close

Å intervjue Richard Jansen er en gave som fortsetter å gi. Er man ute etter klare meninger, er mannen med en fortid som NFF-delegat, i Serieforeningen for Kvinnefotball og alltid i Stabæk et oppkomme av sterke og klare meninger.

 

TV-kamp, sølv og skader

– Litt under pari, svarer Jansen på spørsmålet om sesongen hittil. Spørsmålet stilles da før gullkampen, slik at Jansen ikke kan bruke resultatet i den siste kampen for å kamuflere for resten.

Var det spesielt noen kamper du tenkte på?

– Mot Ørn var vi for arrogante, og slapp dem inn og lot dem utlikne. Mot Vålerenga går vi opp i liminga tidlig i andre omgang. Mot Klepp bestemte vi oss for å spare to spillere, men de måtte spille i andre omgang. Vi brenner jo en straffe der også etter at vi hentet inn 0-2, mimrer Jansen.

Og mot Avaldsnes?

– Der ble vi bortdømt av NRK, svarer Richard kontant.

Hvordan da?

– Det var landskamp på onsdag [i Tønsberg mot Portugal, red. anm.], vi fikk tilbake jentene på torsdag. Kampene skulle egentlig spilles søndag, men så hadde NRK lyst på en lørdagskamp, og da måtte jentene dra til Haugesund allerede fredag. Og dessuten måtte vi ombooke. NFF burde ha nektet det.

Samtidig er det jo slik at Stabæk mistet flest poeng før den store skadeperioden. Ørn, Avaldsnes og Klepp var begge før skadeperioden, i tillegg til hjemmekampen mot LSK Kvinner. Nå har dere bare tapt poeng mot Vålerenga og spilt i hvert fall resultatmessig jevnt mot Wolfsburg.

Richard Jansen tenker seg litt om før han kommenterer. – Det tok tid før vi tok inn over oss savnet av Katrine Pedersen. Hun var vanskeligere å erstatte enn vi trodde. Under Pedersen var det ikke en eneste feilpasning, og nå opplever vi til Stabæk å være mange brudd i midtbaneleddet. Vi har nå lagt om spillestilen, og det er en sinnsykt «go» i laget for de som ikke er skadde. De har tatt steg, kanskje fordi de endelig slipper til.

Det kan fortsatt bli gull for Stabæk, men om vi ser på de fem sesongene siden dere ble utpekt som det nye, store laget, har det blitt to gull. Er du fornøyd, og har dere levd opp til favorittstempelet?
– Ja, jeg er fornøyd, det er bra. Man kan snu på det, vi har aldri vært dårligere enn sølv. Det kan vi være fornøyd med. Det er ikke jeg som kom med de bastante kommentarene om at vi skulle bli det nye storlaget, så jeg kan si meg fornøyd.

Det kan virke som om det bare er plass til to store lag i Toppserien: BUL og Sprint-Jeløy, Sprint-Jeløy og Asker, Asker og Trondheims-Ørn, Ørn og Kolbotn, Kolbotn og Røa, Røa og Stabæk og nå Stabæk og LSK Kvinner. Er det ikke plass til flere storlag?

– Det burde ha vært en trelagsserie i år. Avaldsnes har ikke fått det de skulle ut av serien, og de må sees som en skuffelse. Ellers er det nok litt for tidlig å trekke en konklusjon om at vi er en tolagsserie ennå.

Kanskje, men man kan legge merke til tendenser. For eksempel er Avaldsnes og LSK Kvinner to lag med god råd og gode lønninger sett i sammenheng med konkurrentene. Stabæk har hittil ikke blitt med på karusellen. Tror du at dere eller Avaldsnes og LSK representerer fremtiden?

– Fremtiden er i hvert fall ikke rike onkler, kontrer Richard. Når de forsvinner, vet vi hva som skjer. Man bør tenke seg om to ganger før man takker ja til det. Samtidig er det ikke noen tvil om at Per Berg og Arne Utvik har hjertet med, de kommer fra området og har vært med. Likevel er det ikke sikkert de alltid er med.

Ja, sånn apropos fremtiden, tror du at tippeligalag vil være fremtiden for Toppserien også?

