close
Analyse

Bli kjent med Medkila

Laget fra Harstad har vært mye opp og ned, men de har holdt seg lenge i en region der det vanligste er å dukke under.

«Bli kjent med…» er del av en serie der vi går gjennom de enkelte klubbene i Toppserien og forklarer litt rundt deres situasjon. Her har vi som hensikt å vektlegge deres synspunkt på egen klubb og Toppserien.

Medkila kommer fra Hålogaland fotballkrets, en krets med en begredelig kvinnefotballhistorie. Medkila er sånn sett solskinnshistorien.

Historien om Medkila

Hålogaland Fotballkrets har omtrent 120 000 innbyggere. Det er ikke veldig mye, men det er nok til at det er plass til noen fotballag. For herrer går det ned til femtedivisjon med tre avdelinger. For kvinner består Hålogaland fotballkrets 2016 av tre lag; Medkila, Mjølner og Håkvik (Harstad og Sortland forsvant etter 2015-sesongen). Det er med andre ord ingen lang og stolt tradisjon for fotball for kvinner der oppe, ser man bort ifra Medkila.

Nittitallsbarnet som vokste

I 1990 dukket Medkila opp i cupsammenheng. De slo Grofjord borte 2-0, men tapte stygt hjemme mot Grand Bodø. Deretter forble de ute av cupen frem til 1998. To år før det, i 1996, rykket de opp til 1. divisjon, den nest øverste divisjonen. Det gjorde de ved å vinne  2. divisjon Hålogaland som besto av dem og seks andre lag fra Hålogaland, altså to flere enn det er tilsammen i dag. Medkila vant med to poeng foran Ajaks Ski- og fotballklubb fra Kleiva i Sortland. I kvalifiseringen vant de over Halsøy hjemme, og spilte uavgjort borte.

Det var derfor i 1997 at Medkila først spilte i den nest øverste divisjonen. De endte midt på tabellen i debuten. Året etter startet beintøft med hele 0-14 for Grand Bodø, men de tok seg kraftig opp og endte på andreplass, etter Grand Bodø. Dette var i avdeling seks, da 1. divisjon var delt opp slik 2. divisjon er nå, men uten tullet at de holdt åpent for om visse avdelinger kom til å komme tilbake. Medkila kom tilbake til cupen. De banket Hardhaus hele 9-0 hjemme. I andre runde møtte de Fløya, og den kampen er resultatet fortsatt ikke registrert fra, men Fløya gikk videre. I 1999 ble det et rotterace mellom nettopp Medkila og Fløya om hvem som skulle vinne, og Medkila vant serien. Det gikk til kvalifisering, der Medkila tapte hjemme for Larvik og spilte uavgjort borte mot Voss. I 2000 var det Fløya som var best av de to.

Første storhet

Andreplassen gjorde at Medkila kvalifiserte seg for nasjonal 1. divisjon. De overlevde tross nest sisteplass fordi Grand Bodø trakk laget sitt før sesongstart. I cupen gikk det styggere. Etter en klar seier over Pioner, ble det tap hele 0-9 i Harstad mot Trondheims-Ørn. Året etter kom Medkila langt bedre med, og endte midt på tabellen. De var bare åtte poeng bak Fløya, som rykket opp på andreplass. Liungen var overlegen. Medkila kom til andre runde igjen, men tapte noe overraskende for Innstrandens.

Så kom 2003, det helt spesielle året i Medkilas historie. Laget hadde gode spillere. Anneli Giske, Stine Frantzen, Marianne og Lise Linaker, Cathrine Rolness, Sofie Pedersen, Lise Beate Bye med flere, og disse ble bedre med året. I serien var de et topplag, og vant mange kamper i begynnelsen. To tap mot slutten gjorde at de endte bak Sandviken, men det holdt til opprykk til Toppserien.

Det er ikke ofte at et opprykk kommer i skyggen av noe enda bedre, men det skjedde med Medkila. I cupen vant de som vanlig første runde. Andre runde møtte de Grand Bodø, som bygget opp laget på nytt. Medkila vant komfortabelt 5-1. Mot rivalene Fløya ble det 2-1-seier i tredje runde, og dette var et Fløya med mange stjerner og et lag som endte på femteplass i Toppserien. I kvartfinalen slo de Sandviken hele 6-1 hjemme, og i semifinalen dro de til Strømmen og slo hjemmelaget 3-1. I finalen, som fortsatt regnes som det største sjokket i norsk kvinnefotballs historie, tok Medkila ledelsen signert Frantzen. Keeper Bye klønet det til i det 14. minutt, slik at Kolbotn utliknet, men siden stengte hun målet – selv på straffe ble det redning. Frantzen la en corner perfekt på hodet til Giske, som stanget inn seiersmålet. Dermed ble det nordnorsk cupgull på kvinnesiden for første gang. Det var også første gang noen som ikke spilte i den øverste divisjonen vant cupgull.

