close
Nyheter

Før femte serierunde

Toppoppgjør, bunnoppgjør, spøkelser og lokalderby – denne runden har det meste.

Trondheims-Ørn – Avaldsnes

Det er få spøkelser igjen, og dette er nok den mest kjente av dem. Trondheims-Ørn har vært Avaldsnes’ svøpe i tre sesonger på rad, og haugalendingene  har bare tre uavgjort og tre tap å vise til. Spesielt ille har det vært i Trondheim. Holder denne statistikken seg? Denne er lant fra enkel.

På papiret framstår ikke Trondheims-Ørn som et lag som skal kunne hamle opp med Avaldsnes. Uavgjort borte mot Vålerenga var maksimalt brukbart, og Trondheims-Ørn var langt fra så farlige som man kunne ha forventet mot et Vålerenga som knapt får noe til. De har også et hjemmetap for Arna-Bjørnar tross at de dominerte, og de seks siste poengene de har tatt, har vært mot bunnlag.

På den annen side har også Avaldsnes vist seg som et lag som har levert akkurat det de har måttet – Kolbotn-kampen unntatt. De vant greit mot Sandviken, men man har sett dem bedre, spesielt i andre omgang. Det ble også «bare» 1-0 hjemme mot Vålerenga. Tomålsseier mot Klepp er i og for seg bra, men vi greier ikke helt å finne frem champagnen helt ennå.

Ingen av lagene har alvorlige skader oss bekjent. Ørn har vært konsekvente, og spørsmålet er mer om det er Melhus eller Storrø som starter. Resten av førsteelleveren synes gitt. Avaldsnes er enda mer forutsigbar, da Elise Thorsnes var usikker, startet Thorunn Jonsdottir, mens ellers er alt ved det samme. Bell har tro på laget sitt.

Vi tror kanskje mest på uavgjort, dernest på at Avaldsnes blir kvitt spøkelset sitt.

Tilsvarende oppgjør i fjor: 3-1

Røa – Arna-Bjørnar

To lag som ikke helt har fått det til. Røa har fått unnagjort vanskelige bortekamper på Nadderud og i LSK-Hallen, men det har medført null poeng. Arna-Bjørnar hadde en sterk borteseier mot Trondheims-Ørn og en grei seier uten å imponere hjemme mot Urædd. Hvem tror vi mest på?

Røa har vist at de begynner å få til noe forover. Vanligvis skal de ha et solid forsvar også, men fraværet av Hedda Strand Gardsjord – så vidt vi vet – er merkbart. De har ikke helt fått det til på sitt nye kunstgress, og må overbevise om vi skal få tilbake troen på dem. Likevel ser vi at de spilte jevnt mot Stabæk og kunne ha tatt poeng uten at det hadde vært noe å si på det.

Arna-Bjørnar har hittil ikke egentlig møtt et topplag bortsett fra outsider Kolbotn, og med tap der og uavgjort mot Sandviken er de neppe mer enn mellomfornøyde. De møter et Røa som ikke gjør det enkelt for motstanderne på Røas hjemmebane. Arna-Bjørnar liker å gå offensivt ut, men så spørs det om det er lurt her. Det har ikke vært det hittil på Røabanen.

Begge lag har skader på to av sine vikigste spillere. Holter og Gardsjord for Røa, Brochmann og Naalsund for Arna-Bjørnar. Det setter begge lag tilbake. Hvem som er mest satt tilbake gjenstår å se, men Røa har i det minste fått tilbake midtbaneterrieren Marita Holmen Iversen, som kan gjøre stor forskjell. Arna-Bjørnar har også vist at de har mye å vise til.

Enda dette er et oppgjør mellom et lag med effektiv fotball og smarte kontringer og et lag som liker å presse høyt for å skape sjanser, er det bare unntaksvis at oppgjørene i serien mellom de to blir særlig målrike. Vi tror ikke så mye på det her heller. Uavgjort, kanskje hjemmeseier.

