close

Signering

NyheterSigneringspillereToppserien

Silly Season i startgropa

12801544_1774023576159782_2985358469809129724_n

Sommerferien er knapt i gang, men det har allerede skjedd mye på overgangsmarkedet. Særlig knyter det seg til i nord.

 

Medkila får utfordringer

Frank Berntzen valgte å trekke seg i Medkila. Han begrunner det med at han bare har hentet 4 poeng på 14 kamper, og dermed er han ikke riktig trener for dem. Det har vært nære flere ganger for Medkila, men fasiten er at de har mistet kontakten med sikker plass og kjemper med Urædd om å unngå direkte nedrykk. Frank Berntzen ble også ansatt lovlig sent av Medkila, og det kan være lurt å være raske med å ha klar trener nå.

For å gjøre vondt verre har Ingrid Altermark forlatt klubben til fordel for Arna-Bjørnar. Altermark er toppscoreren i klubben, og blir nok klart savnet. Medkila lot av pussige årsaker nest-toppscoreren dra på ferie før Stabæk-kampen, og nå virker det som om Medkila trenger desperat å finne gode løsninger. Om Dovland blir, har de i det minste en toppscorer, men de må ha ny trener og sannsynligvis mer struktur rundt ferieplaner. Det snakkes om at Roy Berntsen skal få tilbake jobben som hovedtrener. Han er en bra mann, men  han har nevnt at han ikke var interessert i å fortsette, så det spørs hva som skjer der.

Avaldsnes og Brasil

Kontinuitet er viktig. Man må bygge opp et lag fra bunnen av, og da er det viktig at samme trener får holde seg i klubben over tid. For Avaldsnes har det begynt å bli en dårlig vits, etter at de nok en gang har mistet treneren sin. For utenforstående virker forklaringen til Colin Bellfamiliære årsaker, noe merkelig. Mannen hadde lært seg norsk brukbart og virket som om han ville satse. At han da forsvinner så tidlig vitner om at noe mer enn hjemlengsel til Tyskland er hele forklaringen.

Det til side har Avaldsnes nok en gang skaffet seg en brasilianer. Bruna Benites er en spennende spiller i og for seg. Spilleren kommer fra topplaget San José (som har Viviane Domingues i mål), og laget harhett en liten nedgang, men har seire både i serie og cup. Benites hadde nok vært med på Brasils lag i VM i 2015 om hun ikke hadde blitt skadet. Dermed får de forsterkninger i forsvar. Det som er en betenkning er likevel hvorfor de velger å satse på et landslag på hell hele tiden. Brasil blir ekstra dyrt, og det er flere alternativer som sannsynligvis kan være minst like bra og bruke mye kortere tid til å akklimatisere seg. Brasil-fetisjen har vært i og for seg relativt innbringende, men ikke uten feilskjær. Penger som går på nye spillere fra det området burde heller brukes til å skape en sårt tiltrengt kontinuitet.

Bergen forsterkes – og svekkes

Arna-Bjørnar kan ha gjort et varp med Ingrid Altermark. Bergenslaget har vært flinke til å løfte lovende spillere, og Altermark har allerede vist seg som en goalgetter. Finner hun seg raskt til rette, kan hun være akkurat det Arna-Bjørnar trenger for å sikre seg en plass på øvre halvdel.

Sandviken får tilbake June Hammersland, som de allerede har lånt litt. At hun klødde etter å spille for Sandviken var ikke overraskende, men at hun har fått det til å gå ihop med barn og familie er gode nyheter for bergensklubben. Problemet er imidlertid fremover. Ingrid Marie Spord har hatt en svært god sesong for Sandviken, og hun hadde nok spilt en viktig rolle i en god sesong om hun hadde blitt. Nå drar hun altså til LSK Kvinner for å prøve seg der. Det er et modig valg.

Stille i Oslo-gryta hittil

LSK Kvinner har allerede skaffet seg Ingrid Marie Spord. Dette er nok mer enn en fremtidig satsning. Mye peker på at det blir videre nedkuttinger for topplaget, som likevel valgte å beholde Isabell Herlovsen da Bayern München kom på banen. De har jo også Monica Knudsen ut sesongen, men så drar hun videre til NTG. Hun ønsket blant annet mer stabilitet rundt situasjonen sin etter at det tok lang tid før hun ble gitt ny kontrakt. Med nedkuttinger, avhoppende trener og ikke en voldsom god utvikling av spillere som har kommet inn, begynner LSK Kvinner å knirke litt i kantene.

Stabæk har kommet opp på tredjeplass uten egentlig å imponere. Med Synne Jensen med skal vel det gå noe bedre, men ettersom hun er et lån, er det en midlertidig løsning i 12 måneder som Stabæk må bruke til å finne ut hvorfor ting halter. Tapet av Pernille Velta til studier er ikke ideelt, men hun skal kunne erstattes, blant annet av nevnte Jensen, men også med litt bedre utvikling av eksisterende spillere. Mye peker på at Velta uansett kommer tilbake i sommerferiene for å spille for Stabæk, og ferdig utstudert kan hun fort bli en forsterkning på et fortsatt noe gammelt lag.

Røa, Vålerenga og Kolbotn har ikke meldt om noen bytter hittil.

Av de andre klubbene vet vi at Trond Nordsteien gir seg ved sesongslutt i Trondheims-Ørn og at Andrea Nordheim drar til Lyon fra Klepp, som også mister Gudmunda Oladottir tilbake til Island. De to sistnevnte har vært kjent en stund, og Nordheim har ikke spilt mye i Klepp. Nordsteien har man også visst om en stund.

read more
BloggSigneringspillere

Silly season hittil – en merkelig sesong i vente?

IMG_8705

Det ser hittil ut til at LSK Kvinner og Avaldsnes gjør alvor om truslene om å kutte på utgiftene. Hvilke åpninger gir det?

