close
2. divisjonNyheter

Har Fløya snudd trenden?

Mange lag som har falt fra de høye tinder, forsvinner helt eller ramler godt nedover divisjonssystemet. Fløya har imidlertid ambisjoner om å komme seg oppover igjen.

 

De leder nå 2. divisjon avdeling 9 med 21 poeng av 21 mulige etter en knepen, men relativt kontrollert borteserier mot Bossekop. Ned til Tromsdalen på andreplass er det fem poeng. De to møtes i en hengekamp den 25. august på Fløyabanen, men ettersom Fløya slo Tromsdalen 5-1 borte, får du lite igjen for å satse på hjemmeseier. Poenget bak Tromsdalen jager Stakkevollan, men laget som slo ut Fløya i cupen i fjor har merket et helt annet Fløya i år. Med 0-3 i serien og 0-4 i cupen på Fløyabanen, har Stakkevollen mye å forandre på om de skal tukte Fløya.

Det kan virke som om det nå nesten bare er formaliteter igjen for Fløya – inkludert hjemmekamper mot to bunnlag, et av hvilke ikke engang tar tatt poeng i år. Det som faktisk kan skape problemer for dem er bortekamper utenfor Tromsø. De slet mer enn forventet mot Bossekop og Furuflaten, og det ble 1-3 i cupen mot Byåsen, et lag som er i nedre del av 1. divisjon.

Det var imidlertid langt fra åpenbart. I vinter var de ikke de åpenbare førstelaget fra byen, og det var tre andre utfordrere i Stakkevollan, Tromsø IL og Tromsdalen. Og de satset. Tromsø IL hadde også ressurser som Fløya ikke kunne regne med. Fløya fikk favorittstempelet likevel, og hadde presset på seg til å levere. Og levere har de gjort. Med Sofie Skjelstad Jensen på topp, skal det heller ikke være umulig å fortsette trenden, selv om  de mistet gode spillere i overgangsvinduet i sommer.

 

En vanskelig trenerkabal

Fløyas siste sesong i Toppserien, den kaotiske 2010-sesongen. (Foto: Arne Melbye)
Fløyas siste sesong i Toppserien, den kaotiske 2010-sesongen. (Foto: Arne Melbye)

Før vi ser på dagens situasjon, er det relevant å se på hva som skjedde som fikk dem til å ende opp i 2. divisjon. Det hele begynte med Jan Aksel Odden.

– En form for profesjonalisme ble innført med Jan Aksels ankomst i 2003, forklarer Lasse Holmeslet. Holmeslet har formell tittel «lagleder», men gjør egentlig det meste som må gjøres i Fløya.

Hvordan tenker du?

– Vel, for første gang  i klubbens historie ble det hentet inn utenlandske forsterkninger, Randee Hermus, Kristina Kiss, Katrine Pedersen, Kristy Moore og Satu Kunnas kom tidlig inn, alle etablerte landslagsspillere for sine respektive land, forklarer Holmeslet, og gir kanskje Moore litt mye ære for landslagsinnsatsen.

Dette hørtes dyrt ut?

– Rent økonomisk var det et minusforetak, ja.

Ble økonomien utslagsgivende for bruddet med Odden?

– Det er vrient å svare på dette, men da det daværende styret trakk kontraktsforslaget til Odden sommeren 2005 var det nok først og fremst økonomisk betinget. En viss mistillit i spillergruppen kan også ha påvirket denne avgjørelsen, forklarer altmuligmannen.

Vrient ble også trenerkabalen deretter, for å si det beskjedent.

  • I 2006-07 ble det Jan Erik Bjerk før Fløya ikke hadde råd og Bjerk uansett ville hjem til Bodø.
  • 2008: Neste trener ble Rune Repvik, men der ble samarbeidet avsluttet ved en personalsak som fortsatt er uklar.
  • 2009-2010: Ny trener i 2009 ble Trine Lise Andersen, som ble lovet satsning.  Hun dro halvveis ut i 2010-sesongen til Olympiatoppen, og det ble et uheldig etterspill.
  • 2010: Peter Pedersen tok over som trener ut året og Fløya rykket ned.
  • 2011: Trond Erling Jenssen tok over da Pedersen dro til Danmark i januar 2011, og fikk til en tredjeplass før det igjen ble klart at treneren ikke fortsatte.
  • 2012: Fløya valgte å se innad i klubben, og tidligere spiller Elisabeth Wahlin ble hovedtrener med Anneli Giske som assistent. For Wahlin ble det med ett år før det ble for stor belastning med jobben som etterforskningsleder i Troms Politidistrikt.
  • 2013: Deretter var det bare å lete etter ny trener, og det ble Einar Hauglid. Han holdt også i ett år før han ga seg, blant annet på grunn av at han var skuffet over manglende satsning.
  • 2014: Deretter fikk de Odd-Karl Stangnes, men han forsvant allerede i april etter en disiplinærsak.
  • 2014: Så fikk de altså Roger Nilsen, som er den første siden 2007 som, etter alle solemerker, ser ut til å holde to hele sesonger.

