close

Semifinalene mellom respektive Avaldsnes og Lillestrøm og Trondheims-Ørn og Røa står for tur. Vi har sett litt på mulige finaler.

Er dere ute etter fakta før cupfinalen, les her!

Det finnes fire mulige kombinasjoner av finaler, og vi ser litt på dem og interessante muligheter dem imellom.

 

Avaldsnes – Trondheims-Ørn

Avaldsnes kan nå sin andre finale på rad, og møte sitt andre "spøkelse" på rad.
Avaldsnes kan nå sin andre finale på rad, og møte sitt andre «spøkelse» på rad.

Avaldsnes har som kjent aldri slått Trondheims-Ørn på de fire kampene i Toppserien. De to lagene har aldri møttes i cupen, og der ligger noe av det som gjør dette oppgjøret ekstra spennende. Cup er som kjent cup, og da gjelder andre regler.

Trondheims-Ørn har kommet til semifinalen tross alle odds. Laget ligger på niendeplass med tre poeng opp til åttendeplassen. Nedrykk er ikke sannsynlig, og matematisk nesten umulig, men Ørn er neppe fornøyd med sesongen under ett. Avaldsnes har igjen gjort det bedre i cupen enn i serien, og det er også grunnen til å tro at statistikken de to imellom er forskjellig.

Historisk er det nesten ingen likheter dem imellom. Trondheims-Ørn har spilt i cupen siden oppstarten i 1978, da de tapte cupfinalen mot Bondeungdomslaget (vi ser her bort ifra Friggs uoffisielle norgesmesterskap 1971-1977, som Ørn vant en gang og tapte to). Siden har Ørn vært med i 14 finaler og vunnet 8. Det ble faktisk fire tap på rad i begynnelsen for Ørn før de fikk sin første cupseier i 1993. Fra 1993 til 2002 vant de åtte av de ti cupfinalene, med bare en bergensforbannelse med finaletap for Sandviken i 1995 og semifinaletap for Bjørnar på straffer i 2000 for å ødelegge statistikken. Deretter var ikke Ørn i finale igjen før 2010, der de fikk en leksjon av Røa og tapte hele 0-7. Mellom de to finalene hadde også trønderne forandret seg fra favoritter til å vinne serien til et lag man ofte fant på midten av tabellen.

For Avaldsnes er det annerledes. De debuterte i cupen i 1997 (her med forbehold om manglende data 1978-1980), der de tapte 1-4 hjemme mot Solid fra Stord. Deretter ble det et opphold i 12 år før de i 2009 vant sin første cupseier, riktignok på walkover,
over Staal Jørpeland.
I neste oppgjør tapte de klart for Klepp. I 2010 kom den første «ekte» seieren for Avaldsnes, som banket Haugar 7-3.
Deretter ble det en sterk borteseier over Vålerenga før de møtte god motstand og tapte hele 1-12 hjemme for Arna-Bjørnar.
I 2011 var det igjen Klepp som gjorde cupen kort for Avaldsnes. I 2012 var det først enkel motstand for Avaldsnes igjen mot Fana og Voss før Amazon Grimstad slo dem greit. Slik sett var forskjellen svært markant til 2013, der de kom hele veien til finalen med seire over Haugar, Amazon Grimstad, Klepp og Vålerenga før Stabæk ble for gode i en jevn kamp.

Det er ingen åpenbar personlig sammenheng mellom de to lagene, det nærmeste er at Solfrid Andersen Dahle spilte på Torvastad, naboklubben til Avaldsnes på Karmøy, som ung.

Kort sagt blir dette et oppgjør mellom en favoritt som aldri har slått underdogen, det første cupoppgjøret dem imellom og historien om en gammel storhet mot en nykomling.

 

Avaldsnes – Røa

Røa er cuplaget per excellence de siste årene.
Røa er cuplaget per excellence de siste årene.

Dersom vi antar hjemmeseier og borteseier, blir en gammel storhet (Trondheims-Ørn) byttet ut mot en halvgammel en. Røa imponerte veldig i vårhalvåret, men etter å ha rundjult LSK borte, har oslolaget visnet, og det er Kolbotn som er høstens imponerende lag. Avaldsnes på sin side har levert under pari, og bronsen ser ut til å være godt utenfor rekkevidde selv med Kolbotn-tap mot de to gullkandidatene i siste hjemmekamp.

