close
Julekalender

Julekalender luke 21

Vi nærmer oss jul med stormskritt, og nå ser vi på Fortuna Ålesund og Grei Kvinner Elite.

Siste søndag i advent ser vi på to lag med hver sin historie. Begge har lange tradisjoner i kvinnefotball, og begge har vært innom toppen.

 

Grei Kvinner Elite

Grei - nå også uten Linderud.
Grei – nå også uten Linderud.

Grei er for mange best kjent da de i 2010 og 2011 var del av samarbeidsprosjektet Linderud-Grei i Toppserien. Historien er egentlig langt eldre.

I 1992 rykket Bøler ned fra den øverste divisjonen, som da het 1. divisjon. Det eneste oslolaget i den øverste ligaen var dermed ferdig. To år etterpå rykket Linderud opp til den nest øverste divisjonen. Laget debuterte i 1995 med en imponerende fjerdeplass, ti poeng bak vinneren Gjelleråsen, med selveste Marianne Pettersen. Passende nok rykket Bøler opp igjen til den øverste divisjonen samme år. Linderud hadde varierende resultater, men flere helt i toppen helt til alt kollapset i 2000. Det ble nedrykk til 2. divisjon, og derfra forsvant Linderud helt fra radaren.

Fra asken dukket Linderud-Grei opp i 2004 i 2. divisjon, og var nære ved å rykke opp til 1. divisjon igjen. I 2006 lyktes de, riktignok fordi fire lag rykket opp på grunn av utvidelse av Toppserien og nedleggelsen av Liungen. Linderud-Grei var et bunnlag, ett poeng fra nedrykk i 2007 og reddet av kvalifisering fordi 1. divisjon ble utvidet i 2008. I 2009 snudde alt på hodet, og det ble opprykk.

Linderud-Greis tur i den øverste divisjonen var ikke av de beste. De var nære ved å lykkes i 2010, men 0-0 hjemme i en kamp de trengte å vinne holdt ikke. Det vil si, det holdt fordi Donn gikk konkurs. I 2011 ble det stygge tall for østkantjentene, og de fikk bare ett poeng, hjemme mot Kattem. Kort tid etter ble Linderud-Grei til Grei Kvinner Elite.

Laget har vært opp og ned på tabellen, og det ble nedre midten i 2014. Likevel har laget fostret egne eller bygget opp lovende andre spillere som Anja Sønstevold, Ellen Wang, Ida Gausdal, Nicoline Viker og Line og Maren Hauge. Dette er et tradisjonsrikt og spennende lag vi ønsker lykke til videre i 1. divisjon 2015.

 

Fortuna Ålesund

Fortuna Ålesund er et interessant lag. De brøt med moderklubben Guard i 1991, men hanglet avgårde helt til de tok over plassen til Spjelkavik, som da knapt hadde spillere igjen. Spjelkavik IL/Fortuna ble til i 1995, og fra 1996 var det FK Fortuna Ålesund.

Laget kom seg stadig fremover i 1. divisjon, og i 2000 vant laget sin avdeling og spilte kvalifisering mot Liungen og Fløya. Nestendrammenslaget Liungen vant på målforskjell. Deretter var Fortuna en middelhavsseiler i nasjonal 1. divisjon til de i 2007 var nære på og i 2008 kom Fortuna på andreplass bak overlegne Sandviken (lyder dette kjent?) etter at de kom på andreplass i siste serierunde da laget som lå på andreplass, Medkila, overraskende tapte i siste serierunde (nok en gjentakelse der).

Opprykket gjorde at Guard foreslo at lagene skulle slås sammen igjen, men Fortuna takket nei. I stedet samarbeidet de me Aalesund, og fikk spille på Color Line Stadion. Det hjalp lite; Fortuna fikk fattige tre poeng og gikk rett ned igjen. Etter en rekke plasseringer midt på tabellen markerte Fortuna Ålesund seg som et topplag i 1. divisjon igjen i 2014. Vi synes dette er et spennende lag, og vi ønsker dem all lykke til i 1. divisjon 2015.

 

 

 

Tags : Fortuna ÅlesundGreiLinderud-Grei
johan

The author johan

Leave a Response