close
Blogg

Topp 10 – 2006 – 2015 – Forsvar

Keepere er unnagjort. Nå ser vi på forvarsspillere.

Forsvarsspillere dømmes ikke for det ekstraordinære, men for å gjøre jobben. De virkelig gode har flere strenger å spille på, og de kan være farlige forover like mye som bakover. De må være smarte, og ikke bare gå på gut feeling. De må vite bedre enn noen andre hvor de har de andre spillerne – spesielt keeperen – og de må reagere ofte før ting har rukket å skje. Heldigvis har det vært mange å velge mellom bakover. Vi velger ikke på bakgrunn av innsats på landslaget alene, da vi vet det er mange som er blitt hoppet over.

Vi er strenge her. Bare forsvarsspillere som har spilt mesteparten av sin karriere i forsvar kommer med. Vi vet at både Lene Mykjåland, Madeleine Giske, Kristin Lie, Katrine Pedersen og Guro Knutsen Mienna har spilt i forsvar, men de kommer ikke med på denne listen. Ingrid Moe Wold har også vært litt for mye midtbane hittil. Vi tar heller ikke her med de som har mesteparten av karrieren sin før denne perioden. Gunhild Følstad, for eksempel, var for det meste aktiv før 2006, og enda hun hadde to sesonger her, blir hun forrige generasjon. Og for øvrig: June Pedersen hadde vært selvsagt på denne listen, men hun har faktisk aldri spilt i Toppserien.

 

Så her er listen:

Liste 10

Cecilie Bratteland Liane

Det stemmer. Liane. Sju år i Kolbotn sier sitt. Ingen andre i Kolbotn har holdt lenger av de som spiller der nå. Det er imidlertid ikke lojalitet som holder henne der, det er det faktum at hun ikke sitter på benken. Liane kom til Kolbotn som 19-åring i 2010, og hun har holdt seg der, fast på høyre back. Hun har akkurat null landskamper, noe som delvis skyldes navn lenger opp på listen, og delvis det faktum at sidebackene en stund er reservert for offensiv midtbane-spillere som ikke får plass på midtbanen.

Liane har i stedet gjort seg positivt bemerket på Kolbotn, der hun har overlevd nåløyet til tre trenere, en økonomisk katastrofe og utallige investeringer i relativt gode utenlandske spillere. Av de 110 toppseriekampene som er spilt i de siste fem sesongene (NFFs tall for 2010-sesongen spesifiserer ikke hvem som spilte) har Liane spilt i 106. Det gjør du ikke om du er bare brukbar.

Det er ikke uten grunn at Liane er fast på Kolbotn. Vi vet godt at Sofiemyr ikke er et blivende sted for de som ikke holder nivået. Liane er 24 år, og har mye godt fotball foran seg.
Liste 9

Casey Short

Årets forsvarsspiller i 2015, og hun gjorde litt av et inntrykk. Riktignok er ett år litt i korteste laget, men vi bestemte oss for å tillate det. Da er det ingen vei utenom den raske og pasningssterke spilleren.

Short var en sjanse, og ikke den eneste. Hun var lovende, men hadde stort sett vært skadet i to sesonger. Da Avaldsnes valgte henne, kunne de ha endt med en svært dyr brevvekt. I stedet fikk de en spiller som spilte samtlige kamper for haugalandslaget og dominerte på en av de posisjonene der de har vært mest ujevne. Vi mistenker at Short selv valgte Chicago, for hun var i sin periode i laget en av de aller beste utenlandske spillerne i Toppserien 2015.

Liste 8

Marita Skammelsrud Lund

Marita Skammelsrud Lind fra 2011. Hun har vært en vesentlig del av stammen til LSK Kvinner.
Marita Skammelsrud Lund (til venstre) fra 2011. Hun har vært en vesentlig del av stammen til LSK Kvinner.

Noen har kommet rett til topplaget LSK Kvinner. De står på skuldrene til blant andre Marita Skammelsrud Lund. Hun har vært med i skedsmoklubben i hele perioden vi ser på, og hun har mer og mer tatt over. Da hun var selvsagt i 2011, hadde hun allerede spilt kvartfinale i OL i 2008 og kvart- og semifinale i EM i 2009.

Skammelsrud Lund er en svært god kandidat når man skal velge midtstopper på landslaget, og hun har holdt seg i en klubb som sikter på Europa og er på vei mot toppen. Der det ellers byttes ut på mange steder, er alltid Skammelsrud Lund selvsagt. Det er hun også her.