Den sure svie

Regjerende norgesmesterfikk det beintøft i Toppserien. Det ble sju tap på rad før de tok sitt første poeng – uavgjort mot Sandviken. Deretter slo de Klepp før tapene kom, inkludert blodig hevn fra Kolbotn, som slo dem 10-0 på Sofiemyr. Det ble også hjemmeseier mot Team Strømmen, og dermed tilsammen syv poeng og klart sisteplass.

Tilbake i 1. divisjon var Medkila en middelhavsfarer. I 2006, da Toppserien utvidet fra 10 til 12 lag, ble Medkila nummer fem, og det beste laget som ikke skulle spille kvalifisering for opprykk. Medkila nærmet seg sakte, men var aldri i nærheten av vinneren av 1. divisjon, bare andreplassen. Medkila framsto som et lag som gikk raskt opp og enda raskere ned. Gode spillere forsvant til Fløya eller andre lag, eller noen la opp. I cupen var det bare 2007 og 2009 som var nevneverdige, da kom Medkila til kvartfinalen. Gammel storhet ble vist i 2009 da Medkila holdt nullen til ekstraomgangene mot Kolbotn.

Tilbake i det gode selskap

I 2010, derimot, lyktes det Medkila å komme på andreplass i 1. divisjon. De var ni poeng bak Sandviken på første, men det var nok. I 2011 var de blant favorittene til å rykke ned. Det vil si – året før var det kaos. Linderud-Grei (nå Grei) skulle ha rykket ned, men Donn hadde brukt så mange penger at de måtte erklære seg konkurs. Dermed gikk Grei videre til Toppserien 2011. Kattem var også på vei nedover, da kravene fra NFF ble tøffe for dem.  Det var en sjanse for Medkila.

Harstaldaget forsterket også med Danesha Adams (høsten), Nicole Cross, Silje Vesterbekkmo (tre spredte kamper), Lill Yvonne Karlsrud og Cathrine Rolness (forsommeren) i tillegg til at de hadde spennende spillere som Marita Holmen Iversen, Ida Fjordbakk, Elisabeth Jeppesen og Ane Sund Walsøe. Det ble imidlertid, tross en god sluttspurt, nest sisteplass og nedrykk.

Dette nedrykket ble ikke som forrige nedrykk. Medkila beholdt det som var godt med klubben, og lyktes å komme på andreplass, 12 poeng bak Avaldsnes, i 1. divisjon. Etter at nye regler krevde kvalifisering, møtte Medkila Kattem. 0-3 borte og 3-2 hjemme betydde at Kattem fortsatte i 1. divisjon – bortsett fra at Kattem måtte trekke laget. Fart, som hadde rangen på å få plassen til Kattem, takket nei etter null poeng på 22 kamper, og Medkila fikk i stedet rykke opp.

2013- sesongen var Medkilas beste. De var langt bedre, og det holdt til en 9. plass – to poeng bak Røa på åttende, fem foran Klepp på 10. Det ble 26 poeng, mer enn de hadde tatt i 2004 og 2011 tilsammen. De hadde fått hjelp også av Victoria Ludvigsen fra Grand Bodø og Rosie Malone-Povolny. De to fortsatte også i 2014, men der ble det beintøft igjen for Medkila, som klarte seg unna kvalifiseringsplassen med et nødsskrik – ett poeng foran Amazon Grimstad.

Medkila nå

Så hvor står Medkila per 2016? Vi ser på et par punkter:

Fjorårssesongen: 2015 spilte de uten Ludvigsen, Walsøe, Iversen og Jeppesen. Det luktet nedrykk hele veien, men en kjempeavslutning hjalp stort, og de greide seg med kvalifisering, der de banket opp Grand Bodø. Så mistet de Danesha Adams og Rosie Povolny.

Verdier: Hva enn man kan tillegge Medkila verdier, så er mediadekning ikke i nærheten av en av dem.

