close

Media

MediaNyheter

NRK sniker seg i riktig retning

Skjermbilde NRK

Toppseriemagasinet var klart bedre enn i fjor, men det er fortsatt noe klønete.

Hvor vidt det felles brevet som vi skrev i samarbeid med Kvinnefotballmagasinet, Støtt norsk kvinnefotball, Thomas Karlsen, Kvinnefotball TGS og Andreas Kristoffer Berge hadde noen påvirkning eller ikke blir spekulasjon, men i det minste har NRK denne gangen lagt ut Toppseriemagasinet på egne sider. Der har vi alle fått muligheten til å se et nytt og bedre format enn i 2015 – ikke at det krevde så mye. Vi ser det nødvendig både å utlevere ris og ros.

Ris: Husk ditt publikum

Klepp og Ørn
Ims og Utland på dumphuske uten at vi helt skjønner hvorfor.

NRK gjennomfører imidlertid et «sprekt» og «artig» program som virker å gå litt i samme felle som Jenteligaen – det vil si at de virker å appellere til unge jenter som vurderer å spille fotball. Problemet er at det er ikke de som faktisk ser på kvinnefotball eller som kommer til å gjøre det. De som ser på kvinnefotball kommer sannsynligvis fra de som ser på herrefotball og som får nok av bitende, skuespillende, selvopptatte, frekke, skuffende, likegyldige, brutale og ufine spillere.

Og her trykker skoen mest. Vi regner med at scenen der Carina Olset intervjuet Gry Tofte Ims og Lisa Marie Karlseng Utland  på en dumphuske appellerte til de yngre. Olset, som er en dyktig og erfaren NRK-medarbeider, kommer gjennom programmet mer med «bli kjent med»-spørsmål, og med snille spørsmål av typen «hvordan gikk det i fjor og hvordan går det i år» uten å gå i dybden. Kanskje jentene ikke var godt nok forberedt, men da bør NRK heller velge å gjøre den jobben selv slik at gode spørsmål får gode svar.

Selv trenerne slipper billig unna. Da de intervjuer Eide, spør de i liten grad hvorfor det gikk så dårlig med et lag fullt av landslagsspillere. De går ikke innom hvorfor Ørn hadde tre trenere på ett år eller hvorfor Røa fikk en knekk mot slutten. Monica Knudsen fikk også lissepasninger uten kritisk brodd. I fjor hadde NRK én bra ting, enda den var altfor harelabb og altfor kort. Det var drøfting av lagenes styrker og svakheter med Olav Traaen og Lise Klaveness. Dette var helt fraværende her, dessverre, for statskanalen sitter på mye kunnskap om kvinnefotball de kunne ha brukt bedre.

Et par faktafeil (Ørn spilte ikke cupfinale i fjor, Kolbotn er ikke et oslolag, Avaldsnes er da et lag fra utenfor oslogryta som kan utfordre om gull, Nordby har vært i Toppserien i 15 sesonger (-16 inkludert), ikke 20) kunne også ha vært ryddet bort.

Ros: God fokus på alle klubbene

Når det er sagt, var fortsatt dette langt bedre enn i fjor – og godt også uten sammenlikning. Det geniale med NRK i 2016 er uten tvil at de fokuserte på alle klubbene og at de satte opp grupper – gullkandidatene (Avaldsnes og Stabæk), oslolagene (med Kolbotn), bergenslagene, middelhavsseilerne (Ørn og Klepp) og nedrykksstriden. Ved å gjøre det på denne måten legger NRK allerede føringer for hvor forventningene ligger. Lagene fikk derfor på en god måte muligheten til å plassere seg i (Ørn og Klepp), benekte tilhørighet i (Urædd og Medkila) eller omfavne (Sandviken og Arna-Bjørnar) disse gruppene. I og med gruppene lå det også et visst forhåndstips fra NRK som kunne tolkes som en utfordring. Gøy løsning de gjerne kan gjøre igjen.

Best var altså tiden de fikk. Alle klubbene fikk snakke, og alle fikk forklare hvorfor de skulle levere bedre enn forventningene, bortsett fra at det er umulig for LSK Kvinner, som alle tror vinner. Om klubbene kan regne med at dette skjer neste år, bør de rendyrke noen spillere som representanter og utstyre dem med gode svar. I sin tid intervjuet undertegnede Caroline Knutsen så ofte jeg kunne fordi hun ga reflekterte svar uten at det føltes som om hun var et munnstykke for trener eller ledelse. Flere sånne spillere hadde gjort seg. Stensland var et godt valg der.

