close
LandslagVM

Fullt brukbar avslutning

Norge slo Elfenbenskysten 3-1, og tross ikke voldsomt spennende spill, var resultatet egentlig helt greit.

 

Kuleramme og andre misforståelser

Ettersom Tyskland slo Elfenbenskysten 10-0, burde da vi vinne med minst 5-0, ikke sant? Vel, egentlig ikke. I VM-historien for begge kjønn har lag som får juling i en kamp ofte en tendens til å skjerpe seg drastisk til neste. Se selv her:

VM Lag Stort tap Påfølgende kamp Påfølgende kamp igjen
1982 (herrer) El Salvador Ungarn 1-10 Belgia 0-1 Argentina 0-2
2002 (herrer) Saudi-Arabia Tyskland 0-8 Kamerun 0-1 Irland 0-3
2007 Argentina Tyskland 0-11 Japan 0-1 England 1-6
2007 New Zealand Brasil 0-5 Danmark 0-2 Kina 0-2

I det sistnevnte tilfellet fikk riktignok Argentina bakoversveis mot England, men langt mer respektabalelt. England møtte for øvrig USA i neste kamp og tapte 0-3. Likevel ser man at mange lag som får seg en på trynet i første kamp forandrer innstilling.

Det er også en interessant parallell i Toppserien. Sandvikens første bortekamp var mot Kolbotn, der de gikk ut optimistisk og ble hardt straffet med 0-4. Mot LSK Kvinner i neste bortekamp spilte Sandviken mye klokere og tapte bare 0-1. Man lærer av å få juling.

Spillemessig var ikke kampen mot Elfenbenskysten all verden – om enn den gikk utenpå alt vi gjorde i 2011 – men dette var ikke en lett kamp. Elfenbenskysten hadde ingenting å spille for utover æren, og de hadde en blanding mellom hardtspillende og skuespillende som ikke gjør det lett. Om denne kampen skal ha betydning, får den få den at FIFA slår hardt ned på uthaling av tiden og skuespill.

Det blir egentlig i overkant arrogant, som Even Pellerud var inne på, å kommentere at Norge skal vinne med mange mål. Vi spilte ikke på topp, men vi hadde kontroll; bare pessimister trodde noen gang at Norge ikke kom videre. Vi eksperimenterte med noen spillere, og Even Pellerud var grei som slapp innpå Vesterbekkmo i hennes sannsynligvis eneste kamp . Hun ble ikke satt på prøver, og fikk dermed ikke bevist stort. Når Dagbladet snakker om det laveste nivået, har de nok misforstått premisset: Dette var en kamp der Norge ikke trengte å vise seg frem. De kampene kommer fort nok.

 

Veien videre

Norge ble nummer 2 i gruppen, og møter dermed nummer to i gruppe F. Hvem er så det?

Det kan være Frankrike, England, Colombia eller Mexico alt etter resultatene:

Colombia: Vinner Frankrike over Mexico, mens England og Colombia spiller uavgjort, blir Frankrike vinner og Colombia nummer 2.

England: Slår England Colombia mens Frankrike slår Mexico med ett mål mer enn England slår Colombia, blir England nummer 2.

Frankrike: Slår Frankrike Mexico og Colombia England, er Frankrike nummer 2.

Mexico: Slår Mexico Frankrike og Colombia England, er Mexico nummer 2.

Av disse alternativene virker Mexico i utgangspunktet mest fristende. De har fem spillere som er klubbløse, og enda mange spiller i USA, er det stor usikkerhet på nivået på den amerikanske amatørligaen. Et par spillere er også å finne i spansk toppdivisjon. Colombia har nesten bare spillere i den nasjonale ligaen, bortsett fra noen i Finland eller Italia. Frankrike og England er på papiret klart bedre enn sine motstandere.

Det er selvfølgelig også problemet: Frankrike og England har underprestert i forhold til nivået, og kan derfor være et bedre valg enn lag som kjemper mot alle odds og sammen.

Det som er sikkert, er at uansett blir et spennende oppgjør, og at Norge har en fin sjanse til å komme seg videre.

 

Andreas

The author Andreas

Leave a Response