close

VM

NyheterToppserienVM

Heia Rincon – tror vi

19219315346_fa2be14b3f_k

Avaldsnes har skaffet seg den colombianske stjernen Yoreli Rincón. Men hvem er så dette?

Rincón betyr «hjørne», og vi får se om Avaldsnes har malt seg inn i et med dette valget eller om den colombianske stjernen vil skinne som i VM.

 

Er Colombias beste god nok?

Det virker i utgangspunktet som en fangst. Toronto Sun omtalte henne som en av elleve spillere å legge merke til. Hun ble kåret til Copa Americas beste spiller, det i konkurranse med, om enn falmende, stjerner fra Brasil. En god innsats der, altså. Colombia lyktes å komme til finalegruppen. Innsatsen der var grei, men ikke voldsomt imponerende: Uavgjort mot Argentina, som er et svakt land på kvinnesiden, 2-1 over Ecuador (med Rincon som matchvinner) og 0-0 mot et Brasil som med uavgjort hadde vunnet gruppen. Da sier det ganske mye at Colombia lyktes å ta Frankrike på sengen. Flott innsats der av alle, spesielt Rincon.

Samtidig er det to-tre småting som er litt pussige. Rincon fikk ikke spilletid under OL i 2012, og medspiller Carmen Rodallega omtalte henne som «småfet» og for øvrig med et brudd i venstre fot  (lenke på spansk) da hun kom til London. Rincón fikk likevel kontrakt med LdB Malmö. Etter et år der, gikk ikke utviklingen som ønsket i et av verdens beste lag, og etter to kamper fra start og ett mål, matchvinner mot Piteå, ble hun ikke satset på. På tross av interesse fra Eskilstuna United, valgte Rincón å dra til Western New York Flash, men ble spillende på farmerlaget New Jersey Wildcats.

Det ble ett år der før Rincón dro til Italia og det gamle storlaget Torres Calcio. Hun ble introdusert med brask og bram (italiensk), men heller ikke her gjorde hun et uslettelig inntrykk. Hun står ikke oppført med en eneste kamp for laget i ligaen.

(Merk: Vi er blitt fortalt at Rincón fikk visumproblemer med Torres Calcio, og at det var derfor hun ikke spilte.)

 

 

Passer inn i spillestilen

Vi tok en prat med Arne Utvik for å høre litt hvordan han ser på dette med Rincón og utenlandske spillere generelt:

Rincón kom fra Colombia. Det betyr at hun ikke har et EU-pass, og dermed må få høyere lønn. Dere har tidligere satset på brasilianske spillere som har samme sak. Ville det ikke vært billigere å tenke på euopeiske spillere?

– Det stemmer at Rincon ikke er europeisk , det stemmer også at Rincon må ha en viss minimumslønn, men det betyr ikke at en spiller med den kvaliteten er billigere i Europa. Hvorfor må de absolutt være fra Europa? Hvorfor ikke hente inn nye, litt ukjente navn til Europa? Det handler kanskje om å være litt smartere enn dine konkurrenter?

Rincón kom fra Torres Calcio, der hun fra 3. januar, da hun ble presentert, til VM ikke har spilt en eneste kamp. Hun var veldig god i VM, særlig mot Frankrike, men har ellers spilt i et middels lag i den nest øverste divisjonen i USA. Hvorfor tror dere likevel at hun kan bli en hit i Avaldsnes?

– De store stjernene har ikke alltid vært best, gjennombruddet kommer en gang. Vi mener at Rincon har » noe», en x-faktor, men det er ikke 100% sikkert at det er full klaff. Vi har tro på at hun vil passe inn i vår måte å spille på.

Dere har tidligere leflet med Marta og Wambach. Dere ender opp med å signere andre spillere som ofte er litt mindre profilerte. Anser dere ønskene om Wambach og Marta som realistiske?

– Marta var ikke urealistisk i det hele tatt, vi var på besøk hos henne, agenten hennes kom fra Brasil til oss på et to dagers besøk. Han likte det han så og hørte. Utfordringen med Marta var sponsorsiden, som ikke kunne godkjenne at Marta gikk til Norge. De store sponsorene anser klubbfotballen i Norge på C-nivå, som de dessverre har en del rett i. Marta var med andre ord ikke uoppnåelig. Abby [Wambach, red. anm.]-saken er et annet kapittel som jeg ikke vil kommentere ennå.

