close
Champions LeagueIntervjuNyheter

– Tar oppgaven veldig alvorlig

Ralf Kellemann er en veldig viktig brikke i oppbyggingen av Wolfsburg fra et lag midt på tabellen til toppen av Europa. Vi pratet med treneren før kampen mot Stabæk.

Kellermann gir ikke intervjuer ofte, så vi er glade for å få pratet med ham.

 

Wolfsburg har de siste årene gått fra å være utfordrer til å bli favoritt. Hva har dette å si mentalt?

– Vi har fått mye god erfaring og selvtillit å bygge på, svarer Kellermann. – Vi har også endret spilestilen noe, bl.a. mer ballbestittelse.

 

Det er ikke snakk om å undervurdere Stabæk for Ralf Kellermann. Han anser laget for den tøffeste motstanden han kunne ha trukket. (Foto: Jan Erik Kristiansen)
Det er ikke snakk om å undervurdere Stabæk for Ralf Kellermann. Han anser laget for den tøffeste motstanden han kunne ha trukket. (Foto: Jan Erik Kristiansen)

Wolfsburg er nye på toppen. Hva er oppskriften på å holde europeisk toppnivå over lengre tid?

– Europeisk toppnivå avgjøres av om man vinner titler eller ikke. Vi tror ikke på det å hente mange gode spillere en gang, slik Paris [Saint Germain] har gjort, men derimot å bygge laget opp over lengre tid. For oss er det viktig at spillerne ikke bare spiller god fotball, men også at de er mentalt gode og passer inn i vår spillestil. Kontinuitet er veldig viktig.

 

Hvor godt kjenner du norsk kvinnefotball?

– Det er min hjemmelekse. Det er klart at jeg må kjenne til kvinnefotballen i land som Sverige, Norge, Spania, Frankrike, Belgia og Nederland. Det gjelder ikke bare i forberedelsene til kampen mot Stabæk, men vi får med oss alle viktige landskamper og toppkamper i den norske Toppserien.

 

Nå spiller dere mot Stabæk. Hva vet dere om dette laget?

– Mot hvert lag gjør vi våre forberedelser. Vi observerer laget så ofte vi kan; vi har vært i Oslo flere ganger og fått videoopptak av laget. Vi kjenner også noen av spillerne fra U- eller A-landslag.

 

I innledningsrundene av Champions League kan man møte både enklere og vanskeligere motstandere. I år møter dere god motstand. Hva betyr dette med tanke på skader?

– Stabæk var nok den beste mostanderen vi kunne trekke. Man vet at man må gi full gass helt fra begynnelsen av og kan ikke undervurdere noen. Det er bra. Samtidig, hvis man skal spille mot et lag der man vet at man vinner, kan man nok la noen av de bedre spillerne hvile. Vi spiller jo søndag og onsdag hver uke.

 

Mange ser på denne kampen som en“David mot Goliat” ettersom Stabæk har mange skader. Hvordan tenker dere på dette?

– Jeg mener at uttrykket “David mot Goliat” ikke er riktig. Her spiller den norske seriemesteren mot den tyske seriemesteren, og i finalen i fjorårets EM spilte Tyskland mot Norge. Altså “Goliat” synes jeg ikke er riktig. Vi ser at vi regnes som favoritter, men likevel er det spesielt å spille i Oslo. Det blir en jevn kamp. Stabæk kommer til å gi alt for å slå oss; det er klart. Og jeg kan bare gjenta: Vi tar denne oppgaven veldig alvorlig. Det viser vi ved å reise hit tidlig og bli her en dag ekstra for å restituere oss og analysere det vi har på video og det vi har observert av motstanderen.

 

Kellermann lar seg imponere av Norges juvel Caroline Graham Hansen (Foto: Jan Erik Kristiansen)
Kellermann lar seg imponere av Norges juvel Caroline Graham Hansen (Foto: Jan Erik Kristiansen)

Apropos Stabæk, hvordan takler tidligere Stabæk-spiller Caroline Graham-Hansen Bundesliga-nivået hittil?

– Karoline har jeg kjent lenge. Jeg har observert henne og er glad for at det har gått i orden. Hun er en toppspiller og holder Bundesliga-nivå. Man må ikke glemme at hun kommer til et nytt land og må lære et nytt språk. Hun ser ut som en 24-åring og er veldig selvbevisst. Jeg lot henne ikke spille mot Potsdam, for hvis man må spille på dette nivået hver tredje dag må hun skånes. Men hun har kvaliteter som er sjeldne også i Bundesligaen. Hun har en god teknikk, er god til å drible. Hun gled godt inn i laget fra første dag.

 

Hvordan anerkjennes kvinnefotballen generelt i Wolfsburg?

– Den har utviklet seg fenomenalt. Jeg har vært med i 17 år. Suksessen de siste tre år samt EM i 2011 da noen av kampene ble spilt i Wolfsburg. Vi har mange fans og er et fast innslag i byen.

 

Dere har inngått et samarbeid med Røa. Hva håper du å få ut av dette?

– Jeg tror begge lag kan profitere på et samarbeid. Vi får bedre tilgang til unge talenter på det norske spillermarkedet. Når man har en fot innenfor, kan man følge utviklingen til topptalenter som kan være aktuelle for Wolfsburg. På den annen side kan spillere som ikke spiller fast hos oss, komme til Røa og få mer spilletid på et høyt nivå. Det er idéen bak dette.

 

Wolfsburg vant serien i 2011, og vant første gang de deltok i Champions League i 2012/13. Hva er skjedd fra 2011 og utover?

– Det var viktig at VM ble arrangert i Tyskland og Wolfsburg. Det gav kvinnefotballen større oppmerksomhet. I den forbindelse har vi greid å heve kvaliteten på våre spillere samt overbevise dem om Wolfsburgs strategi.Wolfsburg er en mindre by enn Berlin/Potsdam og München og har dermed vanskeligere betingelser. Men klubben har stått på og birdratt til forbedrete betingelser.

 

Vfl Wolfsburg har som sagt lykkes stort, er det noe spesielt med akkurat klubben?

– Nei, ikke noe spesielt. Det er en fordel at vi har et stort konsern i ryggen. Det gjør at vi vet at ting som besluttes også gjennomføres. Ellers har enhver klubb muligheten til å gå den veien vi har gått. Det handler om den riktige lagstrukturen og langsiktig oppbygging av laget. Da vil laget også overleve vanskeligere faser. Det er viktig å gi spillerne gode betingelser og gjøre dem følelsesmessig bundet til klubben, slik at de ikke forsvinner til andre klubber, avslutter Wolfsburgs trener.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response