Tilsvarende oppgjør i fjor: 0-0

Kolbotn – Vålerenga

Kolbotn har nesten alltid vært bedre enn Vålerenga på tabellen, men det har ikke alltid vist seg i oppgjørene. I fjor ble det forsøk på publikumsrekord og mye oppstyr, men selve kampen ble et gjesp med 0-0.

Sånn tror vi ikke at det går nå. Riktignok var Vålerengas kamp mot Trondheims-Ørn et langt skritt i riktig retning, men de dominerte på ingen måte hjemme. Laget har ett poeng på fem kamper, og må komme seg ut av gjørma. Lagmessig har de variert noe. Det var to utskiftninger på laget som startet mot LSK og laget som startet mot Ørn, og det er fortsatt sånn at Vålerenga har gode alternativer til førsteelleveren.

Det kan virke som om Kolbotn ikke har det. Laget har greid seg godt uten både Ane Walsøe og Jenny Norem, førstnevnte ute i oversiktelig framtid, mens Norem har en skade. Om dette kan forklare Berg Hansens manglende vilje til å bytte vites ikke. Av de 12 byttene hun har kunnet rå over i de første fire kampene, har hun brukt fem, og tre av dem i løpet av de fem siste minuttene.

Der Vålerenga fikk seg en leksjon på Jæren og tapte 1-3, var Kolbotn også på besøk hos Klepp og vant 2-0, så det sier kanskje litt om forskjellen dem imellom. Kolbotn er på en medgangsbølge og virker som om de har ambisjoner om edelt metall. De har vist  seg i stand til å score på alle motstandere, og det er klart at laget nå virkelig ser ut til å fungere på en måte man ikke har sett hos dem siden Dan Eggens dager – om ikke til og med Aksel Bergo.

Vålerenga mangler fortsatt målfinessen, og de har et uryddig forsvar fortsatt. Skal de få til noe, må de med andre ord ligge veldig tett bakover og satse på raske kontringer. Det holdt mot Trondheims-Ørn, på sett og vis, men det kan bli ekstra tøft her. Vi tror nok mest på hjemmeseier.

Tilsvarende oppgjør i fjor: 0-0

Sandviken  – Klepp

Dette kan med alle øremerker bli en jevn kamp. Sandviken har fire poeng etter seier over Medkila borte og uavgjort hjemme mot Arna-Bjørnar. Klepp har variert fra godt hjemme mot Vålerenga til uengasjert mot Kolbotn, og så det hjemme. Borte har vært bøygen for Klepp – mens Sandviken på sin side var litt bedre borte enn hjemme i fjor.

Sandviken fikk juling i forrige runde av Avaldsnes. Det var imidlertid tegn til håp, særlig i andre omgang, og vi vet at bergenslaget kan levere. Sanviken tapte også forrige hjemmekamp, da 1-2 mot Stabæk med et noe pussig straffespark i starten – det begynner å bli mange av dem. Der ble også Vilde Øyri skadet, og vi vet lite om når hun er tilbake. Utover det er det ingen skader, og Sandviken har også begynt å få igang målscorerne sine. Laget bør være i medvind, bare 0-3 borte mot Avaldsnes er en omgang de ikke bør være kjent av.

Klepp har gått litt fram og tilbake. Hjemmetap for Kolbotn er i seg selv ikke uhørt, ei heller tap for Stabæk. Forskjellen mellom de to kampene er at mot Stabæk var Klepp engasjerte og prøvde å score i langt større grad enn de gjorde hjemme mot Kolbotn. Klepp kan fint reise kjerringa og ta poeng, sågar vinne, mot Sandviken, men da må man tilbake til den fandenivolskheten vi husker fra i fjor. Mellom Smørsgård, Oladottir og Vistnes har de muligheten, de må bare finne troen. De har også flere spennende spillere under førsteelleveren, så de skal være rustet godt.