Avaldsnes hadde som uttalt mål å ha en mer «norsk» stall. Dere har gått langt i å uvikle gode spillere som Sævik og Angelvik (og langt på vei Dahl og Himle). Samtidig importerer dere stadig utenlandske spillere. Når tror du vi kommer til å se et Avaldsnes med mer nasjonal, og kanskje også lokal, forankring?

– Målet som hos alle andre er at klubben ønsker å bli mer og mer nasjonal og kanskje lokal, dette vil ta tid. Lokale spillere kommer dersom spillerne er tålmodige. Andelen av nasjonale spillere vil også komme, men vi er ikke så opptatt av å være med hele tiden å bytte på spillere mellom klubbene. Det burde være et krydder å få utenlandske spillere inn i Toppserien, gjøre den bedre, markedsført den, kanskje få Toppserien opp på et B-nivå markeds- og kvalitetsmessig?

Hansken er kastet fra Utvik. Målet bør definitivt være å få Toppserien opp på et B-nivå i det minste. Så får vi se hvilken rolle Rincón spiller i den sammenheng.

read more
LandslagVM

Fullt brukbar avslutning

18718610591_6ac23da62a_k

Norge slo Elfenbenskysten 3-1, og tross ikke voldsomt spennende spill, var resultatet egentlig helt greit.

 

Kuleramme og andre misforståelser

Ettersom Tyskland slo Elfenbenskysten 10-0, burde da vi vinne med minst 5-0, ikke sant? Vel, egentlig ikke. I VM-historien for begge kjønn har lag som får juling i en kamp ofte en tendens til å skjerpe seg drastisk til neste. Se selv her:

VM Lag Stort tap Påfølgende kamp Påfølgende kamp igjen
1982 (herrer) El Salvador Ungarn 1-10 Belgia 0-1 Argentina 0-2
2002 (herrer) Saudi-Arabia Tyskland 0-8 Kamerun 0-1 Irland 0-3
2007 Argentina Tyskland 0-11 Japan 0-1 England 1-6
2007 New Zealand Brasil 0-5 Danmark 0-2 Kina 0-2

I det sistnevnte tilfellet fikk riktignok Argentina bakoversveis mot England, men langt mer respektabalelt. England møtte for øvrig USA i neste kamp og tapte 0-3. Likevel ser man at mange lag som får seg en på trynet i første kamp forandrer innstilling.

Det er også en interessant parallell i Toppserien. Sandvikens første bortekamp var mot Kolbotn, der de gikk ut optimistisk og ble hardt straffet med 0-4. Mot LSK Kvinner i neste bortekamp spilte Sandviken mye klokere og tapte bare 0-1. Man lærer av å få juling.

Spillemessig var ikke kampen mot Elfenbenskysten all verden – om enn den gikk utenpå alt vi gjorde i 2011 – men dette var ikke en lett kamp. Elfenbenskysten hadde ingenting å spille for utover æren, og de hadde en blanding mellom hardtspillende og skuespillende som ikke gjør det lett. Om denne kampen skal ha betydning, får den få den at FIFA slår hardt ned på uthaling av tiden og skuespill.

Det blir egentlig i overkant arrogant, som Even Pellerud var inne på, å kommentere at Norge skal vinne med mange mål. Vi spilte ikke på topp, men vi hadde kontroll; bare pessimister trodde noen gang at Norge ikke kom videre. Vi eksperimenterte med noen spillere, og Even Pellerud var grei som slapp innpå Vesterbekkmo i hennes sannsynligvis eneste kamp . Hun ble ikke satt på prøver, og fikk dermed ikke bevist stort. Når Dagbladet snakker om det laveste nivået, har de nok misforstått premisset: Dette var en kamp der Norge ikke trengte å vise seg frem. De kampene kommer fort nok.

 

Veien videre

Norge ble nummer 2 i gruppen, og møter dermed nummer to i gruppe F. Hvem er så det?

Det kan være Frankrike, England, Colombia eller Mexico alt etter resultatene:

Colombia: Vinner Frankrike over Mexico, mens England og Colombia spiller uavgjort, blir Frankrike vinner og Colombia nummer 2.

