close

Vi bommet ikke mye med våre tips, men vi lot oss likevel overraske over måten kampene utviklet seg på.

Favorittseier, overraskelsesseier og en pussig uavgjort viser at vi har mye å lære før vi blir noe klokere på Toppserien 2016. Her er en forsøksvis oppsummering.

Fort Sofiemyr under bygging

Avaldsnes' trener Colin Bell fikk noe å tenke på.
Avaldsnes’ trener Colin Bell fikk noe å tenke på, både av Marte Sørø og Kolbotn. (Foto: Willy Larsen)

Toppkampen gikk på Sofiemyr, og det var en overraskende utvikling. I fjor var Avaldsnes klart best, mens de her var ukarakteristisk tamme. Et par svake avslutninger etter corner var beholdningen før Andrea Thun kranglet med seg ballen og skjøt en lompe fra omtrent 20 meter. Godt sett av Thun, for Madalyn Schiffel sto langt ute, og ballen gikk inn. Dette var den første store sjansen. Den andre var en flott manøver av Fanny Andersson  som ender med et flott curlet skudd – som curler utenfor fra 15 meter. Du verden, Avaldsnes presset hjemmelaget noe, men ikke nok til at det var spennende. I stedet utnyttet Juliette Kemppi en mølje etter corner etter halvtimen, og så sto det 2-0 til Kolbotn.

Andre omgans eneste mål kom da Fanny Andersson dro ned på venstresiden til dødlinjen og skjøt inn i boksen, der Kemppi fra omtrent fire meter smalt ballen med siden av foten på skrått og inn i mål. Dermed 3-0. Det er to ting som klart er verd å merke med denne kampen. Det første er at målene var over 50 % av sjansene. Dette var en sjansefattig kamp med maksimal uttelling. Det andre er at Kolbotn nå har tatt imot LSK Kvinner og Avaldsnes og står med fire poeng. Fort Sofiemyr er under bygging, og fundamentet virker dønnsolid.  For Avaldsnes gjelder det å glemme kampen og få fart i det offensive. Tre mål på like mange kamper er ikke typisk dem, særlig ikke når det er blitt ett tilsammen på de to siste.

Som en kuriositet kan vi nevne at gamlelaget til Colin Bell, FFC Frankfurt, på søndag påførte Bayern München et hjemmetap. Dette ble det første tapet til Bayern München siden juni 2014. Bayern München er likevel så godt som seriemester med ni poengs forsprang på Wolfsburg og fire kamper igjen.

Juling tross superdefensivt spill

Urædd og Medkila hadde favorittstemplene før sesongstart hva gjaldt den direkte nedrykksplassen. Begge hadde i utgangspunktet vrien motstand i Stor-Oslo. Sandviken tok imot Stabæk, heller ikke det en lett kamp.

Urædd hadde lyktes rimelig greit i sine to første kamper, men om det var frykten for LSK-Hallen eller rett og slett at de ikke taklet så god motstand, var de uansett så mye svakere enn LSK Kvinner at det ikke hadde stort å snakke om. Kampen endte hele 11-0 til LSK, og i den grad noen skal føle seg snytt, var det hjemmelaget. Urædd framsto så puslete og uten evne til å finne på noe som helst at det ble litt pinlig.

Det ble 0-3 til pause, men det var bare forsmaken. Vi har vært inne på at mange lag holder i omtrent 60 minutter, men her holdt det ikke engang til så lenge. Det ble 5-0 etter 54 minutter, også kom en trio med mål rundt akkurat 60 minutter slik at det sto 8-0 – sistnevnte en perle av et skudd. Urædd holdt ikke tempo, og raknet helt. Det verste for porsgrunnslaget var at man kunne fristes til å si at de skulle ha spart krefter og ligget med 11 spillere i forsvar – men det var akkurat det de gjorde.

Lang historie kort – denne kampen glemmer Urædd. Det bør også LSK Kvinner gjøre, det er mange eksempler på lag som har klønet etter litt for gode resultater.

Bergen imponerte

Det ble borteseier 2-1 i begge oppgjørene bergenslagene var med i. Enda det ble tap for Sandviken, er 1-2 mot Stabæk grunn nok til at de skal være fornøyde. Sandviken fremstår på ingen måte som et bunnlag, og holdt godt med hjemme mot serieleder Stabæk.

Et tidlig straffespark eksekvert av Ingvild Stensland og en rask 2-0 ved Pernille Velta etter et godt innlegg fra Nordeide Grønli, så det kjørt ut, men Stabæk gjorde som mot Klepp og sparte krefter uten å imponere stort. I andre omgang kom Sandviken mer og mer med, og til slutt fikk også de et straffespark, som Ingrid Marie Spord satte inn, og dermed 1-2. Det sto seg kampen ut, men Sandviken var ikke langt unna uavgjort. Trist for Stabæk var det at Gunnhildur Jonsdottir måtte på sykehus etter en albue i sluttminuttene.