Alle lagene slipper til, og også trenere intervjues. Her igjen kunne man ha stilt de gode spørsmålene, men vi får noen ting ut av det hele. Trenerne kan svare fornuftig på spørsmål, og med litt strammere regi og tøffere spørsmål, kunne dette ha blitt veldig bra. Savnet Colin Bell og Margunn Haugenes, men ellers var det et flott initiativ. Flere trenere og tøffere spørsmål er forskjellen.

Toppseriemagasinet varte «bare» i 23 minutter og 50 sekunder, men med full fokus og streng regi kom NRK og samtlige lag godt ut av det.

read more
1. divisjon2. divisjonHjemmesiderMedia

Heia Grei!

Grei_hjemmeside

Uten å bli anklaget for å være partiske, ønsker vi Grei Kvinner Elite all lykke videre. Ene og alene på grunn av hjemmesiden.

Vi er mer enn gjennomsnittlig opptatt av hjemmesider, og da vi kom over hjemmesiden til Grei Kvinner Elite, opplevde vi en klar ting: Her kan alle klubber lære.

Greis hjemmeside er en fryd å lese om man skal se på kampreferat:

 • Ingen anklager mot dommeren – med ett unntak, mot Brumunddal der de ville ha straffe – er Grei mer opptatt av å beskrive kampen enn å skylde på at de ikke fikk fordeler.
 • Respekt for motstanderen. De innrømmer om de ikke er best, og de skryter uoppfordret av motstanderen uansett.
 • Kampreferatene er lange nok til at man får en god oversikt over hva som faktisk skjedde.

Fortsatt er ikke Grei flinke nok til å komme med alle kampreferatene. Greis knepne hjemmetap for Grand Bodø og flaue 0-4 mot Fortuna Ålesund og den imponerende 4-1-seieren til andrelaget over LSK 2 mangler. Det forekommer skrivefeil, og det kan å raskt i svingene. Heller ikke Grei har førsteellever i formasjon.

Greis Lena Aanensen forklarer at skribenten ikke hadde anledning til å være tilstede på kampene, og at de ikke hadde noen alternativer. Likevel virker det som om de jobber ekstra med dette for å holde hjemmesiden på et høyt nivå.

Dette er en side vi skal følge litt ekstra med på. Vi håper også at andre lag lenger opp i systemet gjør det samme.

read more
MediaSKF

Serieforeningen for Kvinnefotball og Letsplay Futbol samarbeider

skf

Serieforeningen for kvinnefotball og Letsplay Futbol samarbeider om SKF’s side på Facebook.

Ideen bak Facebook-siden er at vi skal passe på å levere nyheter på Facebook fra samtlige klubber i de to øverste divisjonene. Vi holder hos i utgangspunktet til nyheter som vi anser er av allmenn interesse og relativt nøytralt, og vi henter først fra hjemmesider og så Facebook. Vi har ambisjoner om at alle klubbene skal få like mye oppmerksomhet, men dersom du synes at en klubb blir forfordelt, er det bare å ta kontakt, så skal vi gjøre vårt ytterste for å bedre på dette.

Vi synes også det er viktig at fotballsider som leverer egne produkter også blir synlige, og skal i noen grad også legge ut saker fra våre og andre sider, igjen med samme kriterier.

read more
Media

Stor ståhei

generic-creepy-person-at-computer_10134

Falske profiler, stygge anklager og direkte motarbeiding. Miljøet rundt kvinnefotballen er tøft.

For en tid siden fikk jeg høre at min kollega i miljøet faktisk hadde spredt rykter og vært vanskelig i en kamp. Dette er selvfølgelig grunn til bekymring, og fortjener etterforskning, hadde det ikke vært for en svært vesentlig detalj: han var ikke til stede på kampen. Han satt hjemme med gipset ben da han skulle ha gjort dette.

