close
Blogg

Sett klokkene tilbake 40 år

Holder du på med kvinnefotball i Østfold, har du virkelig alle oddsene mot deg. Det er milevis mellom høydepunktene.

Før du leser videre, understreker vi at også andre kretser kunne ha hatt det bedre. Da vi så gjennom Buskerud Fotballkrets, fant vi bare åtte lag, og bare ett av dem, Åssiden, fra Drammen. Likevel er Østfold noe for seg selv.

Herrefotball stort, kvinnefotball trist

For både herrer og damer er det Sarpsborg 08 som er det store laget for tiden. For herrer finnes det imidlertid en rekke andre lag: Fredrikstad, Østsiden, Kivk Halden, Tistedalen og en haug med andre. De skulle bare mangle: Østfold har omtrent 280 000 innbyggere, og mange av dem bor i en av de fire største byene Fredrikstad (Norges 7. mest folkerike kommune), Sarpsborg (12.), Moss (27.) eller Halden (28.).

Det kan man ikke si om damer. Sarpsborg 08 hadde sin storhetsid i 2013 og 2014 på kvinnefronten, i begge årene spilte de om opprykk til Toppserien. I 2015 rykket de ned med klar margin etter at Kolbotn, Sandviken og Lyn hade hentet spillere. Trener og kaptein takket for seg etter 2014-sesongen i tillegg, og med et begrenset støtteapparat var det umulig å holde nivået oppe. Sarpsborg 08 ble dermed med i en eksklusiv klubb sammen med Molde og den første inkarnasjonen av Viking: kvinnelag i herreklubber som hadde blitt fiaskoer.

I 2016 spiller altså Sarpsborg 08 i 2. divisjon som endelig er ryddet opp slik at vi slipper alle andrelagene på ett sted. Det er bare begynnelsen på tristessen i Østfold Fotballkrets. Sarsborg 08 er alene i 2. divisjon, og de er faktisk også alene i 3. divisjon. For det nest beste laget i Østfold Fotballkrets på kvinnesiden er andrelaget til Sarpsborg 08. Divisjonen heter altså 3. divisjon avdeling Østfold, men det er bare et andrelag fra Østfold med. Resten av divisjonen består av lag fra Oslo og Lørenskog i hovedsak. Dersom Sarpsborg 08 bestemmer seg for å kutte damesatsningen, blir Østfold en bakevje uten sidestykke.

For i fjerde divisjon, altså det femte nivået, finner vi Haldens (Tistedalen), Moss’ (Rapid Athene) og Fredrikstads (Trosvik) eneste representanter. Trosvik skulle til og med rykke ned fra 4. divisjon – men det er ingen 5. divisjon å rykke ned til. For å sammenlikne nivået: Tistedalen vant 4. divisjon og skulle spille kvalifisering om opprykk. De møtte Eidsvold, tapte 0-5 borte, og røk rett ut av kvalifiseringen. Rent formelt er også Drøbak-Frogn del av Østfold Fotballkrets. De endte på andreplass i 4. divisjon og fikk juling selv, av Aurskog Høland +, i kvalifiseringen. Ås, som akkurat som Drøbak-Frogn ligger i Akershus fylke men Østfold Fotballkrets, har bare juniorer. De valgte likevel å stille i seniorklassen, der de endte sist, det eneste laget bak Trosvik.

 

Jenter på banen – rekruttering foran vedlikehold

Å si at Østfold har et forbedringspotensial er å undervurdere alvoret. Det er igangsatt enkelte prosjekter. Øyvind Strøm, nåværende eller tidligere styreleder for Østfold Fotballkrets, er også leder for prosjektet «Alle jenter på banen». Prosjektet går ut på å få flere jenter til å spille fotball. Ideen er god, og den inkluderer alle aldersklasser. Siden det er en innendørs turnering, blir det naturligvis ikke elleverfotball. Turneringen har faktisk lykkes å få påmeldt spillere fra Tune og Navestad i tillegg til Ås, Trosvik og Rapid Athene. Verken Tune og Navestad, som tilhører Sarpsborg kommune, har altså et elleverlag.