Med Hålogaland så lite interessert i satsning på kvinnefotball som det er, sier det mye om Medkilas stayerevne. De nektet å gi seg da de rykket ned i 2004 og ble en middelhavsfarer igjen, de nektet å gi seg etter nedrykket i 2011, og nå sikter de faktisk oppover. Som dyd av nødvendighet, og det faktum at det av topplag i 2016 er hele 14 timers kjøretur (med ferge) til det nærmeste, har Medkila satset mye på å måtte greie seg med lokale talenter, ispedd spillere fra Tromsø (4 timer med bil unna) og Bodø (nesten 6). Medkila har fått gode spillere, men de er godt utviklet i Harstad. At flere av demsiden gått til Avaldsnes, Røa og Kolbotn svekker ikke dette arugmentet.

Støtteapparat: Her vet vi lite utover trener. Tidligere trener Roy Berntsen leverte en flott innsats med Medkila, og nåværende trener Frank Berntzen har gjort laget enda litt bedre. Så hva enn annet man kan si om Medkila, og det er dessverre ikke stort gitt mediasatsningen deres, så har de vært flinke til å velge trener.

Medkila har lyktes ikke å rykke ned i tre sesonger på rad, men nå må de vurdere om de skal fortsette å satse på utlendinger for å redde dem. Medkila har hentet spillere fra langt utenfor EU: Cross, Adams, Campbell, Thompson, Povolny, Nku og Oluehi. Dagens situasjon er barbert ned til to, men det kan hende at disse pengene hadde vært bedre investert på en annen måte.

 

Medkila og andre lag

Hvordan er en typisk Medkila-sesong? Enkelt svart finnes den ikke, men den er som oftest fokusert på å unngå nedrykk. Vi ser om vi finner tendenser. Her er grønt seier, gult uavgjort og rødt tap. Vi følger også faktiske kamper, så om niende runde er blitt flyttet til etter den 14., regnes den da som den 14. runde og så videre.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
2011 red yellow red red red red Green red red red red red red red red red yellow Green red Green yellow red
2013 Green red Green Green red red yellow red yellow yellow Green red yellow red red yellow red Green Green Green red red
2014 red red Green red red yellow red Green red Green Green red yellow red red yellow red red red red red red
2015 red red red yellow Green red red red red red red red red red red Green red yellow Green Green red Green

Enda det ikke er noen klokkeklar tendens, ser vi at når de nærmer seg andrea halvdel, gjør Medkila det svakt. Begynnelsen av høstsesongen er faktisk ganske stygg. Deretter tar de seg opp igjen, før det går litt svakt de to siste kampene – som regel. Men altså ingen regel uten unntak.

Er det noe mønster med tanke på når på året poengene kommer? Er Medkila et hjemme- eller et bortelag? Vi ser på vår (de første 11) og høst.

Poeng Vår Høst Hjemme Borte
2011 4 8 8 4
2013 15 11 16 10
2014 13 2 10 5
2015 4 13 13 4

Det mest iøyenfallende hva gjelder vår og høst er at de er enten – eller. Med unntak av den gode 2013-sesongen, lyktes det sjelden Medkila å hente mange poeng i begge halvdeler. Enten starter de sterkt og lykkes ikke å følge opp (2014) eller så starter de svakt og kommer mer på slutten (2011 og 2015).

Medkila er ellers et klart hjemmelag, men det er bare i 2015 der avstanden har vært veldig markant.

Hva så mot motstandere? Vi har her valgt å plassere lag som bare varer en sesong (Linderud-Grei, Fart og Grand) under betegnelsen nedrykkslag. Kattem tar vi ikke med fordi laget ikke finnes lenger. Medkilas mål kommer alltid først, også borte. Vi har ikke med 2016-sesongen.