England: Slår England Colombia mens Frankrike slår Mexico med ett mål mer enn England slår Colombia, blir England nummer 2.

Frankrike: Slår Frankrike Mexico og Colombia England, er Frankrike nummer 2.

Mexico: Slår Mexico Frankrike og Colombia England, er Mexico nummer 2.

Av disse alternativene virker Mexico i utgangspunktet mest fristende. De har fem spillere som er klubbløse, og enda mange spiller i USA, er det stor usikkerhet på nivået på den amerikanske amatørligaen. Et par spillere er også å finne i spansk toppdivisjon. Colombia har nesten bare spillere i den nasjonale ligaen, bortsett fra noen i Finland eller Italia. Frankrike og England er på papiret klart bedre enn sine motstandere.

Det er selvfølgelig også problemet: Frankrike og England har underprestert i forhold til nivået, og kan derfor være et bedre valg enn lag som kjemper mot alle odds og sammen.

Det som er sikkert, er at uansett blir et spennende oppgjør, og at Norge har en fin sjanse til å komme seg videre.

 

read more
BloggLandslagNyheterVM

NFF lover mer penger

18576638032_d984eb2d97_b

Kjetil Siem har snudd og lover mer penger til jentene etter knalltall under Thailand-kampen.

 

Som mange har fått med seg, hentet Norges åpningskamp mot Thailand inn 500 000 TV-seere, flere enn Champions League-finalen. Dette medførte at Kjetil Siem lovet til spillerne at mange flere penger skulle skaffes til kvinnefotballen. Dette er gode nyheter to dager etter at han mente jentene burde være takknemlige for herrefotballen.

 

Merkelige motiver – viktig seier

Det kan virke litt som en pussig argumentasjon: Kvinnenes cupfinale henter ofte inn minst 500 000 tilskuere. Riktignok ikke i konkurranse med full tippeligarunde, men det er uansett en interesse som har vært der tidligere. Det er også pussig at Siem går så veldig fra ett ytterpunkt til et annet. Det er altså heller ikke første gang han har lovet noe.

Det betyr lite nå. Hva enn som har motivert Siem til å tilrettelegge for økt interesse for kvinnene, så er konklusjonen både riktig og viktig for jentene. Letsplay Futbol støtter tiltaket og håper på konkrete løfter utover slik at vi kan være med på å øke interessen rundt kvinnefotballen.

read more
BloggNFFVM

Har tiden løpt fra Siem?

17894328443_62bd82030b_k

Kjetil Siem utviser sedvanlig dårlig dømmekraft når det gjelder kvinnefotballen i dagens VG.

 

Klokken 19 i dag sparker de norske jentene igang VM for sin del, og det mot prügelknape Thailand. Dette burde være en anledning til å legge fokus på kvinnelandslaget. Imidlertid har altså ikke NFF sett seg nødt til å flytte på tippeliga- og OBOS-ligakampene i den anledning.

 

Problematiske uttalelser

Isolert sett er det forståelig. Kalenderen til herrene krever nøye planlegging, og enda datoene til kvinnene var klare før Tippeligaen ble bestemt, var det altså slik at de har måttet bruke alle datoer best mulig. Isolert sett er det altså delvis forståelig. Om enn et forbund med mer drivkraft sikkert hadde fått til dette.

Det som dessverre er problemet med Siem, er kommentaren han utdyper med. Han sier at «[d]et er så store penger i Tippeliga- og herrelandslagsavtalene. Det bør kvinnefotballen være takknemlig for, for det er det som gjør at vi kan satse på kvinnesiden også». Det er en god del uheldige kommentarer med denne setningen.

Den første er at det er altså en direkte sannhet at kvinnefotball bare eksisterer takket være herrefotballen. Dette er i og for seg sant i Norge, men vi har sett at det faktisk går an å støtte kvinnelagene til å bli langt mer selvstendige, som gjøres i Tyskland og Sverige. Ved å sette kvinnefotballen i et økonomisk avhengighetsforhold til herrefotballen, velger Siem å se på dette som det naturlige og det virker som om interessen for å utvikle kvinnefotballen er minimal.