I tillegg til trenersituasjonen, har flere dyktige spillere forlatt klubben i løpet av sesongene. Særlig var 2010-sesongen tøff.

– Nedrykket var ikke direkte overraskende ettersom den økonomiske situasjonen gjorde at det måtte satses på egne juniorer i stadig større grad. Etablerte spillere som June Tårnes  og Anneli Giske  forsvant ut på grunn av respektive økonomi og skade. På høsten 2010 spilte vel halve juniorlaget fast i Toppserien.

Etter en god 2011-sesong i 1. divisjon, falt dere ned til middelhavsseilere og så nedrykk. Hvorfor slet dere med å forbli et topplag?

– Flere faktorer spiller nok inn her, men en altfor stor «turnover» av spillere og trenere de påfølgende sesongene har gjort det vanskelig å bygge opp et stabilt topplag. Lovende unge spillere som ønsket å satse oppdaget etterhvert at klubben stadig måtte kutte og valgte klubber sørpå for å nå sine mål.

Hvilke tenker du på da?

– Vel, Guro Pettersen, Lisa-Marie Karlseng Utland, Stine Ryslett, Eline Johansen, Charlotte Jakobsen, Ane Wikeland med flere dro, de fleste på kort tid. De måtte erstattes av enda yngre lokale jenter.

Edruelighet og samhold

June Tårnes var en av flere som trakk frem samholdet i Fløya som en styrke. På spørsmål om hvordan hun husket tiden i klubben, svarte hun at «Jeg trivdes kjempegodt i Fløya, og vi hadde et kjempebra miljø i klubben i tiden jeg var der. Vi var en sammenspleiset gjeng». Dette kan være av viktighet om man skal holde på spillere.

Fløya har jo hatt et svært godt samhold. Er dette av avgjørende betydning fortsatt?

– Samholdet i dagens lag er godt, og det skyldes nok mye at det er veldig liten aldersspredning nå. De siste par sesongene har nok ikke gruppa fungert helt etter Fløyastandarden men det ser som sagt mye bedre ut i år, forklarer Holmeset.

Fløya er nå overlegne i 2. divisjon avdeling 9…

– Overlegne er å ta litt hardt i da vi har måttet slite for poengene i mange av kampene hittil. Vi konkluderte til ferien med at resultatene nok har vært litt bedre enn prestasjonene så langt.

 OK. Uansett er Fløya et lag helt i toppen i avdelingen. Dere spiller med selvtillit og framstår mye mer som vinnertyper. Hva har skjedd for å få Fløya til å bli klart best i byen igjen? 

– Flere ting. For første gang de siste 5 sesongene har vi beholdt treneren og de fleste spillerne inn i ny sesong. Vi mener også at spillerstallen er sterkere i år enn i fjor hvor vi måtte bruke en del kortsiktige løsninger for å forsøke å berge plassen. Oppkjøringen til sesongen har forløpt problemfritt og vi nærmer oss for første gang på mange år en skadefri tropp. Etablerte spillere som Sara Johansen og Christine Olsen har fått ny glød, og en solid 97-,98- og 99-årgang tar stadig nye steg, svarer Holmeset. Samarbeidet med NTG-Tromsø gjør at det stadig kommer nye treningsvillige og hardtsatsende jenter til klubben. Utfordringen for Fløya blir å beholde de beste også etter endt videregående skole.

Hva har dere lært av tiden i Toppserien?

– Først og fremst økonomisk edruelighet. Millionunderskudd og en klubb på konkursens rand har tatt budsjettene ned i dag til en tiendedel av det de var på midten av 2000-tallet, avslutter mannen som av eget lag er omtalt som «en gudegave sendt fra oven».

Tags : Fløya
Andreas

The author Andreas

Leave a Response