close

LSK Kvinner er regjerende cupmester etter å ha forsvart fjorårets cupfinale. Viktigere er at publikum i det minste snek seg oppover.

 

Svake tall i det siste

Publikumstallet i blått. Gjennomsnittet 2000-2015 i rødt.
Publikumstallet i blått. Gjennomsnittet 2000-2015 i rødt.

Og det trenger vi. For det er faktisk ikke særlig positiv lesning å se publikumstallene for cupfinalen de siste årene. Vi så på publikumstall fra 2000 til i år. Verd å merke seg er at det altså fra 2003 (Kolbotn – Medkila) til 2009 (Team Strømmen – Røa) var over 6000 tilskuere hver gang, med toppen i 2006 og 2007, som hadde over 8000. I 2008 ble finalen spilt på Bislett i regnvær, men holdt seg fortsatt godt over 6000. Det gikk ned i 2010, da Røa møtte Trondheims-Ørn, for så å skyte til værs igjen i 2011, da Stabæk slo Røa på straffer.

De fire siste cupfinalene har ligget under snittet siden 2000. Riktignok var parodien i 2012, som ble spilt i regnvær på Åråsen litt spesiell. Mange tilhengere av både Røa og Stabæk boikottet finalen etter at den ble plassert på Åråsen. Det hjalp ikke at Kjetil Siem mente at de burde være takknemlige. Siem er imidlertid den eneste som har greid å få Røa og Stabæk til å enes om noe som helst da begge langs fans ropte ut sterke mishagsytringer mot Norges Fotballforbund, eller for å sitere Romerikes Blads utsendte:

«2453 tilskuere har funnet veien til Åråsen i dag. Begge lags supportere roper ‘hater, hater, hater NFF’. Da er de iallfall enige om noe

Selv uten fadesen på Åråsen er tallene dårlige i det siste. Tross et godt EM og gode tendenser også i VM (vi tapte for et av VMs beste lag, som spilte jevngodt med Japan og slo Tyskland), har aldri tilskuertallet tatt seg noe særlig opp. Ja, altså før nå. I 2015 var vi over 5000 igjen, sannsynligvis delvis takket være at Avaldsnes lyktes i å mobilisere både tilhengere og folk som håpet på at de tapte. Fortsatt er publikumstallet på 5648 ørlite bak snittet på 5793, men det er definitivt på riktig vei. Dersom vi ser bort ifra Åråsen, er snittet på 6013 tilskuere, og dermed er årets tall altså enda litt under snittet.

 

Lokale lag uten herrestøtte trekker

 
År Lag Publikum Stadion
2000 Asker – Bjørnar 3465 Ullevaal
2001 Ørn – Asker 4175 Ullevaal
2002 Arna-Bj. – Ørn 4107 Ullevaal
2003 Medkila – Kolbotn 6024 Ullevaal
2004 Røa – Asker 7023 Ullevaal
2005 Asker – Team St. 7050 Ullevaal
2006 Røa – Asker 8856 Bislett
2007 Kolbotn-Asker 8523 Bislett
2008 Røa – Team St. 6749 Bislett
2009 Team – Røa 7015 Telenor
2010 Ørn – Røa 5312 Telenor
2011 Røa – Stabæk 7648 Telenor
2012 Stabæk – Røa 2453 Åråsen
2013 Stabæk – Avalds. 4167 Ullevaal
2014 LSK – Ørn 4474 Telenor
2015 Avaldsnes – LSK 5648 Telenor
 Kamper markert i rødt er lokaloppgjør

Hvorfor er det sånn? Det er mange forklaringer, men en naturlig forklaring er at jo nærmere man bor, jo større er sjansen for at publikum kommer. Siden finalene i denne perioden alltid ble spilt i Oslo-området, er det naturlig at Røa, Stabæk, Kolbotn og Team Strømmen/LSK Kvinner lokker flere enn for eksempel Trondheims-Ørn, Avaldsnes og Arna-Bjørnar.

Og med unntak igjen av Åråsen, har alle de lokale oppgjørene markant høyere oppmøte enn de der en av motstanderne kommer langveis fra. Snittet dersom et av lagene har reist en del ligger på 4671 tilskuere, mot 6915 for kamper der begge lag er lokale. Det sier igjen mye om Avaldsnes innsats at de trekker snittet godt opp i 2015.

