close

Det er nå en rekke klubber i 2. divisjon med ambisjoner om opprykk. Hvordan vil det da gå?

 

Nylig ble det avgjort på styremøtet til Tromsø Idrettslag at de skal satse på damelaget. Ingenting er bedre enn det. Timingen er heller ikke tilfeldig, nå som flaggskipet Fløya har rykket ned i breddefotballen sammen med de andre lagene, da i hovedsak Tromsdalen, TIL og Stakkevollan. Det er med andre ord ingen klar ener ennå.

 

Bare plass til en

Det betyr at det kan bli en stor kamp om hegemoniet i Tromsø. Det er ikke nok gode spillere fra Tromsø til at det er plass til mer enn ett topplag. Det ble foreslått fra avisen Tromsøs sportsredaktør Rune Robertsen at det må medføre et samarbeid slik at man kan oppnå den samme situasjon hos kvinnene som hos mennene, der TIL er ubestridt topplag.

Dette er selvfølgelig alt annet enn uproblematisk. Fløya har lenge vært topplaget, men det  førte ikke med seg stort. De er neppe interessert i å gi slipp på dette, og Fløya har ingen planer om å forbli et breddelag. Samtidig var Stakkevollan farlig nære kvalifisering til 1. divisjon da de ble stoppet av Hardhaus. Tromsdalen satser på egen hånd, og de har ofte vært i opposisjon til TIL uansett, så det er langt fra sikkert at dette går strøkent.

 

I seneste laget for 2015

Likevel er tanken besnærende. Fotballen nord for polarsirkelen har alltid vært snakk om litt ekstra underdog og litt ekstra lokal forankring – om enn «lokal» ofte får en geografisk langt videre betydning i Troms enn på Østlandet.

Mye handler imidlertid om ressurser. Fløya fikk merke dette i Toppserien, og de slet lenge med de økonomiske ringvirkningene etter storsatsningen unner Jan Aksel Odden  på midten av 2000-tallet. Fløyas trener har selv hintet om at tanken på at TIL tar over ikke er helt gal, uten at nødvendigvis alle i klubben er enige.

Thor-Gøran Sørensen, ansvarlig for Kvinnefotball-TGS mistenker at det blir i tidligste laget nå.

– Hadde TIL gått ut tidligere i vinter at de ønsket å satse fullt på damesiden, tror jeg situasjon hadde vært svært annerledes. Nå har alle 2.divisjonslagene i Tromsø startet forberedingen kun uker fra sesongstart, og jeg vet at både TUIL, TIL, Fløya og SIF har et sterkt lag fra Tromsø i år, i tillegg til Bossekop fra Alta.

Likevel er Sørensen langt fra skeptisk til at talentene ser spredd:

– Når det er så mange sterke lag som satser på opprykk, så har jeg også litt tro på at det ikke bare er negativt at det ikke ble et flaggskip på et tidligere tidspunkt. Det blir mer kvalitet på kampene, og det kreves mye mer trening og terping på kvaliteten for hver spiller på alle lag. Men på lengre sikt, så er det ikke tvil at et flaggskip i Tromsø hadde vært det beste for alle parter.

Tidliger toppseriespiller for Fløya og Røa June Tårnes er mer opptatt av by enn klubb:

– Jeg tenker at det bør være et ordentlig satsningslag i Tromsø. Om det er TIL, Fløya, TUIL etc. er ikke så vitkig. Det viktigste er at det satses. Tromsø er en by som absolutt bør ha toppserielag.

 

 

Tags : FløyaStakkevollanTILTromsdalenTromsø
Andreas

The author Andreas

Leave a Response