Det andre er at han altså mener at kvinnefotballen ikke kan få sin plass i solen fordi herrene kommer først. TV2 hadde nok forstått at kvinne-VM, som Blatter insisterer på at det heter, skal ha rangen akkurat den søndagen. Siem virker imidlertid ikke å ha forstått det. Han gjorde det neppe i desember, i det minste.

Den tredje er at han snakker om at kvinnefotballen skulle være takknemlig. Kvinnene, som ble jaget ut av Ullevål Stadion av nettopp Siem i 2012, har spilt fotball i Norge siden 1970-tallet, offisielt siden 1978. Da var vi langt etter Sverige og Danmark. Grunnen? Norges Fotballforbund forbød kvinnefotball fram til 1978, da det ble godkjent. Delvis etter press fra Dagbladet (!) og Frigg. Skal kvinnene være takknemlige for at de ikke fikk spille fotball?

 

Lever på 90-tallet

Kjetil Siem har et annet problem. Opinionen er ikke like sterk rundt ham. Utviklingen på verdensbasis er at folk blir mer tolerante. Dette gjelder rase, legning, kjønn og politisk retning. Stadig færre feilsiterer grovt Ivar Hoff. Det er ikke gjenklang for kvinneskeptiske meninger.

Siem lever på 90-tallet, der selv et VM-gull (og påfølgende salutt på Gardermoen) ikke var nok for å skaffe kvinnefotballen sårt tiltrengt oppmerksomhet. Norge har nå en av verdens potensielt beste spillere i Caroline Graham Hansen, vi har en svært god Ada Hegerberg og vi har en tysk seriemester i Nora Holstad Berge. Dette setter spor.

Norges Fotballforbund har kommet med enkeltstående støtteerklæringer innimellom kløneriet med kutt i Jenteløftet, situasjonen rundt Bjarne Berntsen og altså cupfinale på Åråsen stadion. Siem lovet nytt kvinnefotballstadion i 2013, for eksempel, uten at undertegnede har hørt mer om dette. Jentene kom tilbake på visitt til Ullevaal Stadion i 2013 også. Det finnes også gode krefter som jobber i NFF for bedringen av kvinnefotballen.

Om Kjetil Siem er en av dem, bør han imidlertid kaste Doc Martens-støvlene og bandanaen og og annet nittitalls-tankegods og faktisk skape noe. Sånn for å vise at han og NFF tar avstand fra en verden der et gubbevelde som får altfor mange penger på kringkastingsavtaler utnytter de som prøver å utvikle seg og ikke forholder seg til det folk ønsker.

 

 

read more
LandslagNyheterVM

Kommer Norge til OL?

18343932052_224c20be2d_z

VM er i gang, og Norges mål er egentlig bare å komme seg til OL. Hva skal til, og hvordan foregår det?

 

Vel, det hele handler om å komme blant de tre beste europeiske lagene. Det i seg selv er ingen lett oppgave, men her er hvordan vi forestiller oss utviklingen.

 

Gruppespill

Gruppe A: Canada har flere gode resultater bak seg, og vi tror de og Nederland er bedre enn Kina og New Zealand. Sistnevnte kan gi motstand, men vi har mer tro på nedelenderne. Kina har ikke levert de siste kampene. I den første runden slo Canada Kina riktignok på straffe i siste spilleminutt, men det holdt. Nederland slo New Zealand, og dermed holder de vår antakelse.

Gruppe B: Vi skal og må komme videre sammen med Tyskland på bekostning av Thailand og Elfenbenskysten.

Gruppe C: Japan og Sveits skal etter alle solemerker være bedre enn Kamerun og Ecuador, som begge debuterer.

Gruppe D: Tøff gruppe, men vi tror mer på Sverige og USA enn på Australia og Nigeria.

Gruppe E: Brasil bør gå videre enda de ikke helt er på gammel form. Spania og Sør-Korea kan bli veldig spennende. Vi tror bittelitt mer på Sør-Korea.

Gruppe F: Frankrike og England går videre, Mexico imponerer, Colombia sist.

Treere som går videre er nok Spania, Australia, New Zealand og Mexico.

Det betyr i så fall at alle de europeiske lagene kommer videre.

