close
BloggIntervjuNFF

Å løfte seg etter kragen

Mange mener mye om NFF. Vi tok en prat med Heidi Støre for å få høre hva de, og særlig hun, mente om Toppserien og kvinnefotball spesielt.


Heidi Støre er leder for toppfotball kvinner i Norges Fotballforbund, og akkurat den personen som kan svare på det meste. Så da begynte vi like godt på begynnelsen.

 

Om kvinner og menn

NFF var jo tidlig ute med vekt på samarbeid mellom toppserielag og tippeligalag. Hva tenker du om det nå?
– Det er nok en av flere løsninger. Det viktigste, når man bestemmer seg for organisering, er hva du får ut av det. Etablerte herreklubber gir struktur og kompetanse, men kvinnelaget må også bidra der. Da kan det bli en forbedring for begge. Får man ikke noe ut av det, kan man like gjerne sløyfe det, kommenterer den tidligere Sprint-Jeløy-spilleren.

Ja, det finnes jo flere løsninger der?
-Det gjør det. LSK Kvinner har valgt en juridisk egen organisasjon, men låner navn og farger av LSK. De har et meget tett og godt samarbeid på flere områder, blant annet markedsføring, kan dra nytte av den kompetanseherrefotballen har bygd opp. Det er en spennende løsning. Og noen ganger er det nødvendig med sammenslåing. Sarpsborg 08 ble en sammenslåing mellom en rekke klubber på kvinnesiden, og det hadde neppe blitt et tilbud for talenter i Østfold om det ikke hadde skjedd. Sarpsborg 08 har levert landslagsspillere som ellers kanskje ikke hadde hatt sjansen, utdyper Heidi.

 

Heja Sverige

Heidi Støre er opptatt av å minske forskjellen mellom svensk og norsk kultur innen kvinnefotball.
Heidi Støre er opptatt av å minske norsk-svenske kulturforskjeller innen kvinnefotball. (Foto: Norges Fotballforbund)

I lang tid har våre naboer i øst fått til resultater vi bare kunne drømme om. Hva gjør vi feil?
-Først vil jeg si at vi har et tett og jevnlig samarbeid med Sverige, og at vi er glade for dette. Samtidig er det vanskelig å sammenlikne direkte. Det er stor kulturell forskjell mellom Norge og Sverige. I Sverige blir du respektert for å være kvinnelig forballspiller, mens i Norge må du til tider forsvare at du er det.

Det er riktig, men det startet jo i sin tid med at media og SvFF valgte å samarbeide?
– Ja, og vi som jobber med kvinnefotball jobber med det på alle plan for å få kvinnefotball lagt merke til, men dette er ikke medias jobb. Vi jobber jo for å få til et godt samarbeid, men det kommer ikke av seg selv. Som sagt harkvinnefotballen en fantastisk status i Sverige, og vårt mål er å komme opp på samme nivå. God kvinnefotball er god underholdning, og et produkt som mange garantert vil like!

Og hvordan kan vi tette gapet?
– Det handler først og fremst om det som skjer ute på det grønne gresset. Fotballen, og kvaliteten på denne. Så handler det om å bruke mennesker aktivt, bygge opp et apparat og en struktur som kan promotere produktet. Media kommer om fotballen er bra. Dersom media skriver og vier kvinnefotballen mer oppmerksomhet, kommer det flere tilskuere. Større oppmerksomhet gjør produktet kommersielt interessant. Samtidig er noe i ferd med å skje. Man merker en endring i Norge, blant annet på landskampene i Tønsberg og i Bergen, forteller den tidligere kapteinen for Norges landslag.

– Mye folk på tribunen, det som skjer på banen er bra underholdning. Det handler om å få folk innenfor terskelen – god kvinnefotball er god fotball og underholdning som folk vil sette pris på.

 

Landslag og klubblag

Det kan virke som om enkelte tror at kvinnefotballen har stått stille siden du spilte for Sprint-Jeløy.
– Det kan det sikkert, men kvinnefotballen har utviklet seg enormt. Det gjelder å henge med.

Du er jo selv verdensmester og europamester. Hvor viktig er suksess i mesterskap?
– Det er avgjørende. Man må være i de store mesterskapene for å få den oppmerksomheten vi alle jobber for å få, forklarer Støre. – Deltakelse i mesterskap gir mye dekning i media, og vi får løftet frem produktet på en måte som vi ellers ikke klarer. Samtidig ser vi jo at det skrives mye i lokal- og regionale aviser om toppklubbene våre og kampene i Toppserien. Jeg synes at Grand Bodø er et godt eksempel på en klubb som har ordnet en veldig god dekning. De jobber kontinuerlig inn mot NRK Nordland og Avisa Nordland og flere andre for å skaffe oppmerksomhet, livedekning og repsortasjer.

