close
Blogg

Topp 10 2006 – 2015 – Keepere

Vi har hatt mange spennende og gode keepere innom Toppserien. Vi rangerer de ti beste de ti siste sesongene.

 

Lister er in, og vi har bestemt oss for å kaste oss på bølgen. Vi har laget noen lister selv der vi ser på viktige spillere som på forskjelllig måte har preget Toppserien og/eller norsk fotball de siste ti sesongene. I dag ser vi på de 10 keeperne som har gjort mest inntrykk i Toppserien. Dette er for øvrig den eneste listen vi har laget der vi blander norske og utenlandske – fordi keepere er noe helt for seg selv.

Og – ja – vi er subjektive. Av og til må man få lov til å være det. Likevel er det noen krav: Vi dømmer ikke på potensial. Slik kan for eksempel ikke Cecilie Fiskerstrand komme opp fordi hun virker veldig god. Her må man ha vært førstekeeper i minst en sesong. Vi tar også i noen grad med gode forsvarsspillere. Har man et solid forsvar, er det lettere å imponere enn om det er ubeskrevne blad. Vi har også litt høyere krav til utenlandske keepere. Hentes du til Norge, må du levere. Derfor vil vi oftest velge norske keepere om vi opplever dem som like gode. Det siste kravet er at man må ha spilt i Toppserien – og ikke gjort noen comeback etter at du definitivt har lagt opp – i perioden. Reidun Seth, Ingrid Sternhoff og Bente Nordby er derfor ikke aktuelle.

Så her er listen:

Liste 10

Ingrid Thorbjørnsen i duell med Elise Thorsnes. Dette ble Thorbjørnsens siste kamp i den aktive karrieren.
Ingrid Thorbjørnsen i duell med Elise Thorsnes. Dette ble Thorbjørnsens siste kamp i den aktive karrieren.

Ingrid Storås Thorbjørnsen

Det er ikke unaturlig å lure på om det lå en forbannelse over Trondheims-Ørn hva gjaldt keepere i en periode. I 2009 var Runa Barli, som akkurat ikke kom inn på denne listen, en svært lovende keeper som kunne ta opp kampen på landslaget om et par år om alt gikk etter planen. Det gjorde det ikke, en skulderskade ødela karrieren hennes. Inn kom Ingrid Thorbjørnsen i 2010. Hun spilte seg også inn i landslagsdiskusjon, og hoppet bukk over flere andre keepere. Hun fikk aldri noen A-landskamper, men det var en grunn til at hun ble nevnt.

Grunnen var 2010-sesongen. Dette var Gøril Kringens siste. Ørn hadde gått fra å være et topplag til et lag som ikke holdt tritt lenger i løpet av 2000-tiåret, og Kringen måtte snu skuta. Det gikk nedover først i 2008, mens 2009 var en forsiktig oppgang. Den fortsatte i 2010, der Ørn endte på en femteplass i serien. Det var i stor grad takket være Ingrid Thorbjørnsen. Hun leverte mange gode kamper for Ørn, og var eneste lag bortsett fra Stabæk som holdt nullen mot Ada og Andrine Hegerbergs Kolbotn.

Thorbjørnsen var også instrumentell i å sikre Trondheims-Ørn cupfinale. Dessverre for henne var det ikke dagen hennes. Det ble sju baklengsmål, og enda bare en av dem var en skikkelig tabbe, var hun ferdig med toppfotball etter den kampen. Hun gjorde et kort comeback for gamlelaget Medkila i akkurat én kamp – mot Trondheims-Ørn. Thorbjørnsen er blant de største talentene som har gitt seg før de nådde toppen.
Liste 9

Kristin Lee Eggert

At en bibelstudent ender opp på Sørlandet er kanskje gitt, men Eggert var mye mer enn det. I 2010 var Kristin Eggert en av Toppseriens aller beste keepere. Hun holdt Donn inne i en rekke kamper, og enda det nyopprykkede laget hadde forsterket, var det litt av en innsats. Å holde nullen mot Stabæks superdominerende 2010-lag var ingen lett jobb (bare Kolbotn lyktes med det samme), men Eggert lyktes ikke bare der, men også med å holde Donn godt over nedrykksstriden, i det minste sportslig.