 

Utfordringer i forsvar for topplagene

Mot slutten av 2015 uttalte både Arne Utvik og Per Berg at de skulle kutte ned på utgiftene. Hvor vidt de mener det eller ikke, er selvfølgelig spekulasjoner med nesten to måneder igjen, men det begynner å nærme seg et tidspunkt der man må ta avgjørelser for å få visse deler av spillet til å fungere.

Nærmere bestemt forsvaret. LSK Kvinner har mistet Mandy van den Berg og Gunnbjörg Gunnarsdottir. Førstnevnte startet i 9 kamper, mens Gunnarsdottir spilte alle. I stedet har de fått Cecilie Fiskerstrand. På den ene siden er Fiskerstrand en lovende keeper med landslagsspill, på den andre er hun en andrekeeper som aldri har spilt en hel sesong med Champions League og cup i tillegg til landslag og seriespill – og vi mistenker at Roger Finjord følger med på henne, så det blir press på hennes unge skuldre. van den Berg i seg selv er erstattelig som førstevalg, men nå er LSK mer sårbare for skader.

Situasjonen til Avaldsnes bakover virker enda mer usikker. Ryland er inne, men hun var ikke fast på et Liverpool som ikke lyktes særlig godt i serien i fjor. Hun må bevise seg både for Avaldsnes og landslaget om hun skal nå målene sine, og selv om hun viser seg som dyktig, har altså Avaldsnes mistet ikke bare Casey Short på venstrebacken, men også midtstopper Freja Hellenberg. I mål har de tidligere andrekeeper og førstekeeper for Medkila Erin McNulty i tillegg til Madelyn Schiffel, som altså bare har universitetskamper. Og altså Hildegunn Sævik, som igjen er lovet plassen som andrekeeper på tross av to utlendinger som kjemper om plassen.

Dette kan fungere kjempebra for begge lag, eller så kan de skaffe seg flere bak. Det er uansett interessant når de skal spille seg imellom og mot 10 andre sultne lag.

Støtteapparatet pusses opp

Mange lag har gjort bytter i støtteapparatet. Røa, Klepp og Stabæk har stort sett bare byttet assistenttrener, mens Arna-Bjørnar, Avaldsnes og Vålerenga har byttet hovedtrener. Vi har vært innom Colin Bell. På papiret et sterkt navn, men vi avventer begeistringen. Tom Nordlie ble geniforklart, men holdt ikke ett helt år. Det er spennende uansett. Vi har sett på spillerutvalget, og han bør nok prøve å hente flere. I tillegg ti spillerne i forsvar, har Avaldsnes også nå mistet Rosana til Paris Saint Germain, der hun blir lagvenninne med tidligere Avaldsnes-vikar Lisa Dahlkvist. Andrine Tomter er kommet inn, og landslagsspilleren kan bli et spennende tilskudd. Vi er ikke overbevist alt i alt om at Avaldsnes er styrket,  men spennende er det uansett.

Morten Røssland er et noe ubeskrevet blad for oss. Han tar over et Arna-Bjørnar i krise, og det kan være lurt å satse trygt og bruke resten av tiden på å styrke alle de andre stedene der laget trenger å bli bedre. Dette gjelder særlig keeperplassen. Avaldsnes har en lovende andrekeeper, men det mangler en stabilt god førstekeeper hittil. I tillegg har også Arna-Bjørnar mistet Caroline Walde, og dermed er den allerede mye utbyttede sentrallinja enda mer sårbar. Bergen er svært flink på satsningen på kvinnefotball, men nå må Arna-Bjørnar finne flere gode spillere. Stallen er allerede tynn, og den må bli noe bedre også.

Vålerenga får utfordringer i forsvar. Her mot Amazon Grimstad.
Vålerenga får utfordringer i forsvar. Her mot Amazon Grimstad.

David Brocken gikk fra solid til middelmådig i Kolbotn, og kanskje han får til noe med Vålerenga. Han har i og for seg ikke en lett jobb hittil siden de mangler den typiske målscoreren. Blakstad kan være nettopp denne, men vi er ikke helt overbevist ennå, om også fordi de har mistet mye offensivt i Storrø og Kjørum. Fordelen er at det er vanskelig å ha forventninger tidlig til et lag som de to siste sesongene, eller to siste trenerne, om du vil, har hatt svært svake begynnelser. Brocken har langt mer erfaring, og greier han å få jentene til å trekkei samme retning, kan det jo gå bedre. De har fått en god keeper i Line Geltzer Johansen, men det gjenstår å se om forsvaret er styrket etter at de byttet Daniela Schwarz med Jennie Nordin fra bunnlaget AIK. Vi får håpe det.

Vi tar med Trondheims-Ørn her også. De byttet riktignok trener i 2015, men det var til gjengjeld tre ganger. Det var ikke enkelt for dem: De overleverte med Schjølberg, underpresterte med Ingebretsen og det ble tøft for nødløsningen Nordsteien. Nå har Nordsteien fått fart på laget igjen, og de vinner stort mot andre trondheimslag. Godt er det, for ingen av de to andre trenerne var særlig flinke til å få mye ut av de offensive spillerne. Adserø var en av dem, og nå spiller hun for Byåsen. Inn har de fått Rikke Storrø igjen. Storrø fikk ikke ut sitt store potensial i verken Stabæk eller Vålerenga, vi får se om hjemme er best igjen. Verre for dem er at de ikke lenger har Inger Ane Hole, men Ørn er i og for seg vant til å miste viktige forsvarsspillere.

