close

Julekalender

Julekalender

Julekalender luke 23

23

Vi nærmer oss julaften med stormskritt, og skal ta en liten prat om nesten-laget. Men først minne om premiene vi har igjen.

I morgen julaften legger vi ut det vi fortsatt har av premier. Særlig LSK-fans, men også fans av Avaldsnes, Amazon Grimstad og Arna-Bjørnar, kan altså følge med. Det blir sesongkort og VIP-billetter.

 

Sarpsborg 08

sarpsborg08Dagens tekst er ene og alene dedisert laget som to år på rad ikke har lyktes å rykke opp til Toppserien. Eller egentlig handler det om Østfold.

Østfold var representert fra begynnelsen med mosselaget Sprint-Jeløy. Laget inneholdt noen av de største stjernene i norsk kvinnefotballs historie, inkludert Heidi Støre, Agnete Carlsen, Bente Nordby og Birthe Hegstad. I 1997 ble samarbeidet mellom hovedlaget og damelaget brutt, og det nye laget het Athene Moss. På tross av Ingvild Stensland, Lene Storløkken, Linda Ørmen, Christine Colombo Nilsen, Camilla Huse, Elin Krokan og Lise Klaveness i løpet av en femårsperiode, ble det nedrykk og laget forsvant. Siden har aldri noen lag fra Østfold vært i Toppserien.

Fra 2002 til 2010 var det ikke engang et lag fra Østfold i 1. divisjon. Imidlertid ble Hafslund/Trosvik/Skjeberg foreslått først til Fredrikstad som deres kvinnelag. FFK takket nei, og Sarpsborg 08 ble forespurt, og takket ja. Sarpsborg 08 rykket rett opp i 2010 etter å ha vunnet en tøff 2. divisjon. Laget ble også en suksess i 1. divisjon, med en debut på 5. plass fulgt av en 3. plass i 2012. I 2013 og 2014 ble det andreplass bak henholdsvis Grand Bodø pg Sandviken. Begge gangene ble det kvalifisering, begge gangene mot Amazon Grimstad, begge gangene gjorde de det skarpt borte og begge gangene tapte de klart hjemme. Det siste tapet kostet, primus motor Hedda Vedeler la opp og keeper forsvant. Likevel tror vi at Sarpsborg 08 viser seg som et seigt lag.

Sarpsborg 08 er et lag som satser mye på lokalt talent. Det finnes spillere som ikke er fra området, men stort sett er det unge og lovende spillere som er med på å skaffe en lokal profil. Det er fascinerende å følge laget som skynder seg langsomt – nesten ingen spillere har noen landslagserfaring fra aldersbestemt lag – ved å skape talenter og lokalt samhold.

Vi støtter tanken bak dette og ønsker Sarpsborg 08 lykke til videre i 1. divisjon 2015.

 

 

read more
Julekalender

Julekalender luke 22

22

Det går mot lysere tider, og nettopp derfor har vi valgt å se på de to lagene som rykket opp, Haugar og Byåsen.

 

Haugar

HaugarVi var tidligere inne på at Åsane mistet spillere til Sandviken og Arna-Bjørnar og at Øvrevoll Hosle lå rett mellom Røa og Stabæk. Haugar er litt av det samme. Med kort vei til lagene sørover, først Avaldsnes og så Klepp, har Haugar vanskelig for å holde på virkelig gode talenter. Det er derfor særlig spennende at laget rykket opp til 1. divisjon. Haugar havnet i gruppe med Sandviken 2, Avaldsnes 2, Arna-Bjørnar 2 og Voss, og jobben var dermed ikke enkel. Det ble en tett serie, der avstanden mellom 3. plass og 8. plass var fire poeng. Haugar ikke bare vant blant de beste førstelagene, Haugar vant hele serien med to poeng mot Arna-Bjørnar 2. Haugar fikk også møte et nær toppet Avaldsnes 2, og tapte begge kampene klart, mens Avaldsnes 2 flere ganger stilte sterkt redusert.