Ser vi på snittene, finner vi ut at den ultimate finalen Røa – Kolbotn. Snittet til Kolbotn er høyest, på hele 7273 tilskuere i snitt. Riktignok har Kolbotn bare spilt to cupfinaler i denne perioden (de spilte også i 1998) og sist i 2007. Røa har et snitt på 6437 på hele sju cupfinaler, men om vi ser bort ifra Åråsen, er snittet på 7100.

For de «nye» lagene er det faktisk ikke så bra. Snittet til Stabæk ligger på 4756. LSK Kvinner har et snitt på 5061. Dette er altså lag med dedikerte fanskarer som burde dra opp snittet. Likevel ligger begge under. Hva verre er, ser man på snittet til deres forgjengere, ligger Asker på 6515 tilskuere i perioden, mens Team Strømmen i perioden hadde 6938 tilskuere i snitt. Snittet til Avaldsnes ligger for øvrig på 4908.

Det er forskjellige måter å tolke dette på:

  1. Interessen for kvinnefotball i seg selv er dalende. Dette er svært tvilsomt. Vi har begrenset med tilskuertall fra 2010 og bakover totalt for hele Toppserien, men vi vet at utviklingen er positiv de siste fem årene: 23 556 (2011), 25 652 (2012), 26 173 (2013), 29 452 (2014) og 29 726 (2015).
  2. Interessen for cupfinalen er mindre blant blaserte fans. Har man vært med på TV-sendte kamper for menn ofte og har man sett en cupfinale for menn der laget spiller for 26 000 tilskuere, er cupfinalen for kvinner muligens en nedtur. Å lokke noen innom en kvinnekamp for å se hva det er, er nok enklere enn å få dem med på cupfinalen, enda cupfinalen er gratis og mer behagelig.
  3. Dette er et unikt utstillingsvindu for små lag. Trondheims-Ørn er bare et damelag. Røa har først i år spilt om opprykk fra breddefotballen. Kolbotn tilhører også periferien for herrer. Når disse lagene cupfinalen, får de TV-dekning for hele Norge og masse oppmerksomhet. Lokalpatriotismen blir noe helt spesielt da.
  4. En fjerde måte å tolke dette på, er at det følger hvilket stadion man spiller på. Dette er egentlig bare delvis en god forklaring. Åråsen trekker veldig ned, Telenor Arena gjør det brukbart, Ullevaal er et godt valg og Bislett er vinneren. Dette er nok ikke nødvendigvis så rett. Samtlige stadia har hatt en nedgang. Telenor tar seg opp igjen, men det er fortsatt et stykke unna Team Strømmen – Røa og Røa – Stabæk.
  5. Tidspunktet er dårlig. Da vi spurte Richard Jansen om hans forklaring, sa han at det er dumt at finalene går i julebordsesongen. Det kan stemme i og for seg; uansett om det er julebord eller om det er fordi det er to til tre uker fra sesongslutt til cupfinale, har tallene gått drastisk ned de tre siste cupfinalene. For

Richard Jansen mente at tidspunktet kan være en forklaring på at Asker gjorde det bedre:

– Det tror jeg handler om litt når vi spilte og litt om hvem motstanderen var. Jeg var selv å så finalen Asker – Kolbotn på Bislett – det var ikke Asker-folk som dro opp snittet der.

Jansen kom tilbake til tidspunktet: – Det er en betydelig forskjell å spille i slutten av oktober kontra slutten av november med tanke på vær og temperatur, forklarer han. Det stemmer nok også da to av de tre finalene Stabæk spilte, begge med dårlig oppmøte, var i dårlig vær ute. Sånn sett er Telenor en fordel med tanke på at det i det minste er inne. Samtidig var cupfinalene i 2005 og 2008 også spilt i dårlig vær.

Vi fikk ikke tak i noen fra LSK Kvinner, men vet at Kanarifansen har gått hardt ut mot NFF for de dårlige forberedelsene foran cupfinalen i år. Det at Norges Fotballforbund er dårlige til å planlegge cupfinalen for kvinner er i og for seg ikke nytt.

NFF har med andre ord noe å rydde opp i.

 

Tags : AskerAvaldsnesKolbotnLSK KvinnerpublikumstallRøaStabækTeam StrømmenTrondheims-Ørn
Andreas

The author Andreas

Leave a Response