close

Kampreferat

KampreferatToppserien

Røa-seier i for tidlig kamp

Røa-Amazon _14_20150328

Røa – Amazon Grimstad 3-2

Røa og Amazon Grimstad prøvde hverandre ut i en kamp som viste mer enn antatt av begge lagene.

 

Tidlig start og nye tanker

Først og fremst viste imidlertid kampen at man rett og slett ikke bør begynne i mars. Til Røas liste over rekorder i Toppserien (som inkluderer største seier, største avstand til nummer to, flest poeng, færrest poeng av en seriemester og flest mål) kan nå de og Amazon legge til tidligste kampen i toppseriehistorien. Med litt flaks står den rekorden i all fremtid.

For om enn det var brukbare temperaturer og sol, var dette ikke ideelle forhold, og både Amazon Grimstad og især Røa startet å spille litt som om det var litt for rett-etter-dvalen. En kamp med fem mål som ikke var noen fyrverkerikamp sier jo sitt.

Amazons trener Olli Harder jobber inn en klar taktikk og tankegang om Amazon Grimstad som handler om at de i mindre grad prøver å spille over evne og mer taktisk. Dette betydde at de lå bakpå og satset på overganger, mens Røa på sin side hadde mye å bevise for publikum etter en relativt trist høstsesong.

 

Tre mål – lite annet

Dette manifesterte seg i at Røa dominerte banespillet, men ikke helt fikk det til å svinge, mens Amazon Grimstad satset på overganger.

Amazon Grimstads Silje Blakstad (her mot Røas Nora Byom), satte seg på scoringslisten og sikret ledelse for Amazon etter første omgang.
Amazon Grimstads Silje Blakstad (her mot Røas Nora Byom), satte seg på scoringslisten og sikret ledelse for Amazon etter første omgang (Alle foto: Arne Melbye).

En av overgangene gikk til Silje Blakstad, men ble raskt klarert ut til corner. Corneren var svært pussig. Den ble raskt tatt, og Røas forsvar sto nesten stille mens Eline Glamsland lirket corneren inn i mål. Årets første toppseriemål var et faktum, og den gikk ikke dit alle hadde forventet. Det hadde bare gått 12 minutter, og målet var i sterk kontrast til en ellers tafatt åpning.

Målet vekket Røa i en viss grad, og de skapte mer. Særlig var Vilde Hasund, Elen Botten og Marita Iversen mer med, og Botten lyktes etter seksten minutter å lobbe en ball over et akkurat like stillestående Amazon Grimstad-forsvar til Jodi Ann Robinson, som tok imot ballen flott og banket inn 1-1 alene mot keeper.

Røa dominerer totalt deretter og nesten ut omgangen. Synne Skinnes Hansen, nå med «Skinnes» på ryggen, smalt til fra 20 meter etter en halvtime, men Amazons keeper var godt på med notene. Da det nærmet seg slutten av første omgang, viste imidlertid Amazon Grimstad seg igjen. En tabbe fra midtforsvaret til Røa åpnet opp for en rask Silje Blakstad som snappet opp ballen, løp og kom alene mot Silje Vesterbekkmo i Røa-målet. Blakstad satte elegant ballen i motsatt hjørne, og bortelaget gikk til pause med 2-1.

 

Gjestene mistet stinget

Røa hadde startet med Line Holter på benken ettersom hun er på vei tilbake fra skade. I andre omgang ble hun satt innpå, og Isabell Bårdsgjerde kom inn i midtforsvaret slik at Hedda Strand Gardsjord kunne spille høyre back. For Amazon Grimstad var det ingen bytter, men tanken på å prøve å trygge inn en ettmålsledelse så ut til å være større enn ønsket om å øke den.

Dermed dominerte Røa langt mer med et flott samarbeid mellom Holter, Gardsjord og Robinson. Baller gikk knepent utenfor eller i tverrleggeren. Amazon Grimstad på sin side fikk t angrep da Kristine Meland presset mot å komme seg fri mot mål, men Bårdsgjerde klarerte til en corner som Amazon var ufarlige på. Nevnte Bårdsgjerde var nære på ved en corner til Røa som hun headet rett på keeper fra svært kort hold.