Rent historisk er Haugar, delt med Molde, det tredje laget som har hatt et lag i den øverste divisjonen for både menn og kvinner, om enn herrelaget bare var oppe i ett år i 1981 (her ser vi bort fra samarbeidsprosjektet FK Haugesund). Kvinnene var i toppen 1994 til 1996 med en sjuendeplass som beste plassering. Laget da blivende landslagsspiller Silje Jørgensen (Anzjøn) på laget sammen med deres toppscorer Nina Ellingsen. Nedrykk i 1996 ble fulgt av seier i 1. divisjon og kvalifisering året etter, der Haugar fikk to uavgjort og tapte for nettopp Byåsen. Laget holdt seg på topp, og kvalifiserte seg greit til nasjonal 1. divisjon i 2001 etter sin tredje  av fire avdelingsseire året før. Etter en brukbar start gikk det nedover, og laget rykket ned i 2004. De rykket rett opp igjen, og fortsatte frem til 2009, der de endte nest sist og skulle ha rykket ned. Imidlertid ble FK Larvik oppløst, og dermed overlevde Haugar. Laget var tilbake til midten av tabellen i 2010. I 2011 var det imidlertid ingen bønn. Haugar var imidlertid et topplag i 2. divisjon, og i 2012 ble det andreplass bak Kaupanger, mens det i 2013 ble tap i kvalifiseringen mot Urædd. Nå i 2014 er Haugar tilbake til 1. divisjon igjen.

Vi ønsker Haugar all lykke til i 1. divisjon 2015.

 

Byåsen

ByåsenByåsen har hatt flere spennende spillere på laget, inkludert Trine Nordgård og Marie Knutsen. Det ble også to korte perioder i toppen, først i 1998 og så tre år på rad 2000-2002. Deretter gikk det nedover, først i 1. divisjon og så i 2. divisjon. Byåsen luktet på 3. divisjon i 2008, men i 2009 snudde de brått, og har vært mer eller mindre et topplag i 2. divisjon siden. I 2014 ikke bare var de det beste laget, men de var også bedre enn Trondheims-Ørn 2, og det med god margin.

Byåsens utvikling de siste to årene er uløselig knyttet til at Kattem ble oppløst i vinteren 2012/2013. Laget hadde allerede lekket spillere til Byåsen, og plutselig kom resten også, da de som ikke dro til Trondheims-Ørn. Dina Misund, Cathrine Larsen, Line Rye Vikan, Mari Sivertsen Mathisen, Tonje Følstad, Mathea Hovde og Ida Hepsø er blant de tidligere Kattem-spillerne på laget. Laget er spennende og har en god blanding av ungt og gammelt, mye og lite erfaring og en god trener i Frode Strømsvik.

Byåsen virker veldig klare for 1. divisjon 2015, og vi ønsker dem lykke til.

 

 

 

read more
Julekalender

Julekalender luke 21

21

Vi nærmer oss jul med stormskritt, og nå ser vi på Fortuna Ålesund og Grei Kvinner Elite.

Siste søndag i advent ser vi på to lag med hver sin historie. Begge har lange tradisjoner i kvinnefotball, og begge har vært innom toppen.

 

Grei Kvinner Elite

Grei - nå også uten Linderud.
Grei – nå også uten Linderud.

Grei er for mange best kjent da de i 2010 og 2011 var del av samarbeidsprosjektet Linderud-Grei i Toppserien. Historien er egentlig langt eldre.

I 1992 rykket Bøler ned fra den øverste divisjonen, som da het 1. divisjon. Det eneste oslolaget i den øverste ligaen var dermed ferdig. To år etterpå rykket Linderud opp til den nest øverste divisjonen. Laget debuterte i 1995 med en imponerende fjerdeplass, ti poeng bak vinneren Gjelleråsen, med selveste Marianne Pettersen. Passende nok rykket Bøler opp igjen til den øverste divisjonen samme år. Linderud hadde varierende resultater, men flere helt i toppen helt til alt kollapset i 2000. Det ble nedrykk til 2. divisjon, og derfra forsvant Linderud helt fra radaren.

Fra asken dukket Linderud-Grei opp i 2004 i 2. divisjon, og var nære ved å rykke opp til 1. divisjon igjen. I 2006 lyktes de, riktignok fordi fire lag rykket opp på grunn av utvidelse av Toppserien og nedleggelsen av Liungen. Linderud-Grei var et bunnlag, ett poeng fra nedrykk i 2007 og reddet av kvalifisering fordi 1. divisjon ble utvidet i 2008. I 2009 snudde alt på hodet, og det ble opprykk.