Trondheims-Ørn begynte i rekordfart hjemme mot Arna-Bjørnar, og ved den andre touchen på ballen ble det dramatikk – om enn feil sort. Maria Brochmann gikk inn i en duell og ble liggende nede i lang tid, og etter fem minutter ble hun byttet ut. Ørn stormet mot Arna-Bjørnar-målet, men et godt forsvar med særlig Alyssa Gianetti i mål hindret mer enn til sammen ni cornere – de færreste av dem særlig spennende – i første omgang. Arna-Bjørnar satset på kontringer, og var nære på rundt midten av første omgang og lyktes på overtid, da Ine Wedaa plukket opp returen etter en god redning av Kristine Nøstmo, som sesongdebuterte for hjemmelaget.

Andre omgang var en krigerkamp der hjemmelaget var vassere i en god stund, og etter 72 minutter oppstår tett spill innenfor sekstenmeteren, der Utland fant Storrø som smalt ballen flott i mål. Dermed 1-1. Vanligvis er det Ørn som snur kampene, men bare fire minutter senere sendte Ingvild Stenevik en flott ball opp til Emilie Nautnes, som tok den ned, kom seg forbi forsvaret og smalt ballen i mål. 2-1 til gjestene reflekterer ikke antall sjanser på langt nær, men det betyr lite i fotball. Arna-Bjørnar har endelig vist at de begynner å finne flyten, mens Ørn fortsatt sliter med å sette sjansene sine.

Minus for Oslo

Ilddåp for Medkilas nye keeper Tochukwu Oluehi mot Røa. (Foto: Arne Melbye)
Ilddåp for Medkilas nye keeper mot Røa. (Foto: Arne Melbye)

På-grensen-til-Oslo-lagene fikk alle tre poeng. Oslo-lagene leverte det ikke like bra. Røa, uten Holter, Gardsjord og Carlsson, tok ledelsen oppskriftsmessig etter at en lang ball fra høyresiden kom via omveier til Elisabeth Jeppesen på motsatt, som uforstyrret fra omtrent fem meter satte ballen i motsatt hjørne. Medkila var ingen Urædd, og de presset på for utlikning. Likevel var hjemmelaget farligst, og et hardt skudd ble godt reddet av Mekilas nye keeper Oluehi, før andreballen ble headet i motsatt hjørne, der igjen Jeppesen kranglet den inn.  Medkila kom imidlertid ikke for å tape. Et flott fremspill på venstresiden av Ann Mari Dovland fant Ingrid Altermark inne i sekstenmeteren på motsatt side. Hun smalt ballen inn i mål, og så sto det 2-1. Det var den eneste virkelig store sjansen til Medkila i første omgang.

Andre omgang var ni minutter gammel da Therese Sessy Åsland fikk ballen omtrent på dødlinjen i sekstenmeteren, dro seg tilbake og skjøt forbi to forsvarere og keeper opp i nettaket. Røa var hakket bedre, og burde kontrollert dette inn. I stedet begynte de å invitere inn Medkila. Harstadlaget jaget mulighetene og målene. Det kom etter 73 minutter, da en klarering fant Cesilie Andreassen på omtrent 16 meter. Hun klinte til i nærmeste nettside, og ballen snek seg mellom stangen og Vesterbekkmo. Kort etterpå burde Skinnes Hansen ha drept kampen alene mot keeper, men hun skjøt rett på Oluehi. Medkilas utlikning var det vanskelig å forstå: det så ut som et ufarlig skudd, men det gled, muligens via en spiller i boksen, forbi alle og inn i motsatt hjørne.

Vålerenga på sin side fikk en tøff åpning borte Klepp. Allerede etter tre minuter kom en corner i luftrommet, der Susanne Vistnes fikk gå i ensom majestet opp og heade den inn i mål med forsvar og keeper mer som publikum enn spillere. Dette vekket Oslo-laget, som skapte mange gode sjanser. Klepps keeper Eliza Campbell fikk luftet seg flere ganger, og uavgjort til pause hadde ikke vært urettferdig.

I andre omgang gjentok kløninga seg for Vålerenga. De skulle ha kontroll på et spill mot mål med to forsvarsspillere mot en, men Vistnes var i scoringshumør og utnyttet en misforståelse mellom Nordin og Stenstvedt, og kastet frem en fot som skapte en lobb over Josefine Ervik, som ikke hadde en topp dag på jobben. Da var andre omgang bare ett minutt gammel. Vålerenga fikk håp igjen da Maren Hauge skjøt et frispark fra omtrent 20 meter fra venstresiden og over på høyresiden, og den vanligvis så patente Campbell og resten av forsvaret somlet akkurat nok til at Anne Myren Stenstvedt fikk smelt ballen inn i Klepps mål. Det var da spilt bare 53 minutter, og Vålerenga hadde alt å spille for. Atten minutter senere kom imidlertid spikeren i kista. En corner gikk via Maria Hiim til Line Smørsgård, som smalt ballen inn i mål. Midt i mål. Der både keeper og forsvarsspillere burde ha kastet seg for å forhindre scoring.

Vi lot oss imponere av Klepp og Medkila, som tok sine første poeng og scoret sine første mål, mens Røa og Vålerenga må prøve å finne ut hvordan de skal snu ting. Begge er trege ved sesongstart, så det kan snu fort.

 

Tags : Arna-BjørnarAvaldsnesKleppKolbotnLSK KvinnerMedkilaRøaSandvikenStabækTrondheims-ØrnUræddVålerenga
Andreas

The author Andreas

Leave a Response