 

Utslagskamper

Nå begynner det å bli vrient. For hvem som kommer i hvilken åttendedelsfinale avhenger av hvilke fire treere som kommer videre. Dermed forandrer mye av dette seg om vi ikke har rett i alt hittil. Likevel antar vi altså at Canada vinner foran Nederland, Tyskland foran Norge, Japan foran Sveits, USA foran Sverige, Brasil foran Sør-Korea og Frankrike foran England,

OG

at Spania Australia, New Zealand og Mexico går videre. Da blir det følgende åttendedeslfinaler:

Nederland – Sveits

USA – Spania

Tyskland – New Zealand

Frankrike – Sør-Korea

Brasil – Sverige

Japan – Mexico

Norge – England

Canada – Australia

 

Skal vi gjette på resultat og være optimistiske på norske vegne, får vi dette oppsettet til kvartfinale:

Sveits – USA

Tyskland – Frankrike

Sverige – Japan

Norge – Canada

Slår vi Canada på Canadas hjemmebane, er vi i OL uansett resultat i de andre kampene.

 

Som sagt varierer dette på hvordan resultatene går. Vi føler oss sikre på at det eneste vesentlige for vår del er om vi kommer på første eller andreplass. Slår vi Tyskland i gruppespillet, møter vi en motstander som sannsynligvis er enklere enn England, men igjen sannsynligvis Frankrike i neste runde. Vinner Nederland ove Canada, er det dem vi møter i en eventuell kvartfinale.

Det blir tøft, det blir spennende, men dette bør kunne gå likevel.

 

 

read more
LandslagVM

Norge heldige i VM-trekningen

FIFA World Cup Draw (FIFA

Norge handler riktignok i gruppe med Tyskland, men også med Thailand og Elfenbenskysten. To lag går direkte videre, mens de fire beste tredjelagene går til kvalifisering.

Tyskland er naturligvis storfavoritter i gruppe B, men Norge slo tyskerne sist de to møttes i gruppespill, i EM i 2013. Dette blir den klart tøffeste kampen, men det trengs ikke å vinne.

Thailand kom med til VM som det femte beste laget i asiamesterskapet. De tapte 0-7 for Kina og 0-4 for Sør-Korea, men slo Myanmar 2-1. I kampen om femteplassen slo de Vietnam, også de 2-1.  Samtlige i Thailand spiller i hjemlig liga bortsett fra Taneekarn Dangda og Thanatta Chawong, som spiller i Östersunds DFF, som nylig vant kvalifiseringen om å spille i Elitettan, svensk 1. divisjon. Thailand er rangert som nummer 30 i verden, og er et lag Norge (rangert som nummer 9) etter alle solemerker skal kunne slå.

Elfenbenskysten kom til VM gjennom afrikamesterskapet i år, der de tapte 2-4 for Nigeria, før de slo vertslandet Namibia 3-1 og spilte uavgjort mot Zambia (1-1). Dette førte dem til semifinalen, der Elfenbenskysten tapte etter overtid mot Kamerun. Noe overraskende slo Elfenbenskysten Sør-Afrika i bronsefinalen. Elfenbenskysten er rangert som nummer 64 i verden. Lagets stjerne heter José (ja, hun heter det) Nahi, og spiller for det russiske topplaget Zvezda 2005, ofte i startoppstillingen.

Norge kommer dermed i gruppe med det neste beste ifølge rangering i den tøffeste gruppen, og noen av de svakeste lagene i de andre gruppene. Dette blir en klart enklere oppgave enn da vi ikke kvalifiserte oss videre fra gruppespillet i 2011 etter seier over Ekvatorial-Guinea og tap for Australia og Brastil.

 

Dødens gruppe og annet spennende

Den berømte «dødens gruppe» blir gruppe D. Her finner vi Sverige, USA, Nigeria og Australia. Dette blir en tøff gruppe å forutsi. Sverige og USA må finne seg i å være favoritter, men Australia er ingen lett motstander. Nigeria har lenge vært suverene i Afrika, men har sin laveste FIFA-ranking (35.) noensinne. Nigeria hadde i 2011 jevne 0-1-tap for Tyskland og Frankrike, og endte på tredjeplass etter seier mot Canada, også det med 0-1. Dette blir en svært spennende gruppe.