Linderud-Greis tur i den øverste divisjonen var ikke av de beste. De var nære ved å lykkes i 2010, men 0-0 hjemme i en kamp de trengte å vinne holdt ikke. Det vil si, det holdt fordi Donn gikk konkurs. I 2011 ble det stygge tall for østkantjentene, og de fikk bare ett poeng, hjemme mot Kattem. Kort tid etter ble Linderud-Grei til Grei Kvinner Elite.

Laget har vært opp og ned på tabellen, og det ble nedre midten i 2014. Likevel har laget fostret egne eller bygget opp lovende andre spillere som Anja Sønstevold, Ellen Wang, Ida Gausdal, Nicoline Viker og Line og Maren Hauge. Dette er et tradisjonsrikt og spennende lag vi ønsker lykke til videre i 1. divisjon 2015.

 

Fortuna Ålesund

Fortuna Ålesund er et interessant lag. De brøt med moderklubben Guard i 1991, men hanglet avgårde helt til de tok over plassen til Spjelkavik, som da knapt hadde spillere igjen. Spjelkavik IL/Fortuna ble til i 1995, og fra 1996 var det FK Fortuna Ålesund.

Laget kom seg stadig fremover i 1. divisjon, og i 2000 vant laget sin avdeling og spilte kvalifisering mot Liungen og Fløya. Nestendrammenslaget Liungen vant på målforskjell. Deretter var Fortuna en middelhavsseiler i nasjonal 1. divisjon til de i 2007 var nære på og i 2008 kom Fortuna på andreplass bak overlegne Sandviken (lyder dette kjent?) etter at de kom på andreplass i siste serierunde da laget som lå på andreplass, Medkila, overraskende tapte i siste serierunde (nok en gjentakelse der).

Opprykket gjorde at Guard foreslo at lagene skulle slås sammen igjen, men Fortuna takket nei. I stedet samarbeidet de me Aalesund, og fikk spille på Color Line Stadion. Det hjalp lite; Fortuna fikk fattige tre poeng og gikk rett ned igjen. Etter en rekke plasseringer midt på tabellen markerte Fortuna Ålesund seg som et topplag i 1. divisjon igjen i 2014. Vi synes dette er et spennende lag, og vi ønsker dem all lykke til i 1. divisjon 2015.

 

 

 

read more
Julekalender

Julekalender luke 20

20

Det er kort igjen til jul, og det er få lag igjen å se på. I dag ser vi på Bergens soleklart nest største lag, Sandviken.

Heislaget. For god for første, for dårlig for Toppserien. Det er ingen vei å komme utenom, Sandviken har ikke knukket koden som gjør at de har greid å holde seg i den øverste divisjonen – hittil.

Det ser imidlertid lysere ut for bergensklubben. For uten June Hammersland, Melissa Bjånessøy, Kine Tonning, Marita Salbu, Ane Fimreite, Ingelan Ognedal, Shelia van der Bulk og Ingrid Stenevåg, har Sandviken, med lokale spillere og to utlendinger på keeper- og angrepsplass, lyktes å rykke opp i overlegen stil. Med 21 seire og én uavgjort, for øvrig borte mot Øvrevoll Hosle, har Sandviken vært så overlegne at det har vært nesten kjedelig. De var også faretruende nære å slå Avaldsnes ut av cupen.

Skal man gjette på hva som har skjedd, virker det som om bergenslaget har lyktes svært godt med lagfølelsen og vinnerfølelsen. Disse begrepene er diffuse for mange, men vi har sett dem i aksjon mange ganger. Da Kolbotn ble cupmester i 2003 etter å ha slått superfavoritten Kolbotn, da Røa vant serien i 2009 mot et på papiret uslåelig Stabæk, da Arna-Bjørnar tok bronse og Kolbotn fjerdeplass i år med et på papiret markant svakere lag, og da håndballjentene nettopp sendte Sverige ut i semifinalen. Det handler om å levere over evne, å levere sammen og å heve laget nesten med tro alene.

Har Sandviken funnet dette, har de virkelig mye å vise til. De kommer ikke til å vinne cupen i 2015, og medaljer blir vanskelig, men de kan levere mer enn godt nok til at de kan utvide sitt sjette toppserieopphold mer enn én sesong.

