close
EMLandslagNyheter

Foran landskampen mot Wales

Den 23. oktober møter Norge Wales på hjemmebane. Vi har tenkt litt på hva vi kan forvente oss av den kampen.

 

Ålesund

Valget av Ålesund er interessant. Det er første gang siden i juni i fjor at en kamp spillers utenfor Stor-Oslo. Ideen med et landslag er at det skal være nasjonalt, og med kvinnelandslaget krever det hittil dessverre ikke mer enn at man har kapasitet til omtrent 1500. Dermed er det et godt valg at kvinnelandslaget sendes rundt om i landet.

Ålesund har vært styrt av Fortuna Ålesund siden de brøt opp fra Guard og tok over plassen til Spjelkavik. Laget har produserte mange spillere som har gått videre i Toppserien. To av disse kan ta bronse med Røa, eller en av dem med Stabæk. To av dem, Røas Kristine Leine og Stabæks Cecilie Fiskerstrand, er tatt ut på landslaget. Hvor vidt en av dem kommer til å spille for å gi tilskuerne en lokal tilknytning vites ikke. Det hadde imidlertid ikke vært noe direkte galt; Fortuna Ålesund har stått på svært lenge for å skape et så frodig og godt fotballmiljø der de produserer talenter på rekke og rad (ytterligere seks spillere i Toppserien er relativt nylig kommet fra Fortuna; to i Arna-Bjørnar, tre i Vålerenga og en i Sandviken via Amazon Grimstad). Om de er ute etter samfylkinger, kan nok sunnmøringene bli godt fornøyd; sjansen er stor for at de får se enten Ada eller Andrine Hegerberg, som kommer fra Sunndalsøra – riktignok tre timers kjøretur unna.

 

Wales

Motstanderne våre er litt vanskelige å måle. Wales har vært i aksjon tidligere, og de tapte 0-3 for Østerrike. Østerrike har, som herrelaget sitt, tatt store skritt i det siste, men det er vanskelig å si hvor gode de er. Wales’ forrige kvalifisering, da mot VM i juni og juli, endte med en tredjeplass bak Ukraina og England. Wales hadde los på Ukraina til siste kamp, der de tapte borte mot nettopp Ukraina og måtte ta til takke med tredjeplassen, mens Ukraina gikk videre til kvalifisering, der de ble slått ut av Italia – knepent. Dette høres imponerende ut helt til vi minner om motstanderne under: Hviterussland, Montenegro og Tyrkia er på ingen måte noen topplag. Montenegro har hatt et kvinnefotballag i tre år nå, og i prekvalifiseringen spilte de uavgjort med Færøyene. Hviterussland har aldri vært et særlig godt lag og Tyrkia endte sist i sin gruppe i kvalifiseringen til EM i 2013 ved å tape  borte for Kasakhstan.

Wales har krabbet oppover rangeringen støtt og stadig med unntak av to år, 2007 og 2015. I år ser det ut til at 32. plassen deres blir erstattet av en 36. plass. Årets nedtur skyldes nok delvis at det er blitt får kamper for waliserne. Tilsammen har de spilt seks kamper – to seire, to uavgjort og to tap. Seirene har kommet mot den relativt positive VM-overraskelsen Costa Rica og mot Slovakia, uavgjortkampene har kommet mot Bosnia og Herzegovina og Kroatia og tapene har kommet mot Slovakia (de to spilte to kamper i april) og Østerrike. Utover seieren over Costa Rica, er dette lite å snakke om.

Av spillerne er Jessica Fishlock interessant. Damen har spilt i FFC Frankfurt i forrige sesong, og er nå i Australia. Natasha Harding har også et navn å merke seg, hun har spilt mye for Manchester City FC, som endte på andreplass i serien i år bak Chelsea. Resten av spillerne er gjerne å finne i Bristol Academy, som nettopp rykket ned fra WSL, eller i lag som allerede ligger i den nest øverste divisjonen – eller i walisisk liga.

Kort sagt, et godt landslag skal slå Wales på hjemmebane.

