close
NyheterToppserien

Serien begynner å sette seg

Avaldsnes og Røa minner om fjoråret, LSK viser at de er best og Sandviken kløner det til hjemme. En uforutsigbar serie er i ferd med å vise tendenser.

Ghostbusters redux

Trondheims-Ørn – Avaldsnes 0-2

Trondheims-Ørn har vært det store spøkelset for Avaldsnes, og haugalandslaget trengte å vise at de er litt bedre enn det de har vist hittil. På den annen side trengte Trondheims-Ørn å riste av seg tapet for Arna-Bjørnar og den noe sure uavgjortkampen mot Vålerenga.

Kampen begynte jevnt og, de første 20 minuttene var det mye fram og tilbake. Ørn manglet evnen til å komme til de gode avslutningene, tross at de hadde mye spill, mens Avaldsnes’ Hege Hansen ble flott frispilt og kom seg alene med keeper Nøstmo, som reddet flott med bena. Dermed en ufarlig corner. Ørn kom også til tendenser, men det satt ikke helt mellom Utland og Fugelsnes, så det ble aldri helt noe av. Avaldsnes, som startet for første gang med Ingrid Ryland og for andre med Thorunn Jonsdottir, var derimot giftigere. Det startet imidlertid med tre svake corner. Så kom et flott angrep og et skudd fra Magnusdottir (0:11 i videoen under), der Nøstmo slang seg i hjørnet og avverger mål. Den påfølgende corneren var litt pussig; det var flott slått inn i feltet. Det ble ropt «keeper», men keeperen hadde ikke kontroll på situasjonen, og Hansen fikk da en gylden mulighet til å heade inn 0-1.

Kort tid etterpå kommer Ørn til et flott angrep som fortjente en bedre skjebne. Reiten sendte ivei en flott ball inn i boksen, der Fugelsnes hadde plassert seg flott. Hun hadde løpt fra oppasseren og en meter fra mål satte hun inn utlikningen – men assistentdommeren signaliserte for offside. Vanskelig å se om det var riktig, men for den nøytrale tilskuer var det synd at det ikke ble utlikning. Det ble imidlertid startskuddet for en periode der Ørn tok mer over, og mot slutten av omgangen hadde de en rekke forsøk som stanget i forsvaret eller ble stoppet ureglementert.

Andre omgang begynte med stort press fra Trondheims-Ørn, og Avaldsnes fikk nok med å forsvare seg. Paixao var nære på sitt andre gule, og det ble også gult til Holmfridur Magnusdottir. Mål ble det imidlertid ikke for Ørn, tross flere tendenser. I stedet kom Hege Hansen flott ned på dødlinja, snurret rundt med Guro Reiten, sendte ballen til Cecilie Pedersen, som driblet vekk Ingrid Syrstad Engen og satteballen til side for Nøstmo. Da hadde allerede Suphellen kolliderte i Hansen og Marit Clausen lyktes ikke å gjøre stort. God prestasjon av Pedersen, for det var et trangt nåløye. Mot slutten hadde også Hansen et skudd i undersiden av tverrleggeren.

Høydepunktene over gir inntrykk av at Ørn skapte lite. Det er urettferdig. De skapte mye, men de manglet evnen til å få det til de siste 10 metrene. Ørn viste seg fra en fullt brukbar side. Likevel var borteseieren fullt fortjent, og Avaldsnes begynner å likne på en gullkandidat igjen.

Hjemmeseier som smakte

Røa – Arna-Bjørnar 4-0

Etter at Røa fikk seg  nytt dekke, har det gått sånn helt greit. Den første seieren kom mot Urædd i sesongåpningen, men det var ikke noen storkamp av hjemmelaget. Den andre kampen var mot Medkila, der Røa rotet bort en 3-1-ledelse.

Det var to lag som trengte å vise noe, og begge var interessert i å komme seg opp på øvre halvdel. Det manglet med andre ord ikke på motivasjonen. Begge måtte gjenoppdage seg selv etter at de hadde mistet to svært sentrale spillere, Røa i tillegg Kristin Carlsson, som hadde vist lovende takter. Carlsson og Brochmann er for øvrig ute hele sesongen, så det krevde en omstilling.

