker. Siden ble det nok et nedrykk, og så har vi ikke sett dem på en god stund. Ikke så rart, ettersom naboklubben Klepp ble seriemester samme år som Viking rykket ned for andre gang på radd. Senere har andre lag markert seg i området, og i 2013 kom altså Avaldsnes.

 

Solid satsning i tøft område

Nå har de altså satt igang igjen, og vi vil gjerne vite litt om hvordan de skal satse denne gangen. Vi tok derfor et intervju med trener Tommy Andre Velde, tidligere trener for Klepp, for å få litt mer ut av satsningen.

Viking satser på et toppserielag over 25 år siden dere ga opp sist. Hva er motivasjonen?
– Motivasjonen er å gi de damespillerne som vil utvikle seg til toppspillere i Stavanger mulighet til dette. I tillegg tror vi at det gir viking et ekstra bein å stå på i deres helhetlige satsing. Det siste er at vi tror at om noen klubber i Rogaland skal ta gjøre dette utenom de som allerede er på kartet så er det Viking med sine ressurser som kan klare det.

Det kan muligens stemme, men dere er fanget mellom Klepp, Avaldsnes og Haugar, med Forus og Gausels imponerende ungdomssatsning i nærheten. Hvordan skal dere slå gjennom og beholde gode spillere?
– Vi har fokus på å bygge opp en god rekruttering igjennom en egen ungdomsavdeling, forklarer Velde. -Vi ønsker å ha en eliteavdeling på fire lag hvor det trenes mye under kyndig ledelse. I dag er både jeg, Egil Østenstad og Helge Aune [tidligere RBK & Bodø/Glimt] trenere rundt lagene. Viking har fokus på å ha gode trenere rundt våre lag slik at de kan få god utvikling igjennom sesongen. Dette er en av de viktigste faktorene våre for å utvikle ungdomsfotballen på kvinnesiden i Viking. Allerede nå mener vi selv at vi kanskje har den beste utviklingsarenaen i Sør-Rogaland for spillere fra 12 – 16 år. Vi tror vi klarer å beholde våre spillere på grunn av opplegget som vi har sydd sammen, og om noen utvikler seg slik at de tar stegene raskere enn oss skal vi hjelpe dem videre til rett nivå.

Margunn Haugenes sa at kvinnefotball var en risikosport, og Sola er et eksempel på et lokalt lag som falt sammen. Hvordan skal du passe på at dere unngår en kollaps?
– Det er viktig å bygge stein for stein og ta den tiden vi trenger for å bygge et solid fundament for satsingen både innad og i regionen. Vi ønsker å være regionens lag, og da trenger vi også naboklubbene med oss på prosjektet. Uten et solid fundament både i klubb og regionalt så kan satsingen mislykkes. Vi føler at støtte er god for prosjektet, og vi er optimistiske for at det blir en stabil og langvarig satsing.

 

Tenker lokalt, sikter høyt

Trenerne i Viking FK Kvinner Elite har fått laget godt i gang. (Foto: )
Trenerne i Viking FK Kvinner Elite har fått laget godt i gang. Tommy Andre Velde i midten. (Foto: Frode Olsen, Rogalands Avis)

Frode OlsenHvor store er dere per i dag, og hvor store har dere ambisjoner om å være?

– Eliteavdelingen består av J14, J16 og damelag. På sikt ønsker vi også et senior rekruttlag, men da må vi få inn flere spillere og komme oss oppover i divisjonssystemet.

Dere har uttalt at ambisjonen er Toppserien på sikt. Er det meningen å holde seg til lokale spillere så lenge som mulig, eller ser dere utover fylkesgrensene og eventuelt landegrensene etter hvert?
– Vi ønsker å ha en lokal profil på vårt lag, men erfaringsmessig må vi ut å hente ledestjerner. Om de er lokale, nasjonale eller internasjonale vil tiden vise.

Sånn apropos det, vil dere vurdere å hoppe opp en divisjon eller to som Stabæk, ta over som LSK, trekke til seg lokale lag som Sarpsborg 08 eller satse lokalt på den lange veien som Vålerenga?
– Vår plan er å bygge nedenfra. Vi har startet opp i 3. divisjon med grunnlag med fjorårets J16 lag. Vi har fått inn noen få nye spillere, men hovedvekten er fra dette laget.
Så dere satser lokalt?
– Ja, vi mener dette laget har store muligheter til å videreutvikle seg, men det må komme inn friskt blod utenfra når vi tar stegene oppover. Vi har vurdert mulighetene for å overta eller slå oss sammen med andre for å fremskynde prosessen, men vi mener at det er det beste for alle parter at vi bygger opp fra bunn. Da får også resten av klubben tid til å tilvenne seg at klubben etablerer et damelag som skal slåss i toppen av norsk kvinnefotball.

