close
LandslagNyheterVM

Litt om Nederland

Norge spiller uten press mot et Nederland som bør ta poeng for å være helt sikker. Dette kan fort bli interessant.

 

Poeng for trygghet

Nederland har hittil mistet fem poeng i et hjemmetap for Norge og en uavgjort mot Belgia. Ellers har Nederland syv seire. I utgangspunktet en god innsats, men skal Nederland videre, bør de sikre seg ett poeng. Bare de fire beste toerne går videre til kvalifiseringsspill, og Nederland er akkurat innenfor. Italia og Skottland har allerede sikret seg to av plassene, med forbehold om at Skottland ikke slår Sverige borte og blir best, og dermed er det to plasser igjen. Nederland ligger nå på tredjeplass med Finland, Ukraina og Russland bak seg. Nederlands sterke målforskjell gjør at de er svært nære videre kvalifiseringsspill selv med tap, men det er mulig at både Ukraina og Finland tar dem igjen. Finland møter Frankrike onsdag. Kort sagt, Nederland er så godt som klare, men bør ta ett poeng for å være sikre.

Kvalifiserer Nederland seg til VM, blir det første gang de lykkes med det.

 

Spennende nederlendere

Norge ødela Albania i går, mens Nederland haltet seg til seier over Portugal med 3-2. Den unge og svært lovende Vivianne Miedema scoret alle målene for Nederland. Hun scoret og delvis herjet hjemme mot Norge i kampen vi vant 2-1. I tillegg var det Miedema som var matchvinner i finalen i J19-EM i Norge i år da Nederland slo Spania. Ja, Miedema er 18 år gammel. Miedema er for øvrig lagvenninne med Nora Holstad Berge i Bayern München. Og hun leder toppscorertabellen, om enn delt, i kvalifiseringen.

I tillegg har Nederland Lieke Martens, som spiller til vanlig for det svenske topplaget Göteborg FC (eller Kopparbergs Göteborg, som det egentlig heter). Hun er en av tre nederlandske landslagsspillere som spiller der, og laget har også tre norske spillere, Andrine Hegerberg, Maren Mjelde og Cathrine Dyngvold, noe som gjør Göteborg FC til en miniversjon av landskampen. Sist i angrepsrekka må vi ikke glemme Manon Melis, som er storscorer for Kopparbergs Göteborg. Melis har alltid vært en god og farlig spiller som det er verd å få med seg, og hun kan gjøre det briljante.

Bak de tre finner vi for eksempel LSK Kvinners egne Sherida Spitse. Hun er en av de mest faste, og kan skape problemer fra venstre indreløper-rolle. I tillegg har Nederland en goalgetter i Renee Slegers, som spiller med Hilde Gunn Olsen og Kristine Hegland-Minde i Linköping. Hun har også banket inn mål for Nederland, og er en målfarlig midtbanespiller. Den tredje faste spilleren i Nederlands noe forutsigbare 4-3-3 er Anouk Dekker. Hun er fra Twente i  BeNe League (se under).

Forsvaret består delvis av omskolerte spisser på yttervingene og delvis av midstoppere, inkludert kaptein Mandy van der Berg, som spiller for Vittsjö i bunnen av Damallsvenskan.  I tillegg er keeperen deres Loes Geurts også førstekeeper i Göteborg FC, så hun holder et høyt nivå.

For de som savner Kirsten van de Ven, fikk hun en hjernerystelse i februar. Samtidig fikk spilleren, som nå spiller for FC Rosengård etter å ha kommet fra fire år i Tyresö, ofte innbytterroller i VM-kvalifiseringen. Om dette skyldes svakere innsats på landslaget eller kanskje det nederlandske dilemma med for mange stjerner, skal vi ikke kommentere. Det er imidlertid bemerkelsesverdig.

 

Nederlands nivå

Den nederlandske og den belgiske toppligaen ble slått sammen til BeNe League i 2012, og resultatene har vært vekslende. I Champions League stiller Belgia og Nederland med hvert sitt lag, men ingen av dem har rukket å imponere. Dette skyldtes delvis tøff motstand og delvis svake resultater. Dette gjelder også for nederlandske lag før sammenslåingen, og Nederland har ikke kvalifisert seg forbi første nivå siden 2006/07-sesongen, da de overrasket alle med å spille uavgjort mot Turbine Potsdam i gruppespillet.

Landslaget har i den siste tiden opplevd mer suksess etter ikke å ha kvalifisert seg til VM eller EM i 2009. Der kom de overraskende på andreplass etter at Finland imponerte på hjemmebane, mens Danmark og Ukraina kollapset. Nederland slo også Frankrike på straffespark etter 0-0 etter 120 minutter. Nederland tapte semifinalen mot England med 1-3. Også til EM i 2013 kom Nederland, men etter en imponerende 0-0 mot Tyskland tapte nederlenderne 0-1 mot Norge og Island og endte sist.

Ser man på antall spillere på landslaget som spiller for europeiske toppklubber, er det altså en i Toppserien, fem i Damallsvenskan og en i Tyskland. Norge har til sammenlikning en i fransk, to i tysk og tre i svensk serie. Omtrent uavgjort der, og da har vi ikke tatt med Lene Mykjålands fortid i Washington Freedom eller Isabell Herlovsens i Lyon.

På papiret er Norge bedre, på banen kan det bli jevnere. Vi går inn som favoritter, men dette blir nok en spennende kamp verd å få med seg.

Tags : kvalifiseringNederlandVM
Andreas

The author Andreas

Leave a Response