Første omgang begynte med et flott langskudd i tverrleggeren av Line Hem, men Alyssa Gianetti hadde full kontroll. Også Arna-Bjørnar fikk et flott skudd mot mål, men Silje Vesterbekkmo reddet flott skuddet fra omtrent 20 meter ved langsiden. Deretter ble det markant tammere. Arna-Bjørnar hadde satt frimerke på Therese Sessy Åsland, så Røa prøvde for det meste angrep på høyresiden med vekslende hell. Det ble også mange passive løsninger fra hjemmelaget, som valgte sidepasninger fremfor å gå fremover. Arna-Bjørnar på sin side var flinke til å utnytte feilpasninger, og de var bedre i andreballene. Det medførte imidlertid ikke så mye, for Røas forsvar, selv uten Gardsjord, hadde god kontroll. Skinnes Hansen hadde et skudd på mål, men keeper er så god at vi ikke helt regner den som en kjempesjanse.

Andre omgang startet Arna-Bjørnar langt mer offensivt enn vi hadde sett i hele første omgang, men det ble ikke de virkelig gode avslutningene. Etter ni minutter kom imidlertid en godt slått corner ut til en overraskende utildekket Nora Byom-Nilssen, som skjøt på mål. Ballen så ut til å gå inn via via, men ble kreditert henne riktig, da den hadde gått inn uansett. Røa-fansen virket ikke særlig avslappet etter målet, men fem minutter senere fikk de roet seg noe ned da Kristine Leine stormet nedover høyresiden og ga ballen til Synne Skinnes Hansen. Skinnes Hansen løp rundt forsvarsspilleren, skjøt innover mot mål og greide flott å score fra 12 meter. Det var ikke god plass da boksen var godt fylt, men Synne fant plass likevel.

Dette langt på vei punkterte det unge Arna-Bjørnar-mannskapet. De har i år aldri ligget under med to mål, og de hadde ikke så mye å svare med. Åsland ble også bedre og bedre, og fikk en flott stikker av Line Hem og skjøt like utenfor. Senere kom hun på et flott raid som keeper noe klønete klarerte til corner. Åsland tok selv corneren, som var flott skrudd inn. Gianetti gikk opp, men klønet ballen inn i eget mål. Før man er for skarpe mot henne, må det påpekes at det var latterlig glatt, og det var vanskelig å beregne. Like fullt en keepertabbe.

Åsland var ikke ferdig, og hun tok imot et flott utspill fra keeper Vesterbekkmo som endte langt inne på Arna-Bjørnars halvdel, rettvendte seg og gikk nedover venstresiden. Deretter la hun flott inn i boksen, og Synne Skinnes Hansen var på rett sted til rett tid og satte ballen inn bak keeper igjen.

Først mot slutten av kampen våknet Arna-Bjørnar igjen, og de kjempet for å få inn et trøstemål. De var nære på, det var i og for seg også Røa, men 4-0 var nok. Man kan snakke om effektivitet, man kan snakke om mental kollaps, men mest korrekt er det å si at Røa var to hakk bedre enn Arna-Bjørnar. Og begynner å likne på noe igjen. Arna-Bjørnar får glemme kampen og konsentrere seg om neste utfordring.

Når alt går galt…

Sandviken – Klepp 1-2

Sandviken har greit seg brukbart, mens Klepp ikke helt har fått det til. Det var to lag som trengte poeng og overbevisende spill som møttes til en kaoskamp.

Klepp har lært seg alltid å løpe på baller, uansett hvor usannsynlig det er. Dette betalte seg allerede etter tre minutter, da Gry Tofte Ims sendte en ball inn i feltet og Oladottir løp på den. Den skulle ha gått inn til enten forsvarsspiller Hovland eller keeper Thompson, men en misforståelse dem imellom gjorde at den glapp forbi begge, og Oladottir kunne sette inn sitt første mål for Klepp. Det, og et litt klønete angrep for Sandviken var beholdningen av en relativt tam førsteomgang.