Stemmemyren er ikke et sted man bare henter poeng, og Klepp får nok å henge fingrene i her. Deres bortekompleks kombinert med Sandvikens evne til å gi det lille ekstra hjemme betyr at de begynner med en ulempe. Vi tror nok mest på uavgjort her, men det kan vippe alle veier.

Tilsvarende oppgjør i fjor: 3-0

LSK Kvinner – Stabæk

Hjemmelaget har storkost seg i alle kampene. De fikk verdenshistoriens billigste straffespark borte mot Medkila, men kampen sett under ett var det fortjent at det ble en solid borteseier. Laget virker et hakk bedre enn all motstand – Kolbotn unntatt – og kan bli vanskelige å stoppe nå. Om det holder over 22 kamper pluss cup og Champions League får vi se, men akkurat nå er de i en god flyt. De bytter relativt ofte, men bør bruke spillere som Marte Berget oftere – hun har hittil 14 offisielle minutter på de første fem kampene. Skader ellers begrenser seg til keeper Fiskerstrand, men Lill Yvonne Karlsrud er et godt alternativ.

Stabæk har faktisk tatt flere poeng i snitt enn LSK Kvinner. Med en kamp mindre spilt er de ett poeng bak. Likevel er følelsen den at det har vært såvidt i samtlige kamper. Godt forsvarsspill mot Klepp, seier mot kampens gang mot Røa og et strengt idømt straffespark mot Sandviken har gjort at de har full pott. All ære til dem for det, men de framstår ikke overbevisende nok. De begynte bra med bytter, men mot slutten har det blitt færre. Det skal ikke stå på alternativene, og Stabæk bør bevise at de har tro på de unge.

Stabæk er lure og vanskelige å ha med å gjøre, men de har hatt store problemer i LSK-Hallen. Bare i 2013 ble det poeng, da uavgjort, for bærumslaget i den mørke hallen. Vi tror rett og slett de vil oppdage et fullt tent LSK-lag som ikke tar lett på motstanderen, men som strutter av selvtillit. Dette er svenneprøven til Stabæk etter knepne seire og noe flaks. Her tror vi ikke et holder.

Tilsvarende oppgjør i fjor: 1-0

Urædd – Medkila

Bunnoppgjøret etter alle forhåndstips. Urædd har null poeng, mens Medkila har ett. Begge lag «må» vinne.

Urædd viste klar formstigning borte mot Arna-Bjørnar. De hang med lenge nok til at uavgjort ikke hadde vært ufortjent. Hjemme har de bare vært en gang hittil, og det endte med knepent tap for Trondheims-Ørn. Nå kan det fort gå bedre. Laget har hatt det samme laget over lang tid, og den eneste forskjellen vi kan se etter 0-11, var at Husum byttet med Bjørntveit. Med Eide Lie, Wiik og Døwle klare for å score sitt første mål for klubben, tror vi det blir litt av et trykk.

Medkila på sin side viste mot Røa at de fint kan score på bortebane. De leverte også en brukbar kamp mot LSK Kvinner. Det bor mye i harstadlaget, og Frank Berntzen har fått til mye med dem. Keeper Ouehi har vist seg å være et godt tilskudd bakover, og er med på å holde den stabiliteten som Medkila trenger. Før noen for øvrig setter i halsen av at Nku ble byttet ut etter 7 minutter, er det nok etter 87 som er riktig. Fossem kom inn, og hun er en spiller vi synes det er rart Berntzen ikke har brukt oftere. Ellers virker Dovland å være i bedre og bedre form, og det er nok av ivrige folk rundt om i laget.

Dette blir en vanskelig kamp å tippe. To lag som vil vise at de er bedre enn sitt rykte møtes i Porsgrunn, og når et av dem er et hjemmelag som spiller hjemme og et annet er et lag som slår bra for seg på bortebane, bør det bli en god kamp. Vi tror kanskje – kanskje – mer på hjemmeseier enn borteseier. Men uavgjort er minst like sannsynlig.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response