close
NyheterToppserienVM

Heia Rincon – tror vi

Avaldsnes har skaffet seg den colombianske stjernen Yoreli Rincón. Men hvem er så dette?

Rincón betyr «hjørne», og vi får se om Avaldsnes har malt seg inn i et med dette valget eller om den colombianske stjernen vil skinne som i VM.

 

Er Colombias beste god nok?

Det virker i utgangspunktet som en fangst. Toronto Sun omtalte henne som en av elleve spillere å legge merke til. Hun ble kåret til Copa Americas beste spiller, det i konkurranse med, om enn falmende, stjerner fra Brasil. En god innsats der, altså. Colombia lyktes å komme til finalegruppen. Innsatsen der var grei, men ikke voldsomt imponerende: Uavgjort mot Argentina, som er et svakt land på kvinnesiden, 2-1 over Ecuador (med Rincon som matchvinner) og 0-0 mot et Brasil som med uavgjort hadde vunnet gruppen. Da sier det ganske mye at Colombia lyktes å ta Frankrike på sengen. Flott innsats der av alle, spesielt Rincon.

Samtidig er det to-tre småting som er litt pussige. Rincon fikk ikke spilletid under OL i 2012, og medspiller Carmen Rodallega omtalte henne som «småfet» og for øvrig med et brudd i venstre fot  (lenke på spansk) da hun kom til London. Rincón fikk likevel kontrakt med LdB Malmö. Etter et år der, gikk ikke utviklingen som ønsket i et av verdens beste lag, og etter to kamper fra start og ett mål, matchvinner mot Piteå, ble hun ikke satset på. På tross av interesse fra Eskilstuna United, valgte Rincón å dra til Western New York Flash, men ble spillende på farmerlaget New Jersey Wildcats.

Det ble ett år der før Rincón dro til Italia og det gamle storlaget Torres Calcio. Hun ble introdusert med brask og bram (italiensk), men heller ikke her gjorde hun et uslettelig inntrykk. Hun står ikke oppført med en eneste kamp for laget i ligaen.

(Merk: Vi er blitt fortalt at Rincón fikk visumproblemer med Torres Calcio, og at det var derfor hun ikke spilte.)

 

 

Passer inn i spillestilen

Vi tok en prat med Arne Utvik for å høre litt hvordan han ser på dette med Rincón og utenlandske spillere generelt:

Rincón kom fra Colombia. Det betyr at hun ikke har et EU-pass, og dermed må få høyere lønn. Dere har tidligere satset på brasilianske spillere som har samme sak. Ville det ikke vært billigere å tenke på euopeiske spillere?

– Det stemmer at Rincon ikke er europeisk , det stemmer også at Rincon må ha en viss minimumslønn, men det betyr ikke at en spiller med den kvaliteten er billigere i Europa. Hvorfor må de absolutt være fra Europa? Hvorfor ikke hente inn nye, litt ukjente navn til Europa? Det handler kanskje om å være litt smartere enn dine konkurrenter?

Rincón kom fra Torres Calcio, der hun fra 3. januar, da hun ble presentert, til VM ikke har spilt en eneste kamp. Hun var veldig god i VM, særlig mot Frankrike, men har ellers spilt i et middels lag i den nest øverste divisjonen i USA. Hvorfor tror dere likevel at hun kan bli en hit i Avaldsnes?

– De store stjernene har ikke alltid vært best, gjennombruddet kommer en gang. Vi mener at Rincon har » noe», en x-faktor, men det er ikke 100% sikkert at det er full klaff. Vi har tro på at hun vil passe inn i vår måte å spille på.

Dere har tidligere leflet med Marta og Wambach. Dere ender opp med å signere andre spillere som ofte er litt mindre profilerte. Anser dere ønskene om Wambach og Marta som realistiske?

– Marta var ikke urealistisk i det hele tatt, vi var på besøk hos henne, agenten hennes kom fra Brasil til oss på et to dagers besøk. Han likte det han så og hørte. Utfordringen med Marta var sponsorsiden, som ikke kunne godkjenne at Marta gikk til Norge. De store sponsorene anser klubbfotballen i Norge på C-nivå, som de dessverre har en del rett i. Marta var med andre ord ikke uoppnåelig. Abby [Wambach, red. anm.]-saken er et annet kapittel som jeg ikke vil kommentere ennå.

Avaldsnes hadde som uttalt mål å ha en mer «norsk» stall. Dere har gått langt i å uvikle gode spillere som Sævik og Angelvik (og langt på vei Dahl og Himle). Samtidig importerer dere stadig utenlandske spillere. Når tror du vi kommer til å se et Avaldsnes med mer nasjonal, og kanskje også lokal, forankring?

– Målet som hos alle andre er at klubben ønsker å bli mer og mer nasjonal og kanskje lokal, dette vil ta tid. Lokale spillere kommer dersom spillerne er tålmodige. Andelen av nasjonale spillere vil også komme, men vi er ikke så opptatt av å være med hele tiden å bytte på spillere mellom klubbene. Det burde være et krydder å få utenlandske spillere inn i Toppserien, gjøre den bedre, markedsført den, kanskje få Toppserien opp på et B-nivå markeds- og kvalitetsmessig?

Hansken er kastet fra Utvik. Målet bør definitivt være å få Toppserien opp på et B-nivå i det minste. Så får vi se hvilken rolle Rincón spiller i den sammenheng.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response