close
Ukategorisert

Hvorfor Østfold som fokusområde?

Norges Fotballforbund har valgt Østfold Fotballkrets som ansvarlig krets for jentefotballprosjektet. Uvisst av vilken årsak.

For omtrent en måned siden ble det tatt en avgjørelse av Norges Fotballforbund som de fleste knapt la merke til. Det handler om hvilken fotballkrets som skulle bli ansvarlig for jentesatsningen på nasjonalt nivå. Grunnen til at det er i hvert fall litt interessant, er at vinneren var Østfold Fotballkrets.

Bakgrunnen til Norges Fotballforbund er noe ullen, men handler om prosjekt «Alle jenter på banen». Dette er et flott prosjekt som ble startet i 2011, der man satset på jentelag blant annet gjennom en helgeturnering for jenter fra 7 til 17 år. De setter stadig nye rekorder på antall lag som stiller opp, så det ser ut til å fungere bra. «Alle jenter på banen» arrangeres også i de fleste, om ikke alle, fotballkretser.

 

Ingen øyeblikkelig seniorsuksess

Likevel er det merkelig for oss utenforstående at akkurat Østfold Fotballkrets har fått denne oppgaven. Østfold har ikke hatt en representant i den øverste divisjonen siden 2001. Faktisk hadde de fram til Sarpsborg 08 rykket opp i 2011 ikke i den nest øverste divisjonen heller. Det viste seg i 2011 at Østfold var dårligst i landet på kvinnefotball. Dette var riktignok etter at kvinneandelen under Øystein Strøm hadde gått fra 13 % i 2006 til 17,8 i 2011. Så det var enda verre før.

Likevel har prosjektet altså ikke holdt på lenge, det startet først i 2011, i Sarpsborg 08s andre år, der de allerede hadde kommet seg opp til 1. divisjon. Skal vi måle suksess, kan vi se på om det har vært en økning i antall lag på seniornivå. Altså om Østfold Fotballkrets følger opp lag på J15-J17 og får dem til å bli seniorlag. Man måtte før 7. mars i år ha fylt 15 for å spille på seniornivå. Dermed har vi altså i hvert frall tre sesonger med jenter som har vært på banen og fått oppfølging.

Og hvor mange lag er det fra Østfold på seniornivå per avsluttet sesong 2014? Tre. Rapid Athene (restene etter Athene Moss og Rapid), Indre Østfold FK og Sarpsborg 08. Fredrikstad har ikke et damelag, ei heller Halden. Eller Askim, Råde, Rygge eller Hvaler. Og om du lurer, holder Rapid til i 3. divisjon, og endte sist av de lagene som kom over streken, delvis fordi Amasone fra Vollen nederst i Asker trakk seg. Men ikke før de slo Rapid Athene hjemme – det eneste laget de tok poeng mot. Indre Østfold FK finner du i 4. divisjon Akershus. De endte sist av de som fullførte etter at Eidsvoll Turn trakk laget.

Når vi ser en økning fra 13 % i 2006 til 18 i 2011 (Strøm opererer med 20 %), og det ikke medfører mer enn tre lag fra Østfold på seniornivå, da kan man undre seg på hva som foregår. Tar man med at Sarpsborg 08 som den eneste klubben med suksess og de for tiden sliter med at mange spillere har lagt opp eller byttet klubb, er det ikke en sterk beskjed Østfold sender.

 

Sliter også på juniornivå

Likevel er dette altså først og fremst en satsning på juniorer. Ser vi på innsatsen i junior-NM, har Østfold hatt én representant i J19, Sarpsborg 08, og ingen i J16 i fjor. For J19 er det faktisk ned en fra 2013, da og så Tune var med. I 2012 var det Tistedalen. Ingen av de to har altså i det hele tatt et seniorlag nå. De fem siste sesongene finner vi ingen lag fra Østfold i J16-NM.

Hvordan går det med jentelag, da? Der er det faktisk en del lag (15 på J08, 13 på J09, 15 på J10, 18 på J11, 16 på J12), men det framstår maksimalt som helt brukbart. Og vi må huske at Østfold Fotballkrets faktisk inkluderer deler av Follo, nærmere bestemt Ås, Vestby og Frogn. Dette gir to lag til: Ås og Drøbak-Frogn.  Fem lag på et innbyggertall på omtrent 340 000.

Og hvordan går det så med de yngre lagene? Vel, Lisleby har satset på jentefotball, men de måtte nylig ut i avisen for å få flere spillere til sitt J17-lag. Begby Jenter er mer optimsitiske i sitt håp om at de, Lisleby og flere andre lag kan slå seg sammen til ett Fredrikstad-lag, og de håper at «jentefotballen igjen kan få en oppsving med en bedret rekruttering og større satsing på jenter i ungdomsfotballen«. Altså den jobben Østfold Fotballkrets burde ha ordnet med sin «Alle jenter på banen».

Tåler Østfold sammenlikning? Vel, Hålogaland har omtrent en tredjedel av innbyggertallet, og likevel har de et topplag i Toppserien og flere spennende lag, inkludert Hardhaus. Rogaland har Klepp og Avaldsnes i toppen, Haugar i 1. divisjon og en rekke andre lag under. Regjerende norgesmester for junior Forus og Gausel kommer fra Rogaland. Hordaland har Sandviken og Arna-Bjørnar i toppen, og sistnevnte gjør det ofte skarpt også på juniornivå. Åsane representerer også Bergen i 1. divisjon. Voss har vært oppe og har ambisjoner om å komme tilbake og det er en rekke andre lag fra Hordaland som leverandører av talentfulle spillere.

Det kan godt hende at Østfold Fotballkrets har gode ideer og kan lære mye til andre, men det hadde vært betryggende om vi hadde sett resultater. I hvert fall om kretsen skal være ansvarlige for jentenes fotballutvikling i tre år fremover.

Tags : jentefotballØstfold
Andreas

The author Andreas

Leave a Response