 

Holter, Hansen og Herregården

Amazon Grimstads Line Geltzer Johansen (liggende) og Rachel Breton må registrere at Synne Skinnes Hansen har utliknet for Røa (Alle foto: Arne Melbye).
Amazon Grimstads Line Geltzer Johansen (liggende) og Rachel Breton må registrere at Synne Skinnes Hansen har utliknet for Røa (Alle foto: Arne Melbye).

Det lå et mål i lufta, og etter 74 minutter kom det – igjen etter en forsvarstabbe. En svak klarering ble snappet opp av Synne Skinnes Hansen, og hun gikk rett på mål og smalt den bak Line Johansen i Amazon-målet. Dette tok energi fra Amazon Grimstad og ga til Røa, som da økte presset enda mer. Holter var et konstant faremoment, men den danske signeringen til Amazon Grimstad beviste at de har gjort en god investering, og hun var godt med på notene.

Amazon Grimstad på sin side valgte defensive bytter. Målscorer Glamsland ble erstattet av defensive midtbanespiller Eikeland, og Lohmann ble byttet ut med Farbergshagen. Enda dette sannsynligvis handlet mer om behov enn taktikk – Amazon hadde bare med fire bytter, keeper inkludert – ga det en enda mer defensiv stil i resultat.

Mot slutten av omgangen kom Elen Botten på et godt raid, men ble stoppet av en Amazon-spiller. Klareringen så grei ut, men Botten lå lenge nede, og måtte fraktes ut med båre. Det dreier seg sannsynligvis om en nerve, og er neppe verken brudd eller forstuing. Likevel måtte Røa fullføre med ti spillere etter at alle byttene var gjort.

Etter avbruddet ble det et frispark etter hendelsen, sånn omtrent fire meter i hver retning fra cornerflagget. Gunhild Herregården skrudde ballen flott inn, og flere løp for å heade den inn. Det oppsto mye fram og tilbake, men til slutt lå ballen i mål. Det viste seg imidlertid at ballen gikk inn allerede på skuddet til Herregården, som dermed ble matchvinner.

 

Røa tilbake – Amazon med noe på gang

Røa var best i en kamp der bare ett av fem mål – det siste – kom uten forsvarstabber. Dette kan skrives på kontoen for tidlig start, og begge lag kommer nok til å trene mer på å unngå slikt fremover. For Røas del beviste de at de har planer om å score mål, at de har greid å snu kamper, at de kjemper til siste sekund og at høstsesongen ikke lenger er et samtaleemne. Minus for osloklubben får være at de fortsatt er litt for avhengig av enkeltpersoner hittil, og at det ble litt for mange tilbakepasninger.

Amazon Grimstad, på sin side, viste i én omgang at de kan ha skumle hensikter. Gode kontringer og en rask omstilling fra forsvar til angrep viste at Amazon Grimstad finner en spillestil som matcher spillerne, og ikke et ideal. Det kler dem langt bedre. Dessverre for Amazon gikk de i fellen å prøve å forsvare inn ledelsen fra første omgang, og jo mindre farlige Amazon var, jo mer skrudde Røa på presset. Det var bare etter Røas matchvinnende mål at Amazon Grimstad kom frem igjen og viste hva de kunne. Dersom Amazon blir mindre redde for å tape og mer sultne på å vinne, kan sørlendingene overraske.

 

Røa – Amazon Grimstad 3-2
Tilskuere: 142, inkludert Even Pellerud, halve Serieforeningen for Kvinnefotball og en rekke fotballspillere fra andre lag.
0-1 Eline Glamsland (12)
1-1 Jodi Ann Robinson (16)
1-2 Silje Blakstad (45)
2-2 Synne Skinnes Hansen (74)
3-2 Gunnhild Herregården (87)
Dommer: Emilie Rodahl Dokset, Bækkelagets SK. Et par hands vi stusset på at ikke ble dømt, ellers grei.
Gult kort: Trine Lise Åvik, Amazon Grimstad (85)

 

Røa (4-3-3): Silje Vesterbekkmo – Alma Botten (46. Isabell Bårdsgjerde), Hedda Strand Garsjord, Gunhild Herregården, Nora Byom Nilsen – Synne Skinnes Hansen, Elen Botten, Marita Holmen Iversen – Sofie Skjelstad Jensen (46. Line Holter), Jodi Ann Robinson, Vilde Hasund (79. Kine Kvalsvik)

Amazon Grimstad (4-3-3): Line Geltzer Johansen – Emma Lisa Salomonsson, Kelsey Hood, Rachel Breton – Mona Lohmann (77. Linn Christine Fabergshagen), Stina Kleppe, Emma Beckett, Kristine Meland – Silje Blakstad, Trine Lise Åvik, Eline Glamsland (82. Heidi Eikeland).

read more
1. divisjonKampreferatNyheterToppserien

Nølende januarspill fra begge lag

IMG_6666

To lag som kjente hverandre pinlig godt møttes da Urædd slo Amazon Grimstad 3-2  i Grimstad.

