close
IntervjuNyheter

Fremtidstro hos skjoldmøyene

Det kommer stadig flere tilfeller av at herrelagene satser på kvinnelagene. Vi vil gjerne se på utviklingen til disse lagene litt mer nøye. Først ut er Viking.

I vikingtiden var skjoldmøyene de kvinnene som kjempet på lik linje med mennene. I senere tid har altså Viking ivaretatt denne tradisjonen gjennom å statse på å ha et kvinnelag med ambisjoner.

I sin tid fantes faktisk Viking tidligere. I 1986 rykket de imidlertid ned da de tre hovedseriene ble samlet til en, og da forsvant den store stjernen Linda Medalen til Asker. Siden ble det nok et nedrykk, og så har vi ikke sett dem på en god stund. Ikke så rart, ettersom naboklubben Klepp ble seriemester samme år som Viking rykket ned for andre gang på radd. Senere har andre lag markert seg i området, og i 2013 kom altså Avaldsnes.

 

Solid satsning i tøft område

Nå har de altså satt igang igjen, og vi vil gjerne vite litt om hvordan de skal satse denne gangen. Vi tok derfor et intervju med trener Tommy Andre Velde, tidligere trener for Klepp, for å få litt mer ut av satsningen.

Viking satser på et toppserielag over 25 år siden dere ga opp sist. Hva er motivasjonen?
– Motivasjonen er å gi de damespillerne som vil utvikle seg til toppspillere i Stavanger mulighet til dette. I tillegg tror vi at det gir viking et ekstra bein å stå på i deres helhetlige satsing. Det siste er at vi tror at om noen klubber i Rogaland skal ta gjøre dette utenom de som allerede er på kartet så er det Viking med sine ressurser som kan klare det.

Det kan muligens stemme, men dere er fanget mellom Klepp, Avaldsnes og Haugar, med Forus og Gausels imponerende ungdomssatsning i nærheten. Hvordan skal dere slå gjennom og beholde gode spillere?
– Vi har fokus på å bygge opp en god rekruttering igjennom en egen ungdomsavdeling, forklarer Velde. -Vi ønsker å ha en eliteavdeling på fire lag hvor det trenes mye under kyndig ledelse. I dag er både jeg, Egil Østenstad og Helge Aune [tidligere RBK & Bodø/Glimt] trenere rundt lagene. Viking har fokus på å ha gode trenere rundt våre lag slik at de kan få god utvikling igjennom sesongen. Dette er en av de viktigste faktorene våre for å utvikle ungdomsfotballen på kvinnesiden i Viking. Allerede nå mener vi selv at vi kanskje har den beste utviklingsarenaen i Sør-Rogaland for spillere fra 12 – 16 år. Vi tror vi klarer å beholde våre spillere på grunn av opplegget som vi har sydd sammen, og om noen utvikler seg slik at de tar stegene raskere enn oss skal vi hjelpe dem videre til rett nivå.

Margunn Haugenes sa at kvinnefotball var en risikosport, og Sola er et eksempel på et lokalt lag som falt sammen. Hvordan skal du passe på at dere unngår en kollaps?
– Det er viktig å bygge stein for stein og ta den tiden vi trenger for å bygge et solid fundament for satsingen både innad og i regionen. Vi ønsker å være regionens lag, og da trenger vi også naboklubbene med oss på prosjektet. Uten et solid fundament både i klubb og regionalt så kan satsingen mislykkes. Vi føler at støtte er god for prosjektet, og vi er optimistiske for at det blir en stabil og langvarig satsing.

 

Tenker lokalt, sikter høyt

Trenerne i Viking FK Kvinner Elite har fått laget godt i gang. (Foto: )
Trenerne i Viking FK Kvinner Elite har fått laget godt i gang. Tommy Andre Velde i midten. (Foto: Frode Olsen, Rogalands Avis)

Frode OlsenHvor store er dere per i dag, og hvor store har dere ambisjoner om å være?

– Eliteavdelingen består av J14, J16 og damelag. På sikt ønsker vi også et senior rekruttlag, men da må vi få inn flere spillere og komme oss oppover i divisjonssystemet.

Dere har uttalt at ambisjonen er Toppserien på sikt. Er det meningen å holde seg til lokale spillere så lenge som mulig, eller ser dere utover fylkesgrensene og eventuelt landegrensene etter hvert?
– Vi ønsker å ha en lokal profil på vårt lag, men erfaringsmessig må vi ut å hente ledestjerner. Om de er lokale, nasjonale eller internasjonale vil tiden vise.

Sånn apropos det, vil dere vurdere å hoppe opp en divisjon eller to som Stabæk, ta over som LSK, trekke til seg lokale lag som Sarpsborg 08 eller satse lokalt på den lange veien som Vålerenga?
– Vår plan er å bygge nedenfra. Vi har startet opp i 3. divisjon med grunnlag med fjorårets J16 lag. Vi har fått inn noen få nye spillere, men hovedvekten er fra dette laget.
Så dere satser lokalt?
– Ja, vi mener dette laget har store muligheter til å videreutvikle seg, men det må komme inn friskt blod utenfra når vi tar stegene oppover. Vi har vurdert mulighetene for å overta eller slå oss sammen med andre for å fremskynde prosessen, men vi mener at det er det beste for alle parter at vi bygger opp fra bunn. Da får også resten av klubben tid til å tilvenne seg at klubben etablerer et damelag som skal slåss i toppen av norsk kvinnefotball.

 

Ungdommen skal frem

Rogaland har flere ganger markert seg i aldersbestemt cup. Klepp og Forus og Gausel er glimrende eksempler på dette. Sånn sett blir det tøft for Viking. Men har egentlig Viking ambisjoner om å gjøre det sterkt i nasjonal cup eller å bli en talentfabrikk som Lyn i Rogaland?

 – Det er viktig for Viking å rekruttere unge spillere fra nærområdet, selvfølgelig, og 98-modellene som damelaget nå er bygget rundt, vant i 2014 Adidas Cup og kretsmesterskapet foran blant andre Forus og Gausel. I år har klubben J16 og J14 elitelag. Disse lagene skal delta på Dana Cup. Det samme skal damelaget i J17 klassen. Dette vil være årets cupmål for oss i tillegg til NM. Vi tror J16-laget kan komme langt i NM, og håper også på at damelaget som er kvalifisert i NM J19 skal komme et stykke.

Vi har i tillegg et regionalt spillerutviklingsprosjekt hvor vi ukentlig samler vi ca. 70 jenter fra ca. 20 klubber i distriket i alderen 11 – 14 år. Her bidrar også det trenere fra åtte klubber på instruktørsiden.

Stort apparat altså. Samtidig, hvor sammensveiset er dere med hovedorganisasjonen? Er dere en egen økonomisk enhet, eller en naturlig del av Viking?

– Viking er en del av Viking FK, og vil dermed være i samme økonomiske enheten som resten av klubben.

 

Vikings topplag spiller i år i 3. divisjon, og har åpnet med tre seire.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response