– Det er også for tidlig å dømme. Molde, Tromsø og Sogndal har hatt god satsning, og de sender dyktige spillere videre. Om de hadde satset hele veien, hadde vi nok kunnet se gode lag derfra også. Vi ser også at Viking satser. Svaret er det at ikke alle skal være med på Tippeliga/Toppserie-satsningen. Større lag tåler svingninger godt, og i et stort apparat er det flere å ta av. Folk og omgivelser er bedre. Jeg tror likevel det er verst med de rene kvinnefotballagene.

Ørn og Amazon?

– Ja, det er jo krise om de rykker ned. Dette er jo viktige lag. Ørn har jo historien med seg som topplag, men de har vel bare tre lag igjen.

 

Opprydning i divisjonene

Rundt nå ringer telefonen til Richard, som er så godt beskyttet at den ser ut som en effekt fra en Steampunk-film. Dette passer som scenebytte, for Richard blir nå utspurt med en annen hatt, den som kjenner av kvinnefotball med fartstid som kampdelegat og med innsats i Serieforeningen for Kvinnefotball. Vi begynner med et dypdykk.

Urædd rykket opp til 1. divisjon i fjor, nå ligger de an til å spille om opprykk til Toppserien, og det med et par Amazon-spillere og ellers beskjedne navn på blokka. Sier det mest om Urædds evne til spill, eller om nivået i 1. divisjon?

– Det syer mye om nivået i 1. divisjon, svarer Jansen alvorlig. – Jeg er skremt etter at jeg har sett at ØHIL [Øvrevoll-Hosle] og Urædd har klart seg så bra. Man ser avstanden til Sandviken, som vinner klart. Og de har vel gått i minus siden i fjor? Jeg har også sett 2. divisjonskamper som holder minst nivået til et par førstedivisjonskamper.

- Legg til to lag i 1. divisjon og kutt avdelinger i 2. divisjon, kommenterer Jansen på spørsmål om oppsettet (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)
– Legg til to lag i 1. divisjon og kutt avdelinger i 2. divisjon, kommenterer Jansen på spørsmål om oppsettet (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)

Sånn apropos, om du hadde fått gjøre hva du ville med de tre øverste divisjonene, hva hadde du da gjort?

– Først hadde jeg gjort en regel i 2. divisjon om at vi skulle alltid lagt andrelagskampene til dagen etter en toppseriekamp. Nå kan kamper spilles tre dager etter, og det ødelegger treningshverdagen til mange spillere, og flere trenere kvier seg for å gi fra seg førstelagsspillere til andrelagskamper, svarer Richard uten å tenke seg om. Det er ingen tilfeldighet i svarene, dette er nøye gjennomtenkt og bittert erfart.

Og fordelingen av lag og avdelinger?

– Jeg tror nok jeg hadde holdt Toppserien slik den er. Jeg har vært inne på tanken på ti lag, og det finnes gode argumenter. Et av dem er gode spillere, men om vi hadde kuttet to lag, er det ikke gitt at for eksempel Medkilas spillere hadde kommet til andre lag. De hadde nok heller blitt der og kjempet seg inn igjen. Dessuten liker jeg at det er 12 forskjellige toppfotballmiljøer i Norge.

Så du er ikke bombastisk på antall lag?

– Nei, men jeg er bombastisk på min motstand mot sluttspill. For de fleste er ikke ute etter færre kamper, de vil gjerne ha et sluttspill. Jeg er allergisk mot sluttspill, der kommer jeg til å kjempe til krampa tar meg. Det er stort sett bare amerikansk idrett som har det, og det kan jeg spare meg for her. Skal man ha en ekstra kamp, burde det heller være en supercup før hver sesong. Det tror jeg hadde vært mye mer interessant.

De andre divisjonene?

– Du, der hadde jeg økt 1. divisjon til 14 lag og så hadde jeg kuttet ned antall avdelinger i 2. divisjon til tre-fire. Og så hadde jeg latt andrelagene rykke opp til 1. divisjon.

 

Utviklinger og trender de siste årene

Mange ser med bekymring på Oslo-områdenes dominans. Det nevnes at hovedstadens utdanningstilbud har skylden. Samtidig ser vi at det er gode tilbud til utdanning i Bergen (Handelshøyskolen og UiB) og Trondheim (NTNU), men likevel er det nesten bare lokale spillere på Arna-Bjørnar og Trondheims-Ørn…

– Ja, men det er jo ikke noe forskjellig fra demografien for øvrig. De smarte jentene flytter gjerne til byene, og du må være smart for å heve seg på toppnivå. Det er derfor mange velger utdannelse i USA, det er jo mer attraktivt.Og du må være smart for å lykkes som kvinnelig fotballspiller.