Vi ønsker Sandviken lykke til i Toppserien 2015.

 

read more
1. divisjonJulekalender

Julekalender luke 19

19

I dag tar vi turen til Hedmark og de to lagene Kongsvinger og Fart.

Hedmark har ingen stolt tradisjon innen kvinnefotball, men de har to lag som ofrer alt for å komme på topp.

 

Kongsvinger

Kongsvinger har hatt flere spennende spillere, men det er især søstrene Dekkerhus vi husker derfra. Kongsvinger rykket opp i 1. divisjon i 2011 etter at de vant overlegent hjemme mot Tromsdalen og borte mot Sunndal. Laget Kom på en fin femteplass mens Fart var i Toppserien i 2012, og Hedmark, som bare har hatt Fart i den øverste divisjonen, så ut til å være på vei. Det gikk ikke, Fart rykket rett ned igjen, og i 2013 var Kongsvinger nede på 8. og Fart på 10. Kongsvinger var da det beste laget fra Hedmark. Også i 2014 ble det jevnt, og ett poeng skilte de to lagene, igjen med Kongsvinger på topp.

Kongsvinger har satset lokalt og ungt, og lyktes svært bra i en omskiftende 1. divisjon. De er sårbare for skader, og trakk seg helt fra cupen i 2014 på grunn av skadesituasjonen. Vi håper på at det går bedre i 2015 og ønsker laget lykke til.

 

Fart

Det er noe pussig med hedmarkslaget  fra like utenfor Hamar – skjønt innen Hamar kommune. Fart har rykket opp to ganger i sin karriere, og de har også tidligere vært med i opprykksstriden. Samtidig har laget variert svært mye. De lå an til nedrykk i 2006, men ble reddet av at Liungen måtte trekke laget. I siste serierunde 2007 lyktes det Fart å rykke opp til Toppserien 2008. Det ble et ubarmhjertig møte, der bare Inger Helene Karseths hat trick mot Klepp gjorde at de fikk poeng. Ett poeng og solid nedrykk var ikke imponerende. Laget ga imidlertid ikke opp, og i nest siste serierunde hadde de en kjempemulighet om de slo opprykksrival Alta hjemme. Kampen endte 1-1, og det ble Linderud-Grei og Donn som rykket opp. I 2010 ble det øvre midt-på-tabellen, men i 2011 var laget nest best i 1. divisjon. 2012-sesongen snakker ingen om – null poeng som første lag i Toppseriens historie. I 2013 ble det en 10. plass, fire poeng unna Voss, og sannsynligvis unngikk de nedrykk bare fordi Kattem måtte trekke laget, omtrent som i 2006. I 2014 var Fart langt bedre, og endte på åttendeplass med dobbelt så mange poeng som i fjor.

Fart er et spennende lag vi ønsker lykke til videre i 1. divisjon.

read more
Julekalender

Julekalender luke 18

18

Vi koser oss i 1. divisjon og ser på Urædd og Øvrevoll Hosle.

Ikke tilfeldig dette heller. Urædd og Øvrevoll Hosle spilte sammen i kvalifiseringen til 1. divisjon i året før de rykket opp. De har også mer eller mindre beveget seg i samme retning – oppover.

 

Øvrevoll Hosle

Ideen er absurd. Det er bare seks kilometer mellom Røa og Stabæk. Og så skal altså et lag mellom dem spille i den nest øverste divisjonen. Oddsene var ikke på Øvrevoll Hosles side. Likevel, gjennom hardt arbeid og god innsats, lyktes Øvrevoll-Hosle å komme seg opp i den nest øverste divisjonen.

Og, merkelig nok, ganske så langt opp i den også. Den i utgangspunktet naive tanken om å rekke Toppserien i 2015 virket faktisk en stund fullt mulig. Det var bare en formsvikt i andre halvdel som gjorde at Øvrevoll Hosle IL ikke spilte kvalifisering mot Amazon Grimstad. Svært imponerende.

Vi ønsker Øvrevoll Hosle lykke til i 1. divisjon 2015!

 

Urædd

Urædd var enda nærmere opprykk. Bare i siste serierunde rotet de bort opprykket. Fram til da hadde Telemarks beste lag gjennom kvinnefotballens historie (en beskjeden hyllest) knivet om kampen og til og med ledet.

