close

NFF

BloggLandslagNFFNyheter

Soga om Yngve Haavik

I løvens hule: Dette bildet ble tatt under «kick-off», da flere fra NFF var tilgjengelige for kommentar. Slik er det ikke alltid..

Det er vanskelig å vite hva NFF mener – spesielt om du kommer i skade for å stille dem spørsmål.

 

Man skal ikke ha jobbet lenge med et tema før man forstår at historien er vikitg. Dette er spesielt viktig innen kvinnefotball. Skal man sikre seg en bedre fremtid for kvinnefotballen, må man sikre seg mot tidligere feil, og da må man kunne historien.

Ettersom vi nå skal få ny generalsekretær for NFF, mente vi i Letsplay Futbol at det var viktig å få forsikringer om at grums fra fortiden ikke skjer igjen. Da vi tok kontakt med Norges Fotballforbund for å få svar på både dette og annet vi lurte på, fikk vi et mesterstykke i tåkeprat signert kommunikasjonssjef Yngve Haavik.

Ønsker ikke å kommentere

Vi skrev tidligere vår oppsummering av Jenteløftet. Det er vårt per i dag mest leste stykke, og inneholdt lenker og informasjon rundt tilfeller der Yngve Hallén, Kjetil Siem eller begge hadde kommet med klønete uttalelser som satte tilbake utviklingen av kvinnefotballen, samarbeid mellom NFF og kvinnefotballinteresserte eller forbedring av unødvendige krav til Toppserien. Vi sendte selvfølgelig lenke til den saken som henvisning.

Da vi tok kontakt med Haavik, var vi selvfølgelig interessert i å vite om det kom noen løfter, garantier eller i det minste retningslinjer for å passe på at kvinnefotballen skulle tas på alvor. Vi overlater til leseren å svare på om han i det hele tatt svarte på spørsmålene våre:

Siem la ofte vekt på at kvinnene hadde en takknemlighetsgjeld til herrefotballen. Enda dette sikkert til en viss grad stemmer, er det ikke lett å selge kvinnefotball om dette er stempelet. Er det viktig for dere at en ny generalsekretær formulerer seg mer kommersielt heldig overfor kvinnefotballen?

 – Jeg ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om formuleringer, særlig uten å ha plassert de inn i en kontekst. Inntekts- og utgiftsstømmene i norsk fotball er som de er nå, men det betyr ikke at dette er statisk. Vi må hele tiden jakte inntektspotensial enten vi snakker herre- eller kvinnefotball for å styrke fotballaktiviteten. [Vi har senere ettersendt eksempler på Siems klønete uttalelser med lenker til der han sa det uten å ha fått svar fra NFF. red. anm.]

Vi fulgte opp med:

Hallén og Siem har hatt uheldige samtaler med Serieforeningen for Kvinnefotball, og det har også vært problemer med dem og kvinnene i forbundsstyret. Nå er ikke kvinnene i forbundsstyret ansatt for å jobbe med kvinnefotball, men samtidig har dette skapt en mistro blant flere innen kvinnefotballen til NFFs høye herrer. Har NFF satt igang noe for å passe på at Svendsen og Siems arvtaker har en bedre dialog med kvinner i NFF?

Haavik svarte:

Det er viktig både for president og generalsekretær å ha en god dialog med de ulike grupperingene i norsk fotball. Det er i fellesskap man kan finne de gode løsningene. Samtidig er det viktig å ha gjensidig respekt for hverandres roller og funksjon.

Også her sendte vi flere eksempler på problemer mellom NFF og SKF, og la til kommentaren fra leder for SKF, Synnøve Tverlid, som uttalte seg slik om håp til den nye presidenten:

«Vi er opptatt av å få et bedre forhold til den nye presidenten og det nye styret enn det vi har med det nåværende. I dag er det enkeltpersoner knyttet til enkeltklubber som sørger for profesjonalitet i Toppserien. Holdningen har vært at vi ikke får mer, fordi vi ikke er verdt mer.»

Vi har heller ikke her fått noe svar fra NFF om deres kommentar til det vi forstår som en ganske sterk tilbakemelding fra Tverlid.

Ja, de penga…

Avaldsnes har flørtet med tanken på å bruke Betsson som sponsor i utlandet, altså når de spiller Champions League. Det finnes ikke noen sterke juridiske argumenter mot, men Norges Fotballforbund ser ut til å appellere til lojalitet og verdigrunnlag. Da hadde det vært bedre å appellere til lommeboka.