Det er to forskjellige lag, Røa med tidligere norske landslagsspillere har til sammen hatt seks utlendinger, alle amerikanere, siden de rykket opp i 2000. To i deres første sesong, en i 2008, en i 2009 og to i 2014. Avaldsnes på sin side har hatt en rekke utlendinger, men få norske landslagsspillere på A-nivå. Det er stort sett Cecilie Pedersen som har vært representanten der. Røa har spilt seg opp med lokale talenter og hatt en sakte tilvekst av lovende spillere fra hele landet, mens Avaldsnes har skaffet seg gode spillere raskt og blitt et topplag på kort tid.

Om Ørn er cupdronningen, er Røa muligens kronprinsessen. Like mange cupgull som Asker og BUL, og med 5 cupfinaler på rad. Røa viste seg også som laget som hever seg i cupen, noe som medførte 3-0 hjemme mot Kolbotn i en ellers svak høstsesong.

Akkurat som Trondheims-Ørn, har Avaldsnes aldri slått Røa, da før hjemmekampen til Avaldsnes mot Røa.

Man kommer ikke utenom den personlige forholdet mellom far og datter. Arne Utvik er factotum i Avaldsnes, mens datteren er venstre back for Røa.

 

LSK Kvinner – Trondheims-Ørn

Trondheims-Ørn har en lang og stolt cuptradisjon.
Trondheims-Ørn har en lang og stolt cuptradisjon.

LSK Kvinner, Team Strømmen, Setskog-Høland, Setskog. Historien er lang. Bare ett lag har like lang cuphistorie, Trondheims-Ørn. Ørns historie dekket vi over, mens LSK Kvinner under flere navn har litt færre topplasseringer. De to lagene møttes i den siste uoffisielle finalen i 1977, da Ørn vant 3-0. Deretter har de to aldri møttes i finale siden.

Setskog var i begynnelsen ikke helt på topp, og da de ofte møtte Sprint-Jeløy, som var på topp, ble det ofte tidlig exit for romerikingene. Det var først i 1992 at Setskog/Høland, som de nå het, slo Sprint Jeløy. Laget, med Tone Haugen og ikke minst Hege Riise på laget, slo ikke bare Sprint i semifinalen, de slo også Asker i finalen, hele 3-0. Først seks år senere var Setskog tilbake i semifinalen, men tapte for Kolbotn da Anne Tønnesen scoret målet for oppegårdslaget. Anne Tønnesen er ellers kjent fordi hun fikk OL-gull i 2000 på etterskudd etter at hun fikk hjernerystelse mot Nigeria i gruppekampen og ikke var tilstede under medaljeseremonien.

I 2001 var de tilbake i semifinalen som Team Strømmen, men fikk juling av Asker, og i 2003 var det den store overraskelsen Medkila som sendte ut Team Strømmen. Først i 2005 var Team Strømmen i cupfinalen igjen, og ble dermed det tredje laget som kom til finalen under to navn etter Sprint-Jeløy/Athene Moss og Bjørnar/Arna-Bjørnar. Og akkurat som forgjengerne, tapte Team Strømmen under det nye navnet.  Team Strømmen var imidlertid raskt tilbake i finalen, i 2008 ble det tap for Røa med 1-3 og i 2009 med 0-1 mot samme lag. Dette gjorde at Team Strømmen ble det siste laget som spilte finale på Ullevaal i 2005 (før 2013), det siste på Bislett i 2008 og det første på Telenor Arena i 2009.

Disse to lagene har møtt hverandre mange ganger, men ikke særlig ofte i cupsammenheng. Eneste gang var 2009, der Team Strømmen vant 3-1 borte. Her står med andre ord mye på spill om dette blir finalen.

 

LSK Kvinner  – Røa

LSK Kvinner, her i bortedrakt, har mye å bevise om de som eneste lag kommer til finalen under et tredje navn.
LSK Kvinner, her i bortedrakt, har mye å bevise om de som eneste lag kommer til finalen under et tredje navn.

Noen oppgjør er spennende. Andre oser av følelser. LSK Kvinner – Røa er en av dem. Det er så mye historie mellom de to at det er vanskelig å komme på alt. Ettersom vi har dekket begges historie, tar vi heller en rask gjennomgang av ting som har skjedd dem imellom.