I andre omgang fikk Sandviken et billig straffespark, men det endte med ingenting for Ingrid Marie Spord. Spord gjorde det nesten godt igjen med et flott innlegg inn i boksen, men mottaket blant Sandviken-spillere ble litt svakt, og ballen gikk i bue over mål. I stedet var det nok en gang Hovland og Thomson som ikke samarbeidet. Et tilbakespill fra Hovland til Thomson var litt slapt, og Thomson gikk ut for å hindre at Vistnes fikk ballen. Det avklarende sparket gikk i stedet rett i føttene på Vistnes, som føk forbi og scoret på åpent mål.

Dette var omgangen for flotte skudd, og Sandviken hadde et herlig som gikk i bue over keeper og traff tverrleggeren. Det var en kø av Sandviken-spillere som sto klare for å sette ballen i mål, men det ville seg ikke denne gangen heller, takket være stor offervilje fra forsvar og keeper. Sandviken fikk til slutt målet sitt, som ble kranglet inn i mål fra boksen av Sofie Skjelstad Jensen.

Verken Klepp eller Sandviken bør være særlig fornøyd med innsatsen. Målene til bortelaget kom etter kløning i forsvar, mens Sandviken burde ha utliknet flere ganger. Kampen i seg selv var heller ingen kjempekamp. Begge lag kan bedre og kommer til å levere bedre.

Dronningen på haugen

LSK Kvinner  – Stabæk 2-0

Toppkamp eller ikke toppkamp? Stabæk hadde tatt fire seire av fire, mens LSK Kvinner hadde uavgjort mot Kolbotn, et resultat som blir bedre og bedre ettersom Kolbotn utvikler seg. Vi undret oss imildertid for hvor gode Stabæk egentlig var, gitt at de ikke dominerte mot verken Klepp eller Røa i nevneverdig grad.

Det var derfor for den nøytrale tilskuer som helst ser at det er flere om beinet befriende å se at Stabæk gikk rett i angrep. Laget stilte uten Ingvild Stensland, som er ute med skade. De hadde derimot Ida Elise Enget, og hun var i fyr og flamme de første femten minuttene. Først slo hun et flott frispark (i begynnelsen av klippet her) som Velta og Dekkerhus ikke lyktes å være raske nok på. Deretter var det Siri Nordeide Grønli som slo et flott skudd til Pernille Velta, men Veltas skudd langs bakken ble enkelt for Lill Yvonne Karlsrud. Så var det igjen Enget som kom på en løpeball som så ut til å gå ut, men Enget snappet den og la inn foran mål, der Mina Kjørum traff svakt og ballen gikk over.

Det var Stabæks beholdning. LSK tok mer og mer over etter de første 20 minuttene. Ingrid Moe Wold stormet inn fra siden og ga ballen til Lene Mykjåland. Hun fikk en kjempemulighet foran nesten åpent mål, men et svakt førsteskudd kranglet hun ballen i stolpen. Returen smalt Haavi i ryggen på Mykjåland, før Stabæk klarerte til innkast, delvis fordi Moe Wold kolliderte i en Stabæk-spiller. Deretter var det flott på 20 meter fra Mykjåland til Haavi, som passet ballen til venstre til en fremadstormende Sandvei, som igjen sendte ballen flott inn i boksen til Isabell Herlovsen. Herlovsen headet kontant i hodehøyden til Ingrid Hjelmseth, som dermed reddet godt.

Vi har klaget på cornere før, men denne omgangen mer enn gjorde opp for det. LSK Kvinners ledermål var et prakteksempel. Sandvei slo ballen over hele feltet i boksen, slik at fremadstormende Sherida Spitze satte ballen nederst ved stolperota, utagbart for Hjelmseth. Målet kom etter 38 minutter, og gjorde vondt verre for et Stabæk som to minutter tidligere hadde måttet  bytte ut Enget. Omgangen ble dominert av LSK Kvinner, som også hadde en farlighet av Anja Sønstevold.

Andre omgang var beskjeden sammenliknet med første, og LSK Kvinner trengte hjelp til 2-0 av Gunnhildur Jonsdottir. Hun slo Sandvei i løpsduell, og skulle bare avbryte et innlegg fra Emilie Haavi, men klareringen gikk rett i mål. Igjen var foranledningen for målet uheldig, da også Cathrine Dekkerhus måtte byttes ut med skade. Etter 85 minutter var Sønstevold, som i seg selv var et uromoment gjennom hele kampen, alene med keeper etter flott pasning av Sandvei. Stabæk hadde imidlertid litt av en mur i mål, og Hjelmseth reddet elegang ved å gjøre seg stor. Dermed ble det ikke flere mål. Ingen toppkamp, men rett lag vant, og Stabæk må nå slikke sår og finne ut hvordan de skal fortsette fremover.