I 2011 ble hun Amazon Grimstad-spiller, og fortsatte å levere på øverste hylle. Hun var sterk i feltet og god til å strekke seg, og hjalp Amazon Grimstad til en imponerende 7. plass, deres beste siden debuten i 2006. Kristin Eggert ville nok ha forsterket de fleste lagene i den tiden hun var innom.

Liste 8Caroline Knutsen

6314773938_a2d9675ce9_z
Knutsen var selvsagt på Røa, og endte opp med tre seriemesterskap og tre cupmesterskap for klubben.

Knutsen er en usannsynlig helt på mange måter. Hun var aldri førstekeeper i Asker, tross at hun kjempet seg inn. Først konkurrerte hun mot Ingrid Bruserud, så Astrid Johannessen og så Bente Nordby. I tillegg ble hun skadet i en U21-landskamp (u23 back in the days) i 2005, og det så ut til at hennes karriere var over. I 2007 gjorde hun imidlertid comeback for Røa, og ble en viktig del av laget – for å si det svært beskjedent.

Knutsen hadde ikke rekkevidden til Eggert eller Hjelmseth, men hun trengte det ikke. Hun hadde en ballforståelse som gjorde at hun var på rett sted til rett tid gjentatte ganger. Riktignok fikk hun hjelp av et stopperpar av en annen verden, men like fullt var Knutsen en svært dyktig keeper. I tillegg hadde hun god fotkontroll, og mer enn en gang lyktes hun i å drible motspillere. I 2008 slapp hunn inn 10 mål på 22 kamper – og dette var mot svært gode motstandere. Knutsen kom også på landslaget, først i en kort periode i 2009, og så senere i 2011. Mot slutten endte hun opp i Vålerenga, der hun også utkonkurrerte all motstand og sikret oslolaget en trygghet bakover de ikke alltid har vært kjent for før eller senere.

Liste 7Christine Colombo Nilsen

Christine Colombo Nilsen her etter at hun egentlig hadde lagt opp. Mossingen har en lang merittliste.
Christine Colombo Nilsen her etter at hun egentlig hadde lagt opp. Mossingen har en lang merittliste.

Det er ikke uvanlig at keepere flytter på seg, men for Colombo Nilsen er det nesten en kunstform. Nilsen har spilt for Athene Moss, Liungen, Arna-Bjørnar, Medkila, Kolbotn, Olympique Lyon, Arna-Bjørnar igjen og Vålerenga. For Medkila spilte hun ikke stort, men hun sto i cupfinalen der de slo Kolbotn, og slik ble hun cupmester tidlig.

Colombo Nilsen viste stort potensial, og ble valgt som førstekeeper i Kolbotn etter Nordby. I 2009 dro hun sammen med Isabell Herlovsen fra Kolbotn til Lyon, som bygget seg opp. Nilsen var i 2008 også en av tre keepere som kjempet om plassen som ny førstekeeper. Dessverre ble de mange skadene ødeleggende for hennes sjanser på landslaget, og det hjalp heller ikke så mye i Lyon.

Tilbake fra Frankrike gjorde hun suksess først som erstatter for Arna-Bjørnar, før hun fikk tilbud fra Vålerenga om å stå for dem – begge på tross av at hun egentlig hadde lagt opp. Uten skader hadde hun sannsynligvis også vært høyere på denne lista.

Liste 6Silje Vesterbekkmo

Silje Vesterbekkmo blir stadig bedre mellom stengene i Røa.
Silje Vesterbekkmo blir stadig bedre mellom stengene i Røa.

Silje Vesterbekkmo er fra Mosjøen, men spiller en svært viktig rolle i å bygge opp Røa. Etter en tilværelse på benken til Kolbotn, byttet hun til oslolaget, der hun innførte en ny standard. I motsetning til de tidligere keeperne på denne listen, har imidlertid Vesterbekkmo blitt en stadig bedre keeper jo eldre hun er blitt.