Nylig ble vi også konfrontert av tre Facebook-profiler på en av våre saker. Våre kunnskaper om kvinnefotball var «amatørmessige», mente de. Ikke før hadde vi svart på en før en annen tok over. Det viste seg imidlertid at våre svar, saklige som vi anså dem, ikke var gode nok for dem. Etter litt etterforskning oppdaget vi at profilene med sikkerhet var falske – det vil si at det var én person bak, av et annet kjønn og en annen alder. Vi er heller ikke alene om å ha opplevd dette – disse profilene har vært aktive kritikere på andre kvinnefotballsider også.

Nå setter vi pris på tilbakemelding, og vi liker godt en god diskusjon. Vi respekterer meningene, om ikke måten de ble presentert på, og vi synes det var gøy i og for seg å vurdere det vi hadde skrevet på nytt. Vi bare håper at neste gang kan personen stå frem med navn, så tar vi gjerne en diskusjon. Bare moro, det.

read more
BloggMediaToppserien

Er Dagbladet tilbake?

Dagbladet_-_Caroline_Graham_Hansen

Dagbladet har begynt å skrive skikkelig om kvinnefotball – i hvert fall nesten.

[Edit: Siden denne teksten ble skrevet og tweetet, har Dagbladet faktisk utvidet informasjonen sin om Añonma (om enn de har feilstavet Turbine Potsdam). Flott og profesjonell innsats av dem for det]

Det er ikke mange av de som nylig har begynt med kvinnefotball som vet at Dagbladet var av avgjørende betydning – sammen med Frigg – for å få kvinnefotball anerkjent i Norge. De siste årene har faktisk Dagbladet vært lite opptatt av kvinnefotball dersom det ikke er snakk om sex eller skandale, eller aller helst begge. Det gleder derfor Letsplay Futbol at kvinnefotball blir tatt på alvor med to relevante artikler.

Den første handler om Caroline Graham Hansen, og forteller at hun har som mål å vinne Gullballen. Artikkelen er fin, den, om ingen større overraskelser. Det er en god gjennomgang av Graham Hansens ambisjoner. Den andre handler om at Genoveva Anonma, en landslagsspiller fra Ekvatorial-Guinea, måtte kle av seg foran medlemmer av styret i CAF for å bevise at hun var kvinne, noe hun for fire dager siden fortalte om i intervju.

Skal man være kritisk, kan man kommentere bakgrunnsinformasjonen.  Man kunne håpe at Dagbladet utdypet hvor godt Wolfsburg er, hvor smalt nåløyet er og hvilken imponerende innsats Graham Hansen har gjort ved ikke bare å komme til Wolfsburg, men til å nærme seg fast plass. Dagbladet har skrevet sånn omtrent at Wolfsburg vant Mesterligaen to år på rad, men bare i forbifarten. Man kan også undre seg på hvorfor  Morten Pedersen forteller at han mener at Norge kommer videre fra gruppespillet i VM, ettersom det krever å slå svake nasjoner som Thailand og Elfenbenskysten. Mer viktig er vel om vi kommer oss til OL, som krever å bli blant de tre beste europeiske landslagene.

Om Anonma kan det nevnes at saken rundt henne og Salimata og Bilguisa Simpore handlet om mye mer enn at de to sistnevnte ser svært maskuline ut. Det handler om spill på to eller tre landslag, om at Ekvatorial-Guiana importerer landslagsspillere på en måte som får Irland til å virke ekstremt intolerante og at det hele styres av en statsleder med liten sans for demokrati. Og at Anonma er en av Afrikas beste spillere og faktisk spiller på Turbine Potsdam, et av de beste lagene i verden, som ikke tar lett på juks eller anklager om det.

Likevel er dette muligens å være litt i hardeste laget. Det viktigste er fortsatt at Dagbladet er tilbake i flokken. Velkommen skal de være.

 

(PS: Dagbladet har også skrevet om landskampen mot Sverige, eller i det minste kopiert NTBs artikkel om den. Kudos for det også)

read more
MediaToppserien

Den obligatoriske hjemmesidekåringen

web

Siden fotballen.eu i 2013 kuttet ut sin oppdatering av Norges 100 beste hjemmesider, synes vi at vi kunne ta en uformell vurdering av sidene i Toppserien her.

 

Hva er en god hjemmeside?

For oss skal en hjemmeside ha som klar hovedsak å komme med sitt kampreferat og med opplysninger om nysigneringer og skader. Kampreferatet er spesielt viktig i Toppserien, der få kamper streames og enda færre vises på TV. Derfor får kampreferatene svært stor betydning hos oss. Vi mener også at en hjemmeside skal være klubbens ansikt utad, og ikke en fanside. Derfor skal man ha respekt for forbundet, for motstanderne og for dommeren.