Ja, det brakte oss fint over til klubblag, hva kan de gjøre bedre?
– Først og fremst vil jeg si at det i norsk kvinnefotball finnes noen ildsjeler som gjøre en fantastisk jobb. De har vært med på en voldsom utvikling og bidratt til at vi har tatt store steg. Problemet med ildsjelene er at de ofte blir for få. Neste steg for kvinnefotballen her i landet er å forbedre organisasjonene, få flere hender i sving med sterkere kompetanse.

Og der ligger problemet med økte krav?
– Ja, krav kan medføre press, og det kan gjøre det vanskeligere i startfasen. Men vi vet av erfaring at krav samtidig vil løfte produktet, legge forholdene bedre til rette for spillerne og heve kvaliteten på sikt – det vil være med ogsynliggjøre kvinnefotballen. Og det kan få snøballen til å rulle, utdyper Heidi Støre.  – Dessuten har mye skjedd allerede. Klubbene har tatt  grep. Vi opplever blant annet at det de siste årene har skjedd mye på det sportslige planet. Trener- og støtteapparatet rundt spillerne er i kraftig utvikling. Der hvor vi før hadde hovedtrener og assistenttrener, har vi  i dag en mye tydeligere spesialisering. Lagene har egne fysiske trenere, keepertrenere, taktiske og tekniske trenere med ansvar for deler av spillet. Mye har allerede skjedd. Nå er jobben å heve alle opp på det nivået.

Fint med skryt til klubbene, men hva skulle du ha satt fingeren på om du skulle forandret noe?
– Generelt må klubbene fokusere mer på egen organisasjon. Man bør fikse på den før man skyter utover, svarer lederen kontant.

Godt poeng, men dialog er vel viktigere enn å være petimeter?
– Det er klart at samarbeid er mer matnyttig enn krav alene. Men vi må ha begge deler – jobbe sammen samtidig som vi løfter oss selv etter kragen.

 

Format og kvalitet

Da vi intervjuet Tone Angeltveit, ble temaet om Toppseriens format tatt opp. Er NFF for opptatt av format?
– Jeg er ikke opptatt av format i seg selv. For meg handler det om kvaliteten.

Det er riktig, men det er blitt mange forslag fra NFF om å forandre på formatet?
– Det stemmer. Vi foreslo å gå ned til 10 lag, men ingen ville det. Vi foreslå sluttspill med flere kamper på høyt nivå på høsten, men ingen ville det heller.

Samtidig har det ofte skjedd at lag som har vært involvert i Champions League og cupen har fått problemer i serien samme år. Det kan bli et for tøft program?
– Programmet er ikke tettere enn at toppspillere skal takle dette, men en uheldig trekning med lang og krevende reisevei kan f.eks gjøre situasjonen mer krevende enn ønskelig. Poenget er å ha en serie med så høy kvalitet at vi matcher de beste i Europa slik vi ønsker og holder tritt med utviklingen.

Apropos kvalitet, stadig flere lag har skaffet seg utenlandske spillere. Er det et tegn på  at vi har for få talenter, sånn i forhold til å kutte spillere?
– Vi har færre spillere totalt sett enn de nasjonene vi liker å sammenlikne oss med. Men De norske aldersbestemte landslag har spilt jevnt med de beste. Vi ligger vel litt bak Tyskland, og må være oppmerksomme på tunge fotballand som Spania, Polen, Portugal, England, Skottland, Italia med flere. Men hittil greier vi oss bra, parrerer Heidi.

Så vi har nok gode spillere i Norge?
– Ja, men de skulle gjerne vært flere. samtidig er det fint om veien til Toppserien blir litt lengre for unge spillere. Og det er bra med utlendinger som styrker Toppserien som produkt og setter standarden for unge spillere. Man må velge dem riktig.

Slik at kvaliteten øker?
– Nettopp. Vi må spille attraktive og spennende kamper som skaper oppmerksomhet. Og landslaget skal og må til VM. Det er et flott utgangspunkt for oppmerksomhet.

– Jeg må understreke en ting til, avslutter Støre.

Ja?
– Det er tøft der ute, og klubbene gjør en bra jobb. Sammen med klubbene kan vi skape enda bedre struktur og kvalitet i hverdagen, slik at den jobben som gjøres ute i klubbhverdagen blir enda bedre. Og der ligger fremtiden i norsk kvinnefotball.

Tags : Heidi StøreNFF
Andreas

The author Andreas

Leave a Response