Sånn apropos dette med å lykkes, hvordan oppsummerer du Jenteløftet?

– Problemet med Jenteløftet var at det ble bestemt før halvveis at det ikke fungerte. NFF kuttet for å spare penger, men det var jo ikke stort de sparte på det kuttet i den store sammenhengen.

Har noe riktig skjedd den siste tiden? Med eller uten Jenteløftet?

– Ja, gjennomsnittsalderen er gått opp for kvinner, de blir også eldre før de slår igjennom. Det er flere spillere over 30. Det er gjerne store frafall når jentene er 19 og 23, gjerne da de er ferdig på videregående eller ferdig med bachelor.

Hvorfor har dette skjedd?

– Klubbene er blitt flinkere. Samtidig må jeg advare mot en trend.

Ja?

– Det ser ut til at mange klubber er opptatt av at gode jenter skal spille med gutter. Dette er ikke noe for alle. Dessuten kan det hende at det er 1-2 gode spillere som da spiller med guttene, og så faller resten av jentesatsningen sammen.

 

Potensialet ligger der

Sverige får ting langt bedre til på kvinnesiden. Hva skyldes dette?

– Dette er historisk betinget. Slik jeg hørte det, var det noen journalister i Sverige som diskuterte kvinnefotballen over en øl, og så kom de fram til at de alle krevde en dekning av kvinnefotballen av sine redaktører. Så bygget det seg opp.

Jansen har god oversikt over kvinnefotballen og klare meninger om hva som bør gjøres. (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)
Jansen har god oversikt over kvinnefotballen og klare meninger om hva som bør gjøres. (Foto: Thomas Karlsen/Fotballmagasinet)

Kan dette skje i Norge?

– Vanskelig å si. I Norge er det en sirkulærargumentasjon: ingen skriver om kvinnefotball fordi ingen ser på kvinnefotball, og ingen ser på kvinnefotball fordi ingen skriver om det. I Sverige har media vært med på å øke interessen. Nå har den svenske interesseorganisasjonen en helt annen virkelighet. I Norge har SKF et budsjett på omtrent 800 000 så vidt jeg vet. I Sverige har de 38 millioner. I Norge er inntrykket at jentene skal være takknemlige for at noen gidder å dekke dem, mens i Sverige er mediadekningen et overskuddsfenomen.

Hva kreves i Norge?

– Det er nok ikke så mye. Se for eksempel på hvor mye som har skjedd på to år på NFFs hjemmeside [fotball.no, red. anm.]. Det er ikke så mye mer som skal skje. Det er blitt sinnsykt bra på kort tid. Ting dekkes mye bedre, både på yngre og eldre nivå. Og vi har sett at det har medført gode ting. Jeg fikk jo gledessjokk da Dagbladet greide å skrive om kvinnefotball uten at det var sexfiksert.

Sist, landslaget har lenge vært ledestjernen for kvinnelige fotballspillere, men det medfører skader og frustrasjoner for klubber. På herresiden er det mer skepsis. Hvilken rolle synes du landslaget har i kvinnefotballen?

– A-landslaget er veldig viktig. Fra klubbsynspunkt er det imidlertid mange samlinger. Det er et latent utgangspunkt for konflikter. Vi er glade og stolte over jentene våre som fikk EM-medaljer, og selv i Norge får kvinnelandslaget oppmerksomhet, så landslaget er en god ting.

Og helt til slutt: Om du skulle forandre én ting i kvinnefotballen, hva hadde det vært?

– Økonomi. Vi opplever at jenter er så pliktoppfyllende og lojale. De trener og jobber og studerer samtidig. Det går ofte ut over søvn, restitusjon og hvile, og det blir mye slitasje og en tøff hverdag. Om de fikk bedre betalt, hadde det nok gått bedre. Der tror jeg Jenter i Tet-prosjektet til Kolbotn og Røas Bayerngas er fremtiden. Det er mindre draktreklame og mer om å gjøre noe for lokalmiljøet. Dessuten er det smarte folk på lagene, og firmaene kan se etter fremtidige ansatte på laget. En feilansettelse er kostbar, og dette gir en mulighet for å velge ut gode og lojale arbeidstakere for sponsorene. Det og goodwill.

Takk så mye!

– Selv takk!

Tags : 1. divisjon2. divisjonRichard JansenStabækToppserien
Andreas

The author Andreas

Leave a Response