Det er ikke billig å reise, og det er i hvert fall ikke billigere for kvinner enn for menn. Da vi pratet med Richard Jansen, opplyste han om at UEFA faktisk betaler € 90 000 til mennene og € 20 000 til kvinnene. Vi syntes dette var en merkelig skjev fordeling – spesielt ettersom, som vi stadig hører om, herrefotballen skal være kommersielt selvstendig i motsetning til kvinnefotballen, som ser ut til bare å være en utgiftspost.

Vi spurte dermed om den nye generalsekretæren og den nye presidenten kom til å øve press på at UEFA får en jevnere fordeling av reisestipend. Haavik hadde et noe pussig svar på spørsmålet – han svarte på noe annet i stedet. Haavik kunne fortelle at NFF faktisk gir 1,3 millioner til forberedelser til alle klubbene som skulle til Champions League. Dette var penger til forberedelser, ikke til reising, så dermed kunne jo midler frigis til reising.

I tillegg til at det ikke var dette vi spurte om, er det slik at disse pengene, altså 1,3 millioner, er øremerket ekstraordinære utgifter. Sagt på norsk, de kan ikke bruke noen av de 1,3 millioner kronene på ting de hadde tenkte å bruke penger på uansett: lønn, vedlikehold av bane, reiseutgifter i Toppserien eller i cupen og så videre. Pengene kan bare brukes på noe annet. Eksempler som vi har fått på «andre utgifter» har vært analyseutstyr, ny fysisk trener, turer for å se på motstanderne spille og leie av alternativ treningsbane når hovedbanen ikke var tilgjengelig. Enda 1,3 millioner kommer godt med selv om det ikke går til spillerlønninger, hjelper det altså ikke på dyre turer til Moskva, Perm, Minsk eller Tsjimkent.  Så når vi spør om NFF vil legge press på UEFA slik at UEFA kan gi mer penger i reisestøtte, hadde det vært fint å få svar på det, ikke på om LSK Kvinner kan få sendt en speider til for eksempel Barcelona.

Landslagssjef på åremål?

Det har vært en litt pussig trend innen jobben som norsk landslagstrener: Man sitter i ett EM, ett VM og ett OL. Dette skjedde med Per-Mathias Høgmo, Åge Steen (skjønt han lyktes ikke å kvalifisere Norge til OL) og Bjarne Berntsen, som riktignok fikk et ekstra EM. Eli Landsem tok selv affære da hun fikk tilbakemelding og trakk seg, ellers hadde hun nok vært landslagstrener til og med EM i 2013 – mistenker i det minste vi.

Problemet her er jo det at dette er klønete. Verken Steen, Berntsen eller Landsem kan sies å levere. Sølv i EM var bra for Berntsen, men både VM i 2007 og spesielt OL i 2008 viste at Norge var akterutseilt. Det kan forsvares at man ga dem litt tid på å hente seg inn, men det virker mer sannsynlig at alle landslagstrenere får en fireårskontrakt som det er dyrt å bryte. Berntsen fikk kontrakt til 2008, men fikk fornyet den ett år til – noe som skapte opprør på landslaget.

Det er likevel et stykke fra spekulasjoner til konklusjoner, så vi spurte rett ut om Yngve Haavik kunne fortelle oss om hvilke krav som ble stilt til Roger Finjord. Svaret var så innholdsløst at vi ble imponert:

«Alle landslagstrenere har selvfølgelig resultatmål, samtidig som det er viktig å se bak resultatene når man evaluerer. Dette gjelder enten man er landslagstrener på herre- eller kvinnesiden

Det faktum at han svarer på om det er resultatmål, og ikke hvilke resultatmål som foreligger, er svært interessant. De to setningene inneholder 27 ord, 164 tegn, 26 mellomrom og overhodet ingen mening. Man kan undre seg på hva som er å se «bak resultatene». Er det kontinuitet? Gruppedynamikk? Spillestil? Spillefilosofi? Ukulelespill? Krokitegning?

Vi regner med at Norges Fotballforbund ikke ønsker å gå ut med hvilke krav de har til treneren – det kan skape uro. Samtidig bør de kunne si at en landslagstrener for et av verdens beste landslag selvfølgelig dømmes etter resultater. Slik skal det være.

Vi etterlyste som kjent mer konkrete svar fra NFF. Vi sendte e-post. Vi ringte, vi sendte SMS. Haavik tok ferie, og henviste til Mari Waagaard eller Christer Madsen. Begge var stort sett opptatt i møter, men vi sendte dem en e-post på lørdag vi fortsatt venter svar på. Madsen svarte på SMS om at vi kunne ta kontakt med Kai-Erik Aastad, men han var ute av kontoret resten av dagen.