Den store forandringen er i Kolbotn. Hege Jørgensen har bestemt seg for å gi seg som sportslig og daglig leder. Det er et uhyre spennende og interessant valg. Jørgensen har vært en factotum i Kolbotn en stund, og hvordan det blir med laget etterpå, får vi se. De har fortsatt folk med lang tradisjon i klubben, som hovedtrener Cecilie Berg-Hansen og assistenttrener Solveig Gulbrandsen. Det er imidlertid beintøft for Berg-Hansen. Hun har mistet Tomter og van der Bulk, begge svært gode i den tiden de spilte (for Tomters del svært lite), mens Jeppesen var en spiller de aldri fikk til. Erstatningene er usikre, og Kolbotn har mye å ta igjen for en relativt svak sesong, der de nesten aldri var i medaljekampen. Kolbotns problem i 2015 var bunnivået (og målscoringen, som for mange andre), og her må de få ril noe sammen.

Hva nå, bunnfavoritter?

Treningskamper betyr ingenting. Vi har lenge sett at lag som overleverer på La Manga eller til og med før det, kan få store problemer utover. Medkila var store i Spania, men overlevde bare såvidt i serien. Året før var det Grand Bodø som var den store overraskelsen før sesongstart. Ikke at vi skal ta fra Urædd god innsats mot Arna-Bjørnar og Sandviken. Vi vil bare råde dem til ikke å lese så mye inn i det.

Margunn Haugenes har definitivt utfordringer i vente som Urædd-trener.
Margunn Haugenes har definitivt utfordringer i vente som Urædd-trener.

Urædd har et godt samhold og en svært spennende spiller i Melissa Wiik. Det er ikke helt ulikt situasjonen til Sandviken før de startet. Mange nye navn der, men Madeleine Giske og Stine Andreassen var viktige. Til gjengjeld var det mange nye navn for Sandviken. Urædd kan altså holde seg med den nåværende troppen, med godt samhold, en dyktig trener i Margunn Haugenes og et par forsterkninger til. For det trenger de. Per i dag er de nedrykksfavoritter.

Sandviken har vist seg å slite med å lykkes over flere sesonger, og det er langt fra sikkert at de kommer styrket ut av sesongen selv om de har skaffet seg Sofie Skjelstad Jensen og Åsne Takle Eide. Det holdt også delvis fordi Amazon Grimstad ble kaotisk styrt. Lagene rundt virker noe strammere. Skjelstad Jensen er målfarlig i og for seg, men de har mistet både Giske og Thun, og Sandviken vet at de ikke kan fortsette å tape for andre bunnlag slik de gjorde i fjor. Vi ser nok forsterkninger fra dem før sesongstart.

Medkila har balansert på kanten av stupet nå. Dette var en balansekunst som ble for vanskelig for Amazon Grimstad, og den blir ikke lett for dem heller. Problemet vårt er at vi ikke vet noe som helst om dem. Harstad Tidene har sagt at Roy Berntsen slutter, men han var trener da de slo Fløya 2-0 uten å imponere. De er i forhandlinger, forstår vi. Spillerstallen er enda mer usikker. Vi vet lite om Adams og Povolny, fordi det fortelles lite fra Medkilas kant. Vi vet i det minste at keeperen deres er borte, og det blir spennende å se hvem som tar over. Per i dag virker de langt fra sikre.

Kjapt om resten

Det er ikke så mye til felles på de lagene vi ikke har nevnt. Stabæk har mistet vikige spillere i Ingrid Schjelderup og Melissa Wiik, og Cecilie Dekkerhus er ute med skade sannsynligvis hele sesongen. De har skaffet seg Mina Kjørum og Victoria Ludvigsen. Det kan bli en suksess, men vi har sett tidligere at det langt fra er en garanti at en ung og lovende spiller slår gjennom i Stabæk. Bærumsklubbens illlebefinnende i 2015 må uansett forandres på. For uansett hvem som spiller i klubben, var det kollektive en fiasko i mesteparten av sesongen. Svært stort pluss for Stabæk er imidlertid ikke hvem som er nye, men hvem som er tilbake fra skade – inkludert Ingvild Stensland. Vi venter  i spenning på hva hun har å bidra med.

Klepps nye assistenttrener kan bli et funn for jærbuene. Harder er flink på lagspill og å utvikle spillere, noe som også er Klepps kjennetegn.
Klepps nye assistenttrener kan bli et funn for jærbuene. Harder er flink på lagspill og å utvikle spillere, noe som også er Klepps kjennetegn.

Klepp har mistet mange spillere og ikke imponert hittil, men de har stilt mye med juniorlag. De har riktignok fortsatt et Sandviken-kompleks uten at vi skal legge all verden i det tidlig i februar. Som Arna-Bjørnar og Arna-Bjørnar, mangler de et åpenbart førstevalg i mål. De har mistet Hansen og fått Smørsgård, noe som på papiret er en svekkelse. Maria Thorisdottir kommer sannsynligvis tilbake fra skade snart, og da blir det en god forbedring. Vistnes er tilbake i laget, og det er også Marie Bakke. Får Palmasson dem til å fungere, kan det går brukbart, men ikke mer. Tapet av Hansen og mangelen på førstekeeper gjør at vi ikke er superoptimister akkurat nå. Spent likevel på at Olli Harder er blitt assistenttrener. Han fikk til mye i Amazon, og kan være en styrke for Klepp om han får jobbe med spillerne.

Røa har fått ros for at de har lyktes med å få mye ut av i utgangspunktet ikke navngjetne spillere. Det betyr ikke at spillerne er dårlige, men heller at de finner seg godt til rette der. En annen ting Røa er flinke til, er å beholde spillere. Vi har snakket om situasjonen deres før, og den er ikke erstattet. Per i dag er de styrket, og om de får til det samme som ga dem bronse i fjor og lykkes i å være litt bedre mot slutten, kan de bli en vanskelig utfordrer for alle lag. Skal de skaffe noen spillere, måtte det være en sentral midtbanespiller som tåler juling godt.

Så hvorfor merkelig?

