close
1. divisjonBloggForhåndstips

Forhåndstips i første divisjon – 7.- 9. plass

Da har vi unnagjort nedrykksstriden. Nå skal vi se på de som leverer en middels sesong.

Tradisjonelt er det tre-fire lag som havner i nedrykksstriden, og vi regner med at det kan brenne under føttene på disse lagene også. Vi tror likevel de går klar.

9. Fløya

fløyaTromsø-laget virker å være på vei oppover igjen. En snuoperasjon av en annen verden signert Roger Nilsen med mannskap. De fikk god hjelp av Sofie Skjelstad Jensen før hun dro til Bergen, men hadde nok rykket opp på egen hånd. Sara Johansen er gravid, og var uansett borte i andre halvdel. Ida Sønvisen Suhr spilte flesteparten av kampene, men skal spille for Bossekop, noe som sannsynligvis betyr studier. Inn har de fått Simone Hansen fra studier i USA og Ingeborg Liahjell Eriksen, en høyre back/sentral midtbanespiller fra Tromsø IL. Avstanden fra 2. divisjon til lavere 1. divisjon er gjerne mindre enn 1. divisjon til Toppserien, så det faktum at de har hatt begrenset fornyelse i seg selv er ikke så viktig.

Fløya har spilt både her og der, men vi finner ikke stort annet enn en kamp mot Medkila der de tapte 0-2 som en sikker Fløya-kamp. Det i seg selv er et ryddig resultat, men Medkila har lært av sine feil og lagt mindre vekt på treningskamper. Derfor er det ikke så lett å bli klok på det.

Grunnen til vår optimisme for damene i nord skyldes først og fremst lagfølelsen og treneren. Dette er en dobbel X-faktor som kan gjøre en stor forskjell. Dette fungerte i stor grad for Urædd, og Fløya kan også få det til godt. Det trekker ikke ned at det gror godt i Tromsø i kvinnefotballen nå, og dermed er det god rekrutteringsmulighet.

8. Fart

fartÅ finne ut hvor Fart ender opp er aldri enkelt. Laget har tapt Gina Brynhi, Lisbet Johansen, Ane Storødegård og Ane Olsen – om enn vi har hørt den om at Olsen skal legge opp flere ganger før. Erstatterne er for det meste fra Elverum og Brumunddal, som begge rykket ned i 3. i 2015, og fra Pärnu i Estland og USA. Vi tror verdien er noe negativ, men de kan overleve fint på det. Fart har vært flinke til å få unge spillere gode på kort tid – om enn det blir vel litt i korteste laget nå.

Fart er som sagt et pussig lag. Det ene øyeblikket er de i nedrykksstriden, det andre er de i Toppserien. I 2015 var de bedre borte enn hjemme, om enn såvidt, og de spilte uavgjort i begge kampene mot Grand Bodø og hjemme mot Sarpsborg 08. Problemet til Fart i et nøtteskall – de er for ujevne, og de har for mange uavgjortkamper. Ni av 22 kamper endte uavgjort for Fart. Det er tre mer enn Åsane og Grei på delt andreplass.

Det trenger ikke bety at Fart ikke scorer nok. Med Ingrid Kvernvolden og Dorthea Glorud foran kan de finne på mye spennende selv uten de faste spillerne, og de ligger ikke så dårlig an bakover heller – de slapp inn bare ett mål mer enn Kongsvinger, som endte på fjerdeplass, i fjor. Det er altså et lag med et stort potensial ledet av en svært så kompetent Frode Bekk. Det kan fint gå bedre også, men en åttende føles mest riktig.

7. Fortuna

fortunaAv og til tar man seg i å tenke på hvilket lag Fortuna hadde vært om de ikke hadde vært plyndret så kraftig som de blir. Fiskerstrand, Leine, Nautnes, Heien Hansen, Bårdsgjerde, Janbu Eide og mange andre gode spillere hadde gjort Ålesund-laget til en fryktet motstander. Det hjelper imidlertid fint lite nå.

Der Fart var et hjemme-borte-like-bra-lag, er Foruna Ålesund et klart hjemmelag. De har faktisk hatt store problemer og opplevd overraskende stygge tap borte i 2015. Avslutningen var heller ikke all verden – syv kamper på rad uten seier,  fem av dem var tap. De to seirene de hadde i siste halvdel var hjemmekamper mot bunnlagene Haugar og Sarpsborg 08. Dette er delvis på grunn av nettopp spillereksportene til Røa og Arna-Bjørnar, og ser ut til å være Fortuna Ålesunds lodd.

Det som imidlertid er Fortunas styrke, er at de alltid ser ut til å komme tilbake igjen. Vi tror også de får det til i år. Det trenger de – de slapp inn mange mål i fjor, og de scoret ikke så mange heller. Midtstopper (og nest-toppscorer!) Camilla Ervik har skal studere i Danmark, og midtbanespiller Mari Wenaas har dratt til Molde. Ellers har hele fire spillere kommet inn, en fra Molde og resten fra Herd – om enn en av dem gjestespilte i fjor høst.

Fortuna er som Fart – litt opp og ned på tabellen – men vi tror de har fått til noe ekstra, særlig takket være støtteapparatet. Derfor gir vi dem tvilen til gode og sjuendeplassen. Om toppserieklubbene holder fingra av fatet.

 

Tre lag, én forbokstav. Kom ikke og si at vi ikke er uforutsigbare!

Tags : FartFløyaFortunaførstedivisjonstips 2016
Andreas

The author Andreas

Leave a Response