Gro Ingvardsen gir instrukser  før kampen begynner.
Gro Ingvardsen gir instrukser før kampen begynner.

Amazon Grimstad er i ferd med å bygge seg opp igjen etter at en rekke spillere har forlatt klubben. Denne kampen stilte de uten Line Johansen og Kelsey Hood, men Emma Salomonsson fikk starte på høyre back. Mer spenning var det knyttet opp mot at Marit Fiane Grødum var tilbake i forsvar. Amazon har ikke vært så mye samkjørt etter at laget ble delt opp, og det var forventninger til flere spillere, som Heidi Eikeland som kom hjem fra USA.

Urædd på sin side stilte med et nytt forsvar bestående av bare tre spillere i en uvanlig 3-5-2 etter at de hadde mistet Marlin Ekeli og Thyra Stavrum-Tong. Nye ble Ingrid Berland fra naboklubben Fossum, sammen med Lina Lanner og tidligere Amazon-spiller Marikken Kleppe. Bak var det Lene Lauve som var den nye keeperen. Også Sandra Preus startet for Urædd, som ellers manglet Nora Eide Lie og Heidi Bjørntvedt. Urædd hadde dermed en del endringer fra førsteelleveren mot Røa, men deter interessant at prøvespiller Siw Døvle fikke muligheten igjen.

 

Uavgjort mellom Åvik og Preuss

Første omgang var relativt jevn, men Amazon Grimstad var hakket mer førende. Trine Lise Åvik var definitivt restituert i kampen, som ble spilt over 3×30 minutter. Allerede etter kort tid var ballen i tverrleggeren etter en lobb. Amazon utnyttet fint den uvante spillestilen til Urædd og det vi kan regne med var et innkjøringsproblem med de nye forsvarsspillerne. Det gikk ikke lang tid før Trine Lise Åvik utnyttet situasjonen og satte inn 1-0 til hjemmelaget etter at hun, Kristine Meland og Silje Blakstad leverte flere skumle angrep. Ikke lenge etter ble det 2-0 etter at Åvik headet inn et frispark.

Andre omgang var helt annerledes. Her var det mer jevnt, men Amazons stormløp stilnet, mens Urædd kom mer på. Amazon startet nære, men Urædd kom mer med, og det var ingenting å si på at Sandra Preus reduserte for bortelaget mot gamle lagkamerater midt i omgangen. Raskt etter satte hun inn 2-2, og det var balanse.

Tredje omgang vippet, men til slutt scorer Jenny Mathisen for Urædd etter corner og fastsetter sluttresultatet til 3-2 til Urædd.

 

Bra, men med forbehold

Blant tidligere Amazonspillere finner vi Ellen Wiersholm i Urædd

Urædd kan skryte av nok en gang å ha tatt Amazon Grimstad, men man må se bak resultatene. En utrent Marit Fiane Grødum er fortsatt god, men kommer hun i form, vil det nok være svært vanskelig å score tre mål på sørlendingene. I tillegg er laget fra Amazon langt fra samspilt.

Det er uansett ikke en dårlig innsats å ha slått Amazon Grimstad for Urædd, som selv hadde en del nye spillere de måtte teste og en formasjon som ikke helt satt. Skal vi dømme etter denne kampen, i hvert fall etter innsatsvilje og potensial og legge av for at det er i januar, kan Urædd nok en gang kjempe i toppen, og ikke nødvendigvis «bare» om andreplassen. Det som uansett er sikkert, er at dette virket som et skritt i riktig retning for Urædd etter 1-5 mot Røa for kort tid siden.

Amazon Grimstad viser at det ligger noe i laget. Den første omgangen vitner om gode spillere som vil blø for drakta. At det ikke holder for spillere som har hatt en kaotisk start med sykemeldt trener og assistenttrener med helt annen filosofi i januar er ikke så viktig. Det som er viktig, er at de kjemper igjen. Det kan bli viktig å ta med seg.