Norges Fotballforbund – kanskje vi hadde litt strenge spørsmål, kanskje vi hadde litt skummel vinkling, kanskje vi var litt vanskelige med ikke å tolke svarene deres i beste mening. Kanskje dere ikke liker å snakke om fortiden, kanskje dere ikke liker å snakke om feil som er gjort. OK.

Samtidig, for å låne deres ord, er det viktig å ha gjensidig respekt for hverandres roller og funksjon. Vår er å komme til bunns i det som skjer og finne ut hva som skal skje fremover.

 

read more
BloggNFFVM

Har tiden løpt fra Siem?

17894328443_62bd82030b_k

Kjetil Siem utviser sedvanlig dårlig dømmekraft når det gjelder kvinnefotballen i dagens VG.

 

Klokken 19 i dag sparker de norske jentene igang VM for sin del, og det mot prügelknape Thailand. Dette burde være en anledning til å legge fokus på kvinnelandslaget. Imidlertid har altså ikke NFF sett seg nødt til å flytte på tippeliga- og OBOS-ligakampene i den anledning.

 

Problematiske uttalelser

Isolert sett er det forståelig. Kalenderen til herrene krever nøye planlegging, og enda datoene til kvinnene var klare før Tippeligaen ble bestemt, var det altså slik at de har måttet bruke alle datoer best mulig. Isolert sett er det altså delvis forståelig. Om enn et forbund med mer drivkraft sikkert hadde fått til dette.

Det som dessverre er problemet med Siem, er kommentaren han utdyper med. Han sier at «[d]et er så store penger i Tippeliga- og herrelandslagsavtalene. Det bør kvinnefotballen være takknemlig for, for det er det som gjør at vi kan satse på kvinnesiden også». Det er en god del uheldige kommentarer med denne setningen.

Den første er at det er altså en direkte sannhet at kvinnefotball bare eksisterer takket være herrefotballen. Dette er i og for seg sant i Norge, men vi har sett at det faktisk går an å støtte kvinnelagene til å bli langt mer selvstendige, som gjøres i Tyskland og Sverige. Ved å sette kvinnefotballen i et økonomisk avhengighetsforhold til herrefotballen, velger Siem å se på dette som det naturlige og det virker som om interessen for å utvikle kvinnefotballen er minimal.

Det andre er at han altså mener at kvinnefotballen ikke kan få sin plass i solen fordi herrene kommer først. TV2 hadde nok forstått at kvinne-VM, som Blatter insisterer på at det heter, skal ha rangen akkurat den søndagen. Siem virker imidlertid ikke å ha forstått det. Han gjorde det neppe i desember, i det minste.

Den tredje er at han snakker om at kvinnefotballen skulle være takknemlig. Kvinnene, som ble jaget ut av Ullevål Stadion av nettopp Siem i 2012, har spilt fotball i Norge siden 1970-tallet, offisielt siden 1978. Da var vi langt etter Sverige og Danmark. Grunnen? Norges Fotballforbund forbød kvinnefotball fram til 1978, da det ble godkjent. Delvis etter press fra Dagbladet (!) og Frigg. Skal kvinnene være takknemlige for at de ikke fikk spille fotball?

 

Lever på 90-tallet

Kjetil Siem har et annet problem. Opinionen er ikke like sterk rundt ham. Utviklingen på verdensbasis er at folk blir mer tolerante. Dette gjelder rase, legning, kjønn og politisk retning. Stadig færre feilsiterer grovt Ivar Hoff. Det er ikke gjenklang for kvinneskeptiske meninger.

Siem lever på 90-tallet, der selv et VM-gull (og påfølgende salutt på Gardermoen) ikke var nok for å skaffe kvinnefotballen sårt tiltrengt oppmerksomhet. Norge har nå en av verdens potensielt beste spillere i Caroline Graham Hansen, vi har en svært god Ada Hegerberg og vi har en tysk seriemester i Nora Holstad Berge. Dette setter spor.

Norges Fotballforbund har kommet med enkeltstående støtteerklæringer innimellom kløneriet med kutt i Jenteløftet, situasjonen rundt Bjarne Berntsen og altså cupfinale på Åråsen stadion. Siem lovet nytt kvinnefotballstadion i 2013, for eksempel, uten at undertegnede har hørt mer om dette. Jentene kom tilbake på visitt til Ullevaal Stadion i 2013 også. Det finnes også gode krefter som jobber i NFF for bedringen av kvinnefotballen.

