close
LandslagVM

Norge heldige i VM-trekningen

Norge handler riktignok i gruppe med Tyskland, men også med Thailand og Elfenbenskysten. To lag går direkte videre, mens de fire beste tredjelagene går til kvalifisering.

Tyskland er naturligvis storfavoritter i gruppe B, men Norge slo tyskerne sist de to møttes i gruppespill, i EM i 2013. Dette blir den klart tøffeste kampen, men det trengs ikke å vinne.

Thailand kom med til VM som det femte beste laget i asiamesterskapet. De tapte 0-7 for Kina og 0-4 for Sør-Korea, men slo Myanmar 2-1. I kampen om femteplassen slo de Vietnam, også de 2-1.  Samtlige i Thailand spiller i hjemlig liga bortsett fra Taneekarn Dangda og Thanatta Chawong, som spiller i Östersunds DFF, som nylig vant kvalifiseringen om å spille i Elitettan, svensk 1. divisjon. Thailand er rangert som nummer 30 i verden, og er et lag Norge (rangert som nummer 9) etter alle solemerker skal kunne slå.

Elfenbenskysten kom til VM gjennom afrikamesterskapet i år, der de tapte 2-4 for Nigeria, før de slo vertslandet Namibia 3-1 og spilte uavgjort mot Zambia (1-1). Dette førte dem til semifinalen, der Elfenbenskysten tapte etter overtid mot Kamerun. Noe overraskende slo Elfenbenskysten Sør-Afrika i bronsefinalen. Elfenbenskysten er rangert som nummer 64 i verden. Lagets stjerne heter José (ja, hun heter det) Nahi, og spiller for det russiske topplaget Zvezda 2005, ofte i startoppstillingen.

Norge kommer dermed i gruppe med det neste beste ifølge rangering i den tøffeste gruppen, og noen av de svakeste lagene i de andre gruppene. Dette blir en klart enklere oppgave enn da vi ikke kvalifiserte oss videre fra gruppespillet i 2011 etter seier over Ekvatorial-Guinea og tap for Australia og Brastil.

 

Dødens gruppe og annet spennende

Den berømte «dødens gruppe» blir gruppe D. Her finner vi Sverige, USA, Nigeria og Australia. Dette blir en tøff gruppe å forutsi. Sverige og USA må finne seg i å være favoritter, men Australia er ingen lett motstander. Nigeria har lenge vært suverene i Afrika, men har sin laveste FIFA-ranking (35.) noensinne. Nigeria hadde i 2011 jevne 0-1-tap for Tyskland og Frankrike, og endte på tredjeplass etter seier mot Canada, også det med 0-1. Dette blir en svært spennende gruppe.

Dersom Norge kommer på andreplass i gruppen, møter de nummer to i gruppe F. Gruppe F består av England, Frankrike, Colombia og Mexico. Colombia er svakest rangert, da som 31, mens Mexico er rangert som nummer 25, England som nummer 7 og Frankrike som nummer 4. Dette blir også en tøff gruppe, men Frankrike er favoritt foran England, som da fort kan bli Norges motstander. England har en lang tradisjon med egentlig ikke å lykkes i VM (høres dette kjent ut?), men de er en formidabel motstander.

Gruppe A består av vertslandet Canada, Kina, New Zealand og Nederland. Heller ikke dette blir noen lett gruppe, men hjemlandet og Nederland må anses som favoritter. Det spesielt interessante der er hvor tett det er på FIFA-rankingen, der Canada (8) har høyeste rang, foran Kina (14), Nederland (15) og New Zealand (19).

Gruppe C har Japan, Sveits, Kamerun og Ecuador. Regjerende verdensmester Japan og spennende nykommer Sveits bør være favoritter mot en fallen afrikansk storhet og et Ecuador som kom til VM etter knepen seier over Trinidad og Tobago etter to runder.

Gruppe E består av Brasil, Spania, Costa Rica og Sør-Korea. Dette kan bli en interessant gruppe fordi enda Brasil er favoritter, er deres nivå uklart, og de har to sultne lag i Spania og Sør-Korea i gruppen. Costa Rica skal ikke kunne matche nivået til noen av lagene.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response