Vi er selvfølgelig også svært spente på hva vi skal legge i at Marit er tilbake i grønt, om det var denne kampen eller om hun er tilbake for hele sesongen.

Urædd skal spille igjen allerede den 25. januar, denne gangen mot Øvrevoll Hosle. Amazon Grimstad har vi ikke funnet noen treningskamper for før den 8. mars, da de møter Vålerenga. Vi gleder oss til begge.

read more
KampreferatNyheterToppserien

Amazon Grimstad – Trondheims Ørn

IMG_1085

Vi så en kamp som lovet mål, action og dramatikk – og det fikk vi.

 

Amazon Grimstad regnes av mange som det første fotballaget, mens Trondheims-Ørn er en av de eldste klubbene. Ser vi på historien mellom lagene, ser vi at hjemmelaget på de siste 6 kampene har vunnet 3, spilt uavgjort 2 og tapt 1.

Med slike tall gikk Amazon og publikum på banen med senkede skuldre, en kunne kjenne på atmosfæren på stadion at de mente at de kunne. Men Amazon var ikke favoritter mot Trondheims-Ørn.

Hjemmelaget startet med : Karoline SævareidAugustine Sylvia Ejangue SilikiDyanne AndersonGro IngvardsenKelsey Frances HoodFride Tessem MørkesetKatelyn Rose RhodesKristine MelandSilje BlakstadAndreea LaiuShannon Smyth

Gjestene fra Trondheim stilte med:
Kristine Nøstmo ,Inger Ane Hole , Mali Lilleås Næss , Martine Flakk , Solfrid Andersen DahleGuro Reiten , Kristine HaugenTina FremoAndrea Eimstad HaugstøylHege NordvikLisa-Marie Karlseng Utland.
(link mot fotball.no)

 

Sterkt fra de grønnkledde

Med Stefanovic’ råd i hodet, gikk vertene ut med rak rygg og åpnet knallhardt.  De første ti minuttene viste lite tegn på at det var et cupfinalelag mot et bunnlag på banen. Amazon presset og forsøkte, og etter 13 min med litt til og fra dukket det opp en sjanse i boksen hvor et skudd traff stanga, og så sto Silje Blakstad på rett sted til rett plass og satte ballen inn til 1-0. Resultatet fulgte kampbildet, så det var ikke ufortjent at det ble hjemmeledelse.

Som i mange kamper hvor begge lag åpner hardt så dabber det litt av utover omgangen. Først i det 37. minutt var gjestende Trondheims-Ørn på et farlig løp mot Amazon-boksen. Det så ut til gå mot en trygg klarering, men det ble en retur der Ørn-spiss og tidligere Amazon-spiller Lisa Marie Karlseng Utland dunket ballen i nettet til 1-1. Med respekt til tidligere arbeidsgiver begrenset hun feiringen.

Det gikk mot uavgjort, men godt ute på overtiden var det Shannon Smyth som satte ballen i mål fra et praktfullt frispark fra 20 meter, der ballen gikk langsmed kanten or tett ved stangen og i mål.

 

Mindre energi000

Andre omgang bød på en kamp der Amazon gjorde en god jobb med å forsvare seg mot ett heller tafatt trønderlag som ikke bød på de største sjansene.  Koppen med energidrikke må ha delvis vært varmet opp i pausen for jentene, vi må til midtveis i andreomgang før første virkelig store sjanse kom.  Det var i noen få sekunder en ny runde med jubel før dommeren blåste av en diskutabel situasjon hvor vi er usikre på hvem som faktisk var i offside.

Ett hardtkjempende hjemmelag begynner å bli slitne og inviterer inn Trondheims-Ørn. Borteleget presset mot en utlikning. Igjen ble det overtid, og det svært langt, i det 95. spilleminutt, at det skjede. Da det var snakk om et siste bytte for Amazon, ble det først en corner fra Trondheims-Ørn. Landslagsaktuelle Guro Reiten tok godt vare på sjansen etter corner, og fyrte av gårde fra sekstenmeteren med venstreslegga og la ballen bak målet til Karoline Sævareid.

 

-Styrer mesteparten

Vi pratet med en sentral spiller i Amazon som var dypt savnet i kampen. Trine Lise Åvik har hatt en tøff sesong med mye skadefravær. Hun forteller fra kampen:

– Dette er ett lag vi har god historie mot og dette gjenspeiler seg i kampen fra vår side. Jeg føler vi styrer mesteparten av førsteomgang og deler av andre omgang.  Vi har flere sjanser og gjør mye bra i kampen, beklageligvis gjør vi dessverre en del nybegynnerfeil i kampen som er med på å la ørn slippe til (ref til 1-1 målet) .