Telemark er sånn sett et pussig fylke. Mange spillere kommer derfra, men ingen lag har lyktes. Først var det Fossum fra Skien, så var det Langesund i en kort periode, før det ble Statthelle, som ble Bamble, som igjen ble del av Urædd. Oppi det hele har altså Skarphedin og Snøgg vært nære uten helt å få det til.

Vi lar oss imponere av at de sortkledte jobber med å få til det ingen lag fra fylket har fått til før, og ønsker laget lykke til i 1, divisjon 2015.

read more
Julekalender

Julekalender luke 17

17

Vi ser på 1. divisjon i denne luken, og tar to lag i slengen. I dag Lyn og Åsane.

Det kan virke som en pussig kombinasjon, men Lyn og Åsane møttes ofte i Norway Cup og andre toppturneringer. Det er nettopp dette det handler om, lag som har slått seg frem med unge spillere som er blitt bedre sammen.

 

Åsane

Laget fra helt nord i Bergen har markert seg gjennom det som en stund så ut til å bli en rakettfart oppover, og i 2013 var laget bare fire poeng fra å spille opprykkskvalifisering mot Amazon Grimstad. Året ble litt annerledes for laget, som måtte nøye seg med en åttendeplass.

Åsane har produsert flere talenter som har kommet seg til andre bergenslag, som Mia Nygård (Arna-Bjørnar 2010, så Sandviken), Eli Anne Dvergsdal (Sandviken 2013/2014), Ingrid Marie Spord (riktignok fra Fyllingen, til Sandviken), Maria Borchmann (Arna-Bjørnar 2014), Sunniva Lillestøl (Sandviken 2013) og mange andre.

I tillegg til å være det eneste laget i oransje (ser man bort ifra de selvlysende draktene til Avaldsnes), synes vi det er gøy at Bergen er godt representert i den øverste divisjonen, og vi ønsker Åsane all lykke til i den mest øverste divisjonen i 2015.

 

Lyn

Lyn har også produsert en rekke talenter, men særlig gjelder det Caroline Graham Hansen. Årets spiller i USA, Andrea Skjold Frøshaug, er et annet eksempel. Laget er et spennende lag som har vært en talentfabrikk lenge. Lyn har både spillere som alltid har spilt for dem og hentet talenter fra hele Oslo. Dette gjør at Lyn spiller en stor rolle i å skape talenter.

Var sånn omtrent med i opprykkskampen, men falt ut. I tillegg til Sarpsborg 08 er Lyn blant de mest stabile lagene på topp, og de kan være med i kampen om opprykk snart.  Vi ønsker Lyn lykke til i den nest øverste divisjonen i 2015.

read more
Julekalender

Julekalender luke 16

16

Vi åpner luken for 16. desember, og holder oss i hovedstaden.

Vålerenga kjempet seg hardt gjennom en tøff første halvdel, men ble sterkere utover sesongen. I dagens luke ser vi tilbake til den 18. serierunden, og kampen mellom Stabæk og Vålerenga .

Stabæk var store favoritter, men de hadde hatt problemer hjemme mot Vålerenga tidligere. Da var det med Solveig Gulbrandsen, denne gangen var Gulbrandsen fast på Stabæk.

Det var en kamp alle trodde Stabæk skulle ta greit, og det begynte slik. Ida Elise Enget fant Elise Thorsnes sentralt i boksen, og Thorsnes smalt inn 1-0 til hjemmelaget etter et drøyt kvarter. Tjue minutter senere var det Julie Adserø som var overlegen i luften etter en corner og headet inn 2-0. Stabæk hadde god kontroll på kampen.
 
Så god kontroll på kampen hadde de at de slapp seg ned. Det ble sjebnesvangert. For Vålerenga hadde langt fra gitt opp, og etter 15 minutter i andre omgang greide Ina Skaug å snu et Stabæk-angrep. En flott chip fant Marte Berget, som alene med keeper Ingrid Hjelmseth ikke gjorde noen feil. Dermed 2-1. Seks minutter senere var hun på rett sted til rett tid, og smalt til etter kamp om ballen. Skuddet var utagbart for Hjelmseth, og det sto 2-2. Berget scoret begge målene, men dette var en lagseier der alle bidro til en svært sterk uavgjort på Nadderud.
Det er det ikke mange andre lag som har gjort i år, derfor synes vi Vålerangas innsats her fortjener dagens luke.
read more
Julekalender

Julekalender luke 15

15

Luke 15 i kalenderen handler om det tidligere og muligens kommende topplaget Røa.