Vi er også glad i ekstrainformasjon om lagene. Historie, bildegalleri, statistikk, spillerinformasjon, alt dette er flott. Det vi synes trekker ned er irrelevant informasjon. Vi trenger egentlig ikke vite om generalforsamling eller banetider.

Vi dømmer hele sesongen under ett, og en god periode hjelper derfor ikke om resten er svak. I tillegg dømmer vi bare hjemmesidene, og bare en. For enkelte lag, især Medkila og Amazon Grimstad, vil dermed denne kåringen bomme noe, ettersom de knapt har brukt hjemmesidene sine i år. For oss handler imidlertid hjemmesider om å være en informasjonsbank. I tillegg foretrekker vi alltid egenproduksjon foran å lenke til – eller å hente fra – andre.

 

Tabellen 2015

Problemet med disse kåringene er selvfølgelig at det blir mye synsing. Vi har derfor prøvd å bruke mer nøytrale kriterier og dømme derfra dersom det lar seg gjøre. Kort sagt får vi altså disse fem kriteriene:

 1. Kampreferat, hyppighet: 2 poeng for alle kampene (to kamper singringsmonn, men cupkamper teller), 1 poeng for 15 kamper eller mer og 0 for færre enn 15 kamper eller for et opphold på to måneder uansett antall. For at et kampreferat skal regnes som et kampreferat, må det ha minst et avsnitt på tre linjer. Resultat og formasjon holder ikke.
 2. Kampreferat, innhold: 2 poeng for god lengde og saksopplysninger som man ikke kan lese på fotball.no (som formasjon), 1 poeng for god lengde, 0 poeng for et par linjer
 3. Kampreferat, vinkling: 2 poeng for saklige, selvfølgelig noe vinklede, referater (her sammenliknes lagenes referat og eventuelt massemedia) med informasjon om motstanderne og deres sjanser, 1 poeng for rudimentær informasjon om motstanderne og noe for vinklet referat og 0 poeng dersom motstanderne ikke nevnes eller om vinklingen virker for sterk. Gjennomgående dommerkritikk trekker ned – dette tilhører fansider.
 4. Nyheter utenom kampreferat: Skader, nysigneringer, happenings og annet relevant mellom kampreferatene. Finnes dette?
 5. Annen informasjon (spillerinformasjon, historisk informasjon og annet relevant). Her dømmer vi på mengde og hvor oppdatert sidene er.

 

Lag Hyppighet Innhold Vinkling Nyheter Informasjon Sum
Trondheims-Ørn 1 1 1 1 2 6
Kolbotn 2 1 0 2 1 6
Stabæk 2 0 0 2 1 5
LSK Kvinner 0 1 1 2 1 5
Røa 1 1 1 1 1 5
Vålerenga 0 1 2 1 0 4
Grand Bodø 2 0 0 2 0 4
Arna-Bjørnar 2 1 0 1 0 3
Avaldsnes 0 1 1 0 0 2
Klepp 0 0 0 1 0 1
Amazon Grimstad 0 1 0 0 0 1
Medkila 0 0 0 0 0 0

 

Kommentarer

Best i klassen, men ujevne.
Best i klassen, men ujevne.

Trondheims-Ørn: Den beste siden i Toppserien er litt stykkevis og delt. Når Ørn vil, har de liveoppdatering, flott referat med respekt for motstander, masse teknisk informasjon og det du ellers måtte ønske. Andre ganger holder det med resultatet og oppstillingen. Nyheter utenom kampreferatene er litt av det samme – av og til briljant, av og til ingenting. Til gjengjeld er det så mye moro å gå seg vill i av nerdeinformasjon på siden. Ørn på sitt beste er langt over alle de andre sidene, men dessverre for trønderne er de ikke alltid der. Det holder til førsteplass på samme poengsum som Kolbotn, men vi synes helhetsinntrykket er litt bedre.

