close
1. divisjonAnalyse

Hva kan vi si etter fire runder?

Det er etter fire serierunder at serien begynner å sette seg, men har den egentlig det? Vi ser nøyere på situasjonen.

 

Noe kan vi uansett si om serien etter fire runder. Fløya har overrasket svært positivt, og Amazon Grimstad er ikke i fullt så dårlig stand som vi trodde. Raufoss er der vi hadde dem, mens Lyn framstår som opprykksfavoritt sammen med Grand Bodø. Når det er sagt, hvordan ser årets tabell etter fire runder ut sammenliknet med fjorårets etter samme tid og fjorårets ved serieslutt?

2016 2015, 4 runder 2015 til slutt
Grand Bodø Grand Bodø Urædd
Kongsvinger Urædd Grand Bodø
Lyn* Fortuna Åsane
Fløya Kongsvinger Kongsvinger
Øvrevoll Hosle Fart Lyn
Grei Byåsen Byåsen
Byåsen Åsane Fart
Fortuna Haugar Øvrevoll Hosle
Åsane* Øvrevoll Hosle Fortuna
Fart Grei Grei
Amazon Grimstad Sarpsborg 08 Haugar
Raufoss Lyn Sarpsborg 08
 *-en kamp mindre spilt

Man kan altså ikke si noe helt klart om utviklingen. Kongsvinger, Byåsen og Grei endte på nøyaktig samme plass, mens Lyn hoppet masse og Fortuna dalte mye. Det er også relativt store forandringer for andre lag, som Åsane og Haugar. Så om 2015 er en målestokk, kan du ikke se altfor klare tendenser etter fire serierunder.

Du kan imidlertid se andre ting. I 2015 hadde alle poeng etter fire runder. Senest ute var Grei, som hadde null poeng etter blant annet å være det eneste laget som tapte for Sarpsborg 08 gjennom hele serien, helt til de slo Kongsvinger og tok tre poeng. I 2016 har vi hele to lag som har null. Amazon Grimstad har i det minste tapt hederlig bortsett fra borte mot Fløya, men vi har sett at Fløya er livsfarlige hjemme. Raufoss har framstått etter fire kamper som de ikke skulle være i denne divisjonen.

 

Tilsvarende kamper i fjor

Det er selvfølgelig noe misvisende å vise til de fire første kampene. Har man bare møtt topplag, har man flere poeng enn om man bare har møtt bunnlag. Så hvordan ser det ut om vi luker ut lag som ikke var i 1. divisjon i begge årene (Fløya, Urædd, Amazon Grimstad, Haugar) og ser på de tilsvarende kampene i fjor?

  • Grand Bodø har nøyaktig like mange poeng, altså 10. De slo Grei borte i 2015, mens de spilte uavgjort mot Øvrevoll Hosle
  • Kongsvinger har tre poeng mindre etttersom de slo Lyn hjemme i fjor
  • Lyn har tre poeng mer ettersom de tapte for Kongsvinger borte i fjor
  • Øvrevoll Hosle har ett poeng mindre ettersom de spilte uavgjort mot Grand Bodø i fjor
  • Grei har ett poeng mer ettersom de tapte for Grand Bodø i fjor
  • Byåsen har nøyaktig like mange poeng som i fjor
  • Fortuna har to poeng mer enn i fjor, ettersom de i fjor spilte uavgjort hjemme mot Fart
  • Åsane har nøyaktig like mange poeng som i fjor
  • Fart har ett poeng mindre ettersom de i fjor spilte uavgjort mot Fortuna borte

Vi ser altså utifra denne oversikten at det er Kongsvinger som har tapt flest poeng, men det er altså etter bare to sammenliknbare lag, ettersom Kongsvinger har møtt Raufoss og Amazon Grimstad. Ellers er mye ganske likt som i fjor.

 

Nedrykksspøkelse og opprykkskrav

Hvor mange poeng bør man ta for å være på trygg grunn? De siste fem årene har laget som rykket ned som beste lag hatt 17 (Haugar, 2015), 17 (Kaupanger 2014), 13 (Alta 2012), 15 (Haugar 2011) og 17 (Orkla 2010). I 2011 og 2013 var det bare 11 lag grunnet at Manglerud Star og Sola trakk lagene sine. I 2013 var imidlertid avstanden mellom 11. laget (som rykket ned) og 10. så stor at det blir irrelevant.

Det ser ut til at man bør ha 17 poeng eller mer for å greie seg. Det betyr at selv om det nest dårligste laget slår det dårligste to ganger og vinner to andre kamper, er det fortsatt ikke nok. Man må i snitt vinne seks kamper for å være relativt godt sikret. Det kan gå med færre, men man bør sikte høyere.

Opprykk, da? Mye handler om hvem som er med. Sandviken (64 av 66 poeng) og Avaldsnes (61 av 66) var unntakene. Vinnerne ellers har tatt 53 (Urædd), 49 (Grand Bodø), 45 (Vålerenga), 54 (Sandviken 2010) og 42 (Linderud-Grei 2009). Når det er mange om benet, skal 47 holde, men her tror vi det blir to-tre, så da er nok 50 et bra mål. 50 poeng betyr altså at man kan tillate seg 16 poengs tap. Det er for eksempel 4 tap og 2 uavgjort. Det betyr at det fortsatt er mange igjen om beinet.

Hva med kvalifiseringsplassen? Nummer 2 har fått 47 (Grand Bodø), 42 (Sarpsborg 08 begge gangene),  42 (Fart), 49 (Medkila) og 41 (Donn). I tilfellene Grand Bodø og Medkila hadde de begge 5 poeng ned til nummer  tre. Så kvalifiseringsplassen kan fort ligge på omtrent 45 poeng. Det er for eksempel 15 seire og 7 tap eller 14 seire, tre uavgjort og fire tap.

Problemet er selvfølgelig det at hittil har ingen lag som har endt på andreplass i 1. divisjon lyktes å slå laget  fra Toppserien.

 

Andreas

The author Andreas

Leave a Response