Om Kjetil Siem er en av dem, bør han imidlertid kaste Doc Martens-støvlene og bandanaen og og annet nittitalls-tankegods og faktisk skape noe. Sånn for å vise at han og NFF tar avstand fra en verden der et gubbevelde som får altfor mange penger på kringkastingsavtaler utnytter de som prøver å utvikle seg og ikke forholder seg til det folk ønsker.

 

 

read more
NFFNyheterToppserien

Om spilleplanen 2015

Enga Medkila

Vi har sett litt på spilleplanen 2015, og den inneholder flere pussige fenomener.

Mange hensyn skal tas, og vi forstår godt at to av hjemmeoppgjørene den 29. mars er inne i haller. NFF kunne like godt ha gitt Vålerenga hjemmekamp også. Samtidig er det noen litt pussige valg NFF har tatt.

 

Ikke lett å være dobbeltsupporter

Spilleplanen for Toppserien 2015 er merkelig satt sammen med spilleplanen for Tippeligaen. Blant annet ser vi at bortekampene til LSK Kvinner og Stabæk nesten aldri er koordinert med passende bortekamper for herrer. Kanarifansen kan ordne en roadtrip fra Harstad til Tromsø om de vil ha med seg begge lagenes kamper, men ellers er det få hensyn å ta. Start/Amazon Grimstad, Klepp/Avaldsnes/Viking/Haugesund og Trondheims-Ørn/Rosenborg er droppet.

Vi visste allerede at det ikke alltid kom til å treffe mellom Tippeligaen og Toppserien, men det er spesielt at det likevel er tatt så få treff. Dette kan selvfølgelig skifte med tanke på TV-kamper.

 

Klønete toppoppgjør

Skal man ha med seg den kanskje viktigste kampen i Toppserien, LSK Kvinner – Stabæk, må man starte tidlig. Kampen spilles allerede første serierunde. Returoppgjøret spilles 8. august, altså i sommerferien. Publikumssuksessen LSK Kvinner  – Vålerenga spilles 16. mai, altså den store festdagen også for herrene.

Det positive er at Avaldsnes’ kamper mot LSK Kvinner og Stabæk går klar av de verste feriene.

 

Dårlig koordinering

Et siste aber er også at det er dårlig koordinering. Man håper på en spennende avslutning, men verken toppoppgjør (Avaldsnes, Arna-Bjørnar, Stabæk, LSK Kvinner) eller forventede bunnoppgjør (Amazon Grimstad, Medkila, Sandviken, Trondheims-Ørn) har interne oppgjør mot slutten.

Man kan undre seg på om det hadde vært lurere å snu hele serieoppsettet på hodet.

read more
1. divisjonNFFNyheterToppserien

Det nærmer seg returoppgjør

IMG_6294

Forige helg spilte Amazon Grimstad og Sarpsborg 08 første av to kvalik kamper hvor hjemmelaget Amazon gikk av banen med 2-1 seier.
I morgen følger det utrolig spennende returoppgjøret i Sarpsborg.
Her må hjemmelaget løfte seg ett par hakk , hvis de har ett ønske om å kjempe videre for en plass i nesteårs Toppserie.
Bortelaget fra Grimstad vil nok også åpne knallhardt i håp om å punktere kampen. Det lukter action fra første spark på ballen.

Vi følger kampen med live update via vår facebook side, du finner den her.
Etter kampen vil vi legge ut bilder og komme med en oppdatering fra kampen her på siden.
Vi ønsker begge lag lykke til.

read more
NFFNyheterToppserien

Noen tanker rundt seriestarten

IMG_1893

Hvorfor må vi starte så tidlig som 29. mars? Svaret er selvfølgelig komplisert.

Når Norges Fotballforbund setter opp planen for serierundene, som de lanserte torsdag, har de gjort  det etter samtaler med klubbene, representert av Serieforeningen for Kvinnefotball. Dette er ett av flere forslag som ble vurdert.

Det hele er et komplisert regnestykke som ser sånn omtrent slik ut:

Antall helger 29. mars til 7. november   32
– VM-helger 5
– J19-EM-helger 2
– Precamp VM 2
Sum 23

Her har vi altså redusert antall helger til 23. Her har vi ikke tatt hensyn til at det er J19-kvalifisering i en annen av disse helgene, at flere unge skal gjennomføre eksamen eller at flere datoer er såkalte internasjonale datoer, det vil si der det spilles kamper.