 • I kvartfinalen i 2001 vant Team Strømmen etter ekstraomganger mot Røa. Da var Røa nyopprykket, og hadde problemer med nedrykk. 12 dager etter denne kampen fikk Røa hevn ved å vinne borte mot Team Strømmen i serien, som langt på vei reddet oslolaget fra direkte nedrykk. De neste tre sesongene var det Røa som var det beste laget i serien.
 • I 2007 hadde Røa en teoretisk sjanse til seriegull om de vant med mange mål borte mot Team Strømmen i siste serierunde. I stedet var det Team Strømmen som avkledte Røa og vant 4-1.
 • I 2008 møttes Røa og Team Strømmen neste gang i cupen, og det i cupfinalen. Dette var første gang på mange år at nummer 1 og 2 i serien også møttes til cupfinalen. I serien hadde Røa vunnet alle kamper bortsett fra to – uavgjort på Sofiemyr og hjemmetap mot, nettopp, Team Strømmen. Avstanden mellom 1 og 2 var likevel 15 poeng, så Røa var favoritt. De innfridde og vant 3-1.
 • I 2009 møttes igjen Røa og Team Strømmen i finalen. Kampen ble langt tettere, og endte 1-0 til Røa etter seiersmål av Elise Thorsnes.
 • I 2010 var det semifinalemøte mellom de to på Røa Kunstgress. Røa ledet 2-0 før ringreven Ella Masar reduserte for Team Strømmen. På overtid hadde imidlertid dommer Christina Westrum Pedersen pokerlag og delte ut rødt kort til både Røas Stine Andreassen og LSK Kvinners Dorthe Dalum. Med nøytrale øyne virket begge kortene like skrudd, men de fikk ingen betydning for kampen. Da Røas røde kort ble trukket tilbake, fikk de heller ikke noen betydning for Røas finalekamp. Det ble imidlertid mye oppstyr rundt det å trekke tilbake de røde kortene på basis av videoopptak og det at «bare» Røas kort ble trukket tilbake.
 • I Toppserien 2011 var Røa, Arna-Bjørnar, Kolbotn og Stabæk i kamp om å vinne gull. Røa slo Arna-Bjørnar borte mens LSK Kvinner slo Stabæk hjemme. LSK var i en god stim og farlige å møte, og kunne blande seg inn i medaljekampen om de fortsatte. I neste runde møtte de et Røa som vant hele 5-0 og langt på vei avgjorde serien til Røas fordel, mens LSK var ute av medaljekampen.
 • I Toppserien 2012 hadde Røa nesten greid å hente opp en håpløs vårsesong og blandet seg inn i sølvkampen helt til de ble rundtspilt av LSK Kvinner hjemme og tapte flatterende 1-2. LSK Kvinner vant serien fortjent.
 • I Toppserien 2012 var det ingen som greide å slå LSK Kvinner i LSK-Hallen. I cupen, derimot, måtte de se seg slått 1-3 av Røa, som nok en gang beseiret dem i cupen, nå i kvartfinalen.
 • Etter Toppserien 2012 gikk to landslagsspillere over fra Røa til LSK Kvinner, noe som ikke hadde skjedd siden Miriam Mumtaz gjorde det med Team Strømmen før 2007-sesongen (det er også eneste tilfelle før denne). Året etter fulgte enda en spiller.
 • I 2013 møttes de to igjen i LSK-Hallen i cupen. Etter at LSK Kvinner hadde slått Røa sønder og sammen i serien, ble kvartfinalen langt jevnere mellom et Røa uten stjerner og et LSK Kvinner med skader på flere av sine. LSK Kvinner vant 1-0 etter scoring i sluttminuttene.
 • I 2014 møttes LSK Kvinner og Røa i åpningskampen. Røa er tradisjonelt svake i åpningskampene sine, men lyktes først å lede 2-0, før LSK snudde til 3-2 og rotet det bort ved å gi straffe som ble konvertert til 3-3. Det omvendte oppgjøret i LSK-Hallen var mellom et LSK som ikke hadde sluppet inn mål hjemme og aldri gitt fra seg et poeng og et Røa i storform. Røa vant 4-1 til allment sjokk.

 

 

Tags : AvaldsnesLSK KvinnerRøaTrondheims-Ørn
Andreas

The author Andreas

Leave a Response