Kolbotn: Kolbotn er til tider veldig, veldig bra. Dessverre er kampreferatene altfor skrevet til fansen, noe som medfører til tider svært lite flatterende omtale av motstandere og dommer. Dette er uklokt for en toppklubb. Ellers er siden solid og har i og for seg interessant informasjon. Riktignok er noe av informasjonen hentet fra andre steder: Historikken er hentet fra Håkon Mørks utmerkede wikipediaartikkel, mens vi drar veeeeldig kjensel på lenkesidene deres (PS: Fart har rykket ned og Kattem er oppløst). Spillerinformasjonen er imidlertid bra, og vi håper dette blir regelen heller enn unntaket.

Stabæk: Stabæk er flinke til å legge ut saker, men det er dessverre for mange intervjuer i stedet for kampreferater. Kampreferatene er ofte svært korte og opplyser lite om hvordan kampen var. Motstandere nevnes knapt. Andre nyheter er Stabæk svært flinke på, og spillerstatistikken er jo en drøm. Dessverre stopper det der. Det er nyheter og god statistikk, men lite historie og ikke så mye annet om laget. Man kommer heller ikke innpå spillerne med intervjuer eller repotasjer utenfor banen. Kanskje litt plukk, men det er litt stivt. Der vi i gullkampen lot Tronheims-Ørns gode kampreferater komme foran Kolbotns flere, gjør vi her omvendt. Stabæk er så stabile over tid at man vet godt hvor man har dem.

Seriemesteren er overraskende ustabil på nett.
Seriemesteren er overraskende ustabil på nett.

LSK Kvinner: Det er mer enn litt merkelig at det er mange huller som det er i LSKs kampreferater. Flere kamper på rad har ikke kampreferater, inkludert både den overlegne borteseieren mot Medkila og den pinlige hjemmekampen mot Røa. Heller ikke seriefinalen mot Stabæk finner vi kampreferat fra. Når de først har det, gleder det et nerdehjerte at de setter opp motstanderne i formasjon. Slikt er tommel opp. Ellers nevnes motstanderne dessverre lite. Nyheter ellers er eksemplarisk. Flott med mange intervjuer som gjør at man blir godt kjent med spillerne. Den obligatoriske stjelingen av wikipediaartikel (denne gangen undertegnedes) kunne ha vært oppdatert, men det er greit at de har noe interessant å lese. Saklig spillerpresentasjon, samlet brukbart.

Røa (kommentert av Johan Tønnevold): Førsteinntrykket på siden er at den er rotete og uoversiktelig. Det er vanskelig å finne gamle kampreferater, og vi vet derfor ikke om de har skrevet om alle kampene. De fleste nyhetene som ikke handler om kampen handler om reklame for egne prosjekter. Informasjonen er ofte utdatert, og innholdet har ikke holdt seg like godt gjennom hele sesongen. De er jevnt over greie, men ikke mer, og derfor kommer de bak både Stabæk og LSK.

Vålerenga: Vålerenga er, litt bohemaktig, veldig av og på. De kan ha et glimrende kampreferat mot for eksempel Avaldsnes, mens de ikke nevner siste hjemmekamp med et ord. Vinklingen deres er fantastisk med respekt til motstandere som alle kan lære av, men de er vel dårligst i klassen på ekstrainformasjon. Et gjennomført Vålerenga hadde vært en fryd å lese, nå er det litt mer irriterende.

Grand Bodø: Grand har valgt en egen løsning. Den handler om å gjøre det man kan best selv og la Avisa Nordland skrive resten. Dermed er Grand Bodø flinke på hyppighet, men får null poeng på innhold og vinkling, siden det ikke inneholder et ord originalt skrevet verk. Mellom kamprapportene har de interessante skriv. Det er lite annen informasjon, og vi får opplevelsen av at de var gode i 2013 og tidligere, men at ting har falt litt fra hverandre i 2014. Likevel fullt brukbar side. Skulle bare ha sett at de skrev egne kampreferater, og derfor kommer de bak Vålerenga.

arna-bjørnar1
Arna-Bjørnar har hyppige referater, men vi skulle gjerne sett at de var lengre.