En rask oppsummering:

 • Avaldsnes har nok en gang byttet trener, og nok en gang er han geniforklart før sesongstart.
 • Stabæk prøver å finne tilbake til formen de hadde i 2013 og til dels 2014, men har ikke tiltrukket seg de store navnene ennå.
 • Kolbotn skal greie seg uten Hege Jørgensen.
 • Mange lag mangler keepere.
 • Andre mangler angrepsspillere.
 • Noen mangler begge deler.
 • Urædd kan rykke rett ned, eller de kan overbevise slik Sandviken gjorde det da vi alle trodde de skulle rykke ned.
 • Medkila holder kortene tett til brystet – igjen – noe som aldri er en god strategi.
 • Vålerenga har fått en dyktig trener og mistet viktige spillere, mens de har spillere med potensial som har tatt over.
 • Røa har gjort svært lite – og det gikk veldig bra forrige gang.
 • Trondheims-Ørn kjører retro på trenerbenken, noe som delvis ser ut til å fungere.
 • Arna-Bjørnar vet ikke hva de gjør, og det er jo gjerne da det går bra.
 • Klepp – vel – Klepp er Klepp.

 

read more
Signering

Hilde Gunn Olsen til Sunderland

IMG_7307

Hilde Gunn Olsen ble ikke arbeidsledig lenge. I dag fikk hun kontrakt med Sunderland.

Sunderland rykket opp i fjor, og ligger i år på fjerdeplass i topplisten til bronsemedaljørene i VM. På Sunderlands hjemmesider skriver hovedtrener Carlton Fairweather at

«Hilde [Gunn Olsen] er en fantastisk signering for oss som øker konkurransen i laget for en plass i førsteelleveren. Jeg er glad for å kunne ønske henne velkommen til laget vårt»

Vi ønsker Hilde Gunn lykke til videre!

 

 

read more
IntervjuNyheterSignering

Klar for profflivet

Synne Jensen i LSK-Hallen

Synne Sofie Kinden Jensen blir Wolfsburg-spiller fra sommeren av. Hun virker mer enn klar for oppgaven.

Vi er i LSK-Hallen, der Synne og en håndfull Kolbotn-spillere har hatt en treningsøkt mot en håndfull LSK-spillere i en halv hall. Hennes agent Jens Oestreich har allerede forsikret Synne om at vi godt kan vente litt, men Synne tar dette på strak arm – en karakteristikk som ser ut til å oppsummere henne.

 

Alltid drømt, men ikke tenkt

Synne og Jens Oestreich dagen etter at Wolfsburg bekreftet overgangen.
Synne og Jens Oestreich dagen etter at Wolfsburg bekreftet overgangen (begge bilder: Jan Erik Kristiansen).

Synne Jensen ble oppdaget ved en tilfeldighet. Oestreich og Vfl Wolfsburgs representant skulle se kvartfinalen mellom LSK Kvinner og Stabæk slik at de kunne bli bedre kjent med det sistnevnte laget som de skulle møte i Champions League. De tok seg tid til å se første omgang mellom Røa og Kolbotn også. På tross av at det sto 2-0 til Røa etter 13 minutter og Synne og resten av Kolbotn stanget mot Røas forsvar, var det nok for Oestreich.

Ble du selv overrasket over at du fikk kontrakt så tidlig i karrieren? Du ble jo kåret til årets unge spiller nylig.

– Da jeg fikk høre av Hege [Jørgensen] at det hadde kommet en henvendelse, var jeg kjempeglad, og synes det var kult.

Var dette noe du tenkte på?

– Jeg har alltid drømt om å spille profesjonelt, men jeg har ikke tenkt så mye på det.

Flere la merke til deg rundt 2012, men du hadde jo ditt store gjennombrudd først i fjor. Hva skjedde?

– Jeg følte at det løsnet litt i siste halvdel av 2014, sier hun beskjedent. – Jeg ble gradvis bedre i Kolbotn fordi jeg fikk tillitt.

Så det er lettere å utvikle seg i medgang?

– Ja, med tillit kommer tryggheten som gjør at man utvikler seg, forklarer hun.

 

Tålmodig og ambisiøs

Hun begynte på lokallaget Gjelleråsen, gamlelaget til tidligere verdensmester og proffspiller Marianne Pettersen.

Hvorfor fotball?

– Jeg elsker fotball. Vi hadde ikke noen tradisjon for det, men jeg begynte, og så ble storesøsteren min med, forklarer romerrikingen mens hennes storesøster spiller for Grei mot LSK 2 i bakgrunnen. – Jeg fikk tidlig følelsen av at jeg mestret fotball, understreker Norges nyeste proffspiller i Tyskland på kvinnesiden.

Synne ble oppdaget av LSK Kvinner i 2012, men LSK var da i sin første sesong som topplag, og det var vanskelig å komme inn på laget. Etter utlån til Grei gikk Synne til Kolbotn, der hun altså fikk tillit og utvikling.

Betenkt: Synne Jensen er godt forberedt på at det blir annerledes i Wolfsburg.
Betenkt: Synne Jensen er godt forberedt på at det blir annerledes i Wolfsburg.

Overgangen fra en medaljekandidat i Toppserien til en gullfavoritt i Bundesliga kan bli tøff. Hva kan du bidra med til Wolfsburg, og hva må du bli enda litt bedre på?

– Min styrke ligger i at jeg er hurtig og teknisk, men jeg gjerne kan bli litt bedre mentalt og taktisk, og å jobbe med tøffhet i duellspill.

Har du pratet med Caroline Graham Hansen om klubben?

– Ja, og hun har bare bra ting å si om den.

Du kommer til verdens beste lag med noen av verdens beste spillere. Hvordan skal du takle eventuell motgang?

