close

Regelendringer

BloggChampions LeagueKommentarRegelendringer

Den fiolette revolusjonen?

2016-01-25_2234 (2)

Veien til ruin er brolagt med gode hensikter. Er Fiorentinas forslag et av disse?

Italia var inntil 18. august 2015 i en unik situasjon. Det var det eneste av de store ligaene for menn (her inkluderer vi også Tyskland, Spania, Frankrike og England) som ikke hadde tilsvarende kvinnelag. Lagene het, vel, de skiftet navn hele tiden avhengig av sponsor, men lagene var kjent som Bardolino, Mozzanica, Tavagacco og så videre. Men altså, noe før serien ble sparket i gang i italia, sa Fiorentinas leder Sandro Mencucci at Fiorentina tok over amatørlaget ACF Firence ASD 1979. Dermed ble Fiorentina det første laget i Italia som satset både for menn og kvinner.

Tvangslikestilling er ikke veien

Dette er i og for seg bare interessant for de som er opptatt av europeisk klubbfotball på kvinnenivå. Det er langt fra sikkert at Fiorentina vinner serien. De ligger to poeng bak serieleder Verona (Bardolino i sin tid og sikkert igjen) sammen med to andre lag, og det er tett der. Problemet er at Mencucci har hatt andre ideer.

Ifølge hjemmesiden til Elitfotboll Dam (Sveriges Serieforeningen for Kvinnefotball) har Menucci uttalt at  Fiorentina har sendt inn et forslag til UEFA om at alle herrelag som skal spille i Europa League eller Champions League skal ha et damelag. Det hører med til historien at i Italia er alle herrelag i Serie A pålagt å ha en ungdomssatsning for jenter.

Problemet med forslaget er todelt. For det første er det tvilsomt om UEFA, selv om de skulle støtte forslaget, greier å gjennomføre det. UEFA har selvfølgelig rett til å bestemme hvem som skal være med i deres egne turnering, men lag som ikke har et kvinnelag inkluderer Manchester United, Zenit St. Petersburg, Real Madrid og Dynamo Kiev, i tillegg til alle de italienske lagene. Å hindre dem i å spille Champions League er ikke akkurat lett – eller populært.

Dessuten er det uheldig om kvinnefotballens kamp mot toppen ikke må forbindes med tvang. Selv om det ikke hadde gjort all verden at flere herrelag med større ressurser satser på kvinnefotball, er det ikke noe lurt at dette gjøres fordi UEFA sier det. Det vil neppe bedre det anstrengte forholdet mange herrelagfans har til både UEFA og kvinnefotball. Det bør heller innføres visse fordeler fremfor absolutte krav.

Er det verd bryet?

Et tilleggsproblem er at det ikke er, eller kan være, et krav om satsning. Det betyr at vi fort kan se lagene til Champions League-deltakerne ligge i 2. divisjon og levere svake resultater mens herrene tjener penger. For noen er bare det å ha et ekstra lag å spille for bra nok, men for Norge, som er godt utviklet i bredden, om ikke alltid i toppen, er ekstra fyll-lag ikke alltid ønsket.

I Norge er det Strømsgodset, Molde og Rosenborg som er oftest å finne i de øverste plassene. Av disse er det bare Molde som har et kvinnelag. Det befinner seg sånn omtrent på øvre midten i 2. divisjon. Strømsgodset er som kjent fra Drammen, som har usedvandlig dårlig dekning på kvinnefotballen. Et lag der kunne kanskje ha gjort noen forskjell. Om Rosenborg hadde satset, kunne det ha skapt en interesse i en hardt prøvet by som allerede har mistet ett topplag.

Problemet er at det er veldig langt opp. Den organiske modellen som Vålerenga har prøvd, krevde satsning. Det betyr igjen utgifter. Viking og Tromsø har begge kvinnelag, men de ligger relativt beskjedent til i sin avdeling. Lagene bygges opp sakte, sten på sten. Men selv da er det langt fra sikkert at det hele lykkes. Sarpsborg 08 er et godt eksempel på det.

Anerkjennelse er hardt arbeid

Nå er det ikke slik at vi ikke ønsker et initiativ til å få tippeligalagene til å satse velkommen. Allerede nå har Stabæk, LSK, Vålerenga, Molde, Sarpsborg 08, Tromsø og Viking lag. Haugesund er en sammenslåing av Djerv 1919 og Haugar, og begge har kvinnelag. Flere av de andre lagene kan få til en satsning enten fra bunn eller ved å samarbeide tett med eller ta over et rent kvinnelag. Og om enn ikke alt de vet om fotball for profesjonelle menn kan overføres til kvinnelige amatører, kan fortsatt erfaringen om hvordan man styrer en klubb gjennom hardt vær og mange skjær være svært verdifull.