Denne kampen kunne gitt oss en mulighet til å lukte på trygg grunn men nå må vi ha hjelp fra andre lag i tillegg til å gjøre jobben selv i de siste 3 kampene om vi skal kjempe oss over kvalik plassen.
Gjenstående kamper er Arna-Bjørnar (h) Medkila borte og Grand Bodø hjemme

De siste 3 kampene blir uten den viktige kjempen Åvik, hun er skadet igjen med en muskel som er revet av i beinet. Da vi var på telefonen med henne var hun fortsatt veldig usikker på når hun kunne trene igjen, hun håpet da ett svar ville komme i løpet av uken.

 

read more
KampreferatLandslagNyheterVM

Lekent til VM

Football soccer goal net

Albania – Norge 0-11

Norge kom seg lett til VM gjennom å slå Albania sterkt. Likevel var dette en formalitet man ikke ble særlig klok av.

Albania så ut til å være laget av et langt skjørere materiale enn de norske spillerne, og i kampens første 20 minutter var det en rekke avbrudd for skade på albanske spillere. I tillegg var Norge usedvanlig flinke til ikke å få til stort i avslutningsøyeblikket. Skudd over, svake innlegg og manglende vilje til gjennomføring kunne fort ha skapt nervøsitet. I tillegg til en kløning som skapte en nesten-overgang for Albania som Hjelmseth fikk avverget.

 

Alltid kontroll

Likevel var det et tidsspørsmål før målet kom. Og det kom signert Isabell Herlovsen, som fikk heade inn i mål etter 18 minutter etter at et svakt albansk forsvar ikke markerte henne på et frispark fra Graham Hansen. Nettopp Hansen og Herlovsen hadde til da vært overraskende anonyme.

Man følte at 1-0 ville holde, men likevel tok det lang tid med kontroll for Norges del. På corner sto det imidlertid 2-0 til Norge etter at kaptein Maren Mjelde headet, også hun udekket, inn ballen fra omtrent en meters hold. Mykjåland var servitøren denne gangen, og hun var også servitør da Graham Hansen fikk scoret sitt første mål. Så var det Graham Hansen som var servitør da Herlovsen scoret sitt andre rett før pause.

Andre omgang ble et stormløp mot et stadig åpnere albansk forsvar, og med syv mål ble Norge turneringens vinner og muligens mestscorende lag, avhengig av Nederlands kamp mot Portugal.

 

Bortekampens uutholdelige letthet

Det gjenstår å se hva Norge får med seg i en kamp der flere av målene i andre omgang skyldtes et albansk forsvar som hadde gitt opp og en stadig svakere keeper. Av de syv målene var i hvert fall fire mål som neppe hadde gått inn mot særlig mye bedre motstand.

Likevel kjempet Norge hele tiden for selv å spille god fotball, uansett hva Albania gjorde. Og det holdt de. Nora Holstad Berge, Marita Skammelsrud Lund og Ingrid Hjelmseth hadde lite å gjøre, mens Hedda Strand Gardsjord og særlig Lene Mykjåland var mer aktive, og begge var gode til å levere gode innlegg og snu spillet. Mykjåland var en av Norges beste på tross av at venstrebacken ikke kom på scoringslisten selv.

God var også Emilie Haavi, som til slutt kom på scoringslisten etter gang på gang å ha skapt supersjanser på egen hånd eller å ha levert målgivende pasninger. At målet hennes var en keepertabbe får så være, hun fortjente målet. Det var faktisk et lite paradoks at mens Haavi og Mykjåland skapte mest, var det altså Herlovsen, Hegerberg og Hansen som scoret flest. Ingen av de tre hadde noen kjempekamp utover målene og for Graham Hansen et par gode innlegg, men det betydde lite. Det viste at vi hadde både den skapende Cruyff-typen og poacher-målscoreren a la Gerd Müller i laget.

Hva var det så verd? Vanskelig å si. Det var verd en VM-billett, og en opptur, og vi fikk vist at vi kan spille godt også når vi kan slippe oss ned. Likevel skal vi være glade for at vi fort glemmer denne kampen og heller får møtt bedre motstand.

read more