– Det blir en annen hverdag bare det å flytte hjemmefra, og jeg tar det som en utfordring, særlig med bare skoletysk fra ungdomsskolen. Jeg har signert tre år for klubben. Jeg er tålmodig og trygg på at jeg har kommet til et godt sted. Samtidig har jeg ambisjoner om å gjøre det bra i Wolfsburg.

Til slutt, du har også spilt på landslaget. Er dette viktig for deg?

– Det er en ære å spille på landslaget, og det er noe jeg også vil. Samtidig har jeg ikke dårlig tid der. Det kommer når jeg er god nok. Jeg er opptatt av å ha en god treningshverdag.

 

read more
BloggSigneringToppserien

Mer Silly Season

IMG_6643

Etter analyser og drømmeellevere er det på tide å komme seg tilbake til hverdagen igjen og se på Silly Season.

Og hva har så skjedd? Ganske så mye. På en måte. Det er blant annet spilt kamper. Her er vi sjelden negative til resultatene om det ikke er noe som skriker ut. Ingen vinner serien av å være gode i januar og tidlig februar.

 

Amazon Grimstad er på vei til å bygge opp et lag.
Amazon Grimstad begynner å lette på sløret.

Amazon Grimstad har mye på gang og under radaren, de har mye på gang, men de har ingen faktisk nye navn siden sist. Fortsatt er det Emma, Line Geltzer og Eikeland som er de nye navnene. Vi vet også at Vanja Stefanovic er sykemeldt en stund.

Ellers blir det mer å skrive om fremover, mistenker vi. Amazon Grimstad har hittil hatt én treningskamp, og det med et svært uferdig lag mot Urædd. Amazon har vokst noe siden det, og vi ser frem til å bli klokere på dem.

 

Arna-Bjørnar trenger flere spillere - vi tror de får det.
Arna-Bjørnar satser fortsatt lokalt og ungt.

Arna-Bjørnar

Benedicte Haaland og Kristin Müller er unge og lovende, men ellers er de lite har skaffet seg i Bergen. Sin vane tro, satser bergenserne mest på eget talent, og vi forventer oss at noen av de unge talentene vi allerede har sett eller noen helt nye tar store skritt . Slik ser jo ut til å være tendensen.

Arna-Bjørnar har hittil spilt fire treningskamper. Den første var 3-1 mot Sandviken, før de slo Kolbotn med samme resultat, og deretter tapte 0-1 på La Manga mot LSK Kvinner og vant 4-3 mot Klepp samme sted. Gode resultater i og for seg, og Arna-Bjørnar virker i gjenge.

 

Fortsatt mye usikkert, men også mye spennende for de rød- og hvitstripede.
Ny keeper og midtbanen begynner å sitte.

Avaldsnes

Etter to lag som knapt har skaffet seg noen spillere, kommer vi til en som har skaffet seg tre. Disse tre har også fått svært gode skussmål. Casey Short kommer fra Chicago Red Stars – på sett og vis, men har lengst fartstid for Boston Breakers. Dette er to etablerte lag i USA. Short er vekselsvis midtbane og forsvarsspiller, mest det sistnevnte, og omtales som back av Avaldsnes selv. En forsvarsspiller kan dermed være et alternativ som gjør laget tettere. Dette betyr også at Mjelde får vist frem sine offensive kvaliteter som hun briljerte med før hun ble plassert noe snodig som midtstopper på landslaget.

Adriana Franch kommer fra Western New York Flash, og omtales av Utvik i (sedvanlig) høye ordelag som en av verdens beste keepere. Vi har forventet oss at det kom til å komme en ny keeper. Ikke til forringelse av Viviane, men hun har ikke levert konsekvent nok, og Söberg, som alltid bare var en midlertidig løsning, ga henne god konkurranse. Kort sagt betyr det at Avaldsnes tetter mer igjen bakover. Skal de jakte gull, må de det.

Luana Paixião kommer fra AD Centro Olimpico, og der er venstre indreløper. Dette betyr sannsynligvis at hun skal ta over Debinhas plass slik at Debinha blir ren spiss. I så fall lukter det av 4-3-3 med Pedersen, Thorsnes og Debinha, mens Mjelde, Jonsdottir og Paixão tar midtbanen. Her begynner det å bli lovende, men vi avventer begeistringen av enda en brasilianer til vi er sikre på at hun holder akkurat det nivået det virker som om hun holder. Imidlertid er det gode grep fra Avaldsnes.

Avaldsnes slo Sanviken 4-1 i en kamp vi ikke er helt sikker på hva vi skal mene om, men den viser at det er bredde i laget.

 

Klepp virker lovende.
Klepp virker fornøyde hittil.

Klepp

Klepp har vi rett og slett ikke hørt noe som helst fra.Utover, da, at de har spilt uavgjort mot Sandviken og tapt knepent 3-4 for Arna-Bjørnar. Litt typisk Klepp, de resultatene.

 

Kolbotn har en sterk erstatter i Gulbrandsen, men det blir stadig tøffere i medaljekampen.
Kolbotn har skaffet seg lovende Tonje Pedersen. Vi får se om det holder.

Kolbotn

Heller ikke Kolbotn har funnet på stort siden sist. Tonje Pedersen har kommet fra Grand Bodø for å forsterke midtbanen. Ellers har lite skjedd.

Det har blitt noen kamper for Kolbotn, deriblant 3-0 mot Grei, 1-3 mot Arna-Bjørnar, 0-0 mot Stabæk og 2-0 mot Vålerenga. Seieren over Grei var nettopp det, ikke veldig overbevisende, men fint nok. Seieren over Vålerenga er et godt resultat, uten at man skal lese for mye inn i det.  Deretter dro Kolbotn til La Manga og tapte for Arna-Bjørnar med 1-3, før de reiste seg og greide 0-0 mot Stabæk, som vitner om godt forsvar. Målene kommer gjerne fra midtbanen, så det er mulig at investering i spisser kan være noe, særlig om det stemmer at Synne Jensen skal til Wolfsburg.