 

Ungdommen skal frem

Rogaland har flere ganger markert seg i aldersbestemt cup. Klepp og Forus og Gausel er glimrende eksempler på dette. Sånn sett blir det tøft for Viking. Men har egentlig Viking ambisjoner om å gjøre det sterkt i nasjonal cup eller å bli en talentfabrikk som Lyn i Rogaland?

 – Det er viktig for Viking å rekruttere unge spillere fra nærområdet, selvfølgelig, og 98-modellene som damelaget nå er bygget rundt, vant i 2014 Adidas Cup og kretsmesterskapet foran blant andre Forus og Gausel. I år har klubben J16 og J14 elitelag. Disse lagene skal delta på Dana Cup. Det samme skal damelaget i J17 klassen. Dette vil være årets cupmål for oss i tillegg til NM. Vi tror J16-laget kan komme langt i NM, og håper også på at damelaget som er kvalifisert i NM J19 skal komme et stykke.

Vi har i tillegg et regionalt spillerutviklingsprosjekt hvor vi ukentlig samler vi ca. 70 jenter fra ca. 20 klubber i distriket i alderen 11 – 14 år. Her bidrar også det trenere fra åtte klubber på instruktørsiden.

Stort apparat altså. Samtidig, hvor sammensveiset er dere med hovedorganisasjonen? Er dere en egen økonomisk enhet, eller en naturlig del av Viking?

– Viking er en del av Viking FK, og vil dermed være i samme økonomiske enheten som resten av klubben.

 

Vikings topplag spiller i år i 3. divisjon, og har åpnet med tre seire.

read more
IntervjuNyheterSignering

Klar for profflivet

Synne Jensen i LSK-Hallen

Synne Sofie Kinden Jensen blir Wolfsburg-spiller fra sommeren av. Hun virker mer enn klar for oppgaven.

Vi er i LSK-Hallen, der Synne og en håndfull Kolbotn-spillere har hatt en treningsøkt mot en håndfull LSK-spillere i en halv hall. Hennes agent Jens Oestreich har allerede forsikret Synne om at vi godt kan vente litt, men Synne tar dette på strak arm – en karakteristikk som ser ut til å oppsummere henne.

 

Alltid drømt, men ikke tenkt

Synne og Jens Oestreich dagen etter at Wolfsburg bekreftet overgangen.
Synne og Jens Oestreich dagen etter at Wolfsburg bekreftet overgangen (begge bilder: Jan Erik Kristiansen).

Synne Jensen ble oppdaget ved en tilfeldighet. Oestreich og Vfl Wolfsburgs representant skulle se kvartfinalen mellom LSK Kvinner og Stabæk slik at de kunne bli bedre kjent med det sistnevnte laget som de skulle møte i Champions League. De tok seg tid til å se første omgang mellom Røa og Kolbotn også. På tross av at det sto 2-0 til Røa etter 13 minutter og Synne og resten av Kolbotn stanget mot Røas forsvar, var det nok for Oestreich.

Ble du selv overrasket over at du fikk kontrakt så tidlig i karrieren? Du ble jo kåret til årets unge spiller nylig.

– Da jeg fikk høre av Hege [Jørgensen] at det hadde kommet en henvendelse, var jeg kjempeglad, og synes det var kult.

Var dette noe du tenkte på?

– Jeg har alltid drømt om å spille profesjonelt, men jeg har ikke tenkt så mye på det.

Flere la merke til deg rundt 2012, men du hadde jo ditt store gjennombrudd først i fjor. Hva skjedde?

– Jeg følte at det løsnet litt i siste halvdel av 2014, sier hun beskjedent. – Jeg ble gradvis bedre i Kolbotn fordi jeg fikk tillitt.

Så det er lettere å utvikle seg i medgang?

– Ja, med tillit kommer tryggheten som gjør at man utvikler seg, forklarer hun.

 

Tålmodig og ambisiøs

Hun begynte på lokallaget Gjelleråsen, gamlelaget til tidligere verdensmester og proffspiller Marianne Pettersen.

Hvorfor fotball?

– Jeg elsker fotball. Vi hadde ikke noen tradisjon for det, men jeg begynte, og så ble storesøsteren min med, forklarer romerrikingen mens hennes storesøster spiller for Grei mot LSK 2 i bakgrunnen. – Jeg fikk tidlig følelsen av at jeg mestret fotball, understreker Norges nyeste proffspiller i Tyskland på kvinnesiden.

Synne ble oppdaget av LSK Kvinner i 2012, men LSK var da i sin første sesong som topplag, og det var vanskelig å komme inn på laget. Etter utlån til Grei gikk Synne til Kolbotn, der hun altså fikk tillit og utvikling.