Tilbake etter opphold i Nord- Norge og å ha lagt opp, har Vesterbekkmo tatt store skritt. Hun rakk å bli landslagskeeper og var i EM og VM som andrekeeper før Roger Finjord forynget landslaget. I Røa har Vesterbekkmo markert seg markant. I 2015 var hun muligens sesongens beste keeper, og hun hadde en rekke fantomredninger som holdt laget på kurs mot medalje.

Vesterbekkmo har klare meninger, og sprer dem gjerne på banen. Slik legger man fort merke til henne. Hvis man da ikke får med seg en av hennes mange superredninger.

Liste 5Gunnbjörg Gunnarsdottir

Det er ikke alltid at vi er heldige nok til å få en god keeper tilbake. Gunnarsdottir viste seg først som den keeperen Avaldsnes virkelig manglet. Haugesundlaget har lenge lett etter en keeper som holder nivået og som er innenfor prisklassen. Gunnarsdottir var svaret. Hun har svært gode reaksjoner, masser av rutine og var midt i blinken. Hun var selvsagt i 2013.

Så selvsagt var hun at hun fikk kontrakt med Turbine Potsdam i desember 2013. Dette  var en lukrativ avtale, men hun var andrekeeper, og lykkes ikke i å ta plassen fra Ann-Katrin Berger (som nå for øvrig spiller i Paris Saint-Germain, Lisa Schmitz er keeperen til Turbine Potsdam nå). Gunnarsdottir gikk tilbake til Norge, men nå LSK Kvinner, der hun var andrekeeper i et halvår bak Nora Neset Gjøen.

I 2015 var imidlertid Gunnarsdottir tilbake i storform, og leverte en flott sesong for LSK Kvinner. Hennes innsats var spesielt god mot FFC Frankfurt, og hun holdt LSK Kvinner inne i kampen lenge, og var med på å sikre en imponerende borteseier der.

 

Liste 4Erika Skarbø

Erika Skarbø var på sitt beste Norges ubestridt beste keeper som ikke het Bente Nordby.
Erika Skarbø var på sitt beste Norges ubestridt beste keeper som ikke het Bente Nordby.

Vi nevnte i forbifarten da vi snakket om Christine Colombo Nilsen at det var en konkurranse mellom tre keepere om hvem som skulle ta over som landslagskeeper i 2008. Erika Skarbø ble den klare vinneren. Det var langt fra rart.

Hadde Erika Skarbø holdt nivået fra 2008-sesongen, hadde ikke bare Arna-Bjørnar tatt medalje tidligere enn de gjorde, men hun ville ha spilt i Bundesliga også. Katteaktige byks, utfinting av motstanderen (spør gjerne Lise Klaveness), trygghet bak og, ja, hun var 21 år gammel da hun var Norges kanskje beste keeper.

Som med Colombo Nilsen, var det skade som ødela fra Skarbø. Hun opererte en håndskade tidlig i 2009, men kom ikke tilbake før 2010. Hun var fortsatt god, men ikke helt på nivå med 2008-versjonen. Det hjalp ikke at hun fikk en ny liten skade i august 2010. Hun ble stadig bedre, og hun ble kaptein for Arna-Bjørnar. I 2011 var hun med på å få Arna-Bjørnar til medalje da  hun i juni igjen brakk armen. Hun kom igjen i september, men nå var det nok skader til at det var klart at Skarbø ikke kom tilbake til sitt gamle jeg – om enn hun fortsatt var veldig god, god nok til landslaget.

2012-sesongen ble hennes siste. Hun la dermed opp i en alder av 25, med et ekstremt potensial.

 

Liste 3Thora Helgadottir

OK, þóra Helgadóttir, da. Uansett kom denne keeperen inn i 2009 da Colombo Nilsen var skadet. Den islandske spilleren var tilbake i Kolbotn etter at hun i 2004 var under opplæring av Bente Nordby, men nå var hun fullt utlært. Enda Kolbotns innsats i 2009 var svært bemerkelsesverdig i seg selv, tappet for stjerner som de var og likevel med i gullkampen i 200 runder, var Helgadottir svært viktig for Kolbotn. Helgadottir ble årets spiller i Toppserien i 2009.