Arna-Bjørnar: Formelt har vi ikke oversikt over om Arna-Bjørnar har skrevet kommentar om de første kampene, fordi alt materialet starter omtrent tidlig mai. Vi tar imidlertid sjansen på at de har gjort det. Lengden på kamprapportene varierer stort, men det er sjelden virkelig lange referat. Vinklingen er til tider patriotisk, og vi hører lite om motstanderlaget utover målscoreren. Nyhetene utover kampreferater er brukbart oppdatert, men ikke mer. Informasjonen er svak: en speiling av NFFs tabell for førstelaget og andrelaget (OBS: Andre Lag er andrelaget, ikke om andre lag i Toppserien) og en liste over spillere med navn og bilde. Enkelte spillere mangler også. Ekstra blir også beskjeden: vi har fått vite via omveier at Hege og Tuva Hansen drar til Klepp – dette har ikke Arna-Bjørnar kommentert. Følelsen er at dette kunne ha blitt bra om flere deltok og gjorde siden litt ekstra god.

Avaldsnes: Avaldsnes og hjemmeside er et mysterium. Prosjektet vikingqueens.no varte bare i et par måneder, og hovedsiden har også til tider kampreferater, men det er svært vanskelig å finne disse. Selve kampreferatene, når man først kommer til dem, er brukbare i lengde, men det er beskjedent med informasjon om motstandere. Vinklingen kan også virke halvveis. Vi må dele litt mellom hovedsiden og vikingueens for å finne ekstramateriale, og når det er vanskelig å finne gamle saker, er siden ikke ideell for journalister. Avaldsnes er best i klassen på Facebook, streaming, lokale medier og sosiale medier generelt, men hjemmesider virker ikke særlig prioritert.

Klepp: Litt trist å se en tidligere flott side forfalle. Der er faktisk ingen kampreferater fra Klepp, men de har mange «Før kampen» – og det er stort sett det de har. Moro for undertegnede at de også har stjålet hans wikipediaartikkel om laget, men ellers er det sparsommelig med ekstrainformasjon for folk utenfor klubben. Informasjonen virker også noe «dated». Ros til trener for konsekvent god oppdatering, men lite å hente for de som vil vite om selve kampen fra Klepps synsvinkel. Og siden vi mener at kampreferat er overlegent viktigst, blir det svakt for Klepp. De har imidlertid kontinuerlig oppdatering, og det gjør dem bedre enn Amazon.

Amazon Grimstad: Den lave poengsummen handler i stor grad om at laget ikke har hatt egen hjemmeside i Toppserien 2014, bortsett fra siste kamp. Den nåværende hjemmesiden ser imidlertid lovende ut, men selv med mye godvilje må det påpekes at det ikke eksisterer mye informasjon på siden ennå. Kort sagt er det ingenting, men kampreferatet er brukbart.

Medkila: Medkila har effektivt ikke noen hjemmeside. Vi fant ingen oppdateringer fra da sesongen begynte, og på Facebook lenket de til Harstad Tidene.

 

Generelle trender

Først og fremst er vi klar over at mange frivillige gjør en veldig viktig jobb, og derfor er det muligens urettferdig å kreve for mye. Samtidig bør klubbene være flinkere til å prioritere hjemmesider – flere klubber har en markant nedgang i kvalitet på innlegg og hyppighet på oppdatering. Hjemmesider er bedrifters ansikt utad, og dette gjelder også fotballklubber. Potensielle sponsorer kommer til å søke på dem, og da bør man ha noe å vise til.

Kampreferat skrives ofte med hjertet. Dette kan i tilfeller få klubben til å fremstå som dårlige vinnere eller tapere, noe som igjen gjør at man bare appellerer til egne fans – og helst da de som så kampen. Dette kan medføre at dommere får passet påskrevet og at motstanderne blir så anonymisert at enkeltspillere aldri nevnes, og i noen tilfeller kan man tilgis for ikke å huske at laget i det hele tatt eksisterer.

Ofte er det også svært vanskelig å finne gamle kampreferater. Her bør man finne en løsning som passer. Dette er ikke vanskelig, det eneste man trenger, er å legge opp en side der man lenker til kampreferatene. Har man WordPress, noe vi anbefaler, kan man dessuten bare lage en kategori som heter kampreferater og hake av dette. Det tar to sekunder, og er flott for alle som vil lese om hvordan klubben oppfattet tidligere kamper.

 

read more
BloggMediaToppserien

Forventninger innfridd?

IMG_6217

Hvor gode er avisene til å tippe? Vi så på forhåndstipsene og regnet ut.