Likevel har «Alle jenter på banen» som ambisjoner å ha:

  • Flere kvinnelige trenere i barne- og ungdomsfotballen
  • Flere kvinnelige ledere i klubb, krets og forbund
  • Flere kvinnelige dommere

Etter fire avsluttede år med «Alle jenter på banen» er det vanskelig å se hvilke nye lag som har kommet på banen. Regelen ser ut til å være at de får mange til å ville spille fotball, men de har ikke tatt hensyn til å vedlikeholde noen lag, slik at unge spillere ikke har en klubb å dra til. Vi har ikke oversikt over hvor mange  kvinnelige dommere det er, men vi fant bare 7 jentenavn blant de 182 påmeldte til dommernes kompetansegruppe 2015. Samtlige fire fast ansatte i kretsen er menn (daglig leder, spillerutvikler, konsulent og konsulent/kamp).

Riktignok fikk daglig leder for Tistedalen TIF, Mari Sperre Andreassen, prisen for årets unge leder. Dette var kanskje fordi hun vant 4. divisjon, men mest fordi hun har vært flink til å få andreklassinger og yngre til å spille fotball. Det er flott med rekruttering, men det er nesten ingen lag å gå til i Østfold. Når Østfold snakker om å satse på rekruttering blir det litt som å få mange inn på medisinstudiet uten å bygge et sykehus, og så undre på hvorfor ingen blir friske.

 

Enveiskjøring til Sofiemyr

Hvorfor står det så dårlig til i Østfold? Vi har fått forklaringer fra flere mennesker vi har snakket med. De fleste er universelle: fraflytting på jakt etter høyere utdannelse, mange som faller fra når de begynner på videregående, vanskelig for de mange mødrene å få tid til bortekamper. Dette er altså problemer som vi finner også i samtlige andre fotballkretser med unntak av Oslo.

En interessant forklaring vi fikk, handler om at Østfold har en mannlig spillerutvikler som fokuserer på menns behov. Uavhengig av dennes evner, ville tanken om å få en spillerutvikler for hvert kjønn i kretsene være bedre enn å være avhengig av enkeltpersoners tid og kapasitet. En annen innvending er at generelt er Østfold Fotballkrets for opptatt av å få jenter til å spille fotball som unge, og for lite opptatt av å vedlikeholde eksisterende lag.

Det finnes ildsjeler. I Mai ble Jorunn Frydenlund fra Navestad valgt som styreleder i Østfold Fotballkrets, etter at hun har vært i posisjonen fra desember av etter forrige styreleders bortgang. Vi har også nevnt Mari Sperre Andreassen, og om forbundet jobber tettere med henne og med de andre lagene, kan de definitivt finne løsninger.

Likevel hjelper dette fint lite. Gode spillere har ingen steder å dra i Østfold. Det nærmeste laget er Kolbotn, en times kjøretur fra Fredrikstad og Sarpsborg. Det er kort nok til at Kolbotn har hentet mange talenter. Faktisk er det bare Marita Skammelsrud Lund av spillere vi vet om i den senere tid som ikke har vært innom Sofiemyr. Camilla Christensen, Michelle Søderstrøm, Isabell Herlovsen, Camilla Huse, Jenny Norem og Ingvild Isaksen, do to siste fra Drøbak, har alle vært i der, for å nevne noen. Få har gått motsatt vei.

Det er naturlig for Kolbotn, og eventuelt andre, å hente gode spillere. Samtidig gjør det ting enda vanskeligere for en krets som allerede sliter med dårlig rekruttering når det er etablert at man drar til Kolbotn i stedet for å satse på lokale lag. Selv om Kolbotn har et godt opplegg for yngre, er det ikke plass til alle, og benken er ikke fremtiden.

Dessverre er ikke Østfold det heller. De har problemer nok med å være i nåtiden.

 

Andreas

The author Andreas

Leave a Response