Dersom Norge kommer på andreplass i gruppen, møter de nummer to i gruppe F. Gruppe F består av England, Frankrike, Colombia og Mexico. Colombia er svakest rangert, da som 31, mens Mexico er rangert som nummer 25, England som nummer 7 og Frankrike som nummer 4. Dette blir også en tøff gruppe, men Frankrike er favoritt foran England, som da fort kan bli Norges motstander. England har en lang tradisjon med egentlig ikke å lykkes i VM (høres dette kjent ut?), men de er en formidabel motstander.

Gruppe A består av vertslandet Canada, Kina, New Zealand og Nederland. Heller ikke dette blir noen lett gruppe, men hjemlandet og Nederland må anses som favoritter. Det spesielt interessante der er hvor tett det er på FIFA-rankingen, der Canada (8) har høyeste rang, foran Kina (14), Nederland (15) og New Zealand (19).

Gruppe C har Japan, Sveits, Kamerun og Ecuador. Regjerende verdensmester Japan og spennende nykommer Sveits bør være favoritter mot en fallen afrikansk storhet og et Ecuador som kom til VM etter knepen seier over Trinidad og Tobago etter to runder.

Gruppe E består av Brasil, Spania, Costa Rica og Sør-Korea. Dette kan bli en interessant gruppe fordi enda Brasil er favoritter, er deres nivå uklart, og de har to sultne lag i Spania og Sør-Korea i gruppen. Costa Rica skal ikke kunne matche nivået til noen av lagene.

read more
BloggLandslagVM

Kunstgress og VM

IMG_5135

Det nærmer seg VM i fotball i Canada. Men det protesteres kraftig på underlaget.

I en god stund har nå flere internasjonale stjerner prøvd å gå rettens vei for å bytte kunstgresset på stadionene i Canada. Grunner som oppgis er at det kan være større sjanser for skade, og dessuten at variasjonen innen kunstgress er stor og kan gi stor variasjon i spillkvalitet. Under VM i fotball for menn i Brasil ble samtlige kamper spilt på naturgress bortsett fra i São Paolo, der Arena Corinthians ble spilt på såkalt hybridgress.

 

Alene mot overmekten?

Dette er imidlertid en kamp der spillerne har lite spillerom. Om de går til sak, vil det kunne medføre lang saksgang, og om de boikotter, går de glipp av den kanskje største turneringen og det beste vinduet for idretten. Kvinnefotball er på vei frem, men spillerne har fortsatt liten autoritet på egen hånd, selv om navn som Abby Wambach, Veronica Bouquete og Nadine Angerer står bak.

Tatjana Hänni, leder for FIFAs kvinnekonkurranser, uttaler seg at det ikke finnes en Plan B, og at hun ikke ønsker å uttale seg om det er rettferdig. Som sin landsmann Sepp Blatter, viser den sveitsiske tidligere landslagsspilleren lite spillerom for uenigheter.

 

Fortsatt mulig?

Det som taler for kvinnenes sak er at de sterke navnene, som også inkluderer USAs Alex Morgan, Frankrikes Camille Abily og Emile Bussaglia og japanske Yuki Ogimi blant flere store spillere, faktisk kan gjøre sitt til at VM blir husket som et «uekte VM» dersom boikott blir gjennomført. I tillegg har flere store navn fra utenfor kvinnefotballen involvert seg, som Tim Howard, Tom Hanks og Kobe Bryant.

I tillegg vises det i et utkast til stevningen at FIFA hadde bedt om meningen til kvinnelige fotballspillere og deretter ignorert dem.

Så gjenstår det hvordan Canadas rettssystem behandler klagen.

 

 

read more
LandslagNyheterVM

Litt om Nederland

Nederland Miedema

Norge spiller uten press mot et Nederland som bør ta poeng for å være helt sikker. Dette kan fort bli interessant.