Nordnorsk seier i knotekamp

Urædd – Medkila 1-2

Medila måtte greie seguten Ida Jeanett Fjordbakk, Cecilia Nku og Tatiana Matveeva. Matveeva er ute resten av vårsesongen etter avrevet leddbånd, mens Nku «bare» har en vridning i kneet. Fjordbakk er tilbake i trening etter operasjon.

Hjemmelaget var det bedre laget i første omgang i en kamp som florerte av dårlige pasninger fra begge lag. Medkila begynte tøft, men Urædd svarte og tok over. Omgangens første angrep kom etter omtrent 12 minutter, da Melissa Wiik begynte å vise gammel form.  Det endte med en svak avslutninge etter godt initivativ. Det skal Medkila være glade for, fordi forsvarsspillet var alt annet enn kontant. Etter 21 minutter var det godt å se at vi har dommere som ikke gir straffespark for enhver berøring.

Urædd hadde ballen og spillet mest, men manglet avslutningene. Det var imidlertid ganske nær etter 28 minutter da Urædd fikk et skudd i mål som ble dømt offside uten at vi kunne se det. Det var imidlertid ikke den eneste gangen Urædd bombarderte Oluehi. Medkila svarte først etter omtrent en halvtime, men ikke voldsomt farlig. Etter 36 minutter var imidlertid Urædd svært nære mål, da et skudd gikk via fingerspissene til Oluehi og i bue slik at Linaker Dybvik fikk klarert.

Andre omgang var Urædd klare for å gå enda tøffere ut. De hadde styringen i første omgang, og ville også i andre. Dessverre for dem gikk fokuset på kontroll fremover på bekosning av trygging bakover. Etter 54 minutter fant Winnem Jørgensen Dovland med en strøken pasning bak forsvaret til Urædd. Dovland løp med ballen og smalt den utagbart bak Akerholt Eid. Mot spillets gang, men det betyr lite. Medkila jekket seg opp etter målet, og det urutinerte Urædd-forsvaret ga nok en gavepakke. En for svak pasning ble snappet opp av Altermark, som løp og fintet seg forbi forsvaret og satte inn 2-0.

Man skulle tro at dette ødela for Urædd, men telemarkingene ville ikke gi seg så lett. De hadde viljen, men de slet med offsidefella, feilpasninger, svake mottak og mye kollisjon i duellspillet. Sakte, men sikkert, gikk det bedre for hjemmelaget, og de lyktes å presse. Det resulterte også i en situasjon etter 67 minutter som Kleven valgte å tolke som skulder mot skulder og ikke straffe til Urædd. Medkila på sin side var nærme 3-0 etter at en heading gikk i undersiden av tverrleggeren og ned på bakken, der flere hvitkledte var klare til å score. Ballen ble imidlertid raskt klarert.

De siste ti minuttene var imidlertid helsvarte – i betydning hjemmelagets drakt. Wiik var nære ved etter at Nora Eide Lie hadde et flott raid ned høyresiden og la inn i boksen. Nesten for åpent mål klønet Wiik ballen over. Reduseringen kom imidlertid raskt etterpå, da Nora Eide Lie fikk stå alene på 25 meter skrått til venstre for mål og smalt et flott skudd skrudd inn i motsatt hjørne. Jakobsen, som kom inn for Oluehi i andre omgang, var noe passiv, men skuddet var godt. Deretter kom det ene angrepet etter det andre fra hjemmelaget. Keeper måtte gi mange cornere, og nesten alle var livsfarlige. Det holdt helt inn for Medkila, men de vant på to tabber på en dag der det fort kunne ha endte omvendt. Ingen toppkamp fra noen av lagene, men det gjør lite for Medkila, som tar med seg tre poeng hjem til Harstad og er a poeng med Sandviken og tre foran Vålerenga.

Andreas

The author Andreas

Leave a Response