2011 2013 2014 2015
Totalt H B H B H B H B
Amazon
Grimstad
Totalt
Hjemme
Borte
3-2-3
1-2-1
2-0-2
11-12
6-7
5-5
1-1 0-2 2-1 1-0 1-3 4-1 2-2 0-2
Arna-Bjørnar Totalt
Hjemme
Borte
 0-1-7
0-1-3
0-0-4
8-37
5-15
3-22
0-3 0-3 2-2 1-8 1-7 0-8 2-3 2-3
Avaldsnes Totalt
Hjemme
Borte
0-1-5
0-1-2
0-0-3
4-20
3-12
1-8
2-2 0-3 0-3 0-3 1-7 1-2
Klepp Totalt
Hjemme
Borte
3-2-3
2-2-0
1-0-3
32-7
23-1
9-6
3-3 0-1 0-0 1-0 1-0 2-4 5-1 1-3
Kolbotn Totalt
Hjemme
Borte
0-2-6
0-0-4
0-2-2
5-27
3-12
2-15
1-4 2-2 0-2 0-0 1-2 0-3 1-4 0-10
LSK Kvinner Totalt
Hjemme
Borte
0-0-8
0-0-4
0-0-4
3-30
1-12
2-18
0-3 1-3 1-3 0-4 0-5 0-6 0-1 1-5
Røa Totalt
Hjemme
Borte
1-2-5
1-0-3
0-2-2
5-17
3-9
2-8
0-6 0-4 2-0 1-3 0-1 0-0 1-2 1-1
Sandviken Totalt
Hjemme
Borte
5-0-1
3-0-0
2-0-1
16-4
9-1
7-3
4-0 1-2 4-1 3-0 1-0 3-1
Stabæk Totalt
Hjemme
Borte
0-0-4
0-0-4
0-0-4
2-30
2-12
0-18
0-4 0-4 1-2 0-4 1-3 0-4 0-3 0-6
Trondheims-Ørn Totalt
Hjemme
Borte
3-0-5
3-0-1
0-0-4
11-18
7-8
4-10
0-4 2-4 2-1 1-3 3-2 0-1 2-1 1-2
Vålerenga Totalt
Hjemme
Borte
2-1-3
2-1-0
0-0-3
8-12
7-5
1-7
2-2 1-3 2-1 0-2 3-2 0-2
Nedrykkslag Totalt
Hjemme
Borte
2-2-0
1-1-0
1-1-0
8-4
3-1
5-3
2-0 3-1 1-1 2-2

Ser man lag for lag, er det enkelte tendenser. La oss se dem i rekkefølge etter tabellen i 2015:

 1. LSK Kvinner har bare slått Medkila. Innimellom juling-sifre er det et hederlig hjemmeresultat, men Medkila har aldri egentlig vært i nærheten.
 2. Avaldsnes har banket Medkila én gang, og Medkila greide en solid uavgjort mot dem. Avaldsnes vinner, men Medkila leverer ofte god kamp.
 3. Røa er litt pussig. Medkila er et hjemmelag, men de gjør det bedre borte mot Røa enn hjemme. Med tre uavgjort (2016 inkludert) på rad borte, viser det seg at Medkila er bedre på å spille gjerrig og satse på kontringer mot oslolaget.
 4. Stabæk har Medkila lite å stille opp mot. Favorittresultatet til Stabæk er 4-0.
 5. Kolbotn hadde et lite kompleks hjemme i begynnelsen, men har siden vært Medkila overlegne. De har også påført Medkila sitt styggeste tap i Toppserien.
 6. Klepp og Medkila liker seg begge best hjemme, og det er helt likt dem imellom før 2016-sesongen. Dette er en av dissse oppgjørene det er veldig vanskelig å forutsi.
 7. Arna-Bjørnar har Medkila hatt spesielt store problemer med. Bergenslaget virker svært gode til å løse Medkila-gåten. I 2015 gikk det i det minste bedre i tapene for Medkila, og Arna-Bjørnar er innen rekkevidde.
 8. Trondheims-Ørn og Medkila har et ganske artig forhold. Etter at Medkila rykket opp for hittil siste gang, har de vunnet på hver sin hjemmebane tre år på rad. Med ett unntak har alle kampene siden da vært jevne og endt med ettmålsseier. I 2016 ble det riktignok tomålsseier for Ørn hjemme.
 9. Sandviken har tradisjonelt Medkila et veldig godt tak på. Derfor ble tapet i 2016 litt pussig. Før det hadde de fem seire av seks mulige.
 10. Vålerenga og Medkila har i enda større grad et hjemme-borte-forhold. Vålerenga greide uavgjort i 2013, men ellers har lagene vunnet hjemme og tapt borte.
 11. Amazon Grimstad og Medkila var omtrent så jevne som man kunne ha fått det.
 12. Nedrykkslagene har Medkila vært litt av og på med. De hadde kontroll på Grei og fikk ikke til Grand Bodø.

Medkila ser ut til å bruke ressursene sine smart. De har ikke tatt poeng mot Stabæk eller LSK Kvinner, og de ser neppe store poenget i å prøve heller. Kampene mot Røa, Klepp, Ørn, Vålerenga og Sandviken viser at de leverer der det nytter. Mot Kolbotn Arna-Bjørnar skulle de ha levert, men de har ikke funnet ut hvordan de tar poeng der ennå.

Tags : Bli kjent medMedkila
Andreas

The author Andreas

Leave a Response