Betenkt: Synne Jensen er godt forberedt på at det blir annerledes i Wolfsburg.
Betenkt: Synne Jensen er godt forberedt på at det blir annerledes i Wolfsburg.

Overgangen fra en medaljekandidat i Toppserien til en gullfavoritt i Bundesliga kan bli tøff. Hva kan du bidra med til Wolfsburg, og hva må du bli enda litt bedre på?

– Min styrke ligger i at jeg er hurtig og teknisk, men jeg gjerne kan bli litt bedre mentalt og taktisk, og å jobbe med tøffhet i duellspill.

Har du pratet med Caroline Graham Hansen om klubben?

– Ja, og hun har bare bra ting å si om den.

Du kommer til verdens beste lag med noen av verdens beste spillere. Hvordan skal du takle eventuell motgang?

– Det blir en annen hverdag bare det å flytte hjemmefra, og jeg tar det som en utfordring, særlig med bare skoletysk fra ungdomsskolen. Jeg har signert tre år for klubben. Jeg er tålmodig og trygg på at jeg har kommet til et godt sted. Samtidig har jeg ambisjoner om å gjøre det bra i Wolfsburg.

Til slutt, du har også spilt på landslaget. Er dette viktig for deg?

– Det er en ære å spille på landslaget, og det er noe jeg også vil. Samtidig har jeg ikke dårlig tid der. Det kommer når jeg er god nok. Jeg er opptatt av å ha en god treningshverdag.

 

read more
BloggIntervjuToppserien

Litt stang ut

Arne Utvik

Arne Utvik har kommet som en storm i Toppserien. Hva tenker han som en som kommer utenfra om Toppserien, kvinnefotball generelt og veien fremover?

 

Avaldsnes har nettopp gjennomført en brukbar sesong, der de hentet seg opp fra nedre halvdel til en femteplass. Likevel valgte laget å avslutte samarbeidet med trener Arne Møller. Vi tok en prat med Arne Utvik for å forstå bedre hva som skjer i klubben.

 

Egen rolle

Som sportssjef og største investor sitter du med to hatter. Har du flere hatter?

– Ja, jeg har også tatt på meg ansvaret for mye markedsarbeid og profileringsarbeid, svarer Utvik. Det siste gjelder gjerne media og sosiale medier.

Godt poeng, det bringer oss over på Avaldsnes tunge satsning på lokalmedia. Dere har brukt TV Haugesund og Haugesund Avis flittig. Hvordan har dere fått til dette?

– Det handler litt om å «være på» i AIL, samt å våge å by på seg selv, forklarer daglig leder i A. Utvik AS.

Hva med sosiale medier?

– Der handler det om aktivitet. Man må ha minimum en sak per dag. Det er også lurt å poste innlegg fra andre medier, og å poste saker som skaper engasjement.

Hvordan da?

– Post gjerne noe som ligger i gråsonen, noe som kan misforstås, noe som slaper diskusjon.

 

Avaldsnes som topplag

Gode tips alle kan ta med seg. Et vanlig problem for klubber som får mange penger, er at man satser mye på gode spillere, men at støtteapparatet ikke alltid er klare for omstillingen. Hvordan føler du at støtteapparatet i Avaldsnes har greid overgangen fra bredde til topp?

image_243
Angrer ikke, krever mer: Avaldsnes’ sportslige leder forventer mer enn nesten medalje utover. (Foto: Avaldsnes IL)

– Støtteapparatet er etter mening meget bra. Her tenker jeg særlig på da medisinsk, oppmenn, marked, anlegg, daglig ledelse og styre.

 Ja, da gjenstår det bare å finne en ny trener som får enda mer ut av klubben. Apropos det, du sa at Avaldsnes burde kjempe om gull til Haugesunds Avis. Dere kjemper mot nesten hele landslaget og et par toppspillere fra øverste hylle. Er det rettferdig å kreve gull?

– Avaldsnes er klare til å ta medalje. Vi er kanskje ikke en gullkandidat ennå, men kanskje med litt stang inn?

Stang inn, ja. Det krever borteseire. Hvorfor lykkes ikke Avaldsnes borte?

Aner ikke. Vi holder på med å analysere dette nå.

Godt svar. Apropos uttalelser til media, skrev VG at du «angrer på millionbeløp». Stemmer dette, og kan du utdype?

– Jeg angrer ikke på beløpet, men kanskje burde de blitt brukt på en litt annen måte. Det blir nok tut og kjør en stund til.

Ja, en stund til: Man skal jo bygge sten på sten, som det heter, for å finne riktige spillere og riktig gruppe. Hva er Avaldsnes’ perspektiv?

– Vi bygger sten på sten, men kanskje bruker vi større stener enn andre når vi bygger. Høyt tempo er viktig for oss.

