close

Skal de spillerne som ikke tilhører den naturlige førsteelleveren få tid til å utvikle seg, må de bli byttet inn. Hvem er flinkest i Toppserien der?

 

Nå som Silly Season er i gang, er det mange som må tenke på hvor de skal spille. Et argument er naturligvis hvor sjansene er størst for å komme innpå. Vi har derfor sett litt på hvilke lag som er flinkest til å gjennomføre antall bytter. Man er tillatt 3 bytter per kamp i 22 kamper i Toppserien. Det blir 66 bytter. I noen tilfeller blir et bytte nødvendig på grunn av skade, i andre kamper er det så tett at man ofte føler at man ikke kan tillate seg bytter, noen ganger bytter man for å hale ut tiden, og andre ganger har man ikke nok spillere for å kunne bytte. Vi har derfor samlet tallene på forskjellig måte.

 

Bytter de?

Antall bytter Snitt per kamp
Klepp 61 2,77
Sandviken 58 2,63
Vålerenga 58 2,63
Røa 57 2,59
Trondheims-Ørn 57 2,59
Kolbotn 55 2,5
Arna-Bjørnar 52 2,36
Amazon Grimstad 51 2,31
LSK Kvinner 50 2,27
Medkila 47 2,09
Avaldsnes  44 2,00
Stabæk 43 1,95

Vi begynner på antall bytter, uavhengig av når de skjer. I en oversikt ser vi at det er Klepp som har flest bytter. Faktisk er det bare i fire kamper (hjemme og borte mot Kolbotn, borte mot Røa og borte mot Trondheims-Ørn) at Klepp ikke brukte alle byttene sine. Stabæk er i motsatt ende: de startet bra, men så ble det færre og færre bytter. De har Imidlertid «bare» spilt én kamp uten å gjennomføre noen bytter.

Man kan også se tendenser når man ser på trenerbytter. Den klart mest markante er i Avaldsnes. Under Tom Nordlie hadde Avaldsnes det overlegent laveste snittet per trener med et snitt på 1,77 bytter per kamp. Under de fire kampene til Frank Berntsen hadde Avaldsnes et «perfekt» resultat med et snitt på tre bytter per kamp. Amazon Grimstads Olli Harder hadde et snitt på 2,38, mens Vanja Stefanovic hadde et snitt på 2,0. Vi valgte ikke å finregne på Trondheims-Ørns tre forskjellige trenere i denne omgang.

Det er selvfølgelig vanskelig å si stort om sammenhengen mellom bytter og korttidssuksess. Vålerenga ligger høyt oppe på denne oversikten, men endte på en 10. plass. Klepp endte midt på tabellen, mens Sandviken og Røa, som begge overrasket positivt, ligger også høyt oppe. Stabæk som endte som en mild skuffelse, ligger sist, mens sølvlaget Avaldsnes ligger nest sist. Noen bytter inn fordi de ikke har en taktikk, andre gjør det nettopp fordi de har en taktikk.

Det som uansett er sikkert, er at dette er en amatørliga. Ingen har lyst til å gro fast på benken, så en klubb som har mange  bytter vil nok for mange være viktigere enn en klubb som lover en gylden benkeplass.

 

Spille, men hvor lenge?

Snittlengde Antall siste fem Overtidsbytter
LSK Kvinner 24,57 4 1
Klepp 23,04 10 4
Sandviken 21,93 9 3
Trondheims-Ørn 21,45 9 2
Amazon Grimstad 20,6 10 4
Vålerenga 20,15 12 5
Kolbotn 19,41 7 1
Stabæk 18,27 8 3
Røa* 17,98 19 5
Arna-Bjørnar* 17,98 12 6
Medkila 16,26 12 4
Avaldsnes 13,70 18 8
*Røa hadde to tusendels desimaler bedre snitt enn Arna-Bjørnar

Hva med gjennomsnittstiden? Det er greit å ha mange bytter, men hva om disse ikke reflekterer annet enn en treners dårlige samvittighet de siste fem-seks minuttene i kampen? Ser man på spilletid per innhopp, får man et annet resultat. Vi har samlet snittlengde per innhopp, antall bytter gjort de siste fem minuttene og antall bytter gjort i det 90. minutt.

Fem minutter kan virke arbitrært – Kolbotn har for eksempel fem bytter med seks minutter igjen å spille – men det er en grei grense. LSK Kvinner markerer seg særlig positivt ut, både på snittlengde og på antall som får spille mer enn fem minutter. Avaldsnes er negativ igjen, særlig på grunn av Nordlie. Snittet under Nordlie lå på 10,68 minutter (10:40.8), mens snittet under Berntsen lå på 21,75. Han hadde to bytter med fem minutter igjen. Røa er spesielt negative på antall minutter med fem minutter igjen, mens både de, Arna-Bjørnar og Vålerenga ligger noe bak Avaldsnes med 8 innhopp på overtid – sju under Nordlie.

LSK er altså eksepsjonell i å gi folk sjansen i relativt lang tid. Kolbotn er nærmest med sju, og ellers ligger det flere rundt 8-12. Nå kan noen av disse femminutterne være betydningsfulle, men det er ikke veldig god tid å markere seg.

Det hadde vært fristende å se på hvor mye de slipper til spillere, men med uoppklare skader, innhopp mot slutten av sesongen og andre årsaker, er det vanskelig å bli så mye klokere på en undersøkelse som det.

Trendene her handler selvfølgelig delvis om trenere. Avaldsnes, Kolbotn, Trondheims-Ørn og Vålerenga får muligens en ny utvikling. Andre får tenke litt på hvor vidt de skal bli flinkere til å slippe til nye krefter tidligere.

 

Så, en rask gjennomgang av lagene:

 • Amazon Grimstad: Ikke så mange bytter, men de gir greit med tid i snitt til byttene. Med nedrykket kan jo utviklingen forandre seg.
 • Arna-Bjørnar: Midt på treet på bytter. Gir ikke så mye tid til de som byttes inn, ganske mange mot slutten og på overtid.
 • Avaldsnes: Flott under Berntsen, forferdelig svakt under Nordlie
 • Klepp: Bra både i antall bytter og tide de får spille. En del mot slutten.
 • Kolbotn: Midt på treet på bytter, helt OK med tid man får, ikke så mange mot slutten.
 • LSK Kvinner: Ikke så mange bytter som man kunne forventet. Bra med tid om de først slipper til.
 • Medkila: Svak på antall bytter, på tid og for mange mot slutten.
 • Røa: Bra på antall bytter, OK minus på antall minutter og altfor mange mot slutten og på overtid.
 • Sandviken: Best etter Klepp. Positivt at folk slipper til selv med kniven på strupen.
 • Stabæk: For få bytter, selv med skadehensyn. OK med tid og ikke så mange mot slutten.
 • Trondheims-Ørn: Bra med bytter, bra med tid. Noe mye mot slutten. Rett bak Sandviken, så godt der.
 • Vålerenga: Bra med antall bytter. Ganske bra med tid, men litt mye mot slutten.

Vi har tidligere snakket om at andrekeepere bør tenke seg om. Dette er bare basert på ett år, og skader og annet kommer i veien. Det er selvfølgelig alltid enkeltforklaringer. Samtidig kan det være en tanke for spillere å lure på hvorfor ikke kvoten brukes om man skal tenke lenger fremover enn til kampslutt.

 

Tags : Amazon GrimstadArna-BjørnarAvaldsnesKleppKolbotnLSK KvinnerMedkilaRøaSandvikenStabækTrondheims-ØrnVålerenga
Andreas

The author Andreas

Leave a Response