 

Seriemesteren er overraskende ustabil på nett.
Seriemesteren er overraskende ustabil på nett.

LSK Kvinner

LSK Kvinner har ikke beveget seg siden sist på overgangsfeltet, men det har spilt to kamper. Først vant de hele 8-0 mot et ribbet Sarpsborg 08, før de på La Manga vant 1-o mot Arna-Bjørnar. Vi er med andre ord ikke veldig mye klokere.

 

Medkila virker ribbet, men det er lenge igjen av Silly Season.
Kan Danesha Adams utføre underverker igjen?

Medkila

Danesha Adams er den store signeringen til Medkila, og hun kan gjøre all verdens forskjell. Adams har den offensive drivkraften og den selvtilliten som trengs i et Medkila som nær klappet sammen etter at Victoria Ludvigsen dro til Romerike.

Medkila har tapt 1-4 mot Sortlang G16 gutter, noe vi ikke helt vet hvordan vi vektlegger.

 

Røa har gjort lite på overgangsfronten hittil - men det er først nå det begynner.
Spennende spiss for Røa.

Røa

Røa har en svært spennende signering i Jodi-Ann Robinson, som nylig gjorde en god figur i den nest øverste divisjonen i Sverige. Hun får svært positiv omtale av blant annet Norges landslagstrener Even Pellerud, men vi avventer begeistringen til vi har sett henne spille. Røa har ellers ingen forandringer. Vi har også sett at Eline Johansen er skadet hele sesongen og jobber som assistenttrener. Dette kan være en god løsning for Røa.

Apropos spille, har Røa begynt godt. De slo Urædd overbevisende 5-1 og Øvrevoll Hosle 4-0. Deretter møtte de et mer skjerpet Vålerenga, men vant likevel 2-1. Røa brukte ikke Line Holter, Hedda Strand Gardsjord, Caroline Hovland og Line Hem i kampen mot Vålerenga, så de har mer å gå på. Herregården var først nå tilbake, så vi regner med at Røa er på vei tilbake til selvtillit igjen.

 

Sandviken har gjort mange spennende signeringer - men de må også holde talentene unna storklubben i nordøst.
Kine Tonning tilbake, ellers begynner det å stoppe.

Sandviken

Elise Barsnes har, lite overraskende, bestemt seg for å legge opp, moe som forklarer den store hyppigheten av keepere i Bergen. Ellers har Kine Tonning kommet tilbake etter en periode i Arna-Bjørnar.

Det har blitt tøft for de nyankomne. Tap for Arna-Bjørnar (1-3) og Avaldsnes (1-4) og knepen seier over Åsane (2-1) viser ikke super utvikling, men det er lenge igjen fortsatt. 1-1 mot Klepp var mer imponerende.

 

Per dags dato er Stabæk klart svekket, men vi mistenker at de har nye og gode spillere på vei.
Ann Mari Dovland er en spennende signering.

Stabæk

Ann Mari Dovland har signert for Stabæk. Bærumsklubben vurderer nok henne i utgangspunktet som et godt tillegg fra benken, men med rett oppfølging kan hun bli en god kandidat til førsteelleveren – og det er jo Stabæks utfordring.

Stabæk har hatt et par kamper hittil, og de har gjort det greit minus. En oppskriftsmessig, men ikke overbevisende 2-0 mot Øvrevoll Hosle ble fulgt av 0-0 mot Brøndby og Kolbotn. Dette kan bety at Stabæk endelig har sluttet å brenne kruttet før serien starter.

 

Hvordan erstatter man to uerstattelige blad Dahle?
Ørn har skaffet seg offensiv kraft i massevis.

 Trondheims-Ørn

Ørn har kanskje gått fra å være overgangstaper (mistet Solfrid Andersen Dahle) til å bli overgangsvinner (fått Oda Fugelsnes og Julie Adserø). Ørn kan dermed øke sitt offensive arsenal kraftig, noe som trengs. Det gjenstår noe for å sikre dem bakover, men med en god forsvarsspiller til blir Ørn et svært spennende lag.

Ørnene har ellers markert seg som best i byen med storseire over Nidelv (7-1) og Byåsen (5-1).

 

Vålerenga mangler fortsatt en dyktig midstopper som kan følge opp Mellingsæter.
Med midstsopper på plass kan Vålerenga bli en interessant utfordrer.

Med Anne Myren Stenstvedt har Vålerenga gått langt i å tette igjen etter Hanne Mellingsæter. Vår undersøkelse viste at Vålerenga sliter bakover, og dette kan være en god løsning. Foran har de lånt Rikke Storrø fra Stabæk, og hun kan bli en interessant nysignering i jakten på den neste Marte Berget.

Rapportene viste at Vålerenga dominerte mot et reservepreget Røa, om enn de tapte 1-2. Det ble også tap, da 0-2 mot Kolbotn, men det er lite å hente på å registrere at et lag som fortsatt leter etter formasjonen har tapt to kamper i januar og tidlig februar.

read more
NyheterSigneringToppserien

Synne Jensen til Wolfsburg?

4897053904_5e1a1d7402_b
Synne Skinnes Jensen (her for Gjelleråsen i 2010) har hatt en eventyrlig utvikling.
Synne Skinnes Jensen (her for Gjelleråsen i 2010) har hatt en eventyrlig utvikling.

Mye peker på at Årets unge spiller blir utenlandsproff for et av verdens beste kvinnelag.

Synne Sofie Kinden har lenge vært i søkelyset til bundesligalaget Wolfsburg, og etter hva vi erfarer, er de to nærme en kontrakt. Det betyr at oppegårdslaget mister et av de største talentene sine.