 

Engasjement og egen markedsføring

Avaldsnes har, i tillegg til dine egne bidrag, vært flinke til å skaffe seg sponsorer. Hvordan har dere lykkes?

– Det handler om å selge inn engasjement, likestilling og at dette er noe nytt i vår region.

Dette er gode poeng som andre klubber kan ta med seg. Har du andre råd til hvordan klubber kan tenke nytt og gjøre ting annerledes?

– Det er viktig å være mer kreative i tankesettet. Man må våge seg «ut av boksen» og våge å ha tro på prosjektet.

Mange klubber føler seg fanget av at media og publikum er skeptisk til kvinnefotball. I Sverige har de lyktes stort, delvis på grunn av godt samarbeid med media og mellom sereieforeningen, fotballforbundet og klubbene. Hva tenker du om dette?

– NFF må sette krav til klubbene vedførerende markedsføringen av seg selv av idretten. Streaming av kamper er en ting, satsning på sosiale medier er en annen. Vi må selv skape interessen, og mange klubber er generelt elendige der. Vi må markedsføre oss selv, og ikke sutre og forvente at NRK, TV2, NFF og andre skal gjøre jobben.

 

Utlendinger i Toppserien

Det har du nok rett i, men Avaldsnes har en fordel fremfor andre klubber i at de har flere ressurser og en trygg økonomi. Tror du Avaldsnes hadde vært i toppen uten deg?

– Det hadde de antageligvis ikke. Samtidig er bevisstgjøringen av dette overfor AIL kommunisert.

Avaldsnes har valgt å satse på utlendinger, noe også Amazon Grimstad, Medkila og til dels Kolbotn, LSK Kvinner og Arna-Bjørnar har gjort. Hvilke fordeler ser du med et økt internasjonalt innslag?

– Jeg tro det skaper en mer fargerik liga, slik at det ikke bare blir innbyrdes bytting av spillere mellom «Oslo»-klubber.

Samtidig er det mange utlendinger på benken…

– Ja, og jeg tror det er lurt at klubbene sjekker bedre, og at de bevisstgjør utenlandkse agenter om at den norske ligaen ikke er en B-liga.

read more
1. divisjon2. divisjonBloggIntervjuSKFToppserien

– Man kan snu på det

Richard Jansen og Øyvind Eide.no

Å intervjue Richard Jansen er en gave som fortsetter å gi. Er man ute etter klare meninger, er mannen med en fortid som NFF-delegat, i Serieforeningen for Kvinnefotball og alltid i Stabæk et oppkomme av sterke og klare meninger.

 

TV-kamp, sølv og skader

– Litt under pari, svarer Jansen på spørsmålet om sesongen hittil. Spørsmålet stilles da før gullkampen, slik at Jansen ikke kan bruke resultatet i den siste kampen for å kamuflere for resten.

Var det spesielt noen kamper du tenkte på?

– Mot Ørn var vi for arrogante, og slapp dem inn og lot dem utlikne. Mot Vålerenga går vi opp i liminga tidlig i andre omgang. Mot Klepp bestemte vi oss for å spare to spillere, men de måtte spille i andre omgang. Vi brenner jo en straffe der også etter at vi hentet inn 0-2, mimrer Jansen.

Og mot Avaldsnes?

– Der ble vi bortdømt av NRK, svarer Richard kontant.

Hvordan da?

– Det var landskamp på onsdag [i Tønsberg mot Portugal, red. anm.], vi fikk tilbake jentene på torsdag. Kampene skulle egentlig spilles søndag, men så hadde NRK lyst på en lørdagskamp, og da måtte jentene dra til Haugesund allerede fredag. Og dessuten måtte vi ombooke. NFF burde ha nektet det.

Samtidig er det jo slik at Stabæk mistet flest poeng før den store skadeperioden. Ørn, Avaldsnes og Klepp var begge før skadeperioden, i tillegg til hjemmekampen mot LSK Kvinner. Nå har dere bare tapt poeng mot Vålerenga og spilt i hvert fall resultatmessig jevnt mot Wolfsburg.

Richard Jansen tenker seg litt om før han kommenterer. – Det tok tid før vi tok inn over oss savnet av Katrine Pedersen. Hun var vanskeligere å erstatte enn vi trodde. Under Pedersen var det ikke en eneste feilpasning, og nå opplever vi til Stabæk å være mange brudd i midtbaneleddet. Vi har nå lagt om spillestilen, og det er en sinnsykt «go» i laget for de som ikke er skadde. De har tatt steg, kanskje fordi de endelig slipper til.