Hva så med å spille på ukedager eller under VM eller EM der lag ikke blir påvirket? Jo, det kan la seg gjøre. Og det åpner også Norges Fotballforbund for. Problemt med å spille kamper under mesterskap der noen lag blir påvirket negativt av manglende spillere, er at da blir det ikke hele runder. I stedet får man runder som blir amputert av forskjellige årsaker, og tabeller som blir oppdatert på odde tidspunkt. Det er lite publikumsvennlig.

Ukedager er selvfølgelig en mulighet, men som oftest kan dette, som Richard Jansen påpekte, medføre at spillere får ødelagt treningshverdagen. Ikke aller er like fornøyd med det. Særlig også med tanke på at det gjør ting enda mer vanskelig for andrelagene.

Resultatet blir altså en rekordtidlig start, om enn bare fire dager tidligere enn forrige rekord. Det som er mer historisk, er at der Toppserien for første gang tipper over i mars, begynner Tippeligaen 6. april og varer til 8. november. Oss bekjent har det aldri tidligere vært slik at tippeligasesongen har startet etter og vært kortere enn toppseriesesongen.

Vi får håpe på en mild vinter og hjemmebaner med kunstgress den 29. mars.

read more
NFFNyheterToppserien

Røa leder an i rødt

Eline Johansen skadet

Røa og Arna-Bjørnar får irettesettelse av Norges Fotballforbund etter respektive tre og to perioder (hver periode er på 6 måneder) i rød katagori.

Norges Fotballforbund lanserte i dag tallene for økonomi i Tippeligaen, 1. divisjon og Toppseiren. Der var økonomien tredelt i trafikklyshierarki, med rød økomomi som svakest, gul som brukbar og grønn som bra.

Hallén skrøt av økonomien i Toppserien i sin helhet, før han kom med selvfølgeligheten at det var viktig å gjøre økonomien større.

Røa og Arna-Bjørnar var de eneste to lagene i rød kategori. De må dermed så fort som mulig ut av rød sone. Begge lagene har en grønn og tre røde perioder de siste fire periodene, så det er tydelig at ikke alt er på topp økonomisk hos medaljegrossistene. De er dermed plassert i NFFs handlingsplan til de kan greie to perioder i gul eller grønn kategori.

Avaldsnes, som var innom rød periode, har nå hatt to perioder i grønn kategori, og er dermed utenfor handlingsplan. Klepp, Amazon Grimstad og Medkila er ute av rød kategori, og ifølge fotball.no er Klepp og Medkila fortsatt i handlingsplan. Amazon Grimstad antas å være glemt, da de har snudd etter tre perioder i rød kategori på rad.

De andre lagene:

Grand Bodø: Grønn på andre periode

Kolbotn: Gul etter tre perioder som grønn

LSK Kvinner: Grønn i tredje periode

Trondheims-Ørn: Gul i fjerde periode

Stabæk (felles økonomi med herrene): Gul etter tre perioder med rødt

Vålerenga (felles økonomi med herrene): rødt etter to perioder med guldt

 

Grønt i nord

Dette betyr at vi har fordelingen i siste periode: Grønn, fire lag (Avaldsnes, LSK Kvinner, Grand Bodø og Medkila). Gul, fem lag (Amazon Grimstad, Klepp, Kolbotn, Stabæk, Trondheims-Ørn). Rødt, tre lag (Arna-Bjørnar, Røa, Vålerenga).

Det betyr at det er bare grønt i nord, men samtidig er disse lagene rykket ned (Grand Bodø) og nedrykksfavoritter (Medkila) i 2015. I Oslo er det rødt for begge lagene, og gult for Kolbotn. LSK Kvinner har god økonomi mye takket være såkalte «rike onkler», mens Stabæk nettopp er ute av rødt. Til Stabæks og Vålerengas del hører det med at dette er mye på grunn av herrenes økonomi.

 

 

read more
CupNFFNyheterRegelendringer

Spray allerede i semifinalen

IMG_2562

Rune Pedersen fikk rett, sprayflaskene er å se allerede i semifinalen i år.

 

Som vi var inne på 1. august, kommer det sprayflasker til Norge. Nå er det bestemt at semifinalen mellom Avaldsnes og LSK Kvinner den første kvinnefotballkampen – og den tredje fotballkampen – på norsk jord som bruker sprayflasker for å markere hvor muren skal stå. Det er Henriette Nervik som skal dømme den første finalen, og den andre, Trondheims-Ørn – Røa, blir dømt av Marte Sørø.

Da vi snakket med Rune Pedersen, trodde han at det var i hovedsak i Norgesmesterskapet for menn at det skulle bli brukt som et prøveprosjekt. Det er godt å se at også kvinnene ble inkludert i dette prosjektet.

read more