Trondheims-Ørn har en flott øvelse der de samler toppserietipsene og setter opp en tabell basert på gjennomsnittet. Ifølge den skulle tabellen ha sett slik ut:

 1. Stabæk (2)
 2. LSK Kvinner (1)
 3. Avaldsnes (5)
 4. Arna-Bjørnar (3)
 5. Kolbotn (4)
 6. Vålerenga (7)
 7. Røa (6)
 8. Trondheims-Ørn (8)
 9. Klepp (9)
 10. Medkila (10)
 11. Grand Bodø (12)
 12. Amazon Grimstad (11)

Bare Trondheims-Ørn, Klepp og Medkila ble riktig plassert. Største feilen var Avaldsnes, som ble satt to høyere enn antatt. Ellers er det små justeringer mellom 1 og 2, 6 og 7 og 11 og 12. Dette blir til sammen 10 minuspoeng, noe som er faktisk ganske brukbart. Samtidig ser vi at ingen som tippet hadde tro på at et annet lag enn Stabæk skulle vinne. De hadde førsteplassen hos alle. LSK Kvinner hadde flere andreplasser enn Avaldsnes.

Enda snittet ser fint nok ut, så er det mye merkelig. Klepp ble gitt direkte nedrykk og Vålerenga kvalifisering av enkelte, mens Bergens Tidene var den største pessimisten hva gjalt Avaldsnes med en fjerdeplass. Bergens Tidene var også de eneste som fikk med seg bronsen til Arna-Bjørnar, men til gjengjeld hadde de rotet opp mellom lagene nord for Trondheim. Likevel en svært hederlig minus åtte.

Så hvem er best til å tippe? Vi tar her med de som har plassert alle på en plass. NordicBet og Betsafe har delte plasser, og er dermed ikke med i oversikten.

 1. Romerikes Blad og Bergens Tidene (8)
 2. Tønsberg Blad,VG, Østlandets Blad (12)
 3. Avisa Nordland, Haugesund Avis, Fotballmagasinet, Aftenposten (14)
 4. Stavanger Aftenblad, Agderposten (16)
 5. Trønderfotball og Budstikka (18)
 6. Dagbladet (20)
 7. Fædrelandsvennen (24)

Passende nok var det de uberegnelige lagene Trondheims-Ørn og Klepp som var vanskeligst å tippe, i tillegg til Vålerenga. Klepp varierte far 5. til 12., og Vålerenga vra 4. til 11. plass. Trondheims-Ørn var litt mindre stor i variasjonene, men alt fra 5. til 10. plass ble tippet. Flere andre klubber, blant dem Kolbotn, Røa og Amazon Grimstad, hadde store variasjoner.

read more
BloggMediaToppserien

Media og kvinnefotball

media og kvinnefotball copy

To saker knyttet til Amazon Grimstad har vært interessante for kvinnefotballens dekning. Men er det på tide med å erstatte ris med gulrot?

 

Avslørende undersøkelse

Fædrelandsvennens dekning av Amazon Grimstad er varierende. Den 16. serierunde fikk austegdene bortekampen mot Klepp dekket. Dekningen var veldig kort, men fikk med seg at Gry Tofte Ims utliknet. Bortsett fra at hun ble omtalt som Amazon Grimstad-spiller. At kapteinen og den viktigste spilleren for Klepp blir kalt Amazon-spiller viser vel noe om hvor liten tid som ble brukt på artikkelen. Fædrelandsvennens sjefsredaktør ba om unnskyldning, så de tar tydeligvis til seg kritikk.

Den andre saken var at medieforsker og lektor ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, Liv Iren Hognestad, har sett på dekningen av kvinne- og herreidrett I nevnte Fædrelandvennen, Agderposten og Stavanger Aftenblad og funnet ut at det er et klart overtall av dekning av mannsidrett. Og særlig fotball. I Journalisten heter det:

I Fevennen og Aftenbladet er Norges største idrett for kvinner nesten fraværende, og utgjør 3 og 4 % av fotballstoffet. Begge har en policy på å omtale Amazon eller Klepps damelag, men omfanget er lite.

Dette forsvarer Fædrelandsvennens Arild Sandvik, nyhetsleder i Fædrelandsvennen med uttalelsen «Amazon leses heller ikke, ingen verdens ting». Den kloke leser vil legge merke til sirkelargumentet, at når man ikke skriver noe særlig, leser ingen noe av det lille de skriver, fordi de som liker å lese om kvinnefotball har mer eller mindre gitt opp. I den sammenhengen hjelper nok ikke korte notiser med faktafeil.