 

Poeng for trygghet

Nederland har hittil mistet fem poeng i et hjemmetap for Norge og en uavgjort mot Belgia. Ellers har Nederland syv seire. I utgangspunktet en god innsats, men skal Nederland videre, bør de sikre seg ett poeng. Bare de fire beste toerne går videre til kvalifiseringsspill, og Nederland er akkurat innenfor. Italia og Skottland har allerede sikret seg to av plassene, med forbehold om at Skottland ikke slår Sverige borte og blir best, og dermed er det to plasser igjen. Nederland ligger nå på tredjeplass med Finland, Ukraina og Russland bak seg. Nederlands sterke målforskjell gjør at de er svært nære videre kvalifiseringsspill selv med tap, men det er mulig at både Ukraina og Finland tar dem igjen. Finland møter Frankrike onsdag. Kort sagt, Nederland er så godt som klare, men bør ta ett poeng for å være sikre.

Kvalifiserer Nederland seg til VM, blir det første gang de lykkes med det.

 

Spennende nederlendere

Norge ødela Albania i går, mens Nederland haltet seg til seier over Portugal med 3-2. Den unge og svært lovende Vivianne Miedema scoret alle målene for Nederland. Hun scoret og delvis herjet hjemme mot Norge i kampen vi vant 2-1. I tillegg var det Miedema som var matchvinner i finalen i J19-EM i Norge i år da Nederland slo Spania. Ja, Miedema er 18 år gammel. Miedema er for øvrig lagvenninne med Nora Holstad Berge i Bayern München. Og hun leder toppscorertabellen, om enn delt, i kvalifiseringen.

I tillegg har Nederland Lieke Martens, som spiller til vanlig for det svenske topplaget Göteborg FC (eller Kopparbergs Göteborg, som det egentlig heter). Hun er en av tre nederlandske landslagsspillere som spiller der, og laget har også tre norske spillere, Andrine Hegerberg, Maren Mjelde og Cathrine Dyngvold, noe som gjør Göteborg FC til en miniversjon av landskampen. Sist i angrepsrekka må vi ikke glemme Manon Melis, som er storscorer for Kopparbergs Göteborg. Melis har alltid vært en god og farlig spiller som det er verd å få med seg, og hun kan gjøre det briljante.

Bak de tre finner vi for eksempel LSK Kvinners egne Sherida Spitse. Hun er en av de mest faste, og kan skape problemer fra venstre indreløper-rolle. I tillegg har Nederland en goalgetter i Renee Slegers, som spiller med Hilde Gunn Olsen og Kristine Hegland-Minde i Linköping. Hun har også banket inn mål for Nederland, og er en målfarlig midtbanespiller. Den tredje faste spilleren i Nederlands noe forutsigbare 4-3-3 er Anouk Dekker. Hun er fra Twente i  BeNe League (se under).

Forsvaret består delvis av omskolerte spisser på yttervingene og delvis av midstoppere, inkludert kaptein Mandy van der Berg, som spiller for Vittsjö i bunnen av Damallsvenskan.  I tillegg er keeperen deres Loes Geurts også førstekeeper i Göteborg FC, så hun holder et høyt nivå.

For de som savner Kirsten van de Ven, fikk hun en hjernerystelse i februar. Samtidig fikk spilleren, som nå spiller for FC Rosengård etter å ha kommet fra fire år i Tyresö, ofte innbytterroller i VM-kvalifiseringen. Om dette skyldes svakere innsats på landslaget eller kanskje det nederlandske dilemma med for mange stjerner, skal vi ikke kommentere. Det er imidlertid bemerkelsesverdig.

 

Nederlands nivå

Den nederlandske og den belgiske toppligaen ble slått sammen til BeNe League i 2012, og resultatene har vært vekslende. I Champions League stiller Belgia og Nederland med hvert sitt lag, men ingen av dem har rukket å imponere. Dette skyldtes delvis tøff motstand og delvis svake resultater. Dette gjelder også for nederlandske lag før sammenslåingen, og Nederland har ikke kvalifisert seg forbi første nivå siden 2006/07-sesongen, da de overrasket alle med å spille uavgjort mot Turbine Potsdam i gruppespillet.

Landslaget har i den siste tiden opplevd mer suksess etter ikke å ha kvalifisert seg til VM eller EM i 2009. Der kom de overraskende på andreplass etter at Finland imponerte på hjemmebane, mens Danmark og Ukraina kollapset. Nederland slo også Frankrike på straffespark etter 0-0 etter 120 minutter. Nederland tapte semifinalen mot England med 1-3. Også til EM i 2013 kom Nederland, men etter en imponerende 0-0 mot Tyskland tapte nederlenderne 0-1 mot Norge og Island og endte sist.