Siden Kolbotn endte Helgadottir opp i Damallsvenskan og spilte for LdB Malmö (nå Rosengård) til 2014, og ble kåret til årets keeper i 2012 og 2013. Helgadottir var med på å forvandle Malmö-laget til et topplag, og hun var keeperen i laget som i 2010 vant serien for første gang på 16 år.

Hun sto bare ett år i Toppserien, men Helgadottir var en spiller av et helt annet nivå enn mange hadde sett før. Skjønt, dette er snakk om Kolbotn, og da bør man forvente det beste.

 

Liste 2Tinja-Riikka Korpela

Kolbotn-keepere, ja. Det er et litt ekstra nivå på dem. Og det er litt typisk at det var Kolbotn som sikret seg denne keeperen. For Korpela hadde ikke store merittene bak seg, hun hadde bare spilt i Naisten Liiga («Dameligaen», Finlands toppliga som ikke holder et særlig høyt nivå) før hun spilte for Kolbotn. Hun var erstatteren til Helgadottir, som igjen var erstatteren til Colombo Nilsen, som igjen erstattet Bente Nordby. Det er en bra keeperrekke å følge, det.

Og det gjorde hun. Korpela gjorde et superinntrykk allerede fra starten. Hun var med på å sikre Kolbotn en stabil plass i 2010-sesongen. Hun ble også med over i de to neste sesongene, og hjalp til med å holde Kolbotn rimelig høyt. Korpela var selv så god at hun ble tatt med på årets lag i 2012 – ikke et øyeblikk for sent. Korpela var både kompromissløs og med stor rekkevidde. Hun var smart og flink til å forutse og forhindre skader.

Korpela var også i LSK Kvinner i halvannet år. Hun ble skadet i 2013, og det merktes for laget. I 2014 var hun tilbake, men ble bare i LSK i et halvt år før hun fikk kontrakt med Tyresö. Ettersom de gikk konkurs nesten med en gang etter at hun signerte, ble det bare en kamp for Korpela i Tyresö før hun signerte for Bayern München. Hun er fortsatt førstevalget for toppklubben som leder serien. Det er man ikke om man ikke er en toppkeeper. Korpela er også per januar 2016 landslagskaptein for Finland. Og en av de beste utenlandske spillerne i Toppseriens historie.

Liste 1Ingrid Hjelmseth

Norges beste keeper fra 2009 og fram til i dag.
Norges beste keeper fra 2009 og fram til i dag.

Det var vel aldri noen tvil? Tidligere var det imidlertid stor tvil. Hjelmseth var en av de tre som konkurrerte om plassen etter at Nordby la opp på landslaget i 2008, og Hjelmseth vant ikke i det hele tatt. En del klønete resultater i Algarve Cup samme år pluss at en sunnmøring var i det ekstreme hjørnet gjorde at Hjelmseth ikke var førstekeeper på landslaget. Da Skarbø ble skadet igjen grep Hjelmseth sjansen, og siden EM 2009 har hun vært det suverene førstevalget.

Hjelmseth er ikke bare dyktig i feltet, dyktig på reaksjonsredninger og flink på det meste annet, hun kommuniserer godt med forsvaret og leser spillet svært godt. Hun har også hatt stor betydning for at Stabæk i lang tid har vært et lag som sjelden slipper inn særlig mange mål. På klubb- og landslag har hun vært sikkerheten selv, og under EM i 2013 var hun skummelt god.

I perioden 2006 til 2015 har vi ikke hatt en bedre keeper en Ingrid Hjelmseth sett under ett. Det er ikke bare at hun har vært best i enkelte sesonger, men det er også det at hun er stabilt god over lengre tid som gjør at hun er en så viktig spiller for Norge og Stabæk.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response