Det kan fortsatt bli gull for Stabæk, men om vi ser på de fem sesongene siden dere ble utpekt som det nye, store laget, har det blitt to gull. Er du fornøyd, og har dere levd opp til favorittstempelet?
– Ja, jeg er fornøyd, det er bra. Man kan snu på det, vi har aldri vært dårligere enn sølv. Det kan vi være fornøyd med. Det er ikke jeg som kom med de bastante kommentarene om at vi skulle bli det nye storlaget, så jeg kan si meg fornøyd.

Det kan virke som om det bare er plass til to store lag i Toppserien: BUL og Sprint-Jeløy, Sprint-Jeløy og Asker, Asker og Trondheims-Ørn, Ørn og Kolbotn, Kolbotn og Røa, Røa og Stabæk og nå Stabæk og LSK Kvinner. Er det ikke plass til flere storlag?

– Det burde ha vært en trelagsserie i år. Avaldsnes har ikke fått det de skulle ut av serien, og de må sees som en skuffelse. Ellers er det nok litt for tidlig å trekke en konklusjon om at vi er en tolagsserie ennå.

Kanskje, men man kan legge merke til tendenser. For eksempel er Avaldsnes og LSK Kvinner to lag med god råd og gode lønninger sett i sammenheng med konkurrentene. Stabæk har hittil ikke blitt med på karusellen. Tror du at dere eller Avaldsnes og LSK representerer fremtiden?

– Fremtiden er i hvert fall ikke rike onkler, kontrer Richard. Når de forsvinner, vet vi hva som skjer. Man bør tenke seg om to ganger før man takker ja til det. Samtidig er det ikke noen tvil om at Per Berg og Arne Utvik har hjertet med, de kommer fra området og har vært med. Likevel er det ikke sikkert de alltid er med.

Ja, sånn apropos fremtiden, tror du at tippeligalag vil være fremtiden for Toppserien også?

– Det er også for tidlig å dømme. Molde, Tromsø og Sogndal har hatt god satsning, og de sender dyktige spillere videre. Om de hadde satset hele veien, hadde vi nok kunnet se gode lag derfra også. Vi ser også at Viking satser. Svaret er det at ikke alle skal være med på Tippeliga/Toppserie-satsningen. Større lag tåler svingninger godt, og i et stort apparat er det flere å ta av. Folk og omgivelser er bedre. Jeg tror likevel det er verst med de rene kvinnefotballagene.

Ørn og Amazon?

– Ja, det er jo krise om de rykker ned. Dette er jo viktige lag. Ørn har jo historien med seg som topplag, men de har vel bare tre lag igjen.

 

Opprydning i divisjonene

Rundt nå ringer telefonen til Richard, som er så godt beskyttet at den ser ut som en effekt fra en Steampunk-film. Dette passer som scenebytte, for Richard blir nå utspurt med en annen hatt, den som kjenner av kvinnefotball med fartstid som kampdelegat og med innsats i Serieforeningen for Kvinnefotball. Vi begynner med et dypdykk.

Urædd rykket opp til 1. divisjon i fjor, nå ligger de an til å spille om opprykk til Toppserien, og det med et par Amazon-spillere og ellers beskjedne navn på blokka. Sier det mest om Urædds evne til spill, eller om nivået i 1. divisjon?

– Det syer mye om nivået i 1. divisjon, svarer Jansen alvorlig. – Jeg er skremt etter at jeg har sett at ØHIL [Øvrevoll-Hosle] og Urædd har klart seg så bra. Man ser avstanden til Sandviken, som vinner klart. Og de har vel gått i minus siden i fjor? Jeg har også sett 2. divisjonskamper som holder minst nivået til et par førstedivisjonskamper.

- Legg til to lag i 1. divisjon og kutt avdelinger i 2. divisjon, kommenterer Jansen på spørsmål om oppsettet (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)
– Legg til to lag i 1. divisjon og kutt avdelinger i 2. divisjon, kommenterer Jansen på spørsmål om oppsettet (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)

Sånn apropos, om du hadde fått gjøre hva du ville med de tre øverste divisjonene, hva hadde du da gjort?

– Først hadde jeg gjort en regel i 2. divisjon om at vi skulle alltid lagt andrelagskampene til dagen etter en toppseriekamp. Nå kan kamper spilles tre dager etter, og det ødelegger treningshverdagen til mange spillere, og flere trenere kvier seg for å gi fra seg førstelagsspillere til andrelagskamper, svarer Richard uten å tenke seg om. Det er ingen tilfeldighet i svarene, dette er nøye gjennomtenkt og bittert erfart.

Og fordelingen av lag og avdelinger?

– Jeg tror nok jeg hadde holdt Toppserien slik den er. Jeg har vært inne på tanken på ti lag, og det finnes gode argumenter. Et av dem er gode spillere, men om vi hadde kuttet to lag, er det ikke gitt at for eksempel Medkilas spillere hadde kommet til andre lag. De hadde nok heller blitt der og kjempet seg inn igjen. Dessuten liker jeg at det er 12 forskjellige toppfotballmiljøer i Norge.

