close
BloggChampions LeagueKommentarRegelendringer

Den fiolette revolusjonen?

Veien til ruin er brolagt med gode hensikter. Er Fiorentinas forslag et av disse?

Italia var inntil 18. august 2015 i en unik situasjon. Det var det eneste av de store ligaene for menn (her inkluderer vi også Tyskland, Spania, Frankrike og England) som ikke hadde tilsvarende kvinnelag. Lagene het, vel, de skiftet navn hele tiden avhengig av sponsor, men lagene var kjent som Bardolino, Mozzanica, Tavagacco og så videre. Men altså, noe før serien ble sparket i gang i italia, sa Fiorentinas leder Sandro Mencucci at Fiorentina tok over amatørlaget ACF Firence ASD 1979. Dermed ble Fiorentina det første laget i Italia som satset både for menn og kvinner.

Tvangslikestilling er ikke veien

Dette er i og for seg bare interessant for de som er opptatt av europeisk klubbfotball på kvinnenivå. Det er langt fra sikkert at Fiorentina vinner serien. De ligger to poeng bak serieleder Verona (Bardolino i sin tid og sikkert igjen) sammen med to andre lag, og det er tett der. Problemet er at Mencucci har hatt andre ideer.

Ifølge hjemmesiden til Elitfotboll Dam (Sveriges Serieforeningen for Kvinnefotball) har Menucci uttalt at  Fiorentina har sendt inn et forslag til UEFA om at alle herrelag som skal spille i Europa League eller Champions League skal ha et damelag. Det hører med til historien at i Italia er alle herrelag i Serie A pålagt å ha en ungdomssatsning for jenter.

Problemet med forslaget er todelt. For det første er det tvilsomt om UEFA, selv om de skulle støtte forslaget, greier å gjennomføre det. UEFA har selvfølgelig rett til å bestemme hvem som skal være med i deres egne turnering, men lag som ikke har et kvinnelag inkluderer Manchester United, Zenit St. Petersburg, Real Madrid og Dynamo Kiev, i tillegg til alle de italienske lagene. Å hindre dem i å spille Champions League er ikke akkurat lett – eller populært.

Dessuten er det uheldig om kvinnefotballens kamp mot toppen ikke må forbindes med tvang. Selv om det ikke hadde gjort all verden at flere herrelag med større ressurser satser på kvinnefotball, er det ikke noe lurt at dette gjøres fordi UEFA sier det. Det vil neppe bedre det anstrengte forholdet mange herrelagfans har til både UEFA og kvinnefotball. Det bør heller innføres visse fordeler fremfor absolutte krav.

Er det verd bryet?

Et tilleggsproblem er at det ikke er, eller kan være, et krav om satsning. Det betyr at vi fort kan se lagene til Champions League-deltakerne ligge i 2. divisjon og levere svake resultater mens herrene tjener penger. For noen er bare det å ha et ekstra lag å spille for bra nok, men for Norge, som er godt utviklet i bredden, om ikke alltid i toppen, er ekstra fyll-lag ikke alltid ønsket.

I Norge er det Strømsgodset, Molde og Rosenborg som er oftest å finne i de øverste plassene. Av disse er det bare Molde som har et kvinnelag. Det befinner seg sånn omtrent på øvre midten i 2. divisjon. Strømsgodset er som kjent fra Drammen, som har usedvandlig dårlig dekning på kvinnefotballen. Et lag der kunne kanskje ha gjort noen forskjell. Om Rosenborg hadde satset, kunne det ha skapt en interesse i en hardt prøvet by som allerede har mistet ett topplag.

Problemet er at det er veldig langt opp. Den organiske modellen som Vålerenga har prøvd, krevde satsning. Det betyr igjen utgifter. Viking og Tromsø har begge kvinnelag, men de ligger relativt beskjedent til i sin avdeling. Lagene bygges opp sakte, sten på sten. Men selv da er det langt fra sikkert at det hele lykkes. Sarpsborg 08 er et godt eksempel på det.

Anerkjennelse er hardt arbeid

Nå er det ikke slik at vi ikke ønsker et initiativ til å få tippeligalagene til å satse velkommen. Allerede nå har Stabæk, LSK, Vålerenga, Molde, Sarpsborg 08, Tromsø og Viking lag. Haugesund er en sammenslåing av Djerv 1919 og Haugar, og begge har kvinnelag. Flere av de andre lagene kan få til en satsning enten fra bunn eller ved å samarbeide tett med eller ta over et rent kvinnelag. Og om enn ikke alt de vet om fotball for profesjonelle menn kan overføres til kvinnelige amatører, kan fortsatt erfaringen om hvordan man styrer en klubb gjennom hardt vær og mange skjær være svært verdifull.

Problemet er at det faktisk ikke bare er å si at «nå har vi et kvinnelag, ta det inn i varmen». Det er gjort mye arbeid av Kanarifuglene og Stabæk Support for å få jentene akseptert. Vålerenga har bare delvis lykkes, og Sarpsborg 08 har ikke lykkes på noen punkter. En av hovedgrunnene til det er at en gjennomført satsning på kvinnefotball må finne gjenklang i hele klubben, inkludert støtteapparat, supportere og styre. Forslaget til Mencucci tror vi ikke oppfordrer til det.

Det er fortsatt litt for mye fokus i innlegget til Elitfotboll Dam om at herreklubbenes damelag tar over. Fortsatt heter regjerende Champions League-mester FFC Frankfurt. Og FFC står for Kvinnefotballklubb. Vi tror på at godt samarbeid med tippeligealag kan hjelpe kvinnefotballen å bli større, men vi må ikke tvinge det på noen.

 

Andreas

The author Andreas

Leave a Response