 

Samarbeid og gulrot?

Amazon Grimstad er ikke alene om dette. Som vi har vært inne på tidligere, er dekningen i Oslo svært svak. Den er ikke stor i andre deler av landet heller, kanskje med unntak av Haugesund og Bergen. Dette har ofte vært en kilde til problemer. Den motsatte siden er lagenes hjemmesider, som siden sist vi tok det opp er blitt bedre ved at Amazon Grimstad har fått seg en hjemmeside og at Avaldsnes bruker vikingqueens.no stadig mer aktivt. Likevel bør lagene passe på at informasjon er så oppdatert som mulig.

Som oftest handler de diskusjonene undertegnede har vært vitne til om skyldfordeling, eller kanskje mer presist ansvarsfordeling. Det er en begynnelse, men man må gå videre. Aviser er kommersielle aktører, de må ta hensyn til det som selger. Kvinnefotball selger ikke som produkt ennå. Derfor kan det være lurt å gi det litt andre assosiasjoner.

Det er selvfølgelig ikke slik at vi bør gå tilbake til de tider der jentene måtte stå på vannski eller kjøre motorcross i regi av TV2 for å få oppmerksomhet. Fokus på sporten bør være overordnet. Likevel finnes det flere spennende vinklinger som enten allerede er tatt hånd om og kan utnyttes mer eller som ikke brukes. For å komme med eksempler:

 • Amazon Grimstad: Snuoperasjon med sterk hjemmeseier over Avaldsnes og god borteuavgjort mot Klepp.
 • Arna-Bjørnar: Bergens produsent av talenter som aldri kjøper seg suksess men alltid er i medaljekampen
 • Avaldsnes: Mislykkes i serien, imponerer i cupen. Hvordan få elleve individualister til å spille som et lag.
 • Grand Bodø: Fra bunnlag til fryktet motstander.
 • Klepp: Får til mye med få ressurser og et par gode hjemmekamper.
 • Kolbotn: Fort Kolbotn, mye med relativt få ressurser, Albania har nettopp fått landslag, gode samarbeidspartnere, svært god rekruttering.
 • LSK Kvinner: Dominerende, livsfarlige og selvstendig samarbeid med LSK.
 • Medkila: Den nye kapteinen (Harstad Tidene bruker dette), Medkilas gode innsats i toppen på tross av vanskelig rekruttering (tynt befolket, store avstander).
 • Røa: Levert over evne med få toppspillere, nytt storlag på gang?
 • Stabæk: Kom tilbake til serieledelsen da alle trodde det var over.
 • Trondheims-Ørn: God innsats om resultatene uteblir (potensial som kan eksplodere)
 • Vålerenga: Høstens klatrer som snudde frustrasjon til løsninger.

Ellers bør det være åpninger for å spørre om taktikk og teknikk også. Ikke av typen «hvordan er det å få jenter til å forstå taktikk» eller sånt sludder, men mer «hva er lagets spillefilosofi?» eller «Hvordan svarer du på anklager om at laget blir sett på som defensivt og kjedelig?».

 

Tenk positivt

Skal dette fungere, bør det være et godt samarbeid mellom lagene og media, og i hvert fall i begynnelsen må kontakt og informasjon komme til media. I tillegg bør man lære av håndballjentene. Håndballjentene er sprudlende og positive, og dette bør i hvert fall i begynnelsen være et fokus innen fotballen også. En av grunnene til at Lene Mykjåland og Marie Knutsen var yndede intervjuobjekter for TV2, var at de hadde denne positive innstillingen. Alternativt kan man velge noen som tør å si fra, for eksempel Isabell Herlovsen eller Trine Rønning. Likevel bør man legge mest vekt på positivitet først og fremst.

Sannsynligvis har flere klubber prøvd å få til noe liknende med lokalaviser med vekslende hell. Det går nok ikke med en gang heller. Her kan Norges Fotballforbund og til dels også Serieforeningen for Kvinnefotball spille en rolle. Dersom NFF hjelper til, og kanskje belønner aviser som er flinke til å dekke kvinnefotball på en eller annen måte, kan det være et insentiv for aviser å skrive mer om kvinnefotball.

Det er i så fall dårlige nyheter for Dagbladet og Aftenposten.

read more