Ser man på antall spillere på landslaget som spiller for europeiske toppklubber, er det altså en i Toppserien, fem i Damallsvenskan og en i Tyskland. Norge har til sammenlikning en i fransk, to i tysk og tre i svensk serie. Omtrent uavgjort der, og da har vi ikke tatt med Lene Mykjålands fortid i Washington Freedom eller Isabell Herlovsens i Lyon.

På papiret er Norge bedre, på banen kan det bli jevnere. Vi går inn som favoritter, men dette blir nok en spennende kamp verd å få med seg.

read more
KampreferatLandslagNyheterVM

Lekent til VM

Football soccer goal net

Albania – Norge 0-11

Norge kom seg lett til VM gjennom å slå Albania sterkt. Likevel var dette en formalitet man ikke ble særlig klok av.

Albania så ut til å være laget av et langt skjørere materiale enn de norske spillerne, og i kampens første 20 minutter var det en rekke avbrudd for skade på albanske spillere. I tillegg var Norge usedvanlig flinke til ikke å få til stort i avslutningsøyeblikket. Skudd over, svake innlegg og manglende vilje til gjennomføring kunne fort ha skapt nervøsitet. I tillegg til en kløning som skapte en nesten-overgang for Albania som Hjelmseth fikk avverget.

 

Alltid kontroll

Likevel var det et tidsspørsmål før målet kom. Og det kom signert Isabell Herlovsen, som fikk heade inn i mål etter 18 minutter etter at et svakt albansk forsvar ikke markerte henne på et frispark fra Graham Hansen. Nettopp Hansen og Herlovsen hadde til da vært overraskende anonyme.

Man følte at 1-0 ville holde, men likevel tok det lang tid med kontroll for Norges del. På corner sto det imidlertid 2-0 til Norge etter at kaptein Maren Mjelde headet, også hun udekket, inn ballen fra omtrent en meters hold. Mykjåland var servitøren denne gangen, og hun var også servitør da Graham Hansen fikk scoret sitt første mål. Så var det Graham Hansen som var servitør da Herlovsen scoret sitt andre rett før pause.

Andre omgang ble et stormløp mot et stadig åpnere albansk forsvar, og med syv mål ble Norge turneringens vinner og muligens mestscorende lag, avhengig av Nederlands kamp mot Portugal.

 

Bortekampens uutholdelige letthet

Det gjenstår å se hva Norge får med seg i en kamp der flere av målene i andre omgang skyldtes et albansk forsvar som hadde gitt opp og en stadig svakere keeper. Av de syv målene var i hvert fall fire mål som neppe hadde gått inn mot særlig mye bedre motstand.

Likevel kjempet Norge hele tiden for selv å spille god fotball, uansett hva Albania gjorde. Og det holdt de. Nora Holstad Berge, Marita Skammelsrud Lund og Ingrid Hjelmseth hadde lite å gjøre, mens Hedda Strand Gardsjord og særlig Lene Mykjåland var mer aktive, og begge var gode til å levere gode innlegg og snu spillet. Mykjåland var en av Norges beste på tross av at venstrebacken ikke kom på scoringslisten selv.

God var også Emilie Haavi, som til slutt kom på scoringslisten etter gang på gang å ha skapt supersjanser på egen hånd eller å ha levert målgivende pasninger. At målet hennes var en keepertabbe får så være, hun fortjente målet. Det var faktisk et lite paradoks at mens Haavi og Mykjåland skapte mest, var det altså Herlovsen, Hegerberg og Hansen som scoret flest. Ingen av de tre hadde noen kjempekamp utover målene og for Graham Hansen et par gode innlegg, men det betydde lite. Det viste at vi hadde både den skapende Cruyff-typen og poacher-målscoreren a la Gerd Müller i laget.

Hva var det så verd? Vanskelig å si. Det var verd en VM-billett, og en opptur, og vi fikk vist at vi kan spille godt også når vi kan slippe oss ned. Likevel skal vi være glade for at vi fort glemmer denne kampen og heller får møtt bedre motstand.

read more