Fordi vårsesongen viste tegn til at Røa kunne bli en medaljekandidat igjen. Laget fra Oslo Vest var innen skuddhold på de to topplagene, og etter 13 serierunder var de bare fire poeng bak LSK Kvinner og to bak Stabæk.

Mye av hemmeligheten til Røa ligger i nettopp nummer 15, Hedda Strand Gardsjord. Hun har i 2014 vært en svært god midtstopper, men det er som  høyre kant at hun virkelig finner sin posisjon. Rask, tøff og flink til å drible, og hun frykter ingen.

To legender i Røa, Hedda Strand Gardsjord og Silje Vesterbekkmo. (Foto: Arne Melbye)
To legender i Røa, Hedda Strand Gardsjord og Silje Vesterbekkmo. (Foto: Arne Melbye)

Likevel var det ikke hun som var i hovedrollen da Røa i akkurat 13. serierunde sto for den overlegent største overraskelsen i Toppserien. LSK Kvinner hadde 22-0 i hallen, og de hadde bare sluppet inn 7 mål tilsammen. Riktignok var nesten halvparten av disse, tre, borte mot nettopp Røa. På hjemmebane hadde imidlertid LSK Kvinner aldri tapt i serien for Røa. I 2010 vant LSK Kvinner 2-1 i en poengløs kamp der begge lag stilte med redusert lag. I 2011 vant LSK Kvinner overraskende 2-1 hjemme mot Røa, og ble det første laget som påførte bortelaget poengtap etter sju strake seire. I 2012 var det LSK Kvinner som var det nye topplaget, og de vant toppkampen 3-2 etter to mål hver av Cecilie Pedersen og Lene Mykjåland (da for Røa) og et selvmål av Røa. I 2013 hadde Røa mistet Mykjåland og Haavi til nettopp LSK Kvinner, og Haavi scoret to mål mot gamleklubben i en 4-1-seier. Innimellom hadde Røa i 2012 vunnet som eneste lag, i LSK-hallen i en cupkamp, men i serien var det annerledes.

LSK Kvinner hadde Isabell Herlovsen, Emilie Haavi, Lene Mykjåland, Sherida Spitse og en rekke andre gode spillere. Nevnte Gardsjord og Silje Vesterbekkmo var Røas beholdning på landslaget. Så til kampen:

LSK Kvinner har stort sett satset på å gå ned mot dødlinja og så slå inn. Røa dominerte luftrommet og tok helt vekk dette våpnet. Etter fire minutter fikk Røas Sofie Skjelstad Jensen en flott treff på 30 meter som gikk i en bue inn i mål. LSK Kvinner presset Røa bakover, men dette åpnet bakover. Etter 22 minutter kom Skjelstad Jensen til skudd som fant veien til nettmaskene bak en sjanseløs Javery. LSKs press betalte seg etter 36 minutter, da Haavi smalt uttagbart til fra omtrent 20 meter. LSK Kvinner var på vei inn i kampen, men det åpne forsvaret deres skapte en glimrende overgangsmulighet for nettopp Sofie Skjelstad Jensen. Hun ble felt av siste forvarsspiller Anna Westerlund, som ble utvist. Frisparket som fulgte ble mesterlig reddet av Javery, men Sofie var der på returen. 3-1. Andre omgang ble en oppvisning i dårlig angrepsspill fra LSK Kvinner, mens Røa igjen fikk utnyttet frustrasjonen. En rask overgang fant Sofie Skjelstad Jensen, som løp fra alle og satte inn 4-1.

LSK Kvinner fikk sitt første hjemmetap i 2014 og sitt største noensinne. Røa overrasket alle. LSK gråt nok hele veien til banken, for de gulkledte vant både serie og cup, mens Røas medaljeambisjoner punkterte etter denne kampen, og de måtte ta til takke med en sjetteplass. Likevel var det en svært imponerende innsats av Røa som viste hva som bodde i dem.

Les ellers vårt kampreferat her.

read more
1 2 3
Page 1 of 3