 

Troppen

Hva så med troppen til Norge? La oss først se litt systematisk på det.

Keepere på klubblaget: 3

Ingrid Hjelmseth – Stabæk
Cecilie Fiskerstrand – Stabæk
Kristine Nøstmo – Trondheims-Ørn

Forsvarsspillere på klubblaget: 7
Trine Rønning – Stabæk
Marita Skammelrsud Lund – LSK Kvinner
Nora Holstad Berge – Bayern München
June Pedersen – Piteå
Kristine Leine – Røa
Ingrid Moe Wold – LSK Kvinner
Andrine Tomter – Kolbotn

Midtbanespillere på klubblaget: 6
Maren Mjelde – Avaldsnes
Emilie Haavi – LSK Kvinner
Gry Tofte Ims – Klepp
Kristine Minde – Linköping
Andrine Stolsmo Hegerberg – Kopparbergs/Göteborg FC
Camilla Christensen – Vålerenga

Spisser på klubblaget: 7
Hege Hansen – Klepp
Isabell Herlovsen – LSK Kvinner
Elise Thorsnes – Avaldsnes
Synne Sofie K. Jensen – Wolfsburg
Ada Stolsmo Hegerberg – Olympique Lyonnais
Lisa-Marie Karlseng Utland – Trondheims-Ørn
Synne Skinnes Hansen – Røa

Dette er en god blanding av spillere som tar med sin ekspertise. Forsvaret har nå flere midtstoppere i Holstad Berge, Skammelsrud Lund, Leine og Rønning, mens de har høyreback i Moe Wold og to venstrebacker i Tomter og Pedersen. Det er bra å se to typiske venstrebacker få muligheten. Høyreback-rollen kan enklere erstattes av en som vanligvis hører til et annet sted på banen, gitt at det er langt flere høyrebente spillere. Nå er Wold et godt valg uansett, men vi er alltid for at man få konkurrere.

Midtbanen har flere interessante alternativer. Midten er gjerne mest spennende. Mjelde har fått en sentral rolle på landslaget og samtidig kapteinsbinde, noe som forhåpentligvis betyr en gang for alle at hennes periode i forsvar på landslaget en gang for alle er over. Mjelde er blitt flyttet mye i sin karriere, men som sentral midtbane gjør hun seg godt. Mot Kasakhstan kjørte Finjord en effektiv diamant med Mykjåland offensiv, muligens får vi se noe av det samme her, da uten nettopp Mykjåland, som trakk seg tirsdag. Moro ellers at Camilla Christensen fortsatt er tatt ut. Ims er en klok indreløper som kan være et godt alternativ på begge sider. Hegerberg, Minde og Haavi er gode alternativer – og det er i og for seg flere av angrepsspillerne.

Det er til sammen syv spillere vi har omtalt som spisser. Disse  har hver sine kvaliteter. Herlovsen og Thorsnes er tøffe targetspisser som er vanskelige å forsvare seg mot, mens Jensen, Hansen og Utland er raske spillere som skaper bevegelse. Skinnes Hansen er en terrier som kan binde opp spillere. Hegerberg taler for seg selv her, og hun greier seg stadig bedre på landslaget. Landslaget var under VM ikke fullt så flinke på overganger og kontringer som vi hadde ønsket, men dette handler om smartness. Vi har mange gode spisser som er vant til å gå på løp før pasningen kommer, enten for å knytte opp forsvarere så andre kan få ballen, eller for selv å få ballen.

Wales skal normalt ikke være gode nok, men man skal aldri være for sikre. Finjord har allerede vist at han forynger landslaget, og det kan være greit slik at han får introdusere sin mentalitet på spillere som ikke har klare ideer om hvordan landslaget skal spille. Det at Caroline Graham Hansen ikke er tatt ut, er nok naturlig. Hun bør nok etablere seg i Wolfsburg før hun tas ut igjen. Enda vi gleder oss til at hun er tilbake, er det greit ikke å være avhengig av henne.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response