Dersom Synne skriver under for den tyske klubben, blir hun den andre nåværende og den fjerde totalt som spiller for laget. Tidligere har Leni Larsen Kaurin og Melissa Wiik en kort fortid i laget, mens Caroline Graham Hansen er mer eller mindre fast på laget nå.

Synne Sofie Kinden Jensen ble kåret til Årets unge spiller 2014 av NISO.

read more
BloggSigneringToppserien

Silly Season på nyåret

IMG_5001

Det er lenge igjen til sesongstart, men vi ser litt på utviklingen hittil.

Årets første kamp er 29. mars, og det er dermed omtrent tre måneder med talentjakt igjen. Vi regner med å få sett noen spennende overganger der også. I mellomtiden kan vi gjøre opp status i begynnelsen av januar. Vi ser bare på nye tilskudd siden forrige oppsummering.

 

Amazon Grimstad

Amazon Grimstad er på vei til å bygge opp et lag.
Amazon Grimstad er på vei til å bygge opp et lag.

Endelig vet vi litt fra Amazon.  De har hentet svenske Emma Salomonsson fra Jitex. Nesten-Göteborgslaget rykket ned med et svært ungt lag med en gjennomsnittsalder på 19 etter at de hadde store økonomiske problemer. Salomonsson, som fylte 25 i november, startet 12 kamper og kom innpå i to. Jitex fikk null poeng som første lag siden 1990 i Sverige (I Norge skjedde dette som kjent først i 2012). Midtstopperen Salomonsson spilte for Eskilstuna United sammen med blant andre Meabh du Burca, som muligens introduserte henne til Sørlandet, i 2013, men skiftet til Jitex fordi hun ikke ville sitte på benken i det hardtsatsende laget. Hun er født og oppvokst i Sverige, men har en irsk mor og føler seg irsk. Det holder som kjent for irsk fotball, og hun har vært vurdert for landslaget deres (og spilt i treningskamper mot klubblag).

Det ble også ny keeper for Amazon Grimstad. Line Geltzer Johansen har vært en kort stund i Team Viborg etter å ha kommet tilbake fra Australia i november. Hun hadde bare en kontrakt ut året (i Danmark spiller man høst-vår, ikke omvendt), og valgte dermed Amazon Grimstad etter det. Interessant valg, men i utgangspunktet ikke klart hvem som blir førstekeeper.

Ny er også assistenttrener Oliver Harder. Vi vet lite om Harder, det kan dreie seg om en trener for B-juniorlaget til bezirkligalaget TuS Westfalia Wethmar, noe som sier oss like lite som de fleste andre. Det er et spennende valg uansett.

Vi vet at Eline Glamsland, Silje Blakstad, Trine Lise Åvik, Gro Ingvardsen, Kristine Meland, Karoline Sævareid og Stina Kleppe har signert for en ny sesong.  Nylig bestemte også Kelsey Hood seg for å bli i Amazon. Da begynner laget å likne noe.

Som tidligere antydet pleier Amazon Grmstad å somle med å få på plass stallen, og de har varslet nye spillere, så vi avventer de store konklusjonene hittil.

 

Arna-Bjørnar

Siden sist har ikke Arna-Bjørnar mistet eller skaffet seg nye spillere. Det er fortsatt mye igjen av Silly Season, og i den tiden bør Arna-Bjørnar se etter både spiss og forsvarsspiller. Noe vi mistenker at de gjør.

 

Avaldsnes

Fortsatt mye usikkert, men også mye spennende for de rød- og hvitstripede.
Fortsatt mye usikkert, men også mye spennende for de rød- og hvitstripede.

Avaldsnes har en egen evne til å melke nyheter. Det i utgangspunktet relativt trivielle faktum at to Haugar-spillere har gått til Avaldsnes har fått svært mye oppmerksomhet. Den store signeringen både i Avaldsnes og i Silly Season generelt hittil er Elise Thorsnes. Det ligger neppe dramatikk i at hun bytter beite; etter tre år i Arna-Bjørnar ble det Røa, så etter fire år i Røa ble det Stabæk, og etter to år i Stabæk er hun nå Avaldsnes-spiller. Flere ganger toppscorer Thorsnes fikk 12 nettkjenninger i 2014, og sammen med Debinha (20 mål) og Cecilie Pedersen (16) kan det bli en kjempesuksess, forutsatt at Debinha faktisk signerer. Likevel er det viktig for Avaldsnes å finne en ballfordeler som kan hjelpe de tre.

Sånn kan det virke merkelig at de plukker opp en høyre back i Leticia Santos fra Brasil. Dermed er det to alternativer. Enten har de valgt å ha henne som backup på kanten i tilfelle Debinha ikke signerer med laget, eller så har de henne som alternativ på back. Med Himle, Hellenberg, Andreia og Fjordbakk allerede i forsvar kan dette virke litt pussig.

Rosana fant ikke helt tonen, og er å finne i Houston Dash i USA. Carola Söberg, som altså ikke hadde mer enn en seksmånederskontrakt, drar til sølvvinner i Damallsvenskan KIF Örebro. Klinga dro til Vittsjö, og slik kan i det minste Avaldsnes skryte av å sende spillere videre til toppklubber. Så gjenstår det å se om Viviane er stabil nok. Uansett forventer vi at det blir innkjøp, sannsynligvis på keepersiden og på midtbanen. Nordlie foretrekker å handle norsk, så det kan medføre flere overraskelser. Vi savner også en klar kaptein som kan styre laget, og dette er nok den viktigste spilleren. Flere har prøvd uten helt å lykkes.

 

Klepp

Klepp har, oss bekjent, ikke skaffet nye spillere utover Hege og Tuva Hansen fra Arna-Bjørnar og mistet Line Smørsgård til Liverpool av de store navnene.  Birte Svines er et noe ubeskrevet blad hittil.

Hansen var hakket skarpere enn Smørgård i 2014, men det var ikke så stor forskjell. Skal Klepp komme styrket ut av Silly Season, bør de tenke på en forsterkning i hvert ledd foran keeper.