Så du er ikke bombastisk på antall lag?

– Nei, men jeg er bombastisk på min motstand mot sluttspill. For de fleste er ikke ute etter færre kamper, de vil gjerne ha et sluttspill. Jeg er allergisk mot sluttspill, der kommer jeg til å kjempe til krampa tar meg. Det er stort sett bare amerikansk idrett som har det, og det kan jeg spare meg for her. Skal man ha en ekstra kamp, burde det heller være en supercup før hver sesong. Det tror jeg hadde vært mye mer interessant.

De andre divisjonene?

– Du, der hadde jeg økt 1. divisjon til 14 lag og så hadde jeg kuttet ned antall avdelinger i 2. divisjon til tre-fire. Og så hadde jeg latt andrelagene rykke opp til 1. divisjon.

 

Utviklinger og trender de siste årene

Mange ser med bekymring på Oslo-områdenes dominans. Det nevnes at hovedstadens utdanningstilbud har skylden. Samtidig ser vi at det er gode tilbud til utdanning i Bergen (Handelshøyskolen og UiB) og Trondheim (NTNU), men likevel er det nesten bare lokale spillere på Arna-Bjørnar og Trondheims-Ørn…

– Ja, men det er jo ikke noe forskjellig fra demografien for øvrig. De smarte jentene flytter gjerne til byene, og du må være smart for å heve seg på toppnivå. Det er derfor mange velger utdannelse i USA, det er jo mer attraktivt.Og du må være smart for å lykkes som kvinnelig fotballspiller.

Sånn apropos dette med å lykkes, hvordan oppsummerer du Jenteløftet?

– Problemet med Jenteløftet var at det ble bestemt før halvveis at det ikke fungerte. NFF kuttet for å spare penger, men det var jo ikke stort de sparte på det kuttet i den store sammenhengen.

Har noe riktig skjedd den siste tiden? Med eller uten Jenteløftet?

– Ja, gjennomsnittsalderen er gått opp for kvinner, de blir også eldre før de slår igjennom. Det er flere spillere over 30. Det er gjerne store frafall når jentene er 19 og 23, gjerne da de er ferdig på videregående eller ferdig med bachelor.

Hvorfor har dette skjedd?

– Klubbene er blitt flinkere. Samtidig må jeg advare mot en trend.

Ja?

– Det ser ut til at mange klubber er opptatt av at gode jenter skal spille med gutter. Dette er ikke noe for alle. Dessuten kan det hende at det er 1-2 gode spillere som da spiller med guttene, og så faller resten av jentesatsningen sammen.

 

Potensialet ligger der

Sverige får ting langt bedre til på kvinnesiden. Hva skyldes dette?

– Dette er historisk betinget. Slik jeg hørte det, var det noen journalister i Sverige som diskuterte kvinnefotballen over en øl, og så kom de fram til at de alle krevde en dekning av kvinnefotballen av sine redaktører. Så bygget det seg opp.

Jansen har god oversikt over kvinnefotballen og klare meninger om hva som bør gjøres. (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)
Jansen har god oversikt over kvinnefotballen og klare meninger om hva som bør gjøres. (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)

Kan dette skje i Norge?

– Vanskelig å si. I Norge er det en sirkulærargumentasjon: ingen skriver om kvinnefotball fordi ingen ser på kvinnefotball, og ingen ser på kvinnefotball fordi ingen skriver om det. I Sverige har media vært med på å øke interessen. Nå har den svenske interesseorganisasjonen en helt annen virkelighet. I Norge har SKF et budsjett på omtrent 800 000 så vidt jeg vet. I Sverige har de 38 millioner. I Norge er inntrykket at jentene skal være takknemlige for at noen gidder å dekke dem, mens i Sverige er mediadekningen et overskuddsfenomen.

Hva kreves i Norge?

– Det er nok ikke så mye. Se for eksempel på hvor mye som har skjedd på to år på NFFs hjemmeside [fotball.no, red. anm.]. Det er ikke så mye mer som skal skje. Det er blitt sinnsykt bra på kort tid. Ting dekkes mye bedre, både på yngre og eldre nivå. Og vi har sett at det har medført gode ting. Jeg fikk jo gledessjokk da Dagbladet greide å skrive om kvinnefotball uten at det var sexfiksert.

Sist, landslaget har lenge vært ledestjernen for kvinnelige fotballspillere, men det medfører skader og frustrasjoner for klubber. På herresiden er det mer skepsis. Hvilken rolle synes du landslaget har i kvinnefotballen?