Det hører med til historien at i overskuelig fortid har Skammelsrud Lund alltid spilt som midtstopper. Det er litt ekstra imponerende at folk føler seg kallet til den plassen lengst unna mål for en utespiller. Det er bare blitt ni hittil, men det er fullt brukbart.

Liste 7

Hedda Strand Gardsjord har markert seg stadig mer.
Hedda Strand Gardsjord er en tøff motstander å møte. Nå er hun inne i sitt 15. år som Røa-spiller.

Hedda Strand Gardsjord

Det er to ting som gjør at Gardsjord har krav på respekt. Den første er en lojalitet som får Gabriel Batistuta til å se ut som en leiesoldat. For Gardsjord finnes bare Røa, akkurat som det før bare fantes Jøtul og før det bare Bærums Verk.

Den andre er et tempo, en respektløshet, en ballsikkerhet og en innbitthet som gjør at de aller fleste spillerne velger å prøve seg på midten eller helst motsatt side. Som en tidligere kantspiller, er Gardsjord gjerne med opp, og hun har igangsatt utallige angrep. Hun ble omskolert til høyre back i 2008, og har siden vært sikker.

Siden hun stort sett ikke ble oppdaget før 2008, har Gardsjord ingen aldersbestemte landskamper, og det blir vel i seneste laget for det nå, men hun har 33 A-lagskamper.

Liste 6Siri Nordby

Siri Nordby var, som Gardsjord, en omskolert offensiv spiller. Fra 2002 av begynte hun å bli sikrere og sikrere i forsvar. I tillegg til å være en solid forsvarsspiller, var også Nordby en fast fri- og straffesparkskytter. På sitt beste kunne hun like godt fortelle keeper hvor hun skulle skyte. Frisparkene hennes var også svært farlige, og på sitt beste, var Siri et trekkplaster nesten alene på grunn av dem.

Nordby fikk med seg 43 landskamper, både som midtstopper og som venstre back. Det var som midstopper hun triveds best og der hun var mest naturlig. Sammen med Marit Fiane Christensen skapte hun et midstopperpar som stengte igjen, og med Caroline Knutsen bak og Hedda Strand Gardsjord på høyre back, var det ikke rart at hun bare så ti mål bak seg i 2008.

Mot slutten av karrieren gikk det litt saktere, men hun holdt alltid et høyt nivå. I sin siste seriekamp for Røa scoret Siri Nordby i 3-1-seieren over Sandviken. Det holdt ikke til medalje da, men til gjengjeld hadde Siri allerede ti gull, to sølv og en bronse.

Liste 5Trine Rønning

Trine Rønning er en institusjon på landslaget og på Stabæk.
Trine Rønning er en institusjon på landslaget og på Stabæk.

Også Rønning er omskolert, fra midtbane i hennes tilfelle. Hun har også vært serielojal: fem sesonger for Trondheims-Ørn, seks for Kolbotn og hun avsluttet nylig sin syvende for Stabæk. Hun har spilt 157 landskamper siden hun debuterte i 1999; Ja, det stemmer – hun debuterte på landslaget da Caroline Graham Hansen var fire år gammel.

Siden har Rønning satt seg i respekt hos alle angrepsspillere.  Hun har vunnet 8 cupgull og 6 seriegull – ett gull bak rekorden. Hun har spilt i EM, VM og OL – flere ganger.  I en lang periode var hun så godt som selvsagt på landslaget. Hun er fortsatt, 17 år etter debuten, en god kandidat.

Så hvorfor stopper hun på femte? Først og fremst fordi det er noen veldig gode navn foran. Dernest fordi hun har hatt varierende form. På sitt beste er Rønning veldig vanskelig å komme forbi. Det er hun ikke alltid. Men ofte nok til at hun er en av de beste vi har hatt.

 

Liste 4Marit Fiane Grødum

Eller Christensen. Vi bruker begge. Det var også som Marit Fiane Christensen at hun gjorde sin største innsats. Hun ble kalt prinsessa og blekkspruten om hverandre. «Blekkspruten» skyldtes at hun var så flink til å strekke seg at hun alltid fikk en tå eller et hode på ballen uansett hvor vanskelig det virket. Den høyvokste juristen var veldig trygg å ha for både Larvik, Asker, Røa og til slutt Amazon Grimstad.