 

Kolbotn

Kolbotn har en sterk erstatter i Gulbrandsen, men det blir stadig tøffere i medaljekampen.
Kolbotn har en sterk erstatter i Gulbrandsen, men det blir stadig tøffere i medaljekampen.

Solveig Gulbrandsen er inne, Anja Sønstevold er ute. På papiret en forsterkning, men Sønstevold har vært en viktig del av laget i fire sesonger, mens Gulbrandsen ikke har vært i gamlelaget siden 2008. En ikke topptrent Gulbrandsen gikk rett inn på, riktignok et skadeskutt, Stabæk, så vi blir ikke forundret om det blir en god erstatter.

Vi mistenker at ressurser blir brukt for å beholde utlendingene som er igjen, da i hovedsak Siiri Valimaa og Michaela van der Bulk. Samtidig har Kolbotn vist en egen evne til å finne uslepne diamanter, og vi tror de finner flere.

 

LSK Kvinner

Siden sist gjennomgang har ikke LSK Kvinner hatt noen nye forandringer de har kommet med utover at Anne Lise Olsen har dratt til Vålerenga. Olsen er en ekte romeriksjente som startet i Kurland før hun ble fast LSK-spiller. Imidlertid ble det bare 10 seriekamper og en cupkamp for Olsen, alle som innbytter. Vi tror Olsen har mye inne, og at et bytte til et lag hun er nærmere å kjempe om spilletid er sunt for henne. I tillegg har juniorspiller for LSK Kvinner Martine Moseng dratt til Kongsvinger. Moseng har til gode å debutere i Toppserien.

 

 Medkila

Vi antydet allerede at Julie Voktor Pedersen kom til Medkila, og det stemte bra. Også Vilde Fjelldal kom til Medkila fra Hardhaus, som var nære ved opprykk i år. Angrepsspilleren kan bli et spennende bidrag. Medkila er fortsatt kraftig i minus, men laget viser at de har livets rett.

 

Røa

Røa har gjort lite på overgangsfronten hittil - men det er først nå det begynner.
Røa har gjort lite på overgangsfronten hittil – men det er først nå det begynner.

Røa har hentet spissen Tiril Haga fra Lyn. Haga er en spennende spiller som to år på rad har spilt J16-finale for Lyn. Hun ble også et fast innslag mot slutten av 2014-sesongen, og er nok et spennende talent fra talentfabrikken Lyn. Det spørs om spissen blir en toppspiller med en gang, men hun har fremtiden foran seg.

Røa har i det siste konsentrert seg om å få inn 500 000 innen fristen. Det er uklart om de nådde målet, men vi mistenker at det gikk. Vi tror derfor ikke Røa er ferdig med shoppingen, og vi mistenker at de utvider både foran og bak. Samtidig har de allerede rapportert at alle er med videre, noe som vitner om at de stiller godt også til neste år. Vi vet lite om ny assistenttrener.

 

Sandviken

Sandviken har siden sist skaffet seg Julie Hansen, en Askøy-spiller som i januar for ett år siden ble tatt ut på J16-landslaget. Sekstenåringen vil passe godt inn i et spennende Sandviken-lag som er flinke til både å skape egne og ta imot andre talenter. Hansen er det vi kan lese en forsvarsspiller.

Ut har Amy Carr, Eli Anne Dvergsdal, Karen Hallingstad og Regnhild Ertesvåg gått. Amy Carr gjorde en svært god figur, men det er tøft i den øverste divisjonen, og med så mange keepere som Sandviken har, er det naturlig å forstå at de satser tungt. Dvergsdal hadde kun én kamp for Sandviken, og satser uansett på motbakkeløp. Karen Hallingstad fikk 21 minutter (og ett mål) på to kamper for Sandviken, mens Ertesvåg bare hadde kamper for andrelaget.

 

Stabæk

Per dags dato er Stabæk klart svekket, men vi mistenker at de har nye og gode spillere på vei.
Per dags dato er Stabæk klart svekket, men vi mistenker at de har nye og gode spillere på vei.

Av nye spillere har de sikret seg Pernille Velta fra Kongsvinger. Stabæk holder kortene tett til brystet, men har altså tapt Elise Thorsnes siden sist. De har allerede signalisert nyheter i angrepet og helst midtbanen, da Stensland og Isaksen er langtidsskadde.

Stabæk trenger nok dette. De har fortsatt godt med spillere, men de mangler den trygge spissen som er målgarantist og spiller andre gode. Det kan hende at Bjånesøy og Enget allerede er klare for å bære ansvaret videre, men det er nok lurt å finne et par alternativer likevel.

Forsvaret er også et poeng. Toril Akerhaugen er muligens tilbake etter fødselspermisjon, men det bør vurderes et alternativ uansett.

 

 

Trondheims-Ørn

Siden sist har Trondheims-Ørn fått Rakel Engesvik, en spiller for fremtiden som skal være med i Trondheims U20-satsning. Ellers er det ikke rapportert noe verken på spiller- eller trenersiden.

 

Vålerenga

Vålerenga mangler fortsatt en dyktig midstopper som kan følge opp Mellingsæter.
Vålerenga mangler fortsatt en dyktig midstopper som kan følge opp Mellingsæter.

Siden sist oppsummering har Vålerenga sikret seg Anne Lise Olsen fra LSK Kvinner. Olsen har potensial, men når ikke LSKs toppnivå. Ny trener har de også fått i Leif Tsolis. Vanskelig å sette helt verdien på dette, Tsolis har noe erfaring fra 1. divisjon og Tippeligaen, men ikke som hovedtrener.

Vålerenga har fortsatt ingen klar erstatter for verken Berget eller Mellingsæter, og vi tror de fortsatt leter.

 

read more