– A-landslaget er veldig viktig. Fra klubbsynspunkt er det imidlertid mange samlinger. Det er et latent utgangspunkt for konflikter. Vi er glade og stolte over jentene våre som fikk EM-medaljer, og selv i Norge får kvinnelandslaget oppmerksomhet, så landslaget er en god ting.

Og helt til slutt: Om du skulle forandre én ting i kvinnefotballen, hva hadde det vært?

– Økonomi. Vi opplever at jenter er så pliktoppfyllende og lojale. De trener og jobber og studerer samtidig. Det går ofte ut over søvn, restitusjon og hvile, og det blir mye slitasje og en tøff hverdag. Om de fikk bedre betalt, hadde det nok gått bedre. Der tror jeg Jenter i Tet-prosjektet til Kolbotn og Røas Bayerngas er fremtiden. Det er mindre draktreklame og mer om å gjøre noe for lokalmiljøet. Dessuten er det smarte folk på lagene, og firmaene kan se etter fremtidige ansatte på laget. En feilansettelse er kostbar, og dette gir en mulighet for å velge ut gode og lojale arbeidstakere for sponsorene. Det og goodwill.

Takk så mye!

– Selv takk!

read more
BloggIntervjuToppserien

Den store jakten på publikumsrekorden

IMG_2498

Det går mot slutten av årets Toppserie, og for en sesong det har vært. Vi har fått oppleve mange spennende lokaloppgjør. flotte mål, samt blitt kjent med mange nye spillerprofiler i de forskjellige klubbene i Toppserien.

I tillegg har publikumsrekorden blitt satt under utfordring, da Arna-Bjørnar har skumle hensikter.

 

Tøffe kamper igjen

Vi kontaktet jentene i Bergen og pratet med daglig leder Christer Sælen.

I den 20 serierunden ventet en veldig tøff motstander på dere i Amazon Grimstad, hva tenkte dere rundt denne?

– Vi var godt forberedt på det som kom. Vi fikk en tidlig scoring og fikk spilt på resultat i vår favør stort sett hele veien. Tøff høstkamp som forventet, men som i praksis ble avgjort på 3-0 til oss, oppsummerer Sælen.

Det har du rett i. Det ble også grei seier over Grand Bodø, mens Kolbotn fikk det tøft mot LSK og Avaldsnes tapte for Stabæk. Dere er nå a poeng med Kolbotn i kampen om bronsen. Dere møter formsvake Røa hjemme og Kolbotn varierende Avaldsnes borte. Det kan likevel bli en fryktelig spennende avslutning på årets sesong?

– De fire foregående årene har det stått om bronse i thrilleravslutning av de siste serierundene. Dette er vi vant til og dette liker vi.

 

Publikumsfrieri

Den nye publikumsrekorden, på 1582 tilskuere, bestitter nå LSK-jentene i LSK-Hallen før siste seriekamp, som vil avgjøre gullkampen, der LSK møter Stabæk. Det blir kamp om tilskuerrekorden også fra vest, fordi Arna Bjørnar har også annonsert at deres siste hjemmekamp vil bli en av de store.

Utover en forykende spennende serieavsluttning, hva kan dere friste bergensfolket med ved kampen? 

– Dræggens Buekorps kommer og trommer før kampen og i lag med supportergruppen Bjørnane kommer det til å bli skikkelig god stemning før og under kampen.

På deres webside nevner dere noen kjente navn som er invitert, tror du de dukker opp til kamp for å støtte jentene på banen? Har dere andre spennende VIP folk på ønskelisten før kampen?

– Vi har ikke så mange spennende VIP folk på listen men håper at så mange som mulig som er interessert i fotball tar turen til Arna denne dagen og støtter opp rundt laget og forhåpentligvis kampen om bronsen.

LSK møter Stabæk i siste kamp og går nok mot å forsøke seg på å slå ny rekord igjen, dere møter Røa på hjemmegress, hvor mange kan dere få presset inn?

– Vi har plass til 3000 personer

Har du noen avsluttende tanker , ideer for å få bergen til å kjenne sin besøkelsestid på den siste runde i årets Toppserie?

– Det blir årets siste mulighet til å se Bergens beste fotball-lag i år!

read more
BloggIntervju

Høstferie på Sørlandet med fotballskole for jenter

IMG_5562

Vi svingte innom Amazonleiren på den siste dagen i høstferien, de har en årlig fotballskole for jenter . Dette ville vi finne mer ut av så vi spurte noen spørsmål til primus motor Shannon Smyth om hvordan uka har vært for henne.

Fortell oss litt om fotballskolen dere har hatt i høstferien:

This fotballskole is very special because it is «for girls, by girls» which means only girls can attend and we have all female coaches! I think it’s so special to have female role models for girls–I don’t think many girls realize that they have professionals and national team players competing every week in their backyard.
Fotballskole is for ages 6-12 and is of course for fun but we also use this as an opportunity to teach the fundamentals of football. Technique is the theme throughout the week because this is the age where the girls really absorb the information and can teach their bodies to master the details.