Mest spill ble det for Røa, der hun i 2004 snudde et Røa som allerede hadde begynt å klatre oppover til et stadig tettere og mer kontringssikkert lag. I tillegg til at hun var en forsvarsklippe, var Marit Fiane også god på hodet og hadde et langt steg. Sammen med Kristine Edners lange innkast, var Fianes byks og hodekontroll et livsfarlig våpen som gjorde at det ikke var så nøye for Røa om det ble corner eller innkast. På landslaget reddet hun mange farlige sjanser i boksen, og hun scoret også fra tid til annen – for eksempel matchvinnermålet mot Belgia i 2012 som gjorde at vi kvalifiserte oss til EM.

Det sier en god del at Marit Fiane Grødum kunne legge opp, trene litt og så gå rett inn i et toppserielag.

Liste 3Ane Stangeland Horpestad

Dette er før manges tid, så her trenger vi ta frem steintavlene. Men altså. Ane Stangeland Horpestad spilte på Klepp i hele sin karriere, bortsett fra et forsinket ungdomsopprør i 2006, da hun spilte på Kolbotn.

For de som tenker på Klepp først og fremst som en trivelig liten klubb som bare satser lokalt og der alle er venner, var Klepp noe helt annet i tidlig 2000-tall. Trenerbytter, spillere som forsvant i protest, utenlandske spillere inn, tidligere tippeligaprofiler som tok over, penger som gikk over styr og kaos. Horpestad sto det meste igjennom. Lojal som Klepp-spillere ofte er.

Langt viktigere er det at hun var veldig god. Forsto spillet glimrende, dirigerte fra sin selvsagte landslagskaptein-rolle og bygget opp en god forsvarsfirer i perioden etter at Ørn-legender ga seg. I 2008 ga hun seg selv. Det skapte, ettersom Fiane Grødum og Nordby også trakk seg fra landslaget, en forsvarskrise vi brukte lang tid på å komme ut av. Skikkelser som Stangeland savner man.

Liste 2Nora Holstad Berge

Det er koselig å mimres, men ingen norske spillere når opp til Nora Holstad Berge per i dag. Hun er sikker på Bayern München, Tysklands beste kvinnelag for tiden, og hun har også etablert seg skikkelig på landslaget.

Nora Holstad Berge debuterte på landslaget først i 2011, samtidig som Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen, og de tre har fått landslaget opp på nye høyder. Du verden, det var ikke selvsagt. Hun fikk det ikke til under VM, og det tok litt tid før hun virkelig mestret posisjonen. Deretter var Holstad Berge sikrere og sikrere.

Holstad Berge begynte toppseriespillet i Kolbotn, dro så til Linköping, så til Arna-Bjørnar, før hun igjen dro ut til Bayern München. Det var en tøff utvikling der, men nå har den norske spilleren startet i samtlige kamper i Bundesliga. I den samme tiden har hun også vært selvsagt på det norske landslaget, og hun er et av de sikreste kortene vi har – og det med god grunn.

Liste 1Becky Sauerbrunn

I 2009 var hun svært lovende. I 2016 er hun en av de beste i verden. Det holder til topp her.
I 2009 var hun svært lovende. I 2016 er hun en av de beste i verden. Det holder til topp her.

Ingen norske, nei. Vi var i tvil om vi skulle la Sauerbrunn bli med, men om vi setter grensen på ett år, er hun selvsagt. Hvor selvsagt? Vi kan holde på, men Bleacher Report kåret henne til den «viktigste spilleren under VM i 2015«. NWSL har hatt 3 Defender of the Year-priser, og Sauerbrunn har vunnet alle. Hun er visekaptein på landslaget til USA.

Hadde du sett henne i 2009, kan du tilgis for å ha trodd at hun ikke var best. God, utvilsomt, men ikke best. Sauerbrunns ekspertise er at hun alltid er der, alltid gjør ting riktig og alltid tenker flere skritt fremover. Hun har ikke imponerende taklinger, løper ikke superraskt for å hindre et mål eller noe i den retningen om hun ikke må. Det er ikke dette som skaffer overskrifter, men det er dette dyktige trenere legger merke til. Becky Sauerbrunn er i ferd med å bli en ledestjerne for verdens beste landslag.

Og i en liten sesong var hun med på en av Toppseriens største overraskelser da superfavoritt Stabæk tapte seriegullet mot Røa.

 

 

Andreas

The author Andreas

Leave a Response