Problemet er at det faktisk ikke bare er å si at «nå har vi et kvinnelag, ta det inn i varmen». Det er gjort mye arbeid av Kanarifuglene og Stabæk Support for å få jentene akseptert. Vålerenga har bare delvis lykkes, og Sarpsborg 08 har ikke lykkes på noen punkter. En av hovedgrunnene til det er at en gjennomført satsning på kvinnefotball må finne gjenklang i hele klubben, inkludert støtteapparat, supportere og styre. Forslaget til Mencucci tror vi ikke oppfordrer til det.

Det er fortsatt litt for mye fokus i innlegget til Elitfotboll Dam om at herreklubbenes damelag tar over. Fortsatt heter regjerende Champions League-mester FFC Frankfurt. Og FFC står for Kvinnefotballklubb. Vi tror på at godt samarbeid med tippeligealag kan hjelpe kvinnefotballen å bli større, men vi må ikke tvinge det på noen.

 

read more
2. divisjonRegelendringer

Nedrykk det mest fornuftige

Skeidbilde

Skeid har nettopp blitt frarøvet plassen som gir kvalifisering om plass i 1. divisjon. Det var på tide.

Først og fremst håper vi at Skeid finner veien tilbake til 2. divisjon, og at de lykkes bedre da. Laget har lange tradisjoner innen kvinnefotball, og dekker et område i Oslo med høyt innbyggertall og gode fotballtradisjoner, men altså ingen topplag. Det er prinsippet vi argumenterer mot.

Andrelag kompliserer

Det har vært langt mer oppmerksomhet enn vanlig om 2. divisjon avdeling 1. Siden vi belyste temaet for ett år siden, har media interessert seg mer og mer for den odde situasjonen der et lag kan både rykke opp og ned samtidig. Nytt av året er at Sarpsborg 08 har gått fra opprykks- til nedrykksfavoritt, og om de rykker ned, blir det enda vanskeligere å få kabalen til å gå opp.

Problemet til NFF er i hovedsak for avdeling 1 at det hoper seg opp av andrelag. Å fjerne andrelag fra serien for kvinner uten å gjøre det samme for menn er også høyst problematisk all den tid de to kjønnene må følge samme regler så langt det lar seg gjøre. Å sende andrelaget til Stabæk og Røa ned til avdeling 2, der de må regne med to til fire timers kjøretur til alle bortekampene og der de andre lagene må legge inn en like lang tur opp til Oslo-området er ikke praktisk gjennomførbart. Å utvide antall lag i 1. divisjon er nok den beste løsningen, men det er bare en midlertidig løsning.

Vi mistenker at NFF kontemplerer to løsninger. Enten utvider de antall lag i avdeling 1, eller så kutter de antall opprykkskandidater. Muligens begge.

Nivåforskjell for oslolaget

Tilbake til Skeid. Laget har altså rykket ned. Reglene er slik, mener Rune Pedersen, at nedrykk inntreffer først. Denne oppklaringen burde ha kommet tidligere, for Skeid kan ha spilt med nettopp det i tankene at det eneste viktige for dem var å sikre andreplassen blant andrelag.

Skal man imidlertid dømme hva som er best for produktet Toppserien, er det utvilsomt ikke i noens interesse at man skal belønne 10. plass i divisjonen med opprykksmulighet. Hvor vidt Skeid er bedre eller dårligere enn Fløya eller Innstrandens, som nå slipper internkvalifisering, er ikke poenget. Poenget er det at man skal belønne de som er best i sin avdeling med spill om plass i 1. divisjon.

Vi tror ikke at Skeid ønsket å spare krefter slik at de endte på nedrykksplass. Det er heller ikke poenget. Poenget er at da 2. divisjon avdeling 1 fikk to plasser, var andrelag unntakene. Vi har fått Lyn, Kongsvinger og Øvrevoll-Hosle gjennom nåløyet der. I 1. divisjon finner vi også Grei. Toppserien har fem lag fra området som avdeling 1 inkluderer. Nå, selv med færre andrelag, bør man spørre seg om Indre Østland fortsatt skal ha denne særbehandlingen.

PS: Vi håper at Skeid ikke bare fortsetter å satse på kvinnelaget, men også at de begynner å satse på hjemmesiden.

read more
CupNFFNyheterRegelendringer

Spray allerede i semifinalen

IMG_2562

Rune Pedersen fikk rett, sprayflaskene er å se allerede i semifinalen i år.

 

Som vi var inne på 1. august, kommer det sprayflasker til Norge. Nå er det bestemt at semifinalen mellom Avaldsnes og LSK Kvinner den første kvinnefotballkampen – og den tredje fotballkampen – på norsk jord som bruker sprayflasker for å markere hvor muren skal stå. Det er Henriette Nervik som skal dømme den første finalen, og den andre, Trondheims-Ørn – Røa, blir dømt av Marte Sørø.

Da vi snakket med Rune Pedersen, trodde han at det var i hovedsak i Norgesmesterskapet for menn at det skulle bli brukt som et prøveprosjekt. Det er godt å se at også kvinnene ble inkludert i dette prosjektet.

read more