 

Hvor mange år har fotballskolen holdt på? 

This is the 4th annual Fotballskole For Jenter.
Hvordan var oppmøte på årets fotballskole?

We always seem to land somewhere between 23-30 girls…which for this area is fantastic, but I hope it continues to grow! When I first came to Amazon, I was a guest coach at another local fotballskole and there was only 5 girls and ca 75 boys. I thought to myself, «where are all the girls?!» This «ah-ha» moment is really where I started to realize girls football needed more support in the South…and so, the Fotballskole was born and ended up being my first step into girls football development in the South.

Hvor mange fra Alaget ble med på årets fotballskole? 

We had 4 coaches and all were Toppserien players! Kelsey Hood, Dyanne Anderson and Katelyn Rhodes…a lot of Americans 🙂

Hva er ditt beste minne fra årets samling?

Honestly, this is one of my favorite times of year because you get to work with youth players and see them not only improve over our days together but also watch them come out of their comfort zones, make new friends and ENJOY playing. There is not pressure at Fotballskole and it is the same for me…I participate in almost every game we play! I get to be a kid again…I always look forward to the infamous «buffalo hunter» game!

Vi kunne lese i lokalavisen at dere sliter litt med å få de eldre jentene med på dette, hva tror du er noe av grunnen til dette?

I think whenever you start something new, you have to convince players and clubs to buy into it. Everything we’ve done at Amazon for girls has been well received, but now we want to provide more for the older players who are in the advanced training stage of their development path. That means we want to push them technically, but mostly plant seeds tactically and physically. Many in the community ask me why we do not have more local players competing at the Toppserien level and while I believe the answer is simple, the process is not. We have started to make small changes in the expectations and demands in girls football culture in the South, but we have a way to go and this does not change overnight. We must challenge players in all areas of player development–technical, tactical, physical and psychological. They must have a taste at what it means to compete in a challenging environment and to take joy in success but also joy in failing and trying again. We can provide this environment, but we must raise our players to be prepared for both success and failure. Attitude is everything.

Kan jentene på sørlandet forvente en fotballskole igjen til neste høst? 

Certainly we will continue to try and provide this advanced programs for older players and we will continue to try and reach as many girls as possible at a young age.De siste spørsmålene vi stilte til Shannon gikk mer på henne personlig.

Da du vokste opp, hvor viktig var slike tilbud for deg som fotballskolen er for jentene på sørlandet?

Attending things like fotballskole is a great way to get outside your comfort zone to meet new players and also to compete with and against new players. That was one of the most important lessons I learned going to things like fotballskole when I was young and I try to teach the same to my players–that is, no matter if you have been friends a long time or just met the player, teammates are special and work together no matter what. It is also a great way to be exposed to great coaches and in this case, top female footballer role models!

Ved å vokse opp i utlandet som fotballspiller, hvordan føler du treningen som fotballspiller var sammenlignet med måten vi gjør det i Norge?

As a coach, I have learned a lot about the Norwegian system and have been able to compare it to other countries such as America and Ireland. In the end, I think this region of Norway specifically has to continue to push the standard higher for girls development. There are a lot of great initiatives but we have to follow through and be more consistent. We have to put our time and money where our mouth is–many complain but do not act to better the environment. Having now worked together with countless grassroots clubs in the South I know the desire is there and we will continue to make small steps forward as long as we have the support of the community.

With that said, I think a big difference I see goes back to my earlier comment regarding the mentally of players ages 15-18 and older. We must raise our players «to be comfortable with being uncomfortable.» I see too many players who have their parents do the talking for them or might be told they are not up to speed and have to take a step to work on things and try again. Players must feel an ownership of their career. They must be willing to work, be open to learning and also open to hear compliments when they come. Again, attitude is everything.Ser vi mot siste spørsmålet , så må vi spørre om hvordan følelsen er mot kampen på Søndag? Ser vi på historien så har dere gjort det godt mot årets cupfinalist Trondheimsørn.

I’m feeling really confident about the match. We have had a good week of training–we look fresh and there has been a solid competitive vibe at training. We played very well against them earlier this year and lost narrowly 0-1 so I think points are definitely up for grabs in Grimstad!!

En meget fornøyd Shannon Smyth avslutter ved å anmode Sørlandet om å legge turen til Grimstad og Ugland Stadion på Søndag kl 14:00.  Da spiller nemlig Amazon jentene mot Trondheimsørn, det koster ingenting å komme inn siden dette er avsluttningen på akademiuken. Hun sier hun virkelig håper på mye god støtte fra